Editörler : Radore
27 Mayıs 2010 19:21

israil de alevi-bektaşi inancını seçenler büyük baskı altında..

Alevi-Bektaşi inancını İsrail'de de yoğun bir şekilde benimseyenlerin arttığı olduğu ortaya çıktı. Yahudi kökenli Aleviler her yıl Haci Bektaş'a gelip semah dönüp dededen lokma alıyorlar.

Ana çıkış noktası Anadolu olan ve 16. Yüzyıldan itibaren,arnavutluk,makedonya,macaristan,tatarlar,kafkaslar,rumeli,trakya halkları ve Akdeniz çevresindeki ülkelere yayılan Alevi-Bektaşilik inancını İsrail'de de benimseyenlerin olduğu ortaya çıktı.

Ancak özellikle de İsrail'deki aşırı dindar yahudi fanatiklerin bu inancı yaşamak isteyenler üzerinde büyük tehdit oluşturduğu iddia edildi. Bu ülkedeki Aleviler de bundan dolayı, inançlarını gerçekleştirebilmek için her yıl 8-10 defa Türkiye'ye inanç turizmi gerçekleştiriyor. Bunlardan biri de bu yılki Hacı Bektaş Şenlikleri oldu. Şenliklere katılan Yahudi kökenli Aleviler, semah dönüp aşkı matem e dahil oluyorlar.

Yahudi Aleviler, Konya, Nevşehir gibi illerdeki Alevilerin kutsal olarak gördükleri mekanları ziyaret edip semah dönüyorlar,sorguya çekiliyorlar.

yahudi kökenli aleviler, inançlarının öz olarak dinlerin şeriatsal yaklaşımlarla değerlendirilmesine hep karşı çıktığı ve daha liberal özgürlükçü bir yaklaşımı benimsediklerinin altını önemle çiziyorlar. Yahudi kökenli Aleviler, Aleviliğin üst aşamalarında öğretildiği belirtilen bir takım 'gerçekler'i öz kabul ediyorlar .

'Merkez Mısır'

Asıl tarikat merkezlerinin Mısır'da olduğunu belirten ve Türkiye'ye gelen Yahudi kökenli Alevilerin temsilcisi konumundaki Milly Miller, inançlarının İslam'daki tasavvuf anlayışı ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin felsefesini birlikte sunduğunu belirtiyor. Miller, 'Anlam babında dua ettikleri için Hakk'tan gelecek şeylerin papaz, haham ya da hocaların etkisiyle değil, direkt kendileriyle Tanrı arasında gerçekleşecek bir olgu olduğunu' söylüyor.

'Tanrı birdir'

Yahudi Aleviler, inancı özüne uygun olarak her 'sırrı' deşifre etme yanlısı değiller. Bununla birlikte, 'Tanrının bir olduğuna' inandıklarını söyledikten hemen sonra, 'Bizi anlamak için Dede'ye bakın' diyorlar. 'O neye, ne kadar inanıyorsa, biz de onun kadar, o gerçeğe inanıyoruz.' Tasavvufu hayatın kendisi olarak tanımlarlarken, semavi dinlerin şeriat görüşlülerin ellinde olmasından büyük rahatsızlık duyduklarını belirtiyorlar.

'İsrail'de ve Mısır'da Yahudi Gericilerin hedefiyiz'

Özellikle Arap-İsrail çatışması ve bunun dinler arası bir kavgaya dönüştürülmesi nedeniyle her iki kesimde de aşırı dincilerin büyük güç elde ettiklerini ve dinleri tekellerine aldıklarını belirten Varda Genossar ise, zorla hiç bir inancın değiştirilemeyeceğini, herkesin kendi yolunu bulması yanlısı olduklarını belirtiyor. Dini gericiler yüzünden İsrail'de kendilerini gizlemek zorunda kaldıklarını belirten Yahudi Aleviler, İsrail'de kendileri gibi düşünen ve yaşayan önemli bir topluluk bulunduğunu ve Alevilerin de azımsanmayacak sayıda olduklarını söylerlerken, baskılar yüzünden ses çıkartamadıklarını, fundamantalistlerin seslerinin gür çıkması nedeniyle de kendilerini ifade edemediklerini belirtiyorlar.

Yahudi Aleviler, bazen bir kaç hafta süren turlarında cem evlerinde semah döndüklerini, farklı bölgelerde yaşayan insanlarla dini sohbetler gerçekleştirdiklerini belirtirlerken, en büyük zorluğun Anadolu Aleviliği'nin yazılı kaynaklarının kıtlığı olduğunu belirtiyorlar. Tercümanla katılıp, Alevi ibadetinin aynısını uyguluyorlar.

'Herkes kardeştir'

Yahudi Alevilerin en çok ziyaret ettikleri Nevşehir'in Hacı Bektaş ilçesindeki Ulusoylar Dergahı'nın Dedesi Münir Ulusoy, Alevi inancı gereği kapılarının herkese açık olduğunu belirtirken, gelenlerin çoğunlukla adak için geldiklerini belirtiyor. Yahudi Alevilerin bu amaçla gelmelerine rağmen kurban kesmekten vazgeçip fakir ve okuyan kimselere yardım etmeyi tercih ettiklerini belirten Münir Ulusoy, 'Her şey, bütün kainat, insanlar kardeştir. Bizim zihniyetimiz bütün hudutları ortadan kaldırmaktır. Bu bağlamda farklı ülkelerden aynı inanca sahip insanları bir mekanda buluşması kadar daha doğal bir şey olamaz' dedi. Münir Dede, Yahudilerin, şeriat yasalarının uygulandığı topraklardan Anadolu'ya gelmelerinin altında yatan en önemli nedenin Anadolu'da Aleviliğin yaşanılabilirliğini gördüğünü belirtirtiyor. Münir Dede, Cem Ayini'ne katılan, semah dönen ziyaretçilerin sayıları her geçen yıl daha da artığını belirtiyor..

İSRAİLİ ELE GEÇİRECEĞİZ ERENLER, ALLAHIN İZNİYLE...HER YIL ARTIYOR ALEVİ BEKTAŞİ OLAN YAHUDİ SAYISI....AMA İSRAİL YOBAZLARI RAHAT VERMİYORMUŞŞŞ ALEVİLİĞİ SEÇENLERE DÜREKLİ BASKI VE ZULÜM UYGULUYORMUŞ ADİ ŞEREFSİZ İSRAİL..BİRAK TA İNSANLAR İNSSANLAR İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ YAŞASINLAR...

YAHUDİ KÖKENLİ ALEVİ ERENLERİM......DİRENİN İSRAİL FAŞİZMİNE......HER DAİM YANINIZDAYIZ........

faşist israil...............

27 Mayıs 2010 19:23

direnin erenler direnin..

İSRAİLİ ALEVİ YAPALIM.....

KURTARALIM DÜNYAYI...FİLİSTİNİ..BU ZULÜMDEN..

BÜYÜK ARTIŞ VAR...............

ALEVİLİĞİ BENİMSEYENLER........

_nesil
Yasaklı
27 Mayıs 2010 22:14

oooo van minit yanii....

kml83
Başbakan Müsteşarı
27 Mayıs 2010 22:48

olsunlar vallahi.ümmeti muhammedin baş belalarını alevi etsinler de insanlık felaha kavuşsun.o zaman ben de gelir siznle semah dönerim enternsyanol:)

faetmae_nur_34
Yasaklı
27 Mayıs 2010 22:57

evet ben de duymuştum. kamil bey ve enter bey....

özellikle macaristan ve israil de alevilik yükseliyor..eenternasyonelite....

ama özellikle macaristan da tabi...israil de zulüm ve baskı sebebiyle daha fazla izin vereceğini düşünmüyorum din geçişlerde.. ama bugün hatırı sayılı bir kesim alevi olarak kendini tarif etmekte,yahudi inancını eleştirmekte..

fusul-i erbaa
Genel Müdür
27 Mayıs 2010 23:00

'ümmeti muhammedin baş belalarını alevi etsinler de insanlık felaha kavuşsun.'

bu cümleyi doğru bulmuyorum çok şaşırdım.

faetmae_nur_34
Yasaklı
27 Mayıs 2010 23:02

Ancak özellikle de İsrail'deki aşırı dindar yahudi fanatiklerin bu inancı yaşamak isteyenler üzerinde büyük tehdit oluşturduğu iddia edildi. Bu ülkedeki Aleviler de bundan dolayı, inançlarını gerçekleştirebilmek için her yıl 8-10 defa Türkiye'ye inanç turizmi gerçekleştiriyor. Bunlardan biri de bu yılki Hacı Bektaş Şenlikleri oldu. Şenliklere katılan Yahudi kökenli Aleviler, semah dönüp aşkı matem e dahil oluyorlar4

----------------

aşkı matem ne demektir ? eenternasyonel.batın bir terim galiba. ayrıca dediğim gibi yahudiler pek izin verdirtmez gerekirse zor kullanır tehdit oluşturur.ama gerçekten sevindim.bugün israili görünce has ve has bizim topraklarının inancı olan aleviliğin, yahudiler arasında yayılmasını çok sevindim

kml83
Başbakan Müsteşarı
27 Mayıs 2010 23:07

benim cümlem neden doğru bulunmuyor dört mevsim hanım.

hangi alevi vatandaş kundaktaki çocuğa 5 tane mermi sıkmış.misket bombasıyla yüzyıllar süren hastalığa neden olmuş.

karşınızda bir yahudi iel alevi dursa ikisine de hangi gözle bakarsınz.(burada yahudi ile alevi birini anı kefeye koymuyorum.yanlış anlaşılmasın.cümleme açıklık kavuşturmak için bunu söylüyorum)

faetmae_nur_34
Yasaklı
27 Mayıs 2010 23:07

bir de ilginç olan şu ki yüzyıllardır kimse diş geçiremedi baş edemedi yahudilerle..kılıçla olmadı topla tüfekle olmadı...ama aleviler sevgiyle yayıyorlar özellikle macaristana ve tabi israile..

ne demiş atalarımız ..tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır

kml83
Başbakan Müsteşarı
27 Mayıs 2010 23:12

evet fatmanur hanım katılıyorum.

kale içten fethediliyor demek ki.cenab-ı Alalhın kime ne ile hidayet edeceğini ancak kendisi bilir.

28 Mayıs 2010 08:22

ewet büyük baskı altında..TEHDİTLER YAHUDİ ERENLERİMİZİ YILDIRMAMALI..

28 Mayıs 2010 13:03

yeni gördüm..

nesil edit..inşallah birgün komple van minut deriz...şimdilik sadece 7 bin kadar insan aleviliği seçmiş...ama olsun 7 bin 7 bindir......bir laf vardır ''sen gelmezsen bir kişi eksiğiz'' diye....

SELAM OLSUN YAHUDİ ERENLERİMİZE...DİRENİN KARDAŞLAR DİRENİN...FAŞİZME GEÇİT VERMEYİN...

kml83
Başbakan Müsteşarı
28 Mayıs 2010 13:46

yahudi erenleri:)))

bitak
Yasaklı
28 Mayıs 2010 15:33

eren olduktan sonra yahudilikleri kalmamıştır zati...

Bu arada çok ilginç yayılmacı bir politika izlemememize rağmen sadece İsrail,Macaristen değil Avrupa ve Kanada'da Aleviliğin fazlasıyla araştırıldığı ve benimsendiğini duyuyoruz.En son Hollanda'da bir arkadaşımızın üniv hocasının kafayı bununla bozduğunu Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre üzerine araştırmalar yaptığını söylemişti....

28 Mayıs 2010 17:33

yahudi erenler :):)....kamil hocam yahudilik ırktır,musevilik dindir...misal türklük ırktır ,islam dindir....

başka bie kelime bulamıyorum ki.. :):)

israiloğulları erenleri demeliyim heralde değl mi ? ...........

Başak_17
Şube Müdürü
28 Mayıs 2010 17:38

yakışır !

_nesil
Yasaklı
28 Mayıs 2010 18:04

ben yinede gelmeyeyim enter:)

senin olduğun başlıkta dahi olursam kötü şeyler oluyor biliyorsun...

28 Mayıs 2010 18:46

gel nesil erenler gel.... :):)

bana nöbet gelirse sana söylerim merak etme..

:):)

_nesil
Yasaklı
28 Mayıs 2010 18:48

cık..

28 Mayıs 2010 20:16

misyoner toplantısına katılan ELEMANARDAN BİRSİ BİR GÜN,,dedi ki:

Toplantıda bu BEKTAŞİLERİ HEP ELEŞTRİYORDU,KONUŞMACI..ONları bir türlü içlerine katamamaktan,kültürlerine bağlı-diğer insanlara saygılı olduklarından dem vurduğunu-BU YÜZDEN KARŞIT GÖRÜŞ OLUŞTURAMADIKLARINDAN bahsetmişti..anektod olarak söyleyim dedim..

28 Mayıs 2010 20:23

MEVALNA AŞIĞI erenler biz kimseyw bir düşmanlığımız olmaz...yayılmacı değiliz....seven gelir sevmeyen gelmez...kapımız ateiste de yahudiye de sünniye de bahaiye de anglosaksona da açık.......bir de sadece isdrail değil ki sen macaristanı bir görsen......

erenler,,sevgi herr kapıyı açar....göreceksin bizde ki sevgi kapılarİ KIRIP GİRECEK....

Toplam 26 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi