Editörler : "eskiyara"Pangaea

aras.dağlı
Genel Müdür
29 Haziran 2010 08:08

sayfayı güncel tutalım... sendika avukatları üyelerine bu konuda yardımcı oluyor...

1000 den fazla dava açılması bekleniyor...


aras.dağlı
Genel Müdür
29 Haziran 2010 11:20

MUT ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

kanalı ile

MERSİN NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI?NA

İŞLEMİN NİTELİĞİ VE SONUÇLARI SEBEBİYLE DAVALI İDARENİN SAVUNMASI ALININCAYA KADAR İVEDİLİKLE

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMLİDİR

DAVALININ CEVAP SÜRESİNİN KISALTILMASI TALEPLİDİR

ALO POST, APS İLE TEBLİĞ TALEPLİDİR

DAVACI .......................................: ?????????..

?????????????.

?????. / ??????

TC KİMLİK NO?????????.?: ???????.

DAVALI........................................: Milli Eğitim Bakanlığı /ANKARA

TEBELLÜĞ TARİHİ.?????.......: 25/06/2010 (2010-2 Sözleşmeli Özür Grubu Yer değiştirme sonuçlarının Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün internet sitesinde ilan edilme tarihi)

D. KONUSU?????????.??.: 25/06/2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün http://atama.meb.gov.tr/2007_3_sozlesmeli/?islemID=54 internet sitesinde ilan edilen ve tarafıma ait 2010-2 Sözleşmeli Özür Grubu Yer değiştirme işleminin öncelikle davalı idarenin savunmasının alınmadan yürütmesinin durdurulması ve sonrasında iptali ile tarafımın ????.ili ?????? İlçesine atanması taleplerinden ibarettir.

İPTAL NEDENLERİ ve AÇIKLAMALAR :

Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Yaz Tatili Dönemi Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu doğrultusunda ilgili mevzuata dayanarak sözleşmeli öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme işlemlerini başlatmıştır.

Söz konusu kılavuzun ?Başvuruda Bulunacakların Dikkat Edeceği Hususlar? başlıklı 2. Maddesinde;

?657 sayılı Devlet memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarında halen sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta olup; göreve başlama tarihi itibariyle 31 Ağustos 2010 tarihine kadar fiilen bir yıllık çalışma süresini tamamlayan veyatamamlayacak olanlar; boş pozisyon bulunması kaydıyla, alanlarında en az 15 saat ders yükü ya da açık sınıf bulunan eğitim kurumlarını il içinde ya da iller arasında yer değiştirmek için en fazla 25 eğitim kurumu tercih edebileceklerdir.

Yer değiştirmek isteyenler öncelikle tercihlerine, tercihlerine görevlendirilemedikleri takdirde ihtiyaç bulunması durumunda boş kalan/boşalacak diğer eğitim kurumlarına görevlendirilmek için 26?ıncı tercihi işaretleyebileceklerdir.?

Denilmektedir. Bu ifadelerden anlaşılacağı üzere Bakanlık söz konusu atamada ihtiyaç bulunan okulları açık gösterecek, sözleşmeli öğretmenler başvuru yapacak, başvurular hizmet puanı üstünlüğüne göre gerçekleştirilecektir. Belirtilen şartlar doğrultusunda 2010/2 Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme kılavuzu doğrultusunda başvuru yaptım. [EK-1] ANCAK, DAVALI İDARE BAŞVURU YAPTIĞIM OKULLARA BENİM ATAMAMI YAPMADIĞI GİBİ BİR BAŞKA ÖĞRETMENİN ATAMASINI DA YAPMAMIŞTIR, MÜRACAAT ETTİĞİM OKULLAR ATAMA SÜRECİ SONUCUNDA BOŞ KALMIŞTIR. [EK-2]

Atama formunda açık gösterilen bir okula müracaat edenlerden hiçbirinin atanmaması anlaşılabilir bir durum değildir. Kaldı ki 4/B pozisyonları Maliye Bakanlığı tarafından Milli Eğitim Bakanlığına serbest kullanım amaçlı olarak verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı ihdas edilen 4/B pozisyonlarını iller arasında ve ilçeler arasında çok kolaylıkla nakil etme imkanına sahiptir. Söz konusu atama döneminde benim başvurum MERSİN / TARSUS ilçesi ile MERSİN/MUT ilçesi arasında yer değiştirme yönündedir. İl emrine verilen 4/B pozisyonunun il içinde nakil edilmesinde mevzuat yönünden hiçbir engel yoktur.

Dava konusu işlemin çok ilginç bir yönü daha vardır. Ben MERSİN / TARSUS ilçesinin merkezinde bulunan bir okuldan, MERSİN/MUT ilçesindeki bir köy okuluna tayin istedim. Yani aile bütünlüğümüzün sağlanabilmesi için büyük ilçe merkezindeki okulumdan zorunlu hizmet bölgesindeki bir köy okuluna gitmeyi kabul ettim. Milli Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli öğretmeliği zorunlu hizmet bölgelerindeki öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla çıkartmış olmakla birlikte benim bu başvurumu değerlendirmemiştir. Bu başvurumun Milli Eğitim Bakanlığınca reddedilmesi; SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK, EŞ DURUMU TAYİNİ, ZORUNLU HİZMET BÖLGESİ gibi kavramların bakanlık bürokratları nezdinde hangi seviyede idrak edilebildiğinin üzücü bir göstergesidir.

Dava konusu işlem benim aile bütünlüğümü bozması yönüyle Anayasaya aykırılık teşkil etmekle birlikte aynı zamanda zorunlu hizmet bölgesine personel gönderilmemesi açısından da hizmetin gereklerine ve kamu yararına aykırılık teşkil etmektedir.

2009 ? 2010 Eğitim Öğretim yılında eşimden 170 km. uzakta farklı bir ilçede çalışmak zorunda kaldığımdan Tarsus Kaymakamlığına müracaat ederek iki ilçe arasında sürekli geliş gidiş izni aldım.[EK-3] Bir bayan öğretmenin çok sayıda çözüm alternatifleri varken bu derece zor şartlarda çalıştırılması ve mesleki verimsizliğe itilmesini ayrıca mahkeme heyetinizin takdirlerine sunuyorum.

6.5.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler başlıklı 35. Maddesinde :

Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler

MADDE 35 ? (1) Öğretmenler, sağlık, eş ve öğrenim durumu özürleri nedeniyle özür gereklerinin karşılanabileceği yerlere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Ancak bu özürler nedeniyle yer değişikliği istekleri, hizmet gerekleri ile özür durumlarının birlikte karşılanması temelinde değerlendirilir.

Denilmektedir. Dava konusu işlem yönetmelikte belirtilen ?Ancak bu özürler nedeniyle yer değişikliği istekleri, hizmet gerekleri ile özür durumlarının birlikte karşılanması temelinde değerlendirilir.? Hükmüne tamamen aykırıdır. Dava konusu işlem tesis edilirken hem hizmet gerekleri hem de özür durumları göz ardı edilmiştir.

Dava dilekçemi destekler yöndeki yargı kararlarından Ankara 10. İdare Mahkemesinin E:2009/391 K:2009/1556 sayılı kararı ile Elazığ 2. İdare Mahkemesinin E:2009/431 sayılı kararları dilekçemiz ekinde sunulmuştur. [EK-4, EK-5]

Eş durumu Özür durumundan yer değiştirme isteği Anayasal bir haktır. Çünkü Anayasanın ?Ailenin korunması? başlıklı 41. maddesindeki; ?Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar.? hükümleri ile ailenin Türk toplumunun temeli olduğu, devletin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması için gerekli tedbirlerin alınacağı belirtilmiştir.

Ayrıca; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ?Yer Değiştirme Suretiyle Atanma? başlıklı 72.maddesi 2 fıkrasındaki; ?Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir.? hükümlerinde de aile biriminin muhafaza edilmesi için gerekli koordinasyonun sağlanması gerektiği vurgulanmıştır.

Yukarıda vurgulanan mevzuat ve açıklamalar çerçevesinde; MERSİN ili TARSUS ilçesi 27 Aralık İlköğretim Okulunda Sözleşmeli Türkçe öğretmeni olarak çalışmakta iken eşim Mustafa ERDEM?in MERSİN ili MUT ilçesinde Kadrolu Öğretmen olarak çalışıyor olmasından dolayı eş durumu özür grubundan elektronik ortamda eşimin bulunduğu ilçe sınırları içerisindeki okulları tercih ederek yer değişikliği talebinde bulundum.

Tercih ettiğim okullar atama sonucunda boş kaldığı halde 25/06/2010 tarihinde 2010-2 Sözleşmeli Özür Grubu Yer değiştirme sonuçlarının Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün http://atama.meb.gov.tr/2007_3_sozlesmeli/?islemID=54 internet sitesinde ilan edilmesinden sonra puan yetersizliğinden dolayı atanamadığımı öğrendim.

Açıkça hukuka aykırı olarak tesis edilen dava konusu işlemin neticesinde telafisi güç ve imkânsız zararların doğduğu da muhakkaktır. Bütün bu anlatılanlardan bahisle davamızın kabul edilerek öncelikle yürütmenin durdurulması ve devamında 25/06/2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün http://atama.meb.gov.tr/2007_3_sozlesmeli/?islemID=54 internet sitesinde ilan edilen ve tarafıma ait 2009-2 Sözleşmeli Özür Grubu Yer değiştirme sonucunun iptali ile 1. Sıra tercihim olan Mersin ili Mut İlçesi Hamam Karatahta İlköğretim Okuluna atanma işlemimin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

SÜBUT DELİLLER.........................: Davalı idarenin kararları, başvuru dilekçesi, mahkeme Kararları ve sair deliller.

YASAL DELİLLER..........................: İYUK ve ilgili mevzuat.

NETİCE VE TALEP.......................: Yukarıda kısaca arz ve izah ettiğimiz ve dosyadan da re?sen bulunacak nedenlerle;

1-Davamın kabulü ile 25/06/2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün

http://atama.meb.gov.tr/2007_3_sozlesmeli/?islemID=54 internet sitesinde ilan edilen ve tarafıma ait 2009-2 Sözleşmeli Özür Grubu Yer değiştirme işleminin davalı idarenin savunmasının alınmadan öncelikle yürütmesinin durdurulması ve sonrasında iptaline, savunma alınmasına karar verilmesi halinde savunma süresinin kısaltılarak ek savunma süresi verilmemesine,

2-Tarafımın 1. Sıra tercihim olan Mersin ili Mut İlçesi Hamam Karatahta İlköğretim Okuluna atamamın yapılmasına,

3- Verilecek kararların ALO POST, APS ile tebliğ edilmesine,

4-Yargılama masraflarının davalı idare üzerine tahmiline,

karar verilmesini, Saygılarımla, arz ve talep ederim. 29/06/2010

Davacı

????????

EKLER :

1) 2010/2 Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Başvurum

2) 25/06/2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün http://atama.meb.gov.tr/2007_3_sozlesmeli/?islemID=54 internet sitesinde ilan edilen ve tarafıma ait 2009-2 Sözleşmeli Özür Grubu Yer değiştirme sonucu sonuç çıktısı.

3) Tarsus Kaymakamlığının 02.12.2009 tarih ve 243/79 sayılı Gidiş Geliş İzni.

4) Elazığ 2. İdare Mahkemesinin 23/06/2009 tarih ve 2009/341 Esas sayılı kararı.

5) Ankara 10. İdare Mahkemesinin E:2009/391 K:2009/1556 sayılı kararı.


omurozsoy
Genel Müdür
29 Haziran 2010 11:31

eylulde tekrrdan ek atama varmıs ozur grubuna


mmizrak
Daire Başkanı
29 Haziran 2010 15:36

arkadasım ek atama olsa ne zaten sorunlu illerde il emri olmadan gitmemiz zaten mümkün değil.antalyaya 300e yakın kişi basvurmus giden sadece 64.ek atama olsa kac kişi gidebilir ki dıyelım kı 64 kişi daha gitti yarısı hala sorunlu mu kalsın.ek atama olmalıve il emriyle olmalı


gobek61
Daire Başkanı
29 Haziran 2010 15:48

Daha önce dava edenler olmuş mu? Olmuşsa sonuç nedir? İlk dava eden biz mi olacağız.Hizmet yılı üstün olanın puanının düşük olması ya da değerlendirmenin puana göre olup hizmet yılına göre olmaması da dava konusu mudur? Ya da havuz dava edilecek konu mudur?

Bu sorulara cevap var mı ? Dava açılsa da bişey çıkacağını zannetmiyorum. 1 kişi dahi kazanırsa davayı sonuçta herkes mahkemeye verebilir. Emsal teşkil eder.


hayal126
Şef
29 Haziran 2010 19:05

ben de açıyorum...aes ile göüştüm arkadaşlar.söke söke hakkımızı alacağız.bunların hak mak vereceği yok.yetti artık


mutti3444
Kapalı
29 Haziran 2010 20:30

Arkadaşlar ek atama yapılması değil önemli olan.sorunlu illere kontejan açmaları önemli olan.bunun için özellikle esonto hocamızın mailini tüm basına milletvekillerine yollamalıyız.Telfonlarımızı açmıyorlar.Ben necmettin Yalçın'ı 3 kere aradım,açmadı.

Ve en önemlisi Dava açmalıyız arkadşlar.Şuan dava açacak olan bende dahil tanıdığım 5 arkadaş var. Eğer dava açan arkadaşlarımızın sayısı 200 olsa il emri kesinlikle ağustosa olur.

Dava açarken özellikle bir sendikaya üye olmanızı tavsiye ediyorum.Ben AES üyesiyim,her konuda destekler. Ama sizler istediğiniz size manevi en yakın sendikaya üye olun. Sözleşmeli olunca biraz daha bu süreçte dikkatli olmak lazım:)Sizin adınıza sendika dava açmayaccak,ama sizi her olumsuz duruma koruyan bir sendika olacak.


mutti3444
Kapalı
29 Haziran 2010 22:32

dava sürecinde herkes birlik olmalı başka çare kalmadı. Esonto hocamızın sayısal verilerine bakıldıkça sadece9 il 21 il değil 40a yakın il bundan sonra çok kötü sonuçlarla karşı karşıya lütfen iyi inceeleyin.doğu hariç eş durumu çok kötü bri sonuca gidiyor.


mutti3444
Kapalı
29 Haziran 2010 22:34

dava sürecinde herkes birlik olmalı başka çare kalmadı. Esonto hocamızın sayısal verilerine bakıldıkça sadece9 il 21 il değil 40a yakın il bundan sonra çok kötü sonuçlarla karşı karşıya lütfen iyi inceeleyin.doğu hariç eş durumu çok kötü bri sonuca gidiyor.


koray76
Aday Memur
29 Haziran 2010 22:48

güncel


mutti3444
Kapalı
30 Haziran 2010 13:23

Dava açılmalı başka yolu yok, eğer bu şekilde devam ederse ne eylül ne kasım ne 2011 temmuz bu iş çözülmez.Dava tek çözüm


cimbep
Kapalı
30 Haziran 2010 14:10

03124131353 ü aradım.Bir bey çıktı. Hocam dedi sizi ümitlendirmek istemem ama eş durumu ek ataması diye birsey söz konusu değil dedi. İlk önce çok sinirli konustu.Boş yer olmadığı için ek atama olmaz yapacak birşey yok dedi. Canım o kadar sıkıldıki tüm içimdeki sıkıntıyı iyi bir dilde anlattım. Dedim necmettin yalçın eylülde atama var demiş ;dediki müdürümün dediğini ben duymadan aktaramam şuan için bize böyle birşey söylenmedi. Dedimki Nimet Hanım bunu bilerek göreve geldiğimizi söylemiş,biz göreve 2008 yılında atandığımızda il emri vardı.Şuan için böyle bir şey yok olamaz dedi. Durum bu.İnanmayın arkadaşlar,böyle birşey söz konusu değil.

Şu dönemde dava açmayan arkadaşlar kendinize gelin. Dava açmak şart oldu. Yoksa artık biz kesinlikle eşimizin yanına atanmayacağız.Dava sürecini ben haftaya başlatyorum.AES desteği ile başltacağım.

Artık iyi düşünün karar verin

Esento hocam kutlarım sayısal veriler tamamen bizi anlatıyor.


mutti3444
Kapalı
30 Haziran 2010 17:04

Arayalım arkadaşlar.Yarın telefonları susmasın.

Tel:0312 413-70-00 Başbakanlık Hukuk Müşaviri Sevda Hanım:0312 413-78-35 Allah bu yolda hepimizin yar ve yardımcısı olsun arkadaşlar.

1-NURETTİN CANİKLİ AK Parti Grup Bşk.V. 0312 4206507

2-AYŞE NUR BAHÇEKAPILI AK Parti Grup Bşk.V. 0312 4206534

3-MUSTAFA ELİTAŞ AK Parti Grup Bşk.V. 0312 4206510

4-SUAT KILIÇ AK Parti Grup Bşk.V. 0312 4206531

5-BEKİR BOZDAĞ AK Parti Grup Bşk.V. 0312 4206504

Değerli Arkadaşlar Başbakanın Müşavirlerinin telefonları herkes arasın.İşin bittiği yer burası:

1-Çağatay KILIÇ

Başbakan Müşaviri

(0312) 418 57 76

2-Fatih CAN

Başbakanlık Müşaviri

(0312) 418 57 76

3-Mustafa KAMACI

Başbakanlık Müşaviri

(0212) 310 40 00

4-Ahmet DEMİRALP

B.H.İ.M

(0312) 418 57 76

5-Türker YÖRÜKÇÜOĞLU

Başbakan Müşaviri

(0312) 420 66 02

FAX

(0312) 417 04 76

Mail atalım bizden artık bıksınlar:

[email protected].

[email protected] , [email protected] , [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] ,bulentarinc@basbakanlık.gov.tr, [email protected], [email protected] , [email protected] , [email protected] , [email protected], [email protected], [email protected] , [email protected], [email protected] , [email protected], [email protected] , [email protected] [email protected], [email protected] , [email protected] , [email protected] [email protected]


söznur
Aday Memur
30 Haziran 2010 18:18

arkadaşlar dün gidip mahkemeye başvurdum bakalım sonuç ne olacak.gelişmeleri sizlere aktarırım.ayrıca hiçbir sendikayla ya da avukatla görüşmedim bütün herşeyi kendiniz hazırlayabilirsiniz dava dilekçe örnekleri zaten var sizin değişiklik yapmanız gerekiyor ve ekleri toplamanız gerekiyor.tercih sayfanızın başvuru sayfasını ve sonuç sayfanızın çıktılarını muhakkak ekleyin.bunların dışında eşinizin görev yeri belgesini,nüfus kayıt örneğini,sözleşme kaydı bilgilerinizi ekleyin yeterli.inşallah sonuçlar olumlu olur...kolay gelsin arkadaşlar.


mutti3444
Kapalı
30 Haziran 2010 20:14

Arkadaşlar telefon açmaya devam,mail atmaya devam,bundan sonraki ilk aşama Dava ve hemen ardından büyük yankı yapacak eylem.Yalnız bazı arkadaşlar halen kadrodan sonra ek atama var diyorlar. Biz mi açıklayamıyoruz anlayamıyorum. Kardeim3-5 alımla bu sorun bitmez.Sorunlu illerin suan tüm sözleşmeli pozisyonları dolu. Nerden biliyorsunuz kadroya geçecek kişilerin çok olduğunu.Adama sözleşmeli öğretmen ailesinin yanında manevi olarak rahat.Bu rahatlığı bırakıp doğuya gidermi?Kadroya geçtikten sonra atama olacak hikayesi yalan.Cimbep hocam bugün aramış.Karşıdaki kişi kesinlikle yok ek atama demiş. Halen umutlar dorukta.Lütfen artık gerçekleri görelim.Çok yazdım burdan mağdur iller yine mağdur olacak diye ama keske zamanında anlayabilseydik!!

söznur hocam malesef durum sizin bildiğiniz gibi değil.sendika herzamn için davanızda szin hakkınızı koruyandır. Eğer bir sendikaya bağlı dava açmazsanız sonuç olumlu olduğunda sizin mahkeme kararı ile milli eğitimle dialoğunuzu sağlyan sendikanızdır. Ayrıca davnın sürecini sendika olumlu yönlendirir. Şuana kadar kazanılan tek eş durumu davası olmuştur ve aes üyesi öğretmenmizdir.

Dava sürecini düşünen arkadaşlar esonto33_58 ve wonderman hocalarıma özelden tel no yada mail adreslerini yazsınlar.Arkadaşlar yalnız taştan duvar olmaz. Kaderimizin yönünü birliktelik ile değiştirevbiliriz. Artık kaderimizi başkalarının yönlendirmesine izin vermeyelim.


mutti3444
Kapalı
01 Temmuz 2010 00:07

nasıl içiniz rahat ediyor?siz eşlernizi sevmiyormusunuz?buradaki 3-5 kişinin dışında dava açan yok mu?çaba gösteren yok mu?ben ne iş yapabiliyorum,ne uyku uyuyabiliyorum.mail telefon dava süreci ama yetmiyor,sanki hiç bir çaba göstermiyormuşum gibi geliyor.kendime kızıyorum.ek atama olsa dahi gereksiz yerlere kontejan açacaklar.sorunlu illerden 3-5 yer açsalarda yeni evlenenler yüksek puanlılar yine çıkacak ve onlar atanacak.ek atama umudu besleyenler daha çokkkk beklersiniz.bu bizim ödememiz gerekn bir bedel değil.bizi bu kadar üzmeye hakları yok.

Çadırları alalım meb önünden ayrılmayalım.yokmudur hakkını hakkıyla arayan.10 kişide olsa gelirim diyecek.sadece mailm ve telefonla olmaz bu işler. belki eylem olsa davalar çoğalsa ağustos eylül gelemden herşey çözülecek.kimsenin bu gazada inancı kalmadı mı?


mutti3444
Kapalı
02 Temmuz 2010 15:07

pes etmek yok.

dava açacağız

eylem yapacağız

gerekirse insan hakları mahkemesine kadar gideceğiz. bu sefer bizleri mağdur edemeceyekler.

Toplam 37 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi