Editörler : Lanet
26 Ocak 2006 23:32

Felsefeye Dair

Arkadaşlar bu konuyu ben daha önce açmıştım baya bir fikir teatisi yapmıştık ve arkadaşların paşlaşımından çok faydalanmıştık ne dersiniz paylaşıma devame delim mi?


jansett
Daire Başkanı
27 Ocak 2006 01:27

Felsefeye dair sizin felsefeniz nedir hocam? Bir açılım getirirmisiniz lütfen.


hasbah
Şube Müdürü
27 Ocak 2006 07:42

İnsanların kendisinin ne olduğunu bilebilmesi ve bu doğrultuda davranış sergilemesidir..


jansett
Daire Başkanı
27 Ocak 2006 15:21

Neden gurursuz yaşadığınızı,direnmeden öldüğünüzü,mutsuz ve huzursuz olduğunuzu merakmı ediyorsunuz?Neden her baktığınız yerde cevapsız kalmaya mahkum sorularla karşılaştığınızı,hayatınızın neden imkansız çelişkilerle dolduğunu;neden 'ya beden ya ruh'-'ya kar ya kamu yararı' gibi yapay seçimlerden kaçınmak için tüm ömrünüzü mantıksız kararsızlıklarla geçirdiğinizi bilmek mi istiyorsunuz?'Cevap yok' diye çığlıklar mı atıyorsunuz?

O zaman biliniz ki:Algılama aletinizi,aklınızı reddetmişsiniz,ondan sonra da evrenin bir esrarengizlik yumağı olduğundan yakınıyorsunuz.Elinizdeki anahtarı fırlatıp atıyor,sonra da tüm kapılar yüzüme kilitlendi diye ağlıyorsunuz.Mantıksızı izleyerek yola koyuluyor,sonra da varoluş anlamlı değil diyorsanız:

İşte o zaman:Aklınızı takip etmedikçe hayatınızı bu sorulardan kaçarak geçirmeye mahkumsunuz.Çünkü tercih yapmaktan kaçındıkça başkalarının tercih ettiği bir hayata mahkum oluyor ve olmaya devam ediyorsunuz.

Felsefe bu yüzden bir ihtiyaçtır.Felsefe hayatı analiz etme,aklı ve mantığı kendi mutluluğunuz için kullanma aracıdır.Felsefe entellerin kafanızı karıştırmak için bir araya geldiklerinde yaptığı laf kalabalığı değildir.Felsefe, kokteyl partilerinde, cami veya kiliselerde ki törenlerin içini doldurmak için yaratılmış anlamsız soyutluklar gösterisi değildir.

Felsefe insan hayatındaki en temel faktördür.Felsefe,insan aklını ve karakterini ve ulusların kaderini şekillendiren asıl kuvvettir.Felsefe insanların kabul ettiği felsefe tipine bağlı olarak, insanları iyi ya da kötü yönde de şekillendirebilir....

Felsefe insanları ve toplumları yönetme, mekanizmalarına, soyut teorinin günlük hayatta aldığı çeşitli biçimlere ve en muğlak fikirlerden (ilk bakışta sadece akademik öneme sahip olduğu görülen fikirlerden) dahi kaynaklanabilen varoluşa dair derin sonuçlara ışık tutmaktadır...

insanın tercihi bir felsefe sahibi olmak veya olmamak konusunda değil,sadece hangi felsefeye sahip olma konusundadır.İnsanın tercihi, tercihinin bilinçli,açık,mantıklı ve bu nedenle pratik mi olacağı, yoksa rasgele,belirsiz,çelişkili ve bu nedenle zararlı mı olup olamayacağı konusundadır.

Çünkü,felsefi sloganlar kullanışlı bahane metotlarıdır.

Çünkü onlar,insanların kabul etmeye istekli olup-olmadığı duygular için kullanılır,tekrarlanır ve ebedileştirilir.

Örneğin:"Hiç kimse hiçbir şeyden emin olamaz" şeklindeki ifade, emin olanlara karşı kıskançlık ve nefret duygusu için bahanedir.

"O senin için doğru olabilir, ama benim için değil" kişinin rekabetçiliğinin geçerliliğini ispatlayamaması ve ispatlamaya razı olmamasının bahanesidir.

"Dünyada kimse mükemmel değildir" kişinin mükemmel olmayışındaki teslimiyetini devam ettirme isteğinin,yani ahlaktan kaçma isteğinin bahanesidir.

"Hiç kimse yaptığı şey konusunda ona yardım edemez" ahlaki sorumluluktan kaçış için bir bahanedir.

" İspatlayamam ama doğru olduğunu hissediyorum " BAHANESİ İSE;

bir bahane bulmanın da ötesinde:'Bahane bulma işleminin' bir tanımıdır.

Hayata ulaşmakla ölümden kaçınmak aynı şey değildir. Çünkü neşe, acının - zeka, aptallığın - ışık, karanlığın -

kişilik de kişiliksizliğin yokluğu değildir.

Çünkü:meydana getirmek; yıkımdan uzak durmakla sağlanamaz.

Önce hayatınızı seviniz,diğerlerine olan sevginizi feda etmeyin.Yani kurbanlar adayarak,ulaşamayız kendimize ve de sevgiye...!Önce bilmekten nefret etmeyin ve neden yok olmak ta olduğunuzu öğrenmek için çabalayın..!

27 Ocak 2006 16:55

Hiç bir sahili çözemezsiniz bir kumla,

Felsefe denince incelenmelidir zum'la,

Turuncu Gemi etmez karanlığa hiç küfür;

Sürekli gezer elinde yakılası bir mumla!


hasbah
Şube Müdürü
27 Ocak 2006 18:59

Arkadaşlar yalın olabilmek varya çok yakınımızda olmasına rağmen çoğu zaman bizden çok uzak bir kavram...Doğru bilgiye sahip olduğumuz halde niçin hayat bizi eğriliklere götürüyor..Yoksa çok aciziz...


jansett
Daire Başkanı
27 Ocak 2006 20:47

Turuncu gemi çağdaş ozan gibi dolaşıyosun valla,renk kattın,hoşgeldin...


cumhur052
Kapalı
27 Ocak 2006 20:49

Maymunlar

KURUMSAL NEGATİF ÖĞRENME...

Bes Maymun Hikayesi ve Kuramsal Negatif Ögrenme

Kafese bes maymunu koyarlar..Ortaya da bir merdiven ve tepesine de

iple muzlari asarlar.Her bir maymun merdivenleri çikarak muzlara

ulasmak istediginde disaridan üzerine soguk su sikarlar..

Her bir maymun ayni denemeye giristiginde buz gibi soguk suyla

atilir...

Bütün maymunlar bu denemeler sonunda sirilsiklam islanirlar.

Bir süre sonra muzlara hareketlenen maymunlar digerleri tarafindan

engellenmeye baslanir.

Daha sonra, suyu kapatip maymunlardan biri disari alinip yerine yeni

bir

maymun koyulur.Ilk yaptigi is muzlara ulasmak için merdivene tirmanmak

olur;

fakat diger dört maymun buna izin vermez ve yeni maymunu döverler...

Daha da sonra islanmis maymunlardan biri daha yeni bir maymunla

degistirilir...ve merdivene ilk yaptigi atakta dayak yer..Bu ikinci

yeni maymunu en siddetli ve istekli döven ilk yeni maymundur.

Islak maymunlardan üçüncüsü de degistirilir.En yeni gelen maymun da

ilk ataginda cezalandirilir.Diger dört maymundan yeni gelen ikisinin

en

yeni gelen maymunu niye dövdükleri konusunda hiç bir fikirleri

yoktur..

Son olarak en bastaki islanan maymunlarin dördüncüsü ve besincisi

de yenileriyle degistirilir.Tepelerinde bir salkim muz asili oldugu

halde artik hiç biri merdivene yaklasmamaktadir..Neden mi?

Çünkü burada isler böyle gelmis ve böyle gitmelidir...

Iste bu nokta organizasyonel negatif ögrenmenin /sartlanmanin

basladigi yerdir...


hasbah
Şube Müdürü
29 Ocak 2006 18:11

Arkadaşlar sizce tarihten günümüze en iyi felsefeci kimdir? Görüşlerinizi bekliyorum..


taflan
Şube Müdürü
29 Ocak 2006 21:30

Hasbah hocam tarihin en iyi felsefecisi diye bir seçim yapmak bence zor bir durumdur. İlginç ve güzel teoriler ve düşünceler üreten filozoflar olduğu gibi, ıskalayanları da olmuştur elbet. Ama düşünceler zıtlarıyla çarpışarak ve çatışarak geliştiği için bütün filozoflar düşünce tarihine en az bir tuğla koyarak bu güne gelmemizi sağlamıştır diye düşünüyorum.

Ben şahsen en mükemmel bir düşünce sisteminin veya bir felsefe sisteminin ortya çıkarılmasının mümkün olamayacağına inananlardanım. Her sistemin bir eksiği vardır mutlaka diye düşünürüm. Bu nedenle en iyi felsefeci kimdir sorusunun yerine hangi filozoflar düşünce tarihine büyük katkıda bulunmuşlardır şeklinde sorulmasının daha doğru olacağını sanıyorum...


memur1
Aday Memur
29 Ocak 2006 22:45

Sayın hasbah hocam,

Bence felsefe tarihinin en önemli kişiliği Sokrates'tir.

Çünkü felsefede bir dönüm noktasıdır. Yukarıda "felsefe nedir?" sorusuna vermiş olduğunuz cevabınız var, "felsefe insanın kendini bilmesidir." Bu sokratik buyruk, insanlığa en büyük öğüt ve hediyedir. Bence felsefenin bütün işlevi,

bu sözcüğün altında yatmaktadır. Siz ne dersiniz?


mihrişah
Aday Memur
29 Ocak 2006 23:55

Felsefe tarihinin önemli kişileri saymakla bitmez: Sokrates, Platon, Hegel, Kant, Faucault, Nietzche, Farabi...

Ama benim favorim "Jean Paul Sartre"

Sartre, düşünce ustası ve özgürlüklerin savunucusudur. Sartre Varoluşçuluğu savunmuş, romanlarıyla ve oyunlarıyla bu dünya görüşünü aktarmıştır. Her türlü kurulu düzeni, yadsımış veeeee Nobel Edebiyat Ödülü?nü de kabul etmemiştir.

Sartre şöyle der: ? Cehennem başkalarıdır?


seuzan
Şef
30 Ocak 2006 01:04

"En iyi felsefeci" diye bir deyim felsefede pek kullanılmaz. Felsefe, antik çağdan günümüze gelen bir zincir gibidir. Önemli f i l o z o f l a r vardır tabi, zincirin önemli halkalarını oluşturan, sordukları sorular ve verdikleri cevaplarla insan dünyasına ışık tutan filozoflar.


xxbulentxx
Aday Memur
30 Ocak 2006 03:09

En iyi felsefeci yaklaşımının yanlış olacağını düşünüyorum.Felsefeciler birbirlerinin yanlışlarından yola çıkarak oluşturdular diyalektiklerini.Ama felsefe mutlak doğru kavramını hep kendi çağında aradı.Çağ değiştikçe de değişen doğrular:ne mutlak bıraktı nede doğru... Zamana,topluma ve insandan insana değişecekse doğrular,bilim de dün doğru dediğine bugün yanlış diyebiliyorsa mutlak doğruya nasıl ulaşacak felsefe?Hep karşı çıktığı metafizik şimdi rövanşı alıyor...


hasbah
Şube Müdürü
30 Ocak 2006 16:57

Arkadaşlar özür...Soruyu eksik yönelttiğimi açıklamalarınızdan annladım. Soruyu şöyle düzeltiyorum. Sizce gelmiş geçmiş en iyi felsefeci kim ve hangi nedenden dolayı?


hasbah
Şube Müdürü
18 Temmuz 2006 20:41

felsefe insan yaşamında ne gibi etkilerde bulunur? Düşünmeden günü birlik yaşamak ne kadar insanidir? bu sorlara nasıl cevap verilir bilemiyorum.....


piajet
Genel Müdür
18 Temmuz 2006 22:56

YUNANCA FELSEFE "BİLGELİK SEVGİSİ" ANLAMINA GELİR.FAKAT TARİH BOYUNCA "BİLGELİK"İN NE OLDUĞU HEP TARTIŞILMIŞTIR.

MARX VE BAŞKALARI FELSEFENİN ÖLÜMÜNÜ İLAN ETMİŞLERDİR.GRAMSCİ ADLI BİR İTALYAN HERKESİN BİR TÜR FİLOZOF OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİR.

ÇOK DAHA ÖNCE PLATON DÜNYAYI FİLOZOFLARIN YÖNETMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİR.KİMİ FİLOZOFLARA GÖRE İSE FELSEFE HİÇ BİR ŞEYİN ANLAMININ OLMADIĞINI ÖĞRETİR.

BERTRAND RUSSELL'E GÖRE FELSEFE BİLİMLE TEOLOJİ ARASINDA KALAN VE HER İKİ TARAFTAN DA SALDIRIYA UĞRAYAN BİR"HİÇKİMSENİN ÜLKESİDİR.


piajet
Genel Müdür
18 Temmuz 2006 23:15

TALES İLK FİLOZOF OLARAK KABUL EDİLİR.TALES ESKİ YUNANDA GEÇERLİ OLAN MİTLERLE DEĞİL DÜNYA VE YILDIZLARIN BİLGİSİYLE İLGİLENDİ.

ANAKSİMANDER DÜNYANIN UZAYDA SERBESTÇE ASILI DURDUĞUNU SAVUNDU.BÜTÜN CANLILARIN SUDAN GELDİĞİNİ VE İNSANIN BALIKTAN TÜREDİĞİNİ SÖYLEDİ.DÜNYADA BİLİNEN İLK HARİTAYI ÇİZEN KENDİSİDİR.

TALES VE ANAKSİMANDER DİN DIŞI KONULARLA İLGİLENMİŞLERDİR.

PİSAGOR,HEM BİLİMADAMI HEM DE MİSTİK OLMAK GİBİ BİR BİLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ.SAYILARIN EVRENDE ÇOK ÖNEMLİ BİR ROLÜ OLDUĞUNU SAVUNAN PİSAGOR,RUHUN ÖLÜMSÜZ OLDUĞUNUVE BAŞKA ŞEYLERE DÖNÜŞTÜĞÜNÜ SAVUNDU.M.Ö.500YILLARINDA YAŞAYAN HERAKLİTOS HERŞEYİN AKIŞ HALİNDE OLDUĞUNA İNANIYORDU.AYNI NEHİRDEN İKİ KEZ GEÇEMEZSİNİZ SÖZÜ ONA AİTTİR.


piajet
Genel Müdür
18 Temmuz 2006 23:21

EMPEDOKLES TANRI OLDUĞUNU İDDİA ETMİŞ,ISPATLAMASI İSTENİNCE KENDİSİNİ ETNA'NIN KRATERİNE ATARAK ÖLMÜŞTÜR.

DEMOKRİTUS HERŞEYİN BÖLÜNMESİ İMKANSIZ,KÜÇÜK VE KATI PARÇACIKLARDAN OLUŞTUĞUNU SAVUNMUŞTUR.DÜNYANIN SÜREKLİ DEĞİŞMESİ ATOMLARIN SÜREKLİ YAN YANA GELEREK FARKLI BİÇİMLER OLUŞTURMASINDAN KAYNAKLANIYORDU.


piajet
Genel Müdür
18 Temmuz 2006 23:27

FELEFEDE BÜYÜK DEĞİŞİM SOFİSTLERLE BAŞLADI.ÖNCEKİ FİLOZOFLAR BÜYÜK SORULARA CEVAP ARARKEN SOFİSTLER DAHA ÇOK İNSANLA VE İNSANIN NASIL DAVRANDIĞI İLE İLGİLENDİLER.BÜYÜK BİR GERÇEĞİN PEŞİNE DÜŞMEK YERİNE,İNSANLARA İYİ KONUŞMAYI ,İYİ YAZMAYI,İYİ DÜŞÜNMEYİ ÖĞRETTİLER.PROTAGOS'A GÖRE HER ŞEYİN ÖLÇÜSÜ İNSANDIR.


piajet
Genel Müdür
18 Temmuz 2006 23:34

SOKRATES,SORGULANMAYAN HAYATIN YAŞANMAYA DEĞMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORDU.FELSEFEYİ SOFİSTLER GİBİ BİR MESLEK OLARAK DEĞİL,BİR YAŞAM TARZI OLARAK GÖRÜYORDU.İNSANI GÜNAHKAR YAPANIN BİLGİ YOKSUNLUĞU OLDUĞUNU İLERİ SÜRDÜ.ONA GÖRE BİLEN KİŞİ GÜNAH İŞLEMEZDİ.ONA GÖRE BİLGİ ERDEM,CEHALETSE BÜTÜN KÖTÜLÜĞÜN NEDENİ İDİ.

Toplam 82 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi