Merhabalar dostlar...Glisemik indeks ile ilgili bilgiler var bu ay...Bayram öncesi de güzel olur...Ben sağlıklı yaşamak için ailemle birlikte buna dikkat ediyorum ve her sabah Shake içiyorum danışmanlık yaptığım,kilo kontrolüne yardımcı olduğum 100lerce insana da aynı tavsiyeyi bulunuyorum.şu anda kıbrıstan konyaya karamandan niğdeye yardımcı olduğumuz insanlar var.
YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKSLİ BESLENMENİN ZARARLARI
İnsülin kandaki şekeri hücreler sokan bir
hormondur. Yokluğunda şeker hastalığı gelişir. Ancak insülinin fazla olması da
zararlıdır. Pankreas bezinden salgılanan insülin hormonu, yemek yedikçe
salgılanır. Karbonhidratlar insülin salgısını en fazla artıran gıdalardır.
Yüksek GI?li karbonhidrat yenince çok insülin salgılanırken, düşük GI?li
karbonhidrat yenince az insülin salgılanır. Yıllar boyu yüksek GI?li
karbonhidratlar yedikçe pankreas bezinden salgılanan insülin hep yüksek olur ve
artık insülin görev yapmamaya başlar ki buna insülin direnci denir.
Göbek yaptıran hormon
Uzun süre aç kalmak, öğün atlamak, aşırı
miktara yemek de insülin direnci yapar. İnsülin artınca şekerde düşme
yaparak zaman zaman tatlı krizlerine girersiniz.İnsülin yağ depolarnın artmasına ve göbeklenme- ye neden olur. Kan şekerinde artmalar yağ olarak depolanır. İnsülin düzeyi düşük
tutulursa vücutta yağ depolanması durur ve zayıflamaya başlanır. Yüksek insülin
hormonunun diğer zararları ise şunlardır:
1. LDL- kolesterol ve trgliserid düzeyini
artırır.
2. Damar sertliğini artırır.
3. Böbrek fonksiyonlarını bozar.
4. Vücutta iltihaplanmayı artırır.
5. Tansiyonu yükseltir.
6. Magnezyum azalır
7. Polikistik over gelişir.
DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ BESLENMENİN FAYDALARI
Düşük GI?li besinler daha doyurucudur. Yüksek
GI?li öğünler yemek sonrası kan şekerinde daha fazla yükselme ve düşmeye,
sonuçta insülin düzeylerinde daha fazla artışa sebep olurlar. İleri saatlerde
yağ asitlerinde ve kan şekerinde daha fazla düşüşe ve acıkmaya neden olurlar.
Düşük GI?li gıdalarla ise insülin fazla yükselmediğinden kan şekeri fazla düşmez
ve açlık olmaz.
Glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenince
insülin hormonunda azalma ve enerji artması oluştuğu gibi yağ depolanması
azalır ve mevcut yağlar yakılmaya başlar.
NASIL ZAYIFLATIR?
Düşük GI?li beslenme kilo kaybını 2
mekanizmayla yapar:
1. Doygunluğu artırarak
2. Yağların yakılmasını artırarak
Bir yemekteki GI oranını yüzde 50
artırdığınızda doygunluk hissi yüzde 50 azalır. Diğer diyetlere karşılık bu Gİ
diyetinin faydalı olmasının nedeni insülin direncini kırmasıdır. 1200 kalorinin
altında diyet yapmak insülin direncini arttırır ve kilo aldırır. Kilo vermek
için acıkmanın ve tatlıya saldırmanın önlenmesi gerekir. Bunun yolu da düşük
glisemik indeksli gıdalarla beslenmekten geçer.
Diyetteki yağı, toplam kaloriyi veya
karbonhidrat miktarını çok azaltmakla açlık hissi baskılanamaz ve tekrar kilo
alırsınız.
TATLI KRİZİ DÖNGÜSÜ
Normalde acıkma vücudun yemek ihtiyacı olunca
ortaya çıkan bir durumdur. Ancak acıkmanın vücudun ihtiyacı olmadığı zamanlarda
oluşması normal değildir. Bu nedenle de ihtiyaç olmadan yemek yenildiği için
kilo alınır. Normal olmayan bu acıkma atakları kandaki insülinin
dalgalanmasından oluşur. Yüksek Gİ?li karbonhidrat yenince kan şekeri ve
insülin hızla yükselir ve sonra kan şekerini hızla normalin altına indirir ve tekrar
acıkma oluşur. Tekrar tatlı bir şeyler yerseniz aynı durum tekrar eder gider.
Eğer bu acıkmalar sırasında yüksek GI?li gıda yerine düşük GI?li gıda yenirse
acıkma nöbetleri azalmaya başlar.
KİMLER İÇİN FAYDALI?
Kilolu ve obezler, tüm şeker hastaları, gebelik
şekeri olanlar, reaktif hipogisemisi yani kan şekeri düşüklüğü olanlar,
trigliseridi yüksek olanlar, metabolik sendromu olanlar, polikistik over
sendromu olanlar, karaciğer yağlanması olanlar, gözdeki makula dejenerasyonunu
önlemek isteyenler, kanser, kalp hastalığı ve felçten korunmak, özetle sağlıklı
yaşamak isteyen herkes için faydalı.
ÖNEMLİ İPUÇLARI
SALATAYA SİRKE, TATLIYA TARÇIN
İçinde asit olan gidalar mide boşalmasını
geciktirerek GI?i düşürür.
Asidik gıdalara örnek: Yeşil zeytin, turp, limon
suyu, mantar, havuç, yeşil bezelye, sarmısak, sirke...
Salataya sirke ilavesi GI?i yüzde 30 azaltır.
Baharat, tarçın kan şekerini azaltır. Günde bir çay kaşığı tarçın faydalı olur.
GLİSEMİK İNDEKSİ SIFIR GIDALAR
Brokoli, kabak, çiğ havuç, marul, kıvırcık,
karnıbahar, patlıcan, soğan, biber, turp, ıspanak, domates, avokado, badem,
ceviz, fındık.
MAKARNAYI AZ PİŞİRİN
Beyaz makarna rafine karbonhidrat olup GI?i
pişirmeye göre değişir. Spagettiyi sadece 5-6 dk pişirilirse Gİ?i düşüktür.
Makarnayı yumuşayıncaya kadar pişirmelidir. Fazla pişirince GI artar.
PATATESİ SOĞUTUN
Patetes yüksek GI ?e sahip olsa da buzdolabında
soğutulup tekrar ısıtılırsa GI?i azalır. Patates salatası soğutulursa GI?i
azalır. Taze pişmiş ve ezilmiş patetesin GI?i en yüksektir. En iyisi patates
salatası halinde hazırlamak, buzdolabında soğutmak ve içine sirke koymaktır.
Tüm patatesler yüksek GI?li değildir. Tatlı patates daha faydalıdır. Haşlanmış
patatesin GI?i 70?in altındadır. Soğutulmuş patatesin GI?i düşükür. Bu nedenle
patates salatasının GI?i düşüktür. Küçük, taze patates ise daha az GI?lidir.
Merhabalar dostlar...Glisemik indeks ile ilgili bilgiler var bu ay...Bayram öncesi de güzel olur...Ben sağlıklı yaşamak için ailemle birlikte buna dikkat ediyorum ve her sabah Shake içiyorum danışmanlık yaptığım,kilo kontrolüne yardımcı olduğum 100lerce insana da aynı tavsiyeyi bulunuyorum.şu anda kıbrıstan konyaya karamandan niğdeye yardımcı olduğumuz insanlar var.
YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKSLİ BESLENMENİN ZARARLARI
İnsülin kandaki şekeri hücreler sokan bir
hormondur. Yokluğunda şeker hastalığı gelişir. Ancak insülinin fazla olması da
zararlıdır. Pankreas bezinden salgılanan insülin hormonu, yemek yedikçe
salgılanır. Karbonhidratlar insülin salgısını en fazla artıran gıdalardır.
Yüksek GI?li karbonhidrat yenince çok insülin salgılanırken, düşük GI?li
karbonhidrat yenince az insülin salgılanır. Yıllar boyu yüksek GI?li
karbonhidratlar yedikçe pankreas bezinden salgılanan insülin hep yüksek olur ve
artık insülin görev yapmamaya başlar ki buna insülin direnci denir.
Göbek yaptıran hormon
Uzun süre aç kalmak, öğün atlamak, aşırı
miktara yemek de insülin direnci yapar. İnsülin artınca şekerde düşme
yaparak zaman zaman tatlı krizlerine girersiniz.İnsülin yağ depolarnın artmasına ve göbeklenme- ye neden olur. Kan şekerinde artmalar yağ olarak depolanır. İnsülin düzeyi düşük
tutulursa vücutta yağ depolanması durur ve zayıflamaya başlanır. Yüksek insülin
hormonunun diğer zararları ise şunlardır:
1. LDL- kolesterol ve trgliserid düzeyini
artırır.
2. Damar sertliğini artırır.
3. Böbrek fonksiyonlarını bozar.
4. Vücutta iltihaplanmayı artırır.
5. Tansiyonu yükseltir.
6. Magnezyum azalır
7. Polikistik over gelişir.
DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ BESLENMENİN FAYDALARI
Düşük GI?li besinler daha doyurucudur. Yüksek
GI?li öğünler yemek sonrası kan şekerinde daha fazla yükselme ve düşmeye,
sonuçta insülin düzeylerinde daha fazla artışa sebep olurlar. İleri saatlerde
yağ asitlerinde ve kan şekerinde daha fazla düşüşe ve acıkmaya neden olurlar.
Düşük GI?li gıdalarla ise insülin fazla yükselmediğinden kan şekeri fazla düşmez
ve açlık olmaz.
Glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenince
insülin hormonunda azalma ve enerji artması oluştuğu gibi yağ depolanması
azalır ve mevcut yağlar yakılmaya başlar.
NASIL ZAYIFLATIR?
Düşük GI?li beslenme kilo kaybını 2
mekanizmayla yapar:
1. Doygunluğu artırarak
2. Yağların yakılmasını artırarak
Bir yemekteki GI oranını yüzde 50
artırdığınızda doygunluk hissi yüzde 50 azalır. Diğer diyetlere karşılık bu Gİ
diyetinin faydalı olmasının nedeni insülin direncini kırmasıdır. 1200 kalorinin
altında diyet yapmak insülin direncini arttırır ve kilo aldırır. Kilo vermek
için acıkmanın ve tatlıya saldırmanın önlenmesi gerekir. Bunun yolu da düşük
glisemik indeksli gıdalarla beslenmekten geçer.
Diyetteki yağı, toplam kaloriyi veya
karbonhidrat miktarını çok azaltmakla açlık hissi baskılanamaz ve tekrar kilo
alırsınız.
TATLI KRİZİ DÖNGÜSÜ
Normalde acıkma vücudun yemek ihtiyacı olunca
ortaya çıkan bir durumdur. Ancak acıkmanın vücudun ihtiyacı olmadığı zamanlarda
oluşması normal değildir. Bu nedenle de ihtiyaç olmadan yemek yenildiği için
kilo alınır. Normal olmayan bu acıkma atakları kandaki insülinin
dalgalanmasından oluşur. Yüksek Gİ?li karbonhidrat yenince kan şekeri ve
insülin hızla yükselir ve sonra kan şekerini hızla normalin altına indirir ve tekrar
acıkma oluşur. Tekrar tatlı bir şeyler yerseniz aynı durum tekrar eder gider.
Eğer bu acıkmalar sırasında yüksek GI?li gıda yerine düşük GI?li gıda yenirse
acıkma nöbetleri azalmaya başlar.
KİMLER İÇİN FAYDALI?
Kilolu ve obezler, tüm şeker hastaları, gebelik
şekeri olanlar, reaktif hipogisemisi yani kan şekeri düşüklüğü olanlar,
trigliseridi yüksek olanlar, metabolik sendromu olanlar, polikistik over
sendromu olanlar, karaciğer yağlanması olanlar, gözdeki makula dejenerasyonunu
önlemek isteyenler, kanser, kalp hastalığı ve felçten korunmak, özetle sağlıklı
yaşamak isteyen herkes için faydalı.
ÖNEMLİ İPUÇLARI
SALATAYA SİRKE, TATLIYA TARÇIN
İçinde asit olan gidalar mide boşalmasını
geciktirerek GI?i düşürür.
Asidik gıdalara örnek: Yeşil zeytin, turp, limon
suyu, mantar, havuç, yeşil bezelye, sarmısak, sirke...
Salataya sirke ilavesi GI?i yüzde 30 azaltır.
Baharat, tarçın kan şekerini azaltır. Günde bir çay kaşığı tarçın faydalı olur.
GLİSEMİK İNDEKSİ SIFIR GIDALAR
Brokoli, kabak, çiğ havuç, marul, kıvırcık,
karnıbahar, patlıcan, soğan, biber, turp, ıspanak, domates, avokado, badem,
ceviz, fındık.
MAKARNAYI AZ PİŞİRİN
Beyaz makarna rafine karbonhidrat olup GI?i
pişirmeye göre değişir. Spagettiyi sadece 5-6 dk pişirilirse Gİ?i düşüktür.
Makarnayı yumuşayıncaya kadar pişirmelidir. Fazla pişirince GI artar.
PATATESİ SOĞUTUN
Patetes yüksek GI ?e sahip olsa da buzdolabında
soğutulup tekrar ısıtılırsa GI?i azalır. Patates salatası soğutulursa GI?i
azalır. Taze pişmiş ve ezilmiş patetesin GI?i en yüksektir. En iyisi patates
salatası halinde hazırlamak, buzdolabında soğutmak ve içine sirke koymaktır.
Tüm patatesler yüksek GI?li değildir. Tatlı patates daha faydalıdır. Haşlanmış
patatesin GI?i 70?in altındadır. Soğutulmuş patatesin GI?i düşükür. Bu nedenle
patates salatasının GI?i düşüktür. Küçük, taze patates ise daha az GI?lidir.