Editörler : E.Kayı Han
14 Mayıs 2009 13:50

Gusül alırken abdest bozulursa gusül de bozulmuş olur mu?

Arkadaşlar gusül abdesti esnasında normal abdessti bozan haller vuku bulsa tekrar gusülde başa dönmek zorundamıyız?Mesela bir yerin kanaması,yellenmek v.s...yani bu hallerde gusül abdesti bozulur mu?cevabınızı bekliyorum.selam ve hürmetlerimle...


maviiturk
Kapalı
14 Mayıs 2009 14:57

Hocam bahsettiğin hususun fıkhen hükmü açıktır. Gusül abdesti neticede bir abdestir, abdesti bozan hükümler aynen gusül abdestini de bozmaktadır. eğer bir özür varsa-gusül abdesti alırken abdest tutulamıyorsa- bu şekilde alınan abdest geçerlidir. sana düşen görev bahsettiğin hususların sende bir özür mü yoksa evham mı olduğunu tesbit edebilmendir. çünkü her kişide boy abdesti alırken vücudunda bir kanama ya da özellikle soğuk havalarda yellenme oluşabilmektedir. Böyle bir durumda yeniden gusül alınması gereklidir. 'yok benim durumum farklı' diyorsan normalde olabilecek bu gibi durumların dışında bir özürün olduğunu düşünüyorsan bir doktora gözükmelisin. doktorun koyduğu teşhise göre amel etmen daha sağlıklı. selmaetle....


prag-matik
Yasaklı
14 Mayıs 2009 15:25

gusülünü almışsan bozulmaz, namaz abdestin bozulur..


yavuz-hafız
Kapalı
14 Mayıs 2009 15:41

maviiturk verdiğin hükmü nerden okudun?

hiç abdesti bozan hükümler gusül için geçerli olur mu...

abdest ayrı şey gusül ayrı şey arkadaşlar. gusül alırken abdest bozulması durumunda sadece abdest bozulur gusüle zarar vermez.

çünkü guslü bozan durum bellidir; erkeklerde, cinsel ilişki ve ihtilam olma (boşalma) halinde gusül gerekir bayanlarda ise cinsel ilişki, adet bitimi, lohusalık sonunda gusül gereklidir. byanlar için ayrıntılar sözkonusu merak eden ilmihallere bakıversin.

bu durumlar dışında gusül bozulmaz.

hayatlimanı arkadaşımın sorusu çok güzel bir soru, cemaatten bize de aynı sorular geliyor. bu da şundan kaynaklanıyor, bizler sünnete uygun olarak gusülden önce namaz abdesti alıyoruz sonra da gusüle başlıyoruz. gusül esnasında yellenmek gibi bir husus vuku bulunca da gusüle yeniden başlamak gerektiğini düşünüyoruz ve şüpheleniyoruz. tekrar başlamaya gerek yok sadece abdesti yeniden almak gerekir. selamlar...


maviiturk
Kapalı
14 Mayıs 2009 15:43

gusülünü aldıysa bozulmadığı aşikar. bizi bahsettiğimiz gusül alınırken olması.


mütedebbir
Kapalı
14 Mayıs 2009 15:44

guslün şartıyla abdestin şartı aynı değildir. güsülde aslolan bütün bedenin kuru kalmayacak biçimde yıkanmasıdır. ağza ve burna su verdikten sonra bedenide yıkamışsdan tamamdır. yellenme veya kan guslü bozmaz.

güsülde sorun yoktur


prag-matik
Yasaklı
14 Mayıs 2009 15:48

gusül alma sürecinde de bozulmaz...guslün olmuş ama abdestin gerekli kalmıştır...benim demek istediğim buydu...


maviiturk
Kapalı
14 Mayıs 2009 15:59

beyler konuyu biraz açmak istiyorum. ben diyorum ki gusül abdesti alan biri ağzına ve burnuna su verip bedenini yıkarken yellenirse veya vücudunda bir yer kanarsa gusül abdesti olmaz. yeni baştan alması gerek. sizler "bedenini yıkarken yellense veya kanama olsa dahi gusül abdesti olur" diyorsunuz doğru mudur?


prag-matik
Yasaklı
14 Mayıs 2009 16:04

aynen dediğin gibi...

bak guslü gerektiren bir olay olmadıkça gusül abdesti bozulmaz....


maviiturk
Kapalı
14 Mayıs 2009 16:15

hocam yapmayın Allah aşkına gusül abdesti insanı temizler ama aynı abdestle insan normal abdeste gereksinim duymadan namaz da kılar. gusül abdesti alırken yellenen biri nasıl namaz kılabilir. şimdi siz temizlenir namaz kılamaz diyeceksiniz belki ama bu dini dejenere etmekten başka bir şey değil. tamam kaynaklarda gusül olmaz hükmüne rastlamadım ama olur hükmü de yok. aklen düşündüğümüzde hangisi daha mantıklı...


maviiturk
Kapalı
14 Mayıs 2009 16:18

bahsettiğiniz gibi olsaydı efendimiz bu ibadete "abdest" demezdi beyler. ayrımını bizlere belirtirdi. lütfen dini bu kadar esnetmeyelim.


prag-matik
Yasaklı
14 Mayıs 2009 16:20

canım benim guslün olur ve cenabetin gider ama ibadet için abdestli sayılmazsın yeniden namaz abdesti alman gerekir..anlaman gereken bu...


maviiturk
Kapalı
14 Mayıs 2009 16:22

hocam bu hükmün aynen bahsettiğin gibi kaynağını göster bana. ben herkesten özür dileyeceğim.


mütedebbir
Kapalı
14 Mayıs 2009 16:34

arkadaşım. mnatığa vurmaya çalışıyorsun .

bak guslü gerektiren nedir meni değğl mi. yani cünüplük. cünüplüğü gideren ise bedeni yıkamaktır..

senin dediğin gibi bişey olsa. her yellenen veya her biyeri kanayan gidip gusül almalı.

mantık mantık dedin. vur amntığa


mütedebbir
Kapalı
14 Mayıs 2009 16:38

ben cenazede yıkadım. cenazeyi niye yıkarız temiz olarak gitsin diye.cenazeyi yıkadıktan sonra yine kan veya başka bişey gelirse ne olur. gusul geçersizmi olur. hayır geçerlidir. önemli olan bedeni yıkamaktır.

Yıkayacak kişi eline bir bez sardıktan sonra, ölünün avret yerini yıkayıp temizler. Bundan sonra ölüye bir abdest aldırır. Abdest aldırırken ağzına, burnuna su vermez, parmaklarıyla mesheder. Yüzünü, kollarını yıkar, başını mesheder ve ayaklarını yıkar.

Bundan sonra ölünün üzerine su dökülür, başı ile bedeni sabunlu su ile temizce yıkanır, sonra sol tarafına çevrilerek sağ tarafı yıkanır. Bundan sonra sağ tarafına çevrilerek,sol tarafı iyice yıkanır. Her âzâyı yıkarken üç defadan az yıkamamak sünnettir. Suyun zor ulaşacağı organlar yıkanırken ovularak yıkanmalıdır. Bundan sonra yıkayan kimse cenazeyi oturtur gibi kaldırıp, kendisine doğru yaslayarak karnını ovalar; altından bir şey çıkarsa, sadece orasını yıkayıp temizler, tekrar abdest aldırmaz ve yeniden bütün vücudu yıkamaz. Böylece yıkama işlemi biten bir ölü havlu veya benzeri şeylerle kurulanır ve kefenlenir. Sonra başına, yüzüne ve sakalına güzel kokular sürülür, secde yerlerine kâfûr dökülür. Yıkanırken ölünün saç ve tırnakları kesilmez. Ölünün kapalı bir yerde yıkanması daha iyidir. Ölüyü, kendisine en yakın bir kimse veya ahlâki iyi olan ve cenaze yıkamasını iyi bilen birinin yıkaması gerekir. Kadın kocasını yıkayabilir. Fakat, yıkayacak hiçbir kadın bulunmamak gibi bir mecburiyet olmadıkça erkek, ölmüş karısını yıkayamaz.


prag-matik
Yasaklı
14 Mayıs 2009 16:40

Gusül abdesti alırken namaz abdesti bozacak haller olursa (mesela kan çıksa, yellenilse, idrar çıksa vs) gusle kalınan yerden devam edilir, abdesti bozan şey guslü bozmaz Sadece bu abdestle namaz kılınmaz, sonra namaz abdesti almak lazım

kaynak şu siteye bakabilirsin...

http://www.muhteva.com/gusulle-ilgili-bilmemiz-gereken-bilgiler-t48419.html

14 Mayıs 2009 17:02

Değerli hocalarım güsul abdesti alırken bir yerimiz kanasa veya da yellenme olsa tekrar niyet edip başa dönecek miyiz yoksa kaldığımız yerden devam edecek miyiz..benim sorum bu normal namaz abdesti esnasında mesela dişimiz kanasa kanın durmasını bekler tekrar abdast alırız..ama gusül abdestinde kaldığımız yerden devam mı yoksa kanamanın kesilmesini mi bekleyeceğiz..önemli olan bu arkadaşlar...


ahmetsila
Şef
14 Mayıs 2009 17:47

namaz abdestini bozan bir husus gusül abdesti alırken olursa gusule kaldığımız yerden devam ederiz gusule mani değildir.Gusul bitirilir ve o gusul olur ancak gusul esnasında namaz abdestini bozan bir sebep oluştuğu için sadece namaz abdestini tekrar alırız.


samar63
Daire Başkanı
14 Mayıs 2009 18:56

sadece abdest bozulur gusule devam edilir birşey olmaz


maviiturk
Kapalı
15 Mayıs 2009 14:30

cünüp olmuş biri 'Gusül' aldığında mı cünüplükten çıkar. yoksa 'Gusül Abdesti' aldığında mı çıkar.Eğer sadece 'Gusl'alır diyorsanız cünüplükten çıkma eylemine neden gusl abdesti denmiş. ayrıca peygamber efendimiz bu eylemi nasıl yapmış. sizin dediğiniz gibi bir ayrıma tabii tutmuş mu.


yavuz-hafız
Kapalı
15 Mayıs 2009 15:56

maviitürk önemli olan yapılan eylem. gusül ya da gusül abdesti alırken önemli olan isim değil. ağza su vermek, burna su vermek, btün bedeni yıkamak: bunun adı gusül abdesti olsun gusül olsun farketmez. her iki durumda da cünüplükten çıkmış olunur. çünkü niyet etmek farz değil sünnettir. (hanefiye göre)

Toplam 24 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi