HAMSİ
Doğu Karadeniz insanını günlük yaşamının vazgeçilmez bir unsuru olan hamsi, sadece bir besin maddesi değil, aynı zamanda folklorik bir öğedir. Türkülerden tatlılara kadar çok geniş bir alanın en belirgin kahramanıdır.
Sürü halinde yaşayan hamsiler planktonlarla ve balık yavrularıyla beslenir. Beslenmek için suda ağzını açıp öne doğru yüzerler. böylece sürü ileri doğru giderken daha çok önde bulunanlar beslenmiş olur. Bir süre sonra öndekiler, diğerlerininin de beslenebilmesi için sürünün en arkasına gçere. Bu yöntem sayesinde bütün hamsiler beslenir. beslenmek için ileri doğru yüzen bir hamsi ürüsü damla şeklini alır.
Esasen ürkek bir balık olan hamsi, uskumru, torik, kofana, orkinos, mersin balığı, köpekbalığı ve yunusların en önemli besin maddeleri arasındadır. hamsi sürüye saldıran iri balıklardan korunmak için suda pul bırakır. Amaç , suda bir perde oluşturarak sürünün daha az zayiat veremsini sağlamaktır. Hamsinin ortalama boyu 12 cm dir. Batı Karadenizs hamsisi olarak adlandırılan türün boyu 18 cm'ye kadar ulaşır. Hamsiler yaşadıkları bölgeye göre Doğu Karadeniz. Batı Karadeniz ve Marmara olmak üzere üçe ayrılır. doğu Karadeniz hamsisi Azak Denizi'nden Samsun'a kadar inen kuşağın doğusunda yaşar. Eylül ayı sonlarına doğru Azak Denizinden doğu karadeniz'e doğru göç etmeye başlarlar. bu mevsimde eti yağlı ve çok lezzetlidir.
Batı Karadeniz hamsisi ise Sinop'tan İğneada'ya kadar olan bölgede yaşar. kasım ayı ortalamalarından itibaren Marmara ve Trakya sahillerine doğru göç ederler. Göç sırasında torik, palamut ve kofana gibi iri balıkların saldırısına uğrarlar. nisan ayı sonlarından itimbaren yeniden Karadeniz'e çıkmak için istanbul boğazından geçerler
Marmara hamsisi ise diğer hamsi türlerine göre daha küçüktür. hiç göçmeden sürekli olarak Marmara Denizinde yaşar.
Yağlı olduğu için eti çok lezzetlidir. İzgarası tavası, buğulaması ve haşlaması yapılır. Doğu Karadeniz mutfağından hilavdan mısır ekmeğine kadar birçok yemekte küçük parçalar halinde kullanılır. Hatta reçelide yapılır.
Doğu karadeniz sahillerinde hamsi avı ekimin ikinci haftasında açılır. bu avda özel olarak hazırlanmış hamsinoz gözlü gırgır ağları kulllanılır. batı karadeniz hamsisi ise kasım ayı ortalarından itibaren istanbul boğazı ndan ağlarla (ığrıp, manyat ve karla koz) yapılır. Sarıyer, Çubuklu Bebek, çengelköy ve Kireçburnu sahilllerinde yapılan av şubar ortalarına kadar sürer, marmara hamsisinin avı ise İmralı açıklarında gırgır ağlarıyla gerçekleştirrilir. hamsinin oltayla avı pek yapılmaz. yapılması durumunda sinek iğne ve beyaz tüylü çapari takımı hazırlanması daha doğu olur.
HAMSİ
Doğu Karadeniz insanını günlük yaşamının vazgeçilmez bir unsuru olan hamsi, sadece bir besin maddesi değil, aynı zamanda folklorik bir öğedir. Türkülerden tatlılara kadar çok geniş bir alanın en belirgin kahramanıdır.
Sürü halinde yaşayan hamsiler planktonlarla ve balık yavrularıyla beslenir. Beslenmek için suda ağzını açıp öne doğru yüzerler. böylece sürü ileri doğru giderken daha çok önde bulunanlar beslenmiş olur. Bir süre sonra öndekiler, diğerlerininin de beslenebilmesi için sürünün en arkasına gçere. Bu yöntem sayesinde bütün hamsiler beslenir. beslenmek için ileri doğru yüzen bir hamsi ürüsü damla şeklini alır.
Esasen ürkek bir balık olan hamsi, uskumru, torik, kofana, orkinos, mersin balığı, köpekbalığı ve yunusların en önemli besin maddeleri arasındadır. hamsi sürüye saldıran iri balıklardan korunmak için suda pul bırakır. Amaç , suda bir perde oluşturarak sürünün daha az zayiat veremsini sağlamaktır. Hamsinin ortalama boyu 12 cm dir. Batı Karadenizs hamsisi olarak adlandırılan türün boyu 18 cm'ye kadar ulaşır. Hamsiler yaşadıkları bölgeye göre Doğu Karadeniz. Batı Karadeniz ve Marmara olmak üzere üçe ayrılır. doğu Karadeniz hamsisi Azak Denizi'nden Samsun'a kadar inen kuşağın doğusunda yaşar. Eylül ayı sonlarına doğru Azak Denizinden doğu karadeniz'e doğru göç etmeye başlarlar. bu mevsimde eti yağlı ve çok lezzetlidir.
Batı Karadeniz hamsisi ise Sinop'tan İğneada'ya kadar olan bölgede yaşar. kasım ayı ortalamalarından itibaren Marmara ve Trakya sahillerine doğru göç ederler. Göç sırasında torik, palamut ve kofana gibi iri balıkların saldırısına uğrarlar. nisan ayı sonlarından itimbaren yeniden Karadeniz'e çıkmak için istanbul boğazından geçerler
Marmara hamsisi ise diğer hamsi türlerine göre daha küçüktür. hiç göçmeden sürekli olarak Marmara Denizinde yaşar.
Yağlı olduğu için eti çok lezzetlidir. İzgarası tavası, buğulaması ve haşlaması yapılır. Doğu Karadeniz mutfağından hilavdan mısır ekmeğine kadar birçok yemekte küçük parçalar halinde kullanılır. Hatta reçelide yapılır.
Doğu karadeniz sahillerinde hamsi avı ekimin ikinci haftasında açılır. bu avda özel olarak hazırlanmış hamsinoz gözlü gırgır ağları kulllanılır. batı karadeniz hamsisi ise kasım ayı ortalarından itibaren istanbul boğazı ndan ağlarla (ığrıp, manyat ve karla koz) yapılır. Sarıyer, Çubuklu Bebek, çengelköy ve Kireçburnu sahilllerinde yapılan av şubar ortalarına kadar sürer, marmara hamsisinin avı ise İmralı açıklarında gırgır ağlarıyla gerçekleştirrilir. hamsinin oltayla avı pek yapılmaz. yapılması durumunda sinek iğne ve beyaz tüylü çapari takımı hazırlanması daha doğu olur.