Editörler : E.Kayı Han
29 Nisan 2010 11:14

Bir soru

5 yıllık bir arkadaslıgım bitti.bu 5 yılda ona çok hakkım emeğim geçti.ve gecen sure ıcerısınde bana yaptıgı yanlıslar olmustu ama her seferınde affedıp dostlugumuza kaldıgımız yerden devam edıyorduk.

ama son yaptıgı yanlıs yenılır yutulur affedılır cınsten degıl.kendısıyle en son konusurken hakkımı helal ettıgımı soyledım.ama zaman zaman yaptıklarını dusunmeye basladıgımda ıcımden "sana hakkımı helal etmıyorum" noktasına gelıyorum ve ona hakkımı helal ettıgımı hatırlayıp hemen dusuncemı terk edıyorum.ama ıcımde adını koyamadıgım garıp bır hıs var.sankı hakkımı helal ettıgıme pişman olmusum gıbı.. yada nasıl ifade edilir bu bilemıyorum.hakkımı helal etsem bıle bu benı üzdükleri de yanına kalmasın ıstıyorum bır taraftan..garip br ikilemdeyım.

söyler misiniz arkadaşlar,zulme ugrayan hakkını da helal etse,Allah onu affeder mi?Benim canım çok yanıyor.

bu konuyla ılgılı bildiklerinizi benımle paylaşır mısınız?


14aslan
Yasaklı
29 Nisan 2010 11:57

sen hakkını helal ettiğin yere kadar edersin bir de onun senin hakkınla ilgili çekecekleri var.ama dünya meseleleri yüzünden bir insanın cehennemlik olması da çok kötü bir şey.sen cennettesin o cehennemde bir düşün.basit dünyadalık konuları yüzünden sadece hemde.ama illaki çok için yanıyorsa hakkını bazı konularda helal et bazılarınıda hani edemediklerinle ilgili varya onları Allah'a havale et.sen kendi kararını bu dünyada verme.böylelikle helal ettim diye için yanmaz.helal etmediğin içinde de kafan karışmaz.herşey öteki tarafta cevap bulacak.fazla kafanı takarsan düşünmeye ve cevap bulmaya programlanmış beynin seni çıkmazlığa iter.seni yorar.içinden çıkamazsın...herşeyin bir bedeli var.onun yaptıklarının da bedeli var..şu dünyada bir sakız bile 10 kuruş.sakızıbile bi bedelle alıyoruz.kaldıki onun yaptıkları mutlaka adalat önünde yer bulacak.Allah doğrulalarla beraber ya sen doğru ol doğru düşün Allah senle olsun.yanlış olan şeytanı dost edinir .klavuzu o olmuştur zaten.


uzaklarr
Kapalı
29 Nisan 2010 12:34

Ben kendi adıma

bu dünyada ona buna hakıkmızı helal etmenin yada etmemenin

birşey ifade etmediğin düşünüyorum...

şöyle ki bize affedemeyeceğiniz derecede bi hata yapan birisinin

elem verici bi şekilde canını teslim ettiğini ve

onun cenaze töreninde olduğununzu düşünün...

hoca sorduğunda herkes hakkını helal eder...

Allah katında , anneni evladından kaçtığı o günde ki anne evladından nasıl kaçar

bunu anne olanlar iyi anlar

o günde hakıknız yiyen birini haldır haldır ararken

ki sırf bizim günahlarımız silinsin cehennm azabını görmeyelim..

E ben bu dünyada şimdiki düşüncemli

kim hakkımı bilerek yada bilmeyerek yediyse helal ediyorum..

3 günlük dünya diyorum.

yenilir yutulur cinsten olmayanlarda var arada

onlarıda affederim ettim bile..

ama öteki tarafta kendi canımın korkusuyla gene aynısını diyebilecekmiyim ?????

büyük bi muamma.

en adil olan Allah ;

orda bizim hakıkmısı yiyene biz affetsek bile bırakırmı ??

Bilinmez..

bu yüzden arkadaşım

yerinde olsam çok takıp ta kendimi üzmem.

umarım anlatabildim..

Allah hepimizin hakkında hayırlısını verri inşallah

29 Nisan 2010 19:25

ikinize de teşekkür ederim.

teoride böyle oldugunu bılıyorum aslında.ama insan kendısı yasayınca salak oluyor.ınsanın kendı ısıne aklı ermıyor.

yanı sözum agzımdan cıktı bır kere.hakkımı helal ettıgımı soyledım.o öyle bılıyor.şimdi kendı kendıme hakkımı helal etmıyorum dıyemem.ama an gelıyor o noktaya gelıyorum dusunurken.aslında mesele hakkımı helal edıp etmeme noktası da degıl.içim cok yanıyor.cok uzgunum yapmıs oldugu seyden dolayı.ve benı dusurdugu durumdan öturu öfkelıyım de.benı cok zor bır duruma soktu cunku.

ama dedım ya..garıp bır hıs bendeki,bır sekılde hesaplaşmak ıstıyorum.bu konu ben hakkımı helal ettıgım ıcın boylece kapansın ıstemıyorum.o yuksek mahkeme kuruldugunda onunla bır hesabım olsun ıstıyorum..bu dunyada gununu gun etsın gezsın tozsun bana yaptıgı kotulugu unutsun hatta..ama ahırette hatırlasın ıstıyorum.

benı acımasız olmakla suclamayın.ben onun cehenneme falan gıtmesını dılemıyorum.ya da azap cekmesını.sadece içim çok yanıyor.ve bu iç yanması ile saçmalayıp duruyorum kendi içimde...


minarebiliş
Müsteşar
29 Nisan 2010 19:50

isterseniz ''o pedi pedi'' yapınız hangisi çıkarsa :))

madem arkadaşlığınız bitmiş şu halde birbirinize çarşı haklarınızı helal ediniz.dolayısıyla eğer üzerinizde derin bir acı birikintisi bırakmamış ise ve aynı şekilde sizde karşınızdakinin üzerinde bırakmamış iseniz en doğru ve en hayırlısı birbirinize karşı geçmiş haklarınızı helal etmenizdir.

kendim açımdan söylim.böyle durumlarda ayrıldığımız (ki önemli bir neden ise) andaki karşıya duyduğum hisse bağlıdır.

zira ayrılık anınız güzel( birbirinize karşı norm standartlarında ayrılma) olmuş ise sonradan helal etmeme ( aklı başında olana yakışmamalıdır diye düşünüyorum...


14aslan
Yasaklı
29 Nisan 2010 22:15

ağlama duvarı ;

anladığım kadarıyla onun cehennemde yanmasını değilde bu dünyada cezasını çekmesini istiyorsunuz.eğer öyleyse dinleyin beni.

madem bana çektirdi o da çeksin diyorsan bak bu çok kolay iş.

için rahat olsun.kesinlikle o size davrandığı hareketin cezasını çekecek.hem de bu dünyada .size nasıl davrandıysa kendisinede aynı şekilde davranılacak.hemde en sevdiği ,en değer verdği kişiden.onun içn ummadığı kişi olacak bu .çünkü size yaşattığı duygunun aynısını kendiside çekecek.dünya kuralı bu.bulut varsa yağmur vardır.çukurlar varsa göller vardır.yani herşey birbirine eşit düzende ilerler.adalet terazisi de böyle.yani onun yaptığını zaman mekan kader ve kavramlar zaten kabullenmedi.o na da aynısı yaşatılacak.zamanda mekanda kaderde kavramlarda eksiklik olurdu yoksa.herşeyin tamamlanması için herşeyin eşit şekilde bitmesi sona ermesi gerekmektedir.kıyamet koptuğunda bu saydıklarım görevini yerine getirmiş bi şekilde dünya hayatından çekileceklerdir.gördüğün gibi kul nasıl hakikatse, kulluk da hakikat,hayatıda haklarıda hakikat,ve bu zamanda mekanda kaderde ve kavramlarda biraraya gelip günah sevap ilişkilerinde yaşamaktadırlar.Rabbimiz tek'dir.ama onun haricinde herşey eşit ve çiftdir.sen rahat ol,eden bulur,her şeyin bir bedeli var,o da senin düştüğün duruma kesinlikle düşecek.öteki tarafta durum değişik,o an'ı Rabbimiz bilir.bizler sadece aklımıza yazarız...

29 Nisan 2010 22:51

Teşekkür ederim fikir beyan ettiğiniz için


14aslan
Yasaklı
29 Nisan 2010 23:18

rica ederim, ama kendinizi ağlama duvarında görmeye devam ettiğiniz sürece ağlamaya devam edersiniz.terimlerin insan üzerine etkisi çoktur. unutmayın.yeryüzünün halifesi biz insanlarız.herşey bizim emrimize verilmiştir.siz kendinizi ne hissederseniz,kendinizi hissetttiğinizde bulursunuz.beyninizin duyu algı motor sistemide bu yönde çalışmaya başlar,aman aman sakının ha.mesela kendinizi bir su gibi hissedin.su gibi olur saflık çöker üzerinize.suyun temizlemediği şey mi var.


Hakim Alajuan
Kapalı
29 Nisan 2010 23:39

İçinde kul hakkının yanında Allah hakkının veya amme hukukununda da bulunduğu noktalarda sadece sizin affınız yetmeyebilir..Nasılki bir cinayeti mecvut kanunlarımıza göre siz toptan affedemiyorsunuz veya şikayetçi olmasanız bile TCK cezayı kesiyor,

Ama burda yanlış işleyen birşey de var..Sizin aklınıza o işlenen yanlışların durmadan gelmesi normal besbelliki canınız yanmış , ona rağmen bu affettiğiniz kişiden hala öçmü almak veya başına birşeymi gelmesini istiyorsunuz?Burası normal değil gibi.


Hakim Alajuan
Kapalı
29 Nisan 2010 23:41

Ve de bu arkadaşınız hemcinsiniz mi?


14aslan
Yasaklı
30 Nisan 2010 00:07

Hakim kardeşim ,

devlet hukuku ile Allah'ın hukukunu karıştırma istersen.devletin rahmeti yok , Allah'ın rahmeti var.Rabbimiz "rahmetim gazabımı geçti" der.ve "kadir gecesi kul hakkı hariç tüm günahlar avf olunur" durumu var.yani kul hakkı çok ayrı bir durum, onun adaleti kul'a bırakılmış.kulun o esnada avfetmediğini rabbimiz zaten avfetmez.ama devlet bi rahşan affı çıkarıyor.adaletsizlik diz boyu oluyor.Rabbim kimseyi kul hakkıyla kendisinin karşısına çıkarmasın.

30 Nisan 2010 00:08

evet hemcinsim.

bendekı bu duyguya öç almak dıyemeyız tam anlamıyla aslında..

nasıl desem..asla beddua bıle etmedım onun ıcın.dedim ya hakkımı da helal ettim.ama içimden gelen o öfkeyle karısık "bunun hesabı sorulmayacak mı" düşüncesine engel olamıyorum.belkı cok taze oldugundandır.bilemıyorum...kendı içimde zaman zaman karmaşa yaşıyorum....

bu konuda kendımı cok yalnız hıssettım.derdimi halımı bir tek rabbime arz ettim.canımı cok yaktı.


Hakim Alajuan
Kapalı
30 Nisan 2010 00:14

O zaman sizi daha iyi anlıyorum , k.bakmayın..Elbetteki herbirimiz yakın zannettiğimiz dostlardan çok kelek yemişizdir , başkasından görünce unutuveriyorsun da yakın dostlardan gelince hafıza her daim servis ediyor işte..İnsan olmanın gereği böyle , çekeceğiz..Kötüler kazanacak biz kaybedeceğiz:) ONlar hem her yanlışa imza atacak hem duyarsızca dolaşmaya devam edecek , bizim içimizde ise fırtınalar kopacak , alev alev bir "nasıl yapar" yangını yanacak , ama biz yine affedeceğiz..Affedenlere ne mutlu.

30 Nisan 2010 00:28

hayır asla affetmedim,affetmeyeceğim de,sadece hakkımı helal ettim.


Hakim Alajuan
Kapalı
30 Nisan 2010 00:30

:)))hakkınızı helal ettiğinize göre affetmiş olmuyormusunuz?


Hakim Alajuan
Kapalı
30 Nisan 2010 00:32

Bir noktadan sonra kayıtları iptal etmeli, yoksa sizin için bu işkence olur..

30 Nisan 2010 00:40

ıkısi aynı sey değil.

ona cok kırgınım,asla affetmeyeceğim onu yaptıgı seyden ötürü.hakkımı helal ettim,çunku korktum.çünkü kendımı onun yerıne koydum.biri bana hakkını helal etmese kendımı kötu hıssederım.dünyam kararır.sonucta ben de bırılerın hakkına gırmıssımdır.bu hak meselesi cok hassas bır olgu bana gore.Allahın karsısına kul hakkıyla cıkmasın ıstedım yıne de.ben kendi içimde çok kırıldım,örselendım.bunu da yok sayamıyorum.


14aslan
Yasaklı
30 Nisan 2010 00:42

hakim ;

keşke önce Allah'ın hukukunu öğrenseydin.şu devlet hukuku seni eksik yorumlamana sebebiyet veriyor.bildiğin apoya kimse hakkını helal etmez ne de affeder.ama arkadaşlıkda durum böyle değil.sadece hakkını helal edersin ama affetmek zordur.nedeni aynı şeyleri bi daha yaşamamak için.peygamberimiz der ki : "size zarar gelen kişiden siz uzak durun"diye buyurmuştur.küs durun da demiyor.küsmek müslamana yaraşmaz.uzak dur ki sana artık zararı dokunmasın,dokunmasın ki ,kul hakkına zarar verecek boyutlara gelmesin. bana da yanlış yapanlar oldu hala da oluyor hakkımı helal etmezsem herkez cehennemlik mi olsun.affedilir cinsden de değil ama napalım hayat işte çekeceğiz.iyilikte Allah'dan kötülükte.önemli olan bunların Allah'dan geldiğini anlamak ve o yolda ömür harcamak.

hayırlısı diyelim o olsun,düzelir inşallah.


Hakim Alajuan
Kapalı
30 Nisan 2010 00:48

14aslan,

çok takıntılı gördüm sizi,

bir örnek kabilinden söylemiştim yoksa devlet huklukundada şikayetçi olmadığın zaman çözülen şeyler var değilmi?

ama kastettiğim kul hakkının yanısıra aynı olaya temas eden Allah hakkının , kuran hakkının veya ne bilim cemaat hakkının , millet hakkının v.s. gibi değişik hakların olabileceğiydi..


Hakim Alajuan
Kapalı
30 Nisan 2010 00:52

Senin mantık sen affedince Allahta affetmek "zorunda" gibi işliyorsa orayı bir revize etmelisin..


14aslan
Yasaklı
30 Nisan 2010 00:55

hakim ;

seni böyle açıklamaya ittiğim için kusura bakma.

niyetim belli.elimden geldiğince bazı naçizane bilgileri açıklamakdı.

Toplam 50 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi