Editörler : Lanet


Kapalı
06 Mayıs 2006 21:18

Etnik müzik denince....

..... güzel ülkemde aklıma gelen ilk isim Mercan Dede.

Peki ya sizin aklınıza kimler geliyor?

işte Mercan Dede'nin söyleşilerinden bir derleme;

Sufi düşüncesi başlı başına bir derya, ben onun kıyısında deniz kabuklarıyla oynayan bir çocuk gibiyim. O yüzden benim sufi düşüncesini anlatmam akvaryumdaki balığın okyanusu anlatması gibi bir durum olur. Kendi dar anlayışım içinde benim için sufizm hayatın başının sonunun ve herşeyinin aşk ile anlam kazandığı bir süreç, yani aşk var ve başka hiçbir şey yok. Hayat dediğimiz bu süreçte etrafımızdaki etiket ve yaşam dediğimiz sahte rüyadan kurtulup kendi gönlümüze dokunabilirsek orada bizi sabır ve sevgiyle bekleyen gerçek bir sevgili olduğunu hepimizin er ya da geç farkedeceğimiz gerçeği.

Mevlana "Şaşı göz düzelip baktı mı aslında iki olan herşey tekrar tek olarak görünür" diyor, herşeyin özü birdir ve tektir, onu çoğaltan yani parçalara bölüp ayıran biziz, oysa aşk ve sevgi ayırmaya değil birleştirmeye yönelik bir eylemdir. Ben müziğin özündeki insanı uyandıran, kendine yaklaştıran ve plastik dünyanın dertlerinden kısacık bir süre için dahi olsa temizleyen, arındıran sihirli gücüyle ilgileniyorum, müzik türleri bu anlamda önemli değil

Gerek elektronik müzik ve gerekse sufi müziğindeki trans hali sözünü ettiğim bu kendinden geçişi ve kendini buluş sürecini ortak olarak yaşatan birer anahtar işlevi görürler, tekno müziğinin bir alt kolu olan trans müziğine trans isminin verilmesi bir tesadüfü değil, bizim tasavvuftakine benzer bir trans halini yansıttığı içindir. Nihayetinde önemli olan mesajdır, ister tekno olsun ister ney sesi olsun eğer her ikisi de aşktan, sevgiden bahsediyorsa aynı kaynaktan akan iki ayrı suyu ifade eder, biri çeşmeden akar diğeri pınardan, her ikisi de cömerttir."

"Genel olarak amacımız geleceğin müziği olan elektronik müziğin her anlamda anlaşılması ve özellikle Türkiye gibi çok önemli bir geleneksel müzik kültürüne sahip bir ülkede elektronik-etnik birleşimi çalışmaları gerçekleştirecek ve dünya genelinde başarılara imza atacak bir jenerasyona öncülük etmek."


sosyal08
Aday Memur
07 Mayıs 2006 01:08

mercan dede,,,baba zula,,,okay temiz...


Othello
Yasaklı
07 Mayıs 2006 01:59

ömer faruk tekbilek,, etnik müzikte dünya çapında ünlüdür

herkese tavsiye ederim..


Othello
Yasaklı
07 Mayıs 2006 02:39

bu etnik o etnik değil merak etmeyin..etnik müzik iyidir..


e_tik
Kapalı
07 Mayıs 2006 14:19

etnik müzik,dünyanın yerel ezgilerinden beslenen ve bu gün daha çok bu ezgilerin,seslerin güncel saundlarla sentezlenmesiyle oluşturulan, zengin içerikli bir müzik türüdür.

bizde, dünyada da genel kabul görmüş en önemli isimlerden biri kesinlikle ömer faruk tekbilek.ancak ben sufi müziğe olan hayranlığımdan olsa gerek mercan dede'yi daha çok dinlerim.

Dünyaya baktığımızda ise kitaro,deep forest,enigma,Djivan Gasparyan,Susheela Raman,joan baez,sacred spirits ve daha pek çok isim..


gulya
Müsteşar Yardımcısı
07 Mayıs 2006 17:51

Mısırlı Ahmet geliyor

Adamın etnik müziği kendine ait üretiyor, üretiyor


bir mağdur
Daire Başkanı
08 Mayıs 2006 00:12

kardeş türküler,baba zula,ömer yılmaz,tony galtif,gipsy kings,şivan perver...


yakari_ser
Aday Memur
08 Mayıs 2006 09:21

Sabahat Akkiraz da en iyi Etnik Müzik Sanatçısı dalında ödül almıştır.Birde Djivan Gasparyan harika!! Erkan Oğur la yaptığı "Fuad" albümü hep başucumda.


mfa_06
Genel Müdür
08 Mayıs 2006 11:01

kardeş türküler ve gasparyan ile erkan oğur un fuad adlı albümü oradaki mayrig(anne)parçası harika


yakaza
Şef
08 Mayıs 2006 11:05

ömer faruk tekbilek, grup incesaz ve yansımalar etnik müzikte bir numara.ayrıca ömer faruk tekbilek amerikada çok ünlü bir oryantalist.orada çok ilgi görüyo burda ise kimse tanımıyor.


e_tik
Kapalı
08 Mayıs 2006 16:26

etnik müzik hakettiği değeri yeni yeni bulmaya başlayan bir müzik türü.o nedenle pek çok insanın bu gruptaki müziklere ve müzisyenlere yabancı olması bence normal şu an için.

olması gerektiği gibi değil belki ama yine de müzikte yerel unsurlara,seslere ilgi giderek büyüyor.bırakın etnik müziği,underground meraklılarında bile progressiwe'e,sözsüz müziğe yöneliş var.ki zaten etnik unsurlar artık techno partilerde de yerini bulmaya başladı.

ileride farklı va daha popüler olacağına inanıyorum.o zaman ömer faruk tekbilek,idil biret,tuluyhan uğurlu gibi ülkemizi batıda da iyi temsil eden insanlar hakettikleri değeri bulacaklardır.ülkemizde pek çok insanın bu isimlere yabancı olması benim için de çok üzücü.ama inanıyorum;değişecek! :)


e_tik
Kapalı
08 Mayıs 2006 16:29

bu arada sabahat akkiraz hayranları için bir öneri (:

ORIENT EXPRESSIONS & SABAHAT AKKİRAZ

İstanbul

23 Mayıs Salı / 21:30

31 Mayıs Çarşamba / 21:30

babylon-beyoğlu (tünel)


yalbet
Şube Müdürü
30 Mayıs 2006 10:00

Kavram karmaşası yaşıyoruz arkadaşlar. Dünya üzerinde yapılıpta dünyadan beslenmeyen müzik varmı? Ayrıca THM de, Jazz da etnik müzik değilmidir? Sizin saydığınız isimler new age tarzı müziğin girizgahındaki isimlerdir.


e_tik
Kapalı
30 Mayıs 2006 23:08

kavram kargaşası yaşadığını anladık zaten arkadaşım.

bir konuda haklısın;o da,tüm müziklerin dünyadan beslendiği..

ki zaten müzik türlerinin birbirini etkilediği otoritelerce benimsenen bir gerçek..etnik new age (örn;kitaro..) gibi..

yine de bu,etnik müzik gibi bir sınıfın olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

içinde bolca yerel öge barındıran ve bulunduğu coğrafyanın müzik kültürünü tam anlamıyla yansıtan grup,etnik olarak kabul ediliyor.

hatta çoğu kez dünya genelinde bilinen bir türle ilişkilendirilemeyen albümler de etnik müzik standlarında yerini buluyor. zamanında sertab erener'in ilk yabancı albümünün batıda etnik müzik standından piyasaya girmesi gibi..

şimdi bana sacret spirit için -ki kabile müziği yapıyorlar- new age diyebilir misin?..ya da sushaela raman için -müziğinde hint ögeleri yoğunluğunu hissettirir- jazz?..


yalbet
Şube Müdürü
31 Mayıs 2006 08:41

Uyduruyorlar ARKADAŞIM. Hergün yeni bir şey uyduruyorlar. Her uydurulan doğru değildir.


La edri 3
Memur
31 Mayıs 2006 10:57

NUSRAT FATEH ALİ KHAN derim ben, pakistanlı, mest etti beni. karakutu.com/tv den dinleyebilrsiniz


mjora
Aday Memur
05 Haziran 2006 18:36

etnık müzik o cografyayı en ıyı tanıtan melodıledır.farklı kültürlerin evrensel değer kazanması.....dogusundan batısına..o cografyanın melodılerle yenı bır motif kazanması


Nezihe
Aday Memur
05 Haziran 2006 18:43

NFAK seven birini görmek ne güzel..

rahmetlinin gerçekten müthiş bir sesi var...Madonna kapısında az dolaşmamış düet için..


ayısıgı
Şef
05 Haziran 2006 19:40

sabahat akkiraz,mercan dede,kardeş türküler,mazlum çimen burhan öçal, baba zula, hüsnü şenlendirici, fuat saka,erkan oğur, aşık veysel, ruhi su,tolga çabdar...

o kadar güzel bir coğrafyada yaşıyoruz ki her türlü müzikten faydalanabiliriyoz ve çeşitlilik çok fazla ama keşke bu güzelliklerimizin farkında olup pop dedikleri gürültü kirliliği yerine böylesine zengin müzikler , hoş motifler ve güzel sesleri dinlesek


nilüfer gül
Şube Müdürü
05 Haziran 2006 21:01

Lâ edri;NUSRAT FATEH ALİ KHAN'ı sayende dinledim.Teşekkürler paylaşımın için.Tek kelimeyle müthiş bir yorum...

Etnik müzik'te Kitaro,Şivan Perver,Mercan Dede,Kardeş türküler...


Nezihe
Aday Memur
05 Haziran 2006 22:20

la edri bana da gönder :)

Toplam 49 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi