Editörler : supporters.
01 Mayıs 2006 00:42

Yardımcı Doçentlik şartları

Yardımcı doçent olmak için doktor olduktan sonra en az bir yıl geçmeli şeklinde bir söylenti dolaşıyor, araştırdım ama doğru olup olmadığını öğrenemedim. Sizin bu konuda bir bilginiz var mı?


vet21
Memur
01 Mayıs 2006 09:06

Bu durum üniversiteden üniversiteye değişmektedir


yetken
Aday Memur
01 Mayıs 2006 20:59

Bazı üniversiteler 2 yıl dolmadıkça kadro ilanı vermiyor. Bazılarında bu şart yok. Ertesi gün yardımcı doçent ilanın çıkabilir.


yurtseven kardes
Aday Memur
01 Mayıs 2006 21:56

Mezun oldugunuz universiteden basvurdugunuz yere kadar cok değişiklik gösteren bir parametre aslinda. Bazi kurumlar kendi mezunlarini almak istemezler. Ya baska bir universitede ya da bilimsel bir kurumda birden uc yila kadar degisen surelerde calismak gerekir. Bazilari yurtdisi tecrubesi isteyebilirler. Hatta doktoranin yurtdisindan alinmasini gerekli kilabilirler. Bunu ilan etmeseler bile, atama sirasinda ya da rektor onayi sirasinda veto edilebilir. Bazi yerlerde kendi mezunlarina onbcelik tanir. Ancak genel olarak, doktorasini henuz tamalamis kisiler once bir sene falan ogretim gorevlisi olarak calistirilirlar. Bunun sebebi genelde kadro yoklugundan olup ilan vermeden atama yapilabilmesini kolaylastirabilmesindendir. Biliyorsunuz ogretim gorevlisi atamasi arastirma gorevlisi kadrosuna yapilabilir. Bo sorun cikarmaz. Eger yayin durumunuz iyiyise, direk yar. doc atamasi yapan yerlerde var. Ama demin dedigim durum kadrosuzluktan oturu gercekleşebilir.


mrpeaces
Şef
03 Mayıs 2006 01:15

benim 8 tane yayınım olucak onumuzdekı aylarda kısmetse. doktora 1. sınıftayım 4 tanesınde ılk ısım benım 1 tanesı harıc 7 tanesı A sınıfı SCI

sizce doktora sonrası direk docent olma sansım nedır?


vet21
Memur
03 Mayıs 2006 09:30

Şu an bulunmuş olduğun üniversiteye bağlı. Bağlı olduğun üniversitenin Akademik Personel Yükselme Yönergesini oku. Doktora sonrası ne kadar süre gerekli öğren ona göre hareket edersin. Ama bence iyi bir yayın listesi tebrikler...:)


DenizAkça
Aday Memur
03 Mayıs 2006 10:08

mrpeaces çalıştığın alana bağlı, bazı alanlarda 10 tane yayına kadar aranıyor bunlar genellikle deneysel çalışılan alanlar, eğer teorik çalışıyorsan üç yayınla başvurabiliyorsun, bazı alanlarda ise indexli dergide yayınlanmış tek isim bir makale yeterli oluyor. Bunu en iyi kendi alanında çalışan birisinden öğrenebilirsin. Ama doktoradan hemen sonra doç başvurusuna genelde çok sıcak bakılmıyor, lisans, yüksek lisans vey doktora dersi vermen, mümkünse yüksek lisans öğrencisi yetiştirmiş olman bakılan şeyler.


DenizAkça
Aday Memur
03 Mayıs 2006 10:10

Birde yayınlarda ki, doçentliğe başvuruda aranan doktoradan farklı alanda yayın yapma şartını unutmamak lazım.


tierra
Aday Memur
03 Mayıs 2006 17:59

Doçentlik değerlendirmelerinde bazı anabilim dallarında özgü olarak doktora öncesi çalımalar dikkate alınmayabiliyor. Ancak YÖK'ün böyle bir kuralı söz konusu değil. Juri üyesinden üyesine de değişebiliyor durum. Çalıştığım üniversitede kadro yetersizliği nedeniyle 4 yıldır yrd doç kadrosu bekleyen arkadaşlar var. Bazıları doğrudan doçenliğe bile başvurdu, bazıları da ayrılıyor. Ama yakın bir üniversitede daha doktora savunmasına girmeden ilanı çıkan arkadaşlar da oluyor. Kado sıkıntısı çeken üniversitelerin bu sorununun çözülemsi dileğiyle.


gencbey
Aday Memur
04 Mayıs 2006 19:42

Benim anlamadığım birşey var, neden akademik ünvanla üniversitedeki kadro birbirine karıştırılıyor?? Soruyu soran arkadaş"Yardımcı doçent olmak için doktor olduktan sonra en az bir yıl geçmeli " şeklinde bir soru yöneltmiş ama cevapların çoğu kadro ilanlarından bahsetmekte.Üniversite de herhangi bir kadroda olmayan, mesela MEB'de öğretmen olan ve doktorasını tamamlayan bir kişinin doçentlik kariyerini kazanmasının üniversitenin kadro ilanıyla ne alakası var.Sorulan şey anladığım kadarıyla, doktora bittikten sonra doçentlik kariyerine yükselebilmek için ne kadar sürenin geçmesi gerektiği.Benim bilmediğim birşeyler mi var aceba!!!


gokturks
Aday Memur
04 Mayıs 2006 22:15

üniversite kadrosunda bulunmadan doktora sonrası doçentlik jürisine müracaat edilememektedir. kendim tarih doktoruyum. ve milli eğitimde çalışıyorum. Bir süre önce bu konuyu araştırdım. kesinlikle üniversite kadrosunda olmadan doçentliğe müracaat edemeyeceğimi teyid ettim.


gencbey
Aday Memur
05 Mayıs 2006 04:17

Nasıl olur?? Uzak sayılmayacak bir tarihte çok yakından tamıdığım bir şahıs, diyanette çalışıyor olmasına rağmen, eserlerini tamamlayıp savunmasını yaptı ve Doçentlik ünvanı (Yrd. Do. değil)aldı.Bu ünvanı veren jürinin başında da benim hocam var. Üstelik bahsettiğim şahıs şimdiye dek hiç bir üniversitede öğretim kadrosunda görevde bulunmadı. Bir yerde bir yanlışlık olsa gerek.Bahsettiğimiz şey kariyer, nasıl olurda alınacak akademik ünvan herhangi bir kadroya münhasır olabilir ki???


auakbal
Aday Memur
05 Mayıs 2006 13:01

1. Yardımcı doçentlik temelde bir akademik ünvan olmayıp bir kadro ünvanıdır. Yardımcı doçentlik için doktora yapmış olmak (tıp doktorları için uzmanlık eğitimi)dışında hiç bir somut kriter yoktur. Mevzuata göre bu eğitimleri tamamladıktan sonra herhangi bir bekleme süreside bulunmamaktadır.her üniversite kendisine göre kriterler koyabilir. Üniversiteler ilanlarda istedikleri şartları yazabilirler. Ayrıca her üniversiteninde kendine göre bir yayın puanlama sistemi var ve bazı üniversitelerde bunu temel şart olarak önesürebilir. Ancak yayın şartı konusunda üniversitesine göre çok farklı puan istekleri mevcut.

2. Dışardan doçentlik sınavına başvurup doçent olabilirsiniz. Ancak doçent olabilmek için dallara göre dğişebilmekle birlikte en az 3 adet yurtdışı yayınınızın olması gereklidir. Bu yayınlardan ise en az 1 adedi doktora sonrası ve doktora konusu dışından olmalı ve tek isimli yada başlıca isimli yazar (eğer tez danışmanıysanız siz başlıca isim olursunuz)olmalıdır.Bu sebple doktora öncesi hocalarınızla birlikte yayın yapmanı yada bu yayınlarda ilk isim olmanızın bir önemi yok. örneğin doktora öncesi 20 adet yayınınız var ve bunların hiç biri tek isimli değil, doktora sonraı ise sadece 1 yayınınzı var. Bu durumda jüriler genelde adayı çaktırıyorlar. Bu sebeple çok yayınım var diye güvenmeyin önemli olan tek ve ya başlıca isimli (buraya dikkat ilk isim değil) yazar olduğunuz yayınlardır. bu konuda www.yok.gov.tr sitsinde ÜAK (üniversiteler arası kurul)linkini tıklayarak doçentlik şartları ve sınavı hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz

3. Doçent olduktan sonra üniversiteniz sizi atar ya da atamaz. Bu da maalesif kişinin yönetime yakınlığına bağlı. Ancak doçentlik kadrosuna atanamasanız bile doçentlik bir akademik ünvan olduğundan ve bileğinizin hakkıyla aldığınızdan bu ünvanı her yerde kullanabilirsizin


mrpeaces
Şef
05 Mayıs 2006 22:27

auakbal

baslıca isim dedigin nedır?? ilk isim degil diyosun..


auakbal
Aday Memur
07 Mayıs 2006 18:28

Öncelikle geç cevap verdiğim için özür dilerim. Başlıca isim şu demek. Eğer bir tez(yüksek lisans ve ya doktora yada uzmanlık tezi) yürütüyorsanız ve burdaki tez öğrencinizle birlikte bir yayın yaptıysanız burda öğrencinin adı ilk sırada olur ama siz tez yürütücüsü olarak başlıca yazar olursunuz. Yani siz yayın hanenize bir adet daha tek isimli yayın eklemiş olursunuz. Öğrenciniz ise bir adet yayın yapmış olur. Eskiden projelerden yapılan yayınlarda proje yöneticileri için böyle bir hak vardı ama şimdi o kalktı. Yani proje yöneticisi olarak 10 kişinin ortak yaptığı yayını tek isimli olarak kendi hanenize kayıt edemezsiniz.


mrpeaces
Şef
08 Mayıs 2006 11:20

gokturks

o senın dedıgın docentlık sartları ıle alakası yok.

sen docent olabılme sartlarını bıdaha oku bence.

Eger unıversıtede kadron varsa o sana bı artı getırır sadece.


bankacı51
Aday Memur
08 Mayıs 2006 13:39

iyi çalışmalar, Yüksel lisansım var. Özel sektörde çalışmaktayım. Doktoramı yakında başlatacağım. Anladığım kadarıyla Doktorayı bitirince Yard. Doc. ilanlarına öğr. üyesi olmak için başvurabiliyorum. Ancak bu ilanlarda derecelerden bahsediliyor. Böyle dışarıdan bir başvuruda dereceyle ilgili bir sorun yaşar mıyım? Yardımcı olabilen olursa memnun olurum. Saygılar, İsmail


yurtseven kardes
Aday Memur
12 Mayıs 2006 20:57

Universitelerarasi kurul anlasildigi kadariyla disardan docentlige alimi kaldirtamadigi icin (MEB bunu kabul etmedi), baslica yazar makale tanimini azaltti. Yani siz eger dogrudan docentlige basvuracaksaniz. Cikaracaginiz makaleyi eger yurutuculugunuzu yaptiginiz projeden cikarirsaniz, bu baslica yazar olmuyor yani bir kurumda ornegin TUBITAK'ta yaptiginiz projeden bir dergide makale yayinlandiysa bu ise yaramiyor. Docentlik sinavina basvuru icin buda ya universite kadrosunda olmak yani yar.doc olmak yada oturup hobi niyetine makale yazmak demek oluyor.


yurtseven kardes
Aday Memur
12 Mayıs 2006 21:01

doktoraniz varsa onemli olan yayindir. Ama universiteler ek kosullar koyabilirler. Onun icin web sayfasına bakmalısınız.


ayantan
Yasaklı
21 Mayıs 2006 21:26

LESTEN 60 ALMAN LAZIM


Traveller
Kapalı
21 Mayıs 2006 21:43

Başvuru yapacağınız üniversiteye sormanız gerekir. Bizim üniversitede yayınlarınız 40 puana eş değer olmalı, yapılan yabancı dil sınavından 65 almanız veya ÜDS'den 65 almış olmanız gerekiyor. Yrd.Doç'luk bilimsel bir ünvan değil, Askeri rejimin getirdiği ilave bir ünvandır. Dolayısıyla çok fazla bir kriteri yok. Örneğin, bizim üniversitenin koşulunu sağlamak için A yada B sınıfı bir dergide bir yayınınız olması yetir. Sadece bir yayın. Ama bazı üniversitelerde yüksek puanlar isteniyor, yüksek ÜDS puanı isteniyor...

Toplam 20 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi