Editörler : Pangaea
13 Ocak 2009 05:46

Alan Dışı Yüksek Lisans Yapıp Yüksek Mühendis Olanlar

Merhaba Arkadaşlar.

Ben Matematik bölümünü bitirdim. Bilgisayar ve ya Elektrik-Elektronik üzerine Yüksek Lisans yapmayı düşünüyorum. 1 yıl bilimsel hazırlık toplam 2,5 yıl sürdüğünü biliyorum.

Herhangi bir mühendislikte alan dışı yüksek lisans yapan veya yapmayı düşünen arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa çok faydalı olur.


acarmuh
Kapalı
13 Ocak 2009 10:54

Şimdi arkadaşım sen Matematik bölümü mezunusun, Mühendislikte yüksek lisans yapıp "yüksek mühendis" ünvanı mı almak istiyorsun? İyi de mühendis olmadan yüksek mühendis nasıl olcak ? :)) bilmem anlatabildim mi?

misal Tef yapı öğr. mezunu arkadaşım müh.mim fakül.inşaat mühendisliğinde yüksek lisans yaptı, doktorayı da yeni kazandı; ama sonunda mühendis ünvanı vereceklerini sanmıyorum, bence doğru olan da budur. Şimdi mühendislik yerine tıpta ya da hukukta yüksek lisansı tamamlasan doktor ya da avukat mı olursun?

Ünvanı kafana takmıyor, sadece iyi bir kariyer yapmak istiyorsan Bilg. müh tavsiye edebilirim, senin açından da güzel olur.


waveratio
Kapalı
13 Ocak 2009 11:29

Elek-elektronik mühendisiyim ve bilişim sistemlerinde yüksek lisans yapıyorum.1 dönem (1 yıl değil) bilimsel hazırlık okudum.Bir kaç tane programlama dili gördük bilimsel hazırlıkta(C,JAVA...)

Ben de merak ediyorum acaba yüksek müh ünvanı alabilecek miyim?


acarmuh
Kapalı
13 Ocak 2009 12:49

Yüksek lisans sonrası yüksek mühendis ünvanı veriliyordu; bildiğim kadarıyla iki yıl önce artık bu ünvan verilmeyecek diye duymuştum, ben yine de orada burada yüksek mühendisim diyorum nasılsa bitti masterım :)


waveratio
Kapalı
13 Ocak 2009 13:53

sizin y.lisans mühendislikse problem yok zaten...

Ben de bitirince öyle demeyi düşünüyorum:))Bitirebilirsem tabii...


organikgida
Memur
13 Ocak 2009 14:58

Arkadaşlar, "yüksek mühendis" ünvanı sadece alanı ile ilgili bir yüksek lisans programını bitirenler alabilir. Örneğin, kimya mühendisliği lisans mezunu birisi kimya mühendisliği anabilim dalında yüksek lisansını tamamlarsa "kimya yüksek mühendisi" ünvanını alır. fakat kimya mühendisliği harici biyomühendislik, biyoteknoloji, güneş enerjisi vb. anabilim dallarında yüksek lisans yaparsa yüksek mühendis ünvanını kesinlikle alamaz. sadece o alanda yüksek lisans yapmış olur. bilmem açıklayıcı oldu mu?


yasssin
Şef
13 Ocak 2009 17:13

Yorumlar için sağolun arkadaşlar. waveratio, acarmuh ve yorum yapmak isteyen diğer arkadaşlar bölümlerini ve master bölümlerini yazarlarsa daha iyi olur.

Benim bir arkadaşım da Matematik bölümünü bitirdi. Sonra Bilgisayar Mühendisliğinde yüksek lisans yaptı. Şuan çalışıyor. İşte cv sinin bir parçası;

Üniversite: Anadolu Üniversitesi 2005 Maths

Yüksek Lisans: Anadolu Üniversitesi 2007 masters degree, Computer Engineering (Informatics)

İşveren:Savronik Sistem A.Ş.

Pozisyon: Project Engineer

Masterdan mezun olacak öğrencilere verilecek diplomaları;

1.Kendi Mühendislik alanında yüksek lisans yapanlar = Yüksek Mühendis,

2.Alan dışı yüksek lisans yapanlar = Sadece yüksek lisans yaptılar, ünvansız

diye 2 ye ayırdıklarını hiç duymadım. Araştırmak lazım tabi.

Benim bildiğim yüksek lisansı hangi alanda yaparsanız yapın bir ünvan verilir. Matematik bölümünü bitirince, benim ünvanım; "Matematikçi" idi. 1,5 yıl Matematik Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans yaptım ve "Matematik Öğretmeni" ünvanını da kazandım.

Ünvan verirler veya vermezler, önemli olan tabiki kendimizi geliştirmek. Diyelimki; kendimizi yetiştirdik, masterda bitti, yabancı dil iyi, askerlik bitmiş. Şimdi kendimizi özel sektöre nasıl tanıtacağız? Nasıl kariyer yapabiliriz? Nereden başlamak gerek? Yine mi o kahrolası torpil devreye girecek? Asıl bunlar önemli? Yoksa oku oku oku, kas, kas, kas nereye kadar? Kendimi kayalıkların arasından zorla çıkmaya çalışan güzel ama hüzünlü ve bunalmış bir çiçeğe benzetiyorum.


filedk
Kapalı
13 Ocak 2009 20:57

Ben elk-elt y.mühendisiyim. Aynı alanda lisans eğitimi gördüm, yüksek lisansı da aynı abd da yaptım.

Hayır, yükselmek istemeniz çok güzel. Sadece ünvana takıldım ben. Zaten farklı bir alanda yüksek lisans yapmak bambaşka bir olay, daha da zor ayrıca. En iyisi siz ilgili enstitüye sorun, ben matematik alanında yüksek lisans yapsam hangi ünvanı alırım diye.


yasssin
Şef
13 Ocak 2009 21:52

filedk destek verdiğin için sağol.

Arkadaşlar, her zaman bulamayacağınız bir insanın eğitim hayatından küçük bir yazı okurmusunuz lütfeeeeeeeeen!!!!!!

Kendimle ilgili bazı bilgiler vereyim, O zaman mühendis arkadaşlar benim psikolojimi daha iyi anlarlar.

Ben bu ÖSS sisteminin en sağlam kurbanlarından biriyim. Sağlık Meslek Lisesi son sınıfında bu katsayı olayı çıktı. Resmen yaktı geçti. Benim katsayım 0,5 yerine 0,2 ile çarpıldı. Normalde puanım iyi üniversitelerin tüm mühendisliklerine yetiyordu. Bende mühendis olmayı çok istiyordum. Benim puanımı geçen bir mühendis arkadaşa pek denk gelmedim. Ben bu güzel puanla ancak DPÜ-Matematik(2.öğretimini) kazanabildim. O yök başkanını, onu göreve getireni ve yandaşlarını bilirsiniz... Hala çözülemedi bu olay. Adaletsizliğe bak yaa. Sonra, Anadolu Üniversitesi(5 yıllık)-(1.öğretimine) yatay geçiş yaptım. (1.öğretim) olmasına rağmen yinede 5 yıl(10 dönem) (2.öğretim) harcı ödedim. Bölüm 1.si oldum. Başarılı öğrencilere verilen Karşılıksız Bursları bile, en başında (2.öğretim) olduğumdan vermediler. Bu ülkenin başarılı insanları nasıl öldürdüğünü kahrolarak gördüm, yaşadım. Daha ayrıntıları anlatmıyorum bile.

Formasyonu bitir, Bölüm 1.si ol, KPSS DEN 90 KÜSÜR AL. Sınıf öğretmeni 70-75 le batıya atansın, Ben bu puanlarla doğuya bile atanamayım. 50-100 tane Matematik öğretmeni, 5000-7000 sınıf öğretmeni alındığı için.

Alan dışı yüksek lisansı yapıp Yüksek Mühendis olmak benim hakkım değil mi? Bu benim için mühendislik uğruna son ışık. Kendimi hep yarım hissediyorum. Dediğim gibi, ünvan 2. planda, benim için kariyer önemli. Ama buda elimde patlar diye çok korkuyorum. Milletin lisansta 4 yılda anası ağlıyor. Ben alan dışından 2-2,5 yılda hemde yüksek lisans dersleriyle boğuşacağım. Ben bunu başarırımda, dediğim gibi gerisinden korkuyorum.

Çok teşekkürler...


tkgm
Memur
13 Ocak 2009 22:20

Bence matematik mühendisliğinde yüksek yap o zaman sorun kalmaz:)kimsede bişey diyemez


tkgm
Memur
13 Ocak 2009 22:23

Bu arada diploma tek,hangi mühendislik alanında yüksek yaparsan yap,yüksek mühendis ünvanı alırsın,ama mühendis olamazsın,herkes öncelikle lisansını sorar iş konusunda,bu nedenle matematik üzerine bilgisayar yada matematik müh.yükseği yaparsan cilası olur,iş konusundada sıkıntın olmaz,tezli şart değil tezsizlerede bak


waveratio
Kapalı
13 Ocak 2009 22:37

benim lisans:Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Y.Lisans:Bilişim Sistemleri

sanırım arkadaşlar haklı "yüksek mühendis" ünvanını sadece alanı ile ilgili bir yüksek lisans programından mezun olanlar alabiliyorlar.

Diyelim ki sen elektronik müh. bölümünde yüksek lisans yapmaya karar verdin peki uzmanlık olarak hangi anabilim dalını seçeceksin?(güç elektroniği?,devreler ve sistemler,Kontrol anabilim dalı?)Bir sürü ders alman gerekir

lisanstan..

Ama hangi bölümde yaparsan ,Yüksek Matematik Öğretmeni olursun,yani lisans eğitiminin önüne yüksek gelir...

bu da mı olmadı???Yanlış mıyım?


tekiner06
Yasaklı
14 Ocak 2009 05:39

Hangi dalda olursa olsun yüksek lisans eğitimi alanları hep takdir ederim. Herkes takdir eder. Kolay değil.. Bunu birkaç alanda yapanlar var: Lisans + Yüksek Lisans + Yük.Lisans..

Ancak Yüksek Mühendis olmak için "aynı alanda" olması lazım..

Makina Mühendisi olan kişi, yine "aynı dalda eğitim" alırsa yüksek mühendis olabilir.. İşletme ve Fizik bölümünde yüksek lisans yaparsa; "Makina Yüksek Mühendisi" olamaz. Keza; bir doktor yüksek lisansını İşletme'de yaparsa Uzman Dr. olamaz..

Bilgisayar Mühendisi olan kişi, üstüne Endüstri Mühendisliği veya İşletme okursa yine Bilgisayar Mühendisi olarak kalıyor.

Ancak, bunun faidesini o ünvan altında da görür. O iş ayrı..

O yüzden Yüksek Mühendis olmak için "aynı dalda eğitim" şart!

Yüksek lisansların her türlüsünün faidesi, epeyce büyüktür.

Bu arada; Yasssin arkadaş ile yüksek lisansı önemseyenleri kutlarım. Kolay gelsin.. Saygılar..


tekiner06
Yasaklı
14 Ocak 2009 07:38

Günümüzde sadece lisans eğitimiyle yetinmek, çok az kişinin dışında büyük eksikliktir. Özel sektörde tutunmak, ezilmeden çalışabilmek ve mağdur olmamak için; "yüksek lisans" yapmak artık "farz veya vacip" olma durumuna gelmiştir.

Hoşumuza gitse de, gitmese de; yaşanan geçekler bu yöndedir..

Yabancı dil/diller, iş deneyimi kazanmak ilk hedef olmalıdır.

Sadece; 4 yıllık eğitim ile yetinilmemelidir. Saygılarımla..


har_leyci
Kapalı
14 Ocak 2009 08:49

Bende Makina mühendisliği bölümü mezunu olup, Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yüksek Lisans yapmakta olup tez aşasında olup kısa bir süre sonra yüksek lisans öğrenimi bitirecem.

Bu konu ile ilgili YÖK'e bilgi edinde yasası çerçevesinde farklı alanda yüksek Lisans yapanların ünvanı ile ilgili başvuruya aşağıdaki şekilde cevap verilmiştir:

Üniversitelerarası Kurul ve Yürütme Kurulu?nun unvanların lisans kademesinde kazanılacağına ilişkin aldığı kararlar dikkate alınarak, lisansüstü (yüksek lisans, doktora...) öğrenim sonunda alınan unvanlar lisans öğrenimi sonunda kazanılan unvanı değiştirmemektedir.

Yürütme Kurulu?nun 16/10/1989 tarihli toplantısında; ?Mühendis? unvanı alanların aynı alanda master öğrenimi görmeleri sonucu ?Yüksek Mühendis? unvanını almaları, farklı alanda yüksek lisans veya doktora öğrenimlerini tamamlayanların ise ?Bilim Uzmanı ve Doktor? unvanı verildikten sonra diplomalarına uzmanlık alanlarının parantez içinde belirtilmesi uygun görülmüştür


membernet
Genel Müdür
14 Ocak 2009 09:02

mühendis değilsinki yükseği olabilirsin...

mühendis olmadan yüksek mühendis olunacağı düşünmek bile garip...

sana değer katar ama unvanınana etki etmez... imza atamazsın...

şimdi ben acaba tus sınavına girip uzmanlık okusam, acaba uzman doktor olabilirmiyim... bu kadar mantıklı bir olay...

eğer çok istersen mühendislik puanları düştü zaten gir bir ikinci öğretime önce mühendis, arkasından master yaparsın... paraya para demezsin :))...


KaiJa
Şef
14 Ocak 2009 11:11

Bende Yüksek mühendis teriminin resmi olarak kalktigini duymustum. Diplomalarda da "xxxxxxx yüksek lisans programını basariyla tamamlamistir" seklinde yaziyor.

Yok illa kelime oyunu yapacaksak, yüksek lisans yapmis mühendise yüksek mühendis denir derim. Gerci isletmede yuksek lisans yapmis olmak durumunda acayip bi durum oluyor ama IT de adil gibi gozukuyor.

Durum bu kadar karisikken duydugum yuksek muhendislik teriminin artik resmi olarak kullanilmamasi bana mantikli geliyor. Hı yok ben kartvizitimde yüksek mühendis yazarim diyorsaniz bana uyar :p


har_leyci
Kapalı
14 Ocak 2009 14:26

artık mühendislik bitirenin diplomasındada örneğin makina mühendisi ünvanını a lmıştır yasalrın kendisine verdiği yetkileri kullanabilir diye bir ibare yok

2005ten sonra sadece bitirdiğin progaram isimleri yazıyor ünva yok


filedk
Kapalı
14 Ocak 2009 20:36

Artık lisans diplomalarının üzerinde "xxx mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamış olup kanunun verdiği haklardan yararrlanabilmektedir" gibi bir ibare var, bu da demek oluyor ki, örneğin iki yıl sonra kanun değişti ve yüksek lisans yapmayan ya da iki yıl iş tecrübesi olmayan "stajyen mühendis" olarak kabul edilir, imza atamaz, proje sorumlusu olamaz denirse hepimiz o kapsam içine gireriz.


tekiner06
Yasaklı
15 Ocak 2009 06:20

Her zaman, hayat boyunca geleceğimizi çizerken; doğabilecek tüm olumsuzlukları da düşünmek gerekir.. Kişilere bugünkü iş kuralı uygundur ama "ya ileride ek şartlar konulursa!" diye düşünmek de gerekir. Örnek: SMMM stajı iki yıl idi, üç oldu..

Bundan tam yirmi yıl önce; "2000'li yıllarda artık sadece 4 yıl eğitim almak yetmeyecek!. Yüksek lisans da gerekli, keza yabancı dil bilmek de şart!.. " diye düşünmüş, gençleri buna göre kanalize etmeye çalışmıştım.. Çok isabetli oldu.

Yabancı dil, eğitim, yüksek lisans ve ek yabancı diller; her zaman kişilere gereklidir. Büyük avantajlar sağlıyor. Kimisi sadece lisans diploması, iş deneyimi almayı yeterli görmüyor.

Artılarını da arıyor. Kurslar ve sertifika programları gibi!

Günümüzde tam 20 Milyon genç okullara gidiyor. Hepsi öğrenci!

Neden?.. Sabah sabah bu 20 milyon gencin okullara koşmasında bir neden yok mu?.. Var! Geleceği kurtarmaya çalışıyorlar..

Öyleyse!..

Saygılar sunarım.


tekiner06
Yasaklı
15 Ocak 2009 07:16

Dün; mali işlerini yürüttüğüm büyük bir vakfın AB den aldığı krediden dolayı AB Sayıştay'ına hesap vermesi gerekiyor idi.

O amaçla İngiltere'den gelen yabancılarla birlikte olunmuştu.

Onların çok yönlü ve çok iyi eğitimli oldukları da belli idi.

İçlerinde; çok iyi yabancı dil bilen has bir Türk de vardı.

Vakfın Yöneticisi olan kişi ODTÜ İnşaat'ta okurken bana göre değil diyerek okulu bırakan, ertesi yıl Hacettepe İngilizce Tıp'ı kazanan ve orada 20 yıl okuyup Profesör Dr. olan zattı.

Yaklaşık, 60-70 kurs veya sertifika programından geçmiş kişi!

Yardımcısı olan kızkardeşi de; ODTÜ'de lisans, yüksek lisans ve SBF (Mülkiye) de Doktorasını yapmış olan bir kişiydi. Her ikisi de, yabancılara proje konusunda müthiş bir sunum yaptı.

Tek kelime ile yabancıları fethettiler. Harika bir ders idi.

İngilizler bile, hem projenin yürütülmesindeki o başarıyı ve hem de bizimkilerdeki yabancı dilleri çokca kıskandılar.

Günümüz eğitim çağı, uzay çağıdır.. Artık sadece dört yıllık eğitim ile asla yetinilemez!.. Yüksek lisansı almaya dermanı veya gücü, hevesi olanlar bunun yanında yabancı dili de alıp kendisini geliştirmeli, mesleğine artı değerler katmalıdır..

Saygılarımla..

Toplam 152 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi