Editörler : F16 Gökçen
«3456789101112131415

iren17
Başbakan Müsteşarı
24 Haziran 2010 11:16

-----------

İZMİT.

İzmit, yıllarır 1999 depremiyle birlikte anılır oldu. Halbuki Türkiye'nin sanayi bölgesi Kocaeli, kent merkezi ve oğa güzellikleri de ilgiyi hak ediyor.

--------

NASIL GİDİLİR

--------

Tocaemi. Ustanbull'u Trakya dışında tüm ülkeye bağlayan kara ve demiryolu üzerinde yer alıyor. İzmit'ten hafta sonları Büyükadaya'ya deniz otobüsü var.

KONAKLAMA

grand yükseliş 262 335 48 40

otel asya 262 321 31 25

Chaleten Dağ Evi ( karamürsel ) 262 454 51 68

----------------

GEZİLECEK YERLERİ.

-----------

Saatçi Ali Efendi Konağı ( etnografya Müzesi ) :

1774 yılında İzmit'in denize hâkim biryamacı üzerine inşa edilmiş olan yapı 1987 yılınd^" etnografya Müzesi" olarak hizmete açıldı.

Orhan Camii :

Orhan Mahallesi'nde yer alan camii ilk olarak 13. yüzyılda, Orhan Gazi zamanında , Süleyan Paşa tarafından yptırıldı.

Pertev Paşa Külliyesi :

Osmanlı ordusunun sefer yolları üzerideki konaklama noktasında 16.yüzyılda Mimar Sinantarafından yapıldı.

İzmit istasyon Binasa :

Anadolu-Bağdat demiryolunun ilk parçasıolan Haydarpaşa-izmit arasındaki 91 km'lik bölüm, 1873 yılınd işletmey açılmış olup, bu yolla Sultan abdülaziz, Alman İmp, Kayser Wilhelm ile birlikte özel vagonu içinde İzmit'e gelmiştir.

Gayret Gemisi müzesi :

Türk deniz kuvvetleri'ne 1973 yılında katılan Gayret Gemisi 1995 yılında hzmet dışına ayrılmıştır. Gölcük Tersanesi'nde onarıln gemi, 20 Ağustos 1997'de müze olarak ziyarete açıldı.

Ballıkayalar :

Kocaeli'nin Gebze ilçesinnin Tavaslı köyü sınırları içinde. Bir günlük bir aktiviteiçin oldukça uygun.tavşanlı köyünün içinde giden ylu takipedersenz beş akika sonra Balıkayalar yo ayrımına varacaksınız. su noktadan birkaç dakika sonra küçük bir göletin bulunduğu bir yedana varacaksınız. Bu ahşap yapının ulunduğu yer, kanyonun girşi. Giren araç ve insanlaran ücret alınıyor. yaklaşık 2 kmlik kanyon geçşi genelde kolay ama heyecen verici.

Menekşe yaylası :

İzmit'in nusretiye köyü sınırları içinde yer alıyor. Yürüyüş birderenin içinde bulunan Veysel Dayı'nın doğa sevelere her türlü hizmetti verdiği tesislerden başlıyor. Tesisin yanındaki köprüden karşı yamaca geçtiğiniz anda yürüyüşe başlamış olacaksınız. Eğer yaz başıysa ormangülleri, sonbaharsa pastel renkler eşlik edecek yürüyüşünüze.

ÖNEMLİ TELFONLAR

Turizm Müd. 262 324 54 64

devlet has. 262 526 66 66

www.kocaelikulturturizm.gov.tr


iren17
Başbakan Müsteşarı
24 Haziran 2010 11:29

----------

MAŞUKİYE.......

Maşukiye İzmit'in bir beldesi. bu kadar popüler olmasının nedeni Kartepe'nin etkelerinde olması. Aslında tepenin ismi "Keltepe" ama bol kar yağdığı için İzmitliler bu adı uygun görmüş. Kartepe üzerinde bir çok yürüyüş rotası var. Hatta buradan Samanlı Dağları'nın diğer blgelerine birkaç günlük kamplı yürüüşler de yapılabilir. Yaz ve kış aylarında heryıl on bilerce kişi Kartepe'ye çıkıyor. Kimi piknik, kimi kayak, kimi de yürüyüş amaçlı, O kadar farklı bir iklim geişi var ki buralarda, aşağar güneşen kavrulurken, yukarıda aracınızı zincir takbilicek kadar zor drumlara düşebiliriniz. Kartepe aynı zamanda bir kayak merkezi olarak hizmet veriyor. Kartepe'nin en popüler yeri Kuzeyyayla'dan iki saatlik bir orman yürüyüşü ile Greenpark Oteli'nin psliklerininbulunduğu bölgeye varılabir. En güzel yürüyüş mevsimi ilkahar ve kış ayları. İlkbahar aylarında vadiler henüz kurla kaplı olduğ için yürüyüş yapanlar kar üzeride batmadan yürüme keyfi ni yaşayabilir. yürüyüş rotasını tepit etmek için Kuzeyyayla'dan yukarıdaki vericiye bakın ve yoldan saparak ormna idirin; orman patikaları ne yazık ki bozulmşu. Ormanın içinde vericinin bulunduğu Kartepe'nin etrafını dolaşın. turun yanısı tamamlandığında yavaş yavaş yükselmeye başlayın. Kyak istlerinin buluştuğu bölgeye çıkacaksınız. kartepe'de yapılacak kış yürüyüşleri de çok zevkli geçiyor. Yoğun bir kar yağışından bir hfta sora giderseniz ağaçların beyaz ypalto kuşandığını göreceksiniz

Butik otel Maşukiye 262354 21 74

Greenpark oteli 262 315 47 00


iren17
Başbakan Müsteşarı
24 Haziran 2010 16:11

-------------

ADAPAZARI

Karadeiniz sahili boyunca uzanan geniş plaları başta olmak üzere gölleri, zengin orman ve yaylaları, vadi ve kanyonları,sıak su ve içmesuyu kaynakları Sakarya'nın sahip oluğu doğal değerler.

NASIL GİDİLİR

Kente karayolu e demiryolya ulaşım vra. Arifiye İstasyonu'ndan Ankar, İstanbul, Konya ve Denizli istikametlerine ypılan tren seferlerinin yanı sıra adapazarı merkez ve İstanbul arasında karşılıklı tren seferleri yapılıyor.

KONAKLAMA

Baltürk Oteli 264 273 39 20

Grand otel 264 276 45 40

Metro Otel 264 276 02 33

---------

GEZİLECEK YERLER

-------

Sakarya üzesi :

Semerciler Mahallesi illi Egemenlk Caddesi üzernde bulunan müze binası. 1910-1915 yılları arasında Binbaşı Baha Bey tarafından yaptırılmş. 1922 yılında Mustafa Kemal Atatrk beş gün bu evdekalarak annesi ile buluştu. Arkeolji seksiyonunda prehistorik çağlardla, roma ve Bizans dönemlerine ati eserler segileniyor.

Kuva-yı Milliye Müzesi :

Geyve ilçesi, Alifuatpaşa kasabasında bulunmaktadır. müzede sergilenen belgeler; Mondros Mütarekesi'nin imzalandığı 30 ekim 1918 ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı 23 Nisan 1923 tarihleri arasında Kuvayı Milliye adı verilen dönemi kapsamaktadır.

Sakarya Köprüsü :

geyve ilçe merkezi ile alifuatpaşa kasabasını birleştiren ve 1495 yılında Sulçan 2. Beyezit tarafından inşa ettirilen 14 kemerli taş köprü, onarımlarla günümüzde d işlevini sürdümektedir.

Karasu Plajı :

Geniş bir plaja sahip olan Karasu sahili, ince taneli kmu ve temiz suyuyla tanınır.

Melen Çay :

Cumayeri beldesi Dokuz değirmen köyünden başlayarak, Kocaal Beyler köyünde son bulan çayda farting yapılabiliyor. stanbul istikametinden gelecek olanlar Kaynaşlı gişelerinden çıkarak Cumayeri ilçesine uulaşırlar. Mudurnu Çayı : akyazı ilçesi Dokurcun beldesinde kadar devam eder. Akarsu anosu yapılabilir

Karagöl yaylası :

Sakarya'dan Taraklı bölgesi 70 km mesafede. Bilecik Eskişhi karayolu istikametinden gidilirken Taaklı yol ayrımından yaylayaulaşılabiliyor. Yamaç paaşütü yapma için İkarus havacılık aranabilir.

212 243 16 28

Kılıçkaya :

sakarya'nın Gyve ilçesi sınırları içinde buunan Kılıçkaya bölgesidoğa yürüyüşleri için cazibe merkezi olmaya başladı. Bölge Kapıorman Dağları'nın bir parçası. bvyük bir tepenin etrafındaki ormanlık alan, içinde birçok parkuru barındırıyor : Bölgeye hakm tpe olan Kılıçkaya'nın yüksekliği 1500 metre civarında. Bölgede birçok yürüyüş rotası var.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Belediye 264 241 40 88

Devlet has. 264 275 10 10

----------

SAPANCA GÖLÜ

---------

Samanlı dağları'nın eteklerinde yer alan gölün büyük bir bölümü Sakarya, batı tarafı ise Kocaeli ili içerisinde kalıyor. Göl bir zamanlar Marmara denizi'nin bir parçasıyken denizden ayrıldı ve tek başına tatlı su gölü haline gelip bölgenin yaşam kaynağı oldu. sapanca Gölü aynı zamanda her yıl on binlerce göçmen kuşun konakladığı önemli bir sulak alan. Çalışmalar 80 civarında kuş türünün varlığını ortayatoyuyor. Göl elmbaş patka ve Macar ördeği için önemli lbir kışlalam alanı. Gölde en fazla bulunan kuş türü isesakarmeke . bu kuşun yığınlar halinde avlanlması gölel büyük zarar veriyor. çünkü sakar melekeleri azalması, yiyerek büyümesne engelolduklaı bitkierin gölün üzerinde hızla yayılmasına neden oluyor. Gölde yayın, sazan ve turnabalığı yagın olarak görülüyor. Sörf, kürek, yelken ve deniz bisikleti gölde yapılabilecek sporlar. elli yerlerde yüzmek de mmkün. sapanca Gölü yerleşimlerle çevrili olmasına rağmen beslenme kaynaklarının güçlü olması nedeniyle şimdiye kadar kirlilikten diğer gölller kadar çok etkilenmedi. Ancak yer yer de olsa kirlilik izlerine rastlanıyor. gölü ziyaret edecekler içi sulu ev yemekleri yapan eker Lokantası ve özellikle sabahkahvaltılarıyla meşhur Titiz Izgara'yı tavsiye ediyoruz.

KONAKLAMA

Richmond Nua Welness Spa : 264 582 21 00

Club Lale 264 582 89 31

Kedikaya yButik Hotel 264 592 28 94

----------

SAKARYA DELTASI

( SAKARYA )

Karasu ilçesi , Sakarya Deltası yakınınıdaki ne büyük yerleşim. deltanın doğusundaki karasu ilebatısındakidikili arasındaki genişkumsalda " harım" adıyla bilinen, kumların içinde yer alan küçük göller bulunuyor. bu göler yaz başında nilüfer ve su bitkileriyle kaplanıyor ve muteşem bir manzara oluşturuyor. sakarya Nehri, Karadeniz'e Ihsaniye köyü yakınında dökülüyor, burada balıkçı barınağı ve balık lokantaları bulunuyor. Birinci derece sit alanı Aclar Gölü bir deyelel Sakarya Nehri'ne açılıyor. Acarlar ayrıca kayıkla su içindeki ormaları gezme imkanı veriyor. Karasu'dan adapazarı'na gidlirken

Akgöl'e sapılbilir, bu göl lezetli bir tatlı su balığı olan " hoklama" ile ünlü. Takısığı ve Poyrazlar'da piknik ve doğa yürüyüşleri yapılabilir.

KONAKLAMA

Karasu Aqua Park otel 264 718 88 80

Karasu otel 264 718 18 63


iren17
Başbakan Müsteşarı
24 Haziran 2010 16:56

------------

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'ın kuzeydoğudan karadeniz'e 1.15 km'lik bir kıyısı bulunuyor. her yıl haziran ayınınilk haftasında kent ve ilçelerinde birçok festivaller düzenleniyor.

NASIL GİDİLİR

İstanbul'a 131 km mesafede. Uluslararası transit E-84 ve D-00 karayolları il sınırları içinde geçiyor. Ya aylarında haftanın belli günleride Tekirda ve Şarköy'den Marmara Adası, Avşa ve Erdek arasında feribot ve motor seferleri yapılıyor.

Şarköy Seyahat 282 518 14 00

KONAKLAMA

tekirdağ İstanbul araolu üzerinde kamping alanları mevcut., kent merkezinde otel seçenekleri sınrlı, Hoşköy, Kumbağ, Şarköy ve Mürefte'de pansyon bulabilirsiniz.

Karaevli Otel 282 261 80 50

Yelken otel 282 261 10 54

apıncak Otel, Mürefte 212 274 50 74

Mokamp çınar, uçmakdere 282 525 10 18

--------

GEZİLECEKYERLER

Tekirdağ Müzesi :

Kent merkezinde ki müzede Perinhos ( Marmara Ereğlii), Heraion (Karaevlialtı), Byzante ( Barbaros), Apri (Krmeyan) ve Tekirdağ'ın diğer ilçe sınırları içideki örenyerlerinde bulunmuş stller, adak stelleri, heykeller, heykelciklerden olşuan taş eserler ile Naip Tümülüsü odası buluntular sergileniyor.

Rakoczi Müzesi :

Macarrensi II Ferenç, rakoczi'nin 1720 1735'e kadar yaşadığı ev Macar hükümeti tarafından 1932 yılında aslına uygunolarak onartılarak müze haline getirildi.

Namız Kemal EVi :

Şair Namız Kemal'in anısına 1840 'ta doğduğu evin yakınına eski Tkeirdağ evleri model alınarak 1993'de inşa ettirildi. Rüstem Paşa Camii : Ertuğrul Mahallesindeki 1553 tarihli cami kanuni sültan süleyman'ın damadı rüstem paşa tarafından yaptırıldı. Avludaki mermr şadırvan, kurşun kapı beşgen çatylal örtülüdür.

Eski Camii :

ertuğrul Mahallesi'nde dir. Zahire Nazırı Tekirdağlı Ahmet Ağa tarafından 1830'da yaptırıldlı. Cami önündeki sekizgen şadırvanperde motifleriyle bezelidir. Al tıgen mirap nişi istiridye motiflidir.

Uçmakdere:

Muhacid"lerin yani mübadele ile Selanik ve çevresinden geenlerin yerlheştiği eski bir Rumköyü. tekirdağ'dan Şarköy'e giden anyoldan ayrılıp . Barbaros ve Kumbağ üzerinden geçerek gidiliyor. yeniköy , Hoşköy ve Mürefte de bu yol üzerinde. 2 yıldır Yamaç paraşütü Şenliği yapılıyor. Yurdun her yerinden ve yurt dışından paraşütçüler geliyor.

Hoşköy :

Şarköy'den başlayarak Erilice. Kalamış, Mürefte, Hoşköy, Gaziköy, ve Uçmakdere'ye kadar uzanan sahil "şarap sahili" olarak biliniyor.

Şarköy : Şarköy 'de sörf yapılıyor. Ayrıntılı bilgi için.

www.surfsarkoy.com

--

Tarihi Hora Feneri:

Şarköy'ün Hoşköy böldesinde Abdülmecit tarafından 1861 tarihinde yaptırıldı. Bu tarihten beridir aynı aile tarafından çalıştırılıyor.

Mürefte :

Tekirdağ Malara yolunun 48. k'sinde Karıştıran'dan güneye ayrılan yolla Şarköy'e ulaşılır. Buradan sonra sırayla Eriklice, Mürefte ve Hoşköy gelir. Şarabıyla ünlü sevimli bir sahil kasabasa :

Mürefte civarında 5'i büyük 30 civarında şarap tesisi vra. Türkiye'nin ilk şarap müzesi de burada.

Eriklice :

Tekirdağ'ın güneyinde yer alan Şarköy'e bağlı sakin ve sessiz bir balıkçı köyü, Eriklice, Şarköy'e giden minibüslerler erikliceden geçiyor. Köyün tertemiz kumsalları deniz tatili liçin tercih edilebilir. Küçük balıkçı lokantalarıda mevcut.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Turizm Müd. 282 261 88 28


iren17
Başbakan Müsteşarı
24 Haziran 2010 20:06

-----------

YALOVA

Nasıl Gidilir :

Yalova'ya İst. Yenikapı'dan deniz otobüsleriyle yaklaşık bir saatle ulaşabiliyorsunuz.

KONAKLAMA

Elegance Resort Otel 226 465 66 22

Termal Kaplıca Tesisleri 226 655 74 00

Ülke Otel 226 814 16 80

---------

GEZİLECEK YERLERİ

Atatürk Köşkü Müzesi :

Cumhuriyet Dönemi mimarlığımızın erken örneklerinden biri olan yapı, 1929 yılında yapılmış ve döneminde kullanılan eşyası ile günümüze gelmiştir.Köşkün Bahçesi Atatrük'ün yurttaşlarla sohbet ettiği bir yer olarak önem kazanmıştır.

Kara Kilise :

Çiftlikköy ilçe merkezindedir. Roma dönemine ait bir su yapısıdır. bizans döneminde kilise haline getirilmiştir.

Kurşunlu hamamı :

16 yyüzyıl önce Bizans İmparatoru Lustinianus tarafından yaptırıldı. 1900 yılında Padişah Abdülhamit emeriyle onarılmıştır.

Plajlar :

Çınarcık, Esenköy ve , armutlu, sahilleri, plajları, kampları ve piknik alanlarıyla dikkat çeker.

Yalova termal Turizm Merkezi :

Yalova il merkezine 11 km. uzaklıkta hipotermal ve hipotonik bir maden suyudur. Termal merkez çevresinde konaklama tesisleri mevcuttur. Termal kaplıcaları'nda tesisler içinde çeşitli banyolar mevcut. Valide Banyo ve Kurşunlu Banyo tarihi önemli olan banyolardır.

Armutlu Kaplıcaları :

Armutlu ilçe merkezin e4 km uzaklıktadır. kaplıca içinde otel, resteoran ve ahvuzlu bir Türk hamamı bulunmaktadır.

Erikli Yaylası :

Teşvikiye köyünde bulunan Erikli Yaylası parkuru farklı doğal güzellikleri aynı gezide bulabileceğiniz seçenekler sunması bakımından ilgi çekicidir. Biraz eforlu bir yürüyüş gerektiren parkur üzerinde kamp yapılabilecek alanlar var.

Erikli Şelalesi:

Yalova ve ,Bursa illerinin sınırları içinde kalan Termal-Hasanoba Teşvikiye-Kocadere-Selimiye-Hayriye-Esenköy-armutlul arasındaki alan "mavi-yeşil rota" ilan edildi geçmişl yıllarda . İsteyenlerin araçla geçebileceği. dileyenlerinse yürüyüş yapabileceği parkurlar bulunan Samanlı dağları'ndaki bu alternatif turizm bölgesinde , Erekli Şelalesi gibi pek çok doğal güzellik yer alıyor. Çınarcık ilçesi Teşvikiye beldesinden Delmece Yaylası'na çıkılan yol üzerindekik Erikli Şelalesi, Yalova Kent Ormanı içerisinde bulunuyor. Eğer kasım ayı civarlarında bölgeye giderseniz, şelale yolu üzerinde dallardan sarkan kestane, kocayemiş, muşmula ve cevizlerin tadına bakabilirsiniz. Yarım saatlik yürüyüşle yetinmeyenler, şelaleden yukarıya Delmece, Yaylası'na kadar yolu uzatabilir. Esenköy yakınlarındaki Çalderesi Şelalesi de mavi yeşil rota üzerinde yer alıyor. Erikli Şelalesi'ne ulaşım için İstanbul'dan gelecekler Yalova-Çınarcık-Teşvikiye güzergahını Bursa üzerinden gelecekler ise Bursa-Gemlik-Hayriye Selimiye-Delmece Yaylası yollarının kullanabilir. Yalova, Kent Ormannının il merkezine uzaklığı 29 km.

Hasanbaba Korusu:

Çınarcık yolu üzerinde bulunan mesire yeri, doğal güzellikler içinde doğa yürüyüşü yapmaya elverişli bir yerdir.

Karaca Arboretum ( Canlı Ağaç Müzesi ) :

TEMA'nın kurucusu Hayrettin Karaca tarafından 13.5 hektar arazi üzerinde kuruldu. Türkiye'nin ilk özel Arboretumunda 7 bin civarında değişik bitki tür, alttür, varyete ve kültür formunun bulunuyor Arboretum Pazar günleri 13.00-18,00 saatelri arası açık Gezi rehber eşliğinde 1,5 saat sürüyor.

Sudüşün Şelalesi :

Yalova ilinin Termal ilçesi Üvezpınar köyü sınırları içindeki şelalenin yolu tamamen asfalt Üvezpınar'a 8 km mesafedeki Sudüşen, Nacaklı Deresi üzerdinde bulunuyor. samanlı Dağları'nın eteğindekik Haydariye yköyü ile Üvezpınar arasındaki vadiyi süsleyen dere yatağında, Sudüşen'den başka irili ufaklı birçok şelale yer alıyor. Üvezpınar'dan telere saran patika yoldan yürünerek de ulaşılabilen şelale, kayalık bir alandan dökülüyor.

Yükseldikçe baraj gölünün ve Marmara Denizi'nin sayredilebildiği panoramik manzaralı tepeden sonra, yürüyüş güzergahı sık yeşil bir bitki örtüsünden geçiyor. Aynı zamanda bir piknik alanı olan şelalede, yaz aylarında serinlemek isteyenlerin yüzdüğü bir gölet var. Özellikle hafta sonrları oldukça kalabalık olan bölge , İstanbul çıkışlı seyahat acentelerinin de yürüyüş programlarında yer alıyor. Sudüşen Şelalesi'nin üstünden devam eden patika, geniş yapraklı ağaçlardan oluşan bir orman içinde dere yatağını takip ediyor. Bu parkur, Armutlu Esenköy- Çınarcık-yalova hattındaki mavi yeşil rotanın bir ayağını oluşturuyor.

Sudüşen Şelalesi'ne gelen termal tesislerde dinlenebilme olanağı da buluyor. Yalova il merkezine 12 km mesafedeki Yalova Termal Tesisleri'nin suları, Samanlı Dağı doruklarındaki Delmece Yaylası'ndan geliyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Belediye 226 811 50 00

devlet Hastanesi 226 811 45 24


iren17
Başbakan Müsteşarı
25 Haziran 2010 10:52

--------

*İÇ AADOLU BÖLGESİ ile Devam ...*

------


iren17
Başbakan Müsteşarı
25 Haziran 2010 11:11

--------

ANKARA*

Nasıl Gidilir.

İstanbul'a 447, izmir'e 582 km. ankara'ya tren, uçak ve otobüs ile Türkiye'nin her yerinden kolayca ulaşılabiliyor.

Ankara Şehirlerarası Terminal

312 207 10 00

Esenboğa Havalimanı : 312 590 40 00

KONAKLAMA

Ankara'da konaklama seçenekleri çok zengin. www.ankara.bid.gov.tr adresinde kentteki tüm. otellerin bilgileri mevcut.


iren17
Başbakan Müsteşarı
25 Haziran 2010 22:36

--------

GEZİLECEK YERLERİ

Anadolu Medeniyetleri Müzesi : Ankara Kalesi'nin günneydoğu kısmında, adapazarı olarak bilinen semtte yer alan müze, orjinal koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzlereri arasında Ulus'taki heykelden Ankara Kalesi'ne doğru hiç sapmadan devam ettiğinizde yol sizi müzeye ulaştırır. Andolu Arkeolojisi, Paleolitik Çağ'dan başlayarak günümüze kadar kronolojik bir sırayla sergileniyor. Bedestenin yan salonlarında kronolojik düzen içinde, Paleolitik , Niolitik, Eski Tunç, assur Ticaret Kolonileri, hitit, Phyrigia, Urartu dönemlerine ait, Karain, Çatalhöyük, Hacılar, Canhasan, Beycesultan, Alacahöyük, Karaz, Mahmutlar, Eskiyapar, elmalı, Kültepe, acemhöyük, Boğazköy, Gordion, Pazarlı, altıntepe, Adilcevaz, Patnoz, kazılarıdan gelme çeşitli koleksiyonlar ve Yunan, Roma, Bizans dönemlerine ati örneklre; bedestenin orta salonunda, Hitit İmparatorluk ( Alacahöyük) ve Geç Hitit ( Malatya, Karkamış, Sakçagözü) kentlerinin giriş kapılarına ait taş kabartmalar sergileniyor.

www.araomukeoerileümediküçezi.gov.tr


iren17
Başbakan Müsteşarı
25 Haziran 2010 23:02

Etrografya Müzesi :

Namazgah semtinde, Müslüman mezarlığı olan tepede kurulu. Atatürk'ün naaşı, 1953 yılında Anıtkabir'e nakline degin burada kalmıştı. bu kısım halen sembolik bir kabir şeklinde kuronuyor. Müzede madeni eserler, dokuma giysiler,silahlar ve ahşap eşylar sergileniyor

312 311 30 07

Cumhuriyet Müzesi ( II. TBMM Binası ) : Ulus Meydanı'ndaki müze 1923'te Mimar Vedat Tek tarafından tasarlandı. Özgün eşyaları ile meclis toplantı salonu, Atatürk ilke ve inkılaplarının anlatıldığı odalar, ilk üç cumhurbaşkanı Atatürk, ismet İnönü, Cella Bayar dönemlerini yansıtan belgeler, fotoğraflar görülebilir.

312 310 53 61


iren17
Başbakan Müsteşarı
26 Haziran 2010 14:03

Kurtuluş Savaşı Müzesi ( I. TBMM Binası ) Yapı 23 Nisan 1920 İLE 15 eKİM 1924 Tarihleri arasında ı. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanıldı. Ulus Meydanı'ndaki I.Türkiye Büyük Millet Meclisi binası 1961'de "Türkiye Büyük Milllet Meclisi Müzesi" adıyla ziyaret açılmıştı. Mestufa Kemal Atatürk'ün doğumunun 100. yılı kutlamaları çevresinde restorasyon ve teşhir tanzim çaşımaları yapılarak 23 Nisan 1981'de Kutuluş Savaşı müzesi olarak yeniden açıldı.

Anıtkabir : Rasattepe'de ( Anıttepe) 9 Ekim 1944 tarihinde törenle temeli atılan anıtkabir'in inşaatı 9 yıla tamamlandı,. Anıtkabir Barış Parkı ve anıt Bloku olarak iki kısma ayrılıyor. Atatürk ve Türk devrimi Küçüphanesi şatatürk Müzesi ve sanat galerisi de mevcut.

312 231 79 75

MTA Tabiat Tarihi Müzesi :

Müzede 1935 yılından bugüne kadar yapılan jeolojik çaşımalar sırasında oplanan mineral ve taş örnekleri sergileniyordu. ne yazık ki Türkiye'nin bu tek tabiat müzesi tadilat denediyle kapalı Müze yetkilileri tadilatının en az bir yol daha süreceğinin belritiyor. Üç bine erişen fosil örnekleri, maraş fiile ati fosil ikleleti, 193 milyon yıl önce Ankara civarında yaşam, 1,5 metre çapınad dev ammotini ve 25 bin yıl önce Anadolu'da yaşamış insana ait ayak izleri de sergilenen eserler arasındaydı.

Resim ve Heykel Müzesi : Ankara'da Namazgâh Tepesi'nde etnografya Müzesi yanında yer alıyor. 19. yüzyıl başından günümüze kadar Türk resim sanatı ve yaklaşık 100 yıllık geçmişi olan Türk plastik sanatının örnekleri görülebilir.

Roma Hamamı : Ulus Meydanın'dan Yıldırımbeyazzıt Meyydanı'na uzanan Çankırı Cad. üzerinde yer alan yapı üç ana kısımdan oluşuyor. İmparator Karakalla döneminde ( 211-217) inşa edilen hamamın palaestrasında, bugün Roma devri Ankara'sından toplanmış olan yazıtları kapsayan zengin bir kolleksiyon sergileniyor.

Augustus Tapınağı: Ulus'ta Hacı Bayram Cami'nin bitişiğindeki tapınak Roma mİmparatorluğu Augustus atına, bağlılık nişanesi olarak yaptırıldı. yapının iki yan duvarı ile kenarları işlemeli olan kapı kısmı ayakta duruyro.

Julien Sütunu : Ulus'ta, defterdarlık ve vaililik binası arasındaki küçük meydanda kare bir kaide üzerinde üst üste kurulmuş daireler şeklindeki tuğlalardan yapılmış olan 15 m. yüksekliğindeki sütunun 362 yılında imp. Julien'in Ankara'yı ziyareti anısına dikilmiş oluduğu düşünülüyor.

Ankara Kalesi : İÖ. 2. yüzyılda Galatlar zamanında var olduğu bilinen kale daha sonra Romalılar döneminde onarım gördü. 1073'te Selçukluların , 1101,'de Haçlıların eline geçti. İçinde Osmanlı Ankara'sının 17.yüzyıldan itibaren ayakta kalmış birçok Ankara evi ve Alaaddin Camii bulunuyor. restorasyonu tamamlanan kale ve civarı bugün Ankara'nın en hareketli bölgesi.Ahi Elvan Ahi Yakup, Alaaddin, Aslanhane ( Ahi Şerafetin) Cenab-ı Ahmet, Hacı Bayram, Karacabey Çiçekçioğlu, tacettin, Zincirli, kocatepe camileri de kentin tarihi değerler taşıyayn camileri arasında.

Kale İçi Evleri : Kale içinde çoğu iki katlı olan evlerin bazıları turistik amaçlı kullanılıyor.

Parklar: Ankara'da da Esen boğa Havalimanı yolu üzerinde İrfan Baştuğ Caddesinde bulunan altınpark'ta göl, tiyatro, yeme içme tesisleri, eğlence merkezleri mevcut.

Mavi Göl Parkı, Bayındır Barajı'nın rehabilite edilmesi ile oluşturuldu. baraj gölünün etrafı konuşlandırılan ahşap kemeri ile korulardaki ağaçların altına konulan piknik masaları ies hafta sonralı Ankaralıların uğrak alanlarıdan Göksü Parkı sosal kültürel ve sportif amaçlu kullanılacak birçok alandan oluşuyor.

Elmadağ Kayak Merkezi : Ankaraya 18 km

Kuş Gezetleme : Ankara'nın 7 km güneyindeki Çöl Gölününde ve 20 km güneyindeki Mogan Gölünden Nallıhan Kuş Cenneti'nde kuş gözlemi yapılıyor.

Beypazarı Evleri : Ankara'nın 100 km batısında yer alan Beypazarı'nın ekki kesimi, çarşı ve geleneksel konutlardan omuşan karakteristik dokusuyla ve doğal peyzaj özellikleriyle tarihi ve görsele karekteri zengin olan bir yerleşim doğa derneğinin işlettiği beypazarı Doğa Evi bilgi merkezi kahev doğa dükkanı v epansiyon olarak hizmet vermeye başladı.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

truzm Müd. 312 310 68 18

www.ankarakulturturizm.gov.tr


iren17
Başbakan Müsteşarı
26 Haziran 2010 14:10

-------

GORDİON ( ANKARA )

ankara'nın 96 km güney batısında, Polatlı'nın 21 km batısında Yassıhöyük köyünde yer alır. Thrak-Phryg toplulukları Tarkya ve Makedonya arasındaki anayurtlarından İÖ doğru ilerleyen bir göç hareketi oluşturdular. Önce Marmara, ardından Batı ve güneybatı Anadolu'ya küçük gruplar halinde yayılan bu halk gordios'un önderliğinde. İÖ 11/10 yüzyıldan bugünkü Ankara'nın Polatlı ilçesi yakınlarına yerleşti ve burası kuracakları devletin başkenti seçildi.

MOGAN GÖLÜ : Gölbaşı ilçesindeki Mogan gölü. ankara'nın önemli doğal alanlarında ve peyzaj değerlerinden biri, Mogan Gölül'nde bugüne kadar 226 kuş türü tespit edildi. Göl, özelllikle dikkuyrukların da pasbaş patkaların dünyü üzerindekik en önemli üreme alanlarından biri. eymir Gölü'nün besleyen ana kaynak Mogan Gölül Eymir. Mogan'ın helen kuzeyinde

Mogan Gölü'nü ziyaret etmek isteyenler için Gölbaşı'nda oteller mevcut.

Pala Lakeside Resort Hotel : 313 484 44 44

Ulaşan Otel 312 484 58 58


iren17
Başbakan Müsteşarı
26 Haziran 2010 14:27

ÇANKIRI :

İç Anadolu bölgesinin kuzeyinde iç anadolu ile batı karadeniz geçiş alanında bulunan çankırı ilgaz dağlarının gölgesinde bir kent

NASIL GİDİLİR

Çankırı İst'a 497, İzmir'e 711, Ankara'ya 131 km Demiryolu ile ulaşım var.

Güven 376 213 03 03

güven 376 213 13 13

Otagar 316 213 13 13

İstasyon 376 213 13 19

KONALAMA

Büyük Çankırı 376 213 45 38

Öğrenmenevi 376 213 30 27

Sim Prestiğe 376 213 12 00

GEZİLECEK YERLER

Çankırı Müzesi : Neolitik, Kalkolitik, Hitit, Phryg, Helenistik Roma Bizans Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ati eserler sergileniyor. kurtuluş Savanda İnebolu,Kastamonu Çankırı Ankara hattında cephane taşıyayn bir kağın da görülebilir.

Çankırı Evleri : Tipik Türk evlerinin bütün özelliklerini taşılan yapılar bugün koruma altında Mimar Sinan Mahallesi Nar Çıkmazı'nda Coşkaralar Evi tipik bir örnektir.

Büyük ( Ulus Sultan Süleyman ) Camii Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Sadık Kalfa tarafından inşa edildi.

Taş Mescit : Anadolu Selçuklu Hükümeldarı I. Alaaddin Keykubat zamanında Çankırı atabeyi Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırıldı.

Taş Mettep : 19. yüzyılda okul olarak inşa edilen bina kesme taşltan yapıldı. halen Güzel Sanatlar Lilsesi olarak kullanılan yapıda bulunan ve 1925 yılı Ağustoss ayında "Şapka İnkılabı^" için Kastamonuya giden Atatürk'ün dönüşünde bir gece kaldığı sınıf Atatürk odası " olarak düzenlendi.

Beşdut Kaya Mezarı : Beşdut köyünde derein iki yanıda kaya mezarları görülebilir.

Sakaeli Kaya Mezarları : Orta ilçesinin 8 km kuzeyinde doğusundaki Sakaeli köyünde kaya mezarları ve Devrez Çayının yakınında gelin kayası mevsiinde peribacıs oluşumları görülebilirb

Bayramören Köprüsü : Sadece insanların v ehayvanların geçişinde kullanılan Bayramören Köprüsü'nün iskeleti tamamen ahşaptan oluşuyor. çankırı'nın Bayramören ilçesinde melan çayının üzerinde yer alan Bayryamören Köprüsünün uzunluğu 50 mt karayoluları Genel Müd tarafından 2001-2002 yılları arasında aslına uygun olarak restore edildi. köprü yamaç paraşütü şenliklerine ev sahipliği yaparp.

Ilgaz Dağı Milli Parkı :

Karadeniz biglesinin batı bölümünde kastanonu ile çankırı sanırları içerisinde yer alan ilgaz dağı 1976'da milli park ilan edildi. Milli park alanının tamamı 1997 yılında ila edilen kastamonu-çankırı ilgaz Kış sporları turizm merkezi içerisinde kalıyor. Ğlgaz yönüne doğru devam edildiğnde yol istanbul -samsun yolu ile keşişir. buradan Kastamonu yönüne ilerlendiğinde milli park tabelasıs görülüyor. ılgaz Dağı Milli parkında 1990'lı yıylardan bu yana kış turizmi etkinlikleri yapılıyor. Milli park içinde ya da yakınıda bulunan tesisler kayak iin gelen ziyaryetçileri eçin milli parkk içinde üç otel ayryı kış sporları için özel sektörce işteline iki adek kayak pisti ve telesiyej hattı bulunuyor.

Köy Hizmetleri Tesisleri

366 239 10 55

Mountain Res : 366 239 10 10

Kayak Fed. 366 239 10 04

Ilgaz Derbent : 376 416 39 48

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Turizm Müd. 376 213 40 47

www.cankirikutürturizm.gov.tr


iren17
Başbakan Müsteşarı
26 Haziran 2010 20:06

------

ESKİŞEHİR

-------

Eskişehir son yıllarda Türkiye'nin örnek kentlerinden biri olarak adından söz ettiriliyor. 1960'lı yılların sonuna kadar Eskişehirlilerin balık tuttuğu, kıyılarında eğlendiği ve yüzmeyi öğrendiği Porsuk Çayı daha sonraki yıllarda, sanayi atıkları, evsel atıklar, şehir kanalizasyoynu ve yağmur suyu hatlarının kaçak bağlantıları sonucu adeta açık bir kanalizasyon ve çöplük halinealmıştır. Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükersen döneminde Porsuk Çayı temizlendi. üzerine 24 yeni taşıt ve yaya köprüleri inaş edildi.

NASIL GİDİLİR

Eskişehir, İst'a 300, Ankara'ya 233, İzmir'e 412 km İsta'dan Eskişehir'e hergün THY'nin uçak seferi var. eskişehir'e en rahat ulaşım yolu ise tren. Kente Türkiye'nin her yerinden direkt otobüs seferi mevcut.

Otogar 222 227 88 00

KONAKLAMA

Anemon Otel 222 340 66 66

Atışkan 222 232 45 45

Büyük Otel 222 230 68 00

Has Otel 222 231 91 91

İbis Accor Otel 222 233 65 05

Porsuk Otel 222 230 04 98

Yimpaş Otel 222 220 35 70

GEZİLECEK YERLER

Arkeoloji Müzesi : Akarbaşı semtindeki müzede hayvan ve bitki fosilleri, Kalkolitik Çağ'danHititlere kadar olan arkeolojik eserler sergileniyor.

İnönü Karagâh Binasa Müzesi

ismet Paşa tarafından İnönü Savaşı'nda karargâh olarak kullanılan yapıda kurtuluş Savaşı'nda kullanılan silahlar, kılıç, kama ve etnografik eserler sergileniyor.

Atatürk ve Kültür Müzesi :

Arifiye Mahallesi'ndeki bina 1921'de Temyiz Mahkemesi olarak kullanıldı. 1920-1938 yıllarında kenti ziyaret eden Atatürk'ün özel eşyaları, ona hediye edilen eşyaları, ona hediye edilen eşyalar ve kronolojik olarak segilenen fotoğrafları yer alıyor.

Çağdaş Cam Sanatları Müze :

2007 yılında hizmete açılan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Odunpazarı semti'nde

Odunpazarı Evleri :

Eskişehir'in ilk yerleşim alanı olan Odunpazarı Semtinde yok olan evlerin bir bölümüm eski fotoğraflarına ya da rölevelerine bakılarak büyükşehir belediyesi tarafından yeniden inşaa ediliyor, yıkılmaya yüztutanyapılar ise yenileme çalışmaları ile hayata döndürülüyor.

Lületaşı Müzesi :

Kültür Sarayı'nın üst katında pipoların yanı sıra lületaşından işlenerek yapılan eşyalar sergileniyor.

Seyıtgazi müzesi :

Eskişehir'e 42 km uzaklıktaki Seyitgazi ilçesindeki müze seyyitgazi ilçesindeki müze Seyyit Battal Gazi külliyesi içinde yer alıyor.

Phryg Vadisi : eskişehir'e 90 km uzaklıkta Han ilçesine bağlı olan yazılıkaya köyünden başlayan vadide Phryg Krallığı, Lydia Krallığı ve Pers imparatorluk dönemine ait üç ayrı yerleşme bulunuyor.

Pessinus : Sivrihisar ilçesinin Ballıhisar köyünden Ana Tanrıça Kybele için kurulan kent, romalılar döneminde de kutsallığını ve önemini korudu.

Alaaddin Camii : Kent merkezinde Alaaddin parkı'nın içinde yer alır. 1267 yılında III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edildi.

Muradiye Camii : Osm.lı döneminde, 1882 yılında yapılmıştır. Kesme taştan yapılan ve tek şerefeli minaresi ile yapıcığının güzel örnekleri arasındadır.

Yunus Emre Türbesi : Mihallıççık ilçesi, Yunusemre ( Sarıköy) köyünde, İnanışa göre ; yunus emre'nin ilk mezarı 13. yüzyıla ait olup demiryolu bitişiğinde, dikdörgen planlı taşlardan 1,5-2 metre yüksekliğinde evlu duvarları içinde idi.

Yazılı Kaya : Han içesi Yazılıkaya köyündedir. yapıldak, Kümset, Asmainler, Zahran ve Porsuk Vadisi olarak altı bölgeye ayrılan Phrygia uygarlığınının en önemli eseri kuşkusuz Yazılıkaya açık hava tapınağı. İÖ 6. yüzyıla tarihlenen Yazılıkaya Tapınağı (Midas Anıtı) uzmanlarca, orjinal geometrik motifleri ve kaya işçiliğiyle dünyada bir benzeri daha olmayan bir kaya anıtı sayılıyor. Eskişehir'e 75 km mesafede 17 mt yüksekliğindeki bu anıtın, sabahın ilk saatlerinde güneşin doğmasıyla birlikte kızıla dönüşen görüntüsü kaçırılmayacak bir manzara sunuyor. Yazılıkaya Vadisindeki diğer anıt eserler; Bitmemiş Anıt, Küçük Yazılıkaya, Gerdek Kaya anıtsal Mazarı, Deveboynu Kaya Hamamkaay ile ilginç formlarıyla Kırkgöz ve doğanlı kale kaya mezarları olarak sıralanabilir. Eskişehir Yazılıkaya anıttından , yapıldak ve Kümbet vadilerinin içinden geçerek Phryg,Vadisinin Afyon sınırlarındaki merkezleri, Ayazini ve İhsaniye yerleşimlerine umalışabiliyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Tuzirm Müd. 222 230 13 68


iren17
Başbakan Müsteşarı
27 Haziran 2010 15:27

-----

KARAMAN

-------

İnanç Turizminin önemli durakları arasında yer lır Karaman. Karamağoğulları'na yaklaşık 230 yıl başkent olan kentte bir çok islami devir yapısı bulunuyor.

NASIL GİDİLİR

İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan transit geçiş yollarının üzerinde yer alır. Karaman, konya'ya 105, Ankara'ya 363, İst.'a 772 ve ,izmir'e 653 km . İç anadolu Mavi Treni, Toros Ekspresi ve a ekspresi ile İstanbul ve , Ankara'dan ulaşılabilir. konya Karaman arasında günlük rayüs seferleri de yapılıyor.b

Özkaymak 338 212 01 02

Nas Oteli 338 213 82 00

Selçuklu Oteli ermenek) 338 716 40 80

GEZİLECEK YERLER

Karaman Müzesi : Bizans, Roma, Yunan Demir Çağı, hitit dönemine ati eserlerin sergilendiği Müze binası iki ktlı. yapı paleolitik devrden günümüze kadar zengin bir eser koleksiyonu barındırıyor. Müze arkeolojik ve etrografik eserler kronolojik olarak sergileniyor. Arkeolojik salonda Neolitik devirden Geç Bizans devrine kadar birçok uygarlığa ait eserler, etnografik salona ise Selçuklu, anadolu Bylikleriosmanlı ve Cumhuriyet devirlerine ait eserler bulunuyor.

Akteke ( Maderi Mevlana ) Camii : Mevlana'nın annesi Mümine Hatun için Karamanoğullarından Alaeddin Ali Bey tarafından 1370'lerde yapırıldı. mevlana'nın annesi, karısı, çocuklarını ve torunlarına ait 21 adet mezar bulunuyor.

Dikbasan Camii : Karaman'ın Mansurdede Mahalesi'nde bulunan cami, enine plan gösteren Kufe tipinde bir yapıdır. Karamanoğulları döneminde, 1493yılında yapılmıştır.

Hacı Beler Camii : külhan Mahallesinde aktekkek Caminin yanıda yer alan camii sefeddin Hacıbeyler tarafından , 1356 yılında yaptırıldı.

karabaş Veli Külliyesi ( Siyahser Veli Camii ) Siyahser Mah.de yer alan kesme taştan cami tekke, imare ve türbeden meydana gelen iki bölümlü bir yapıdır. Karamannoğulları dönemine aittir.

Yunus Emre Camii ve Türbesi

karaman'n Kirişçi Mahalesinde Karamanoğulları dönemine ati yapı kesme taştan ,merkezi kubbeli bir cami son cmeaat yerinde dört sütun üzerinde , ortada, oval, yanlarda yuvarlak kubbeler var.

Değle : Kentin 35 km kuzeyinde, volkanik bir dağ kütlesi olan karadağ'ın üst tepeleri üzerinde yer alan Dele ören yerinde Birans dönemine ait 6 kilise kalıntısı ve kitabler bulunuyor.

Philatehphia : İlin 60 km batısındaki Akçaalan köyündeki kent tarahi Roma yollarının üzerinde bulunuyor. Kubbeli yeraltı mezarları, kabartma heykeller ve kitabeler görülebilir.

Maden Şehri ( Binbir kilise ) : Kentin 50 km. kuzeyinde Karadğ eteklerine kurulmuş Binbir Kilise olarak bilinen tarihi kalıntıların üzerindedir. Köye girişte sağldaki ilk bina büyük kilisedir. büyük kilise (Mahalaç Kilisesi ) düzgün kesme taştan yapılmıştır. Kentin kuzeyinde bulunn Çanlı kilise yıkıntı halindedir. kentin tm ortasında bir mezarlık bulunmaktadır.

Derbe : Karaman'a 23 km msafedeki Ekinözü (aşıran) köyündeki antik Derbe yerleşimminde kerti höyük'ün yanısıra hrisitiyanlığın ilk yıllarına ait kilise kalıntısı bulunuyor. Bu kilisenin ephesos'taki Meryemama Kilisesi'nden 13 yıl önce kurulan bir Hiristiyan kilisesi olduğu rivayet ediliyor.

İkiz in Hitit Kabartması :

ermenek-Güneyyurt yolu üzerinde Ermenek'e 12 km . uzaklıkta büyük bir kayanın güneye bakan kısmında elle oyulmuş yan yana iki mağaranın üzerinde yer ala bir yılan ve bir aslan kabartması görülüyor.

Kuş Gözlemi :

Akgöl'de (Ereğli Sazlığı) Küçük karabatak, ak pelikan, tepeli pelikan, alacabalıkçıl, erğuvani balıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, flamingo ve boz ördek, yaz ördeği, macar ördeği, pasbaş , patka, dikkuyruk, küçük kerkenez,kılıçgaga, bataklık kılangıcı, büyük cılıbıt, mahmuzlu kızkuşu ve küçük sumru önemli sıyadı ürer. ak palikan göç boyunca büyük sayıda dik kuyruk ise üreme dönemi öncesinde kalabalık gruplar halinde gözlenir. bölgede ışlayan türlere, turna ve angıt örnek gösterilebilir.


iren17
Başbakan Müsteşarı
27 Haziran 2010 16:18

--------

KAYSERİ

----

Erciyes'in eteklerine kurulu Kayseri, çağlar boyunca ana yolların kavşağında yer aldı. her dönem tcaretin deerkezi olan kent, bugün, Selçuklu devri yapıları, anıtları ve ortaçağ'dan izler taşıyan taş evleriyle birlikte bir açık hava müzesi

NASIL GİDİLİR

Kayseri'ye tren ve otobüs ile ulaşılabiliyor.

Havalanı 352 337 52 40

otogar 352 327 45 00

KONAKLAMA

Bent Oteli 352 221 24 00

Çapari Oteli 352 222 52 78

Çırağan 352 336 98 98

Dedeman Oteli 352 342 21 11

Grand eras 352 330 51 11

Hattat Oteli 352 222 65 58

hilton oteli 352 207 50 00

GEZİLECEK YERLER

Arkeoloji Müzesi : Eski Tunç Çağı'na ati seramik eserler, idoler ve Kültepe kazılarında elde edilen Assur Ticaret Kolonileri döneminden eşyalar Geç Hitit devrine ait taş heykeller ve hiyerogrifli steller ile Frig Helenistik, roma ve Bizans deirlerinden kalma eserler sergileniyor

Etnografya Müzesi : Güpgüpoğlu Konağı'nın bir bölümü Osmanlı evlerini yansıtacak şekilde düsenlenmiş olup, diğer bölümlerinde ise, türk-İslam kültürünün Selçulu ve Osmanlı dönemlerine ait eşyalar bulunuyor.

Atatürk Evi Müzesi : Cumhuriyet Mahallesi, Tennuri Sokağında bulunan binada atatürk, heyet-i Temsiliye Reisi olarak 1919'da Kayseri'ye geldiğinde bu evde misafir kalmıştı.

gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi : Cumhuriyet Mydyanı, mimar Sinan Parkı içerisinde bulunan Gıyasiye ve Şifahiye Medresesi, 1982 yılında müze olarak açılmıştır.

Tarihi Yapılar : Hunat Camii Malperi Hatun Türbesi, Hunat Meresesi, Hacı kılıç Camii ve Medresesi, kurşunlu amii, döner Kümbet, Çifte Kümbet sahabiye Mederesesi, Keraceddin Medresesi, köşk Medresesi, Hatuniye Medresesi, Bedesten, Kapalıçarşı gezilecek yerler arasında.

Germir : Erciyes'in uzeydoğu eteğine kurulu Germir, Merkeze 6 km uzaklıkta Vadiler arasında, yöreye has tesme taşlarla yapılmış esi evler ve 3 adet kilise bulunuyor. burada doğan ünlü yönetmen Elia Kazan'ın Amerika Amerika'sında Erciyes'den eşekle, arabayla kar getirmeye gidenler anlatılır.

Ağırnas Kasabasa : Mimar Sinan'ın doğup büyüdüğü Ağırnas kasabasındaki evi restore edilerek müze haline getirildi. Kasabadakimimari doku, kilisesiyle, çeşmesiyle, kemdanları ve sokkaklarıyla bütün halinde korunuyor.

Gesi : Kent merkezine yaklaşık 17 k uzaklıktaki kasaba, Rumlardan kalma taş eleri, kiliseleri ve bğlarıyla tnınıyor.

Soğanlı Kiliseleri : Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı köyünd Soğanlı, Kayseri'ye 80 km mesafede,. aşağı ve yukarı Soğanlı olarak ikiye ayrılan yöre, kaya kiliseleri ve mağaraların günümüz konutlarıyla iç içe olduğu, yeşillikler arasında bir açık hava müzesi sanki. İS 4. yüzyıldan itibaren Hiristiyanlığın Kappadokia'daki merkezlerinden bir olan soğanlı'da 0'ye yakın kaya kilisesive mağara var. Soğanlıkiliselerinnin en önemlileri; Yılanlı Kilisesi, Gö Kilise, balıklı Kilise. karabaş Kilisesi, tokatlı Kilise, Geyikli Kilise, Meryemana Kilisesi, Kubbeli Kilise ve Azizi Barbara kilisesi, Kiliselerdeki fresklerde genellikle incil'den alınmış konuların işlediği görülüyo.

Kayseri -

erciyes Kayak Merkei : şehir merkezine 25 km mesafede erciyes Dağı'nda kurulmuştur. Kayak mevsimi aralık-nisan ayları arasındadır.

Erciyes Dağı: Erciyes, Türkiye'nin en yüksek beşinci dağı. Yaklaşık 18 km çapında ve 1100 km karelik bir alan üzeride yükslen volkanik bir kütle . dağ ve çevresi barındırdığı yaban hayat nedeniyle ekoljik ada olarakk da anılıyor. dağın yayylalarında yılkı atları büyük sürüler halinde yaşamlarını sürdüyor.

Palas Gölü : Kayseri kent merkezinin 40 km kuzeydoğusunda bir tuz gölü palas. Haziran ve ağustos ayları arasında birok Kyserili şifalı çamurlarından yaralanmak için gölde geçiriyor. Gölden çıkarılan tuz bölgenin eçim kaynaklarından göl çevresindeki sazlıklak sukuşlarının da yaşam alanı. tuzla Gölü olarak da anılıyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Turizm dan. 352 222 39 03

Turzm Müd. 352 222 03 63

www.kayserikulturturizm.gov.tr


iren17
Başbakan Müsteşarı
27 Haziran 2010 16:47

SULTANSAZLIĞI

(kayseri)

Kuzeyde Erciyes Dağı, güneyde Aladağlar ile çevrilen ve bu dağların sularılal beslenen sulansazlığı dünya çapında önemli bir sulak alan. Bugüne dek 300'den fazal kuş türü tespit edilenalan birçok koruma stasüsüne sahip. Sultansazlığı doğal zenginlileriyle dünyanın her tarafından doğaseverlerin ve kuş gözlemcisinin ilgisini çekiyor.Ama tüm bunlar onun büyük ölçüde kuumasına engel olmadı. alan, su kaynakları üzerine baraj yapılması ve yealtı sularının aşırı kullanımı yüzünden büyük zarar gördü. Sultansazlığı'nda bu yıl yaşanan canlanmanın bilinçli uygulamalarla sürdürülmesi, bu doğa harikasının korunması açısından önem taşıyor.. ultan Sazlığı'nda kş gözlemine gelen ziyaretçiler Ovaçiftlik köyündeki Sultan Panyison'da kalıyor

Sultan Pasiyon : 352 658 55 49


iren17
Başbakan Müsteşarı
27 Haziran 2010 16:56

KAPIZBAŞI ŞELALERİ

(Kayseri)

Seyhan'ın ana kolu Zamantı Nehri'nin Yahylı ile Kapızbaşı arasındaki bölümü, derin ve sarp kamyonlarla , yerköprülerle dolu bu konyonlar Çamlıca köyünen areketle ziyaret edilebilir. köprülerin en etekiliyecileri Yeşilköy'd e buluniyor. Buradaki yerköprünün girişinde vadiin her kitarfından çıkan pınar suyu akıyor. Adını Kapızbaşı köyüden alan şlaleler zamantı nehrinin de öneml kaynaklarından . Şelaleere Kayseri'in Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinden de ulaşılabilir.


iren17
Başbakan Müsteşarı
27 Haziran 2010 17:07

-------

KIRIKKALE

--------------

Çoraközü Vadisi'nin yamaçlarına kurulu kent 1989'a kada Anakara'nın ilçelerinden biriydi.

NASIL GİDİLİR

Kırıkkale, İstanbul'a 530, izmir'e 657 km mesafede.

Es Turizm 318 218 18 20

Özen 318 224 56 10

İstanbul'dan hareket eden Doğu Ekspres ve Güney Eksperi Kırıkkale'ye uğruyor.

Otogar : 318 224 40 60

KONAKLAMA

kent Merkezinde otel bulunmuyor. Kentin 3 km kadar dışında Kızılırmk'ın ıyısındaki Dem Otel'de kalınabilir.

Dem otel 318 29512 12

GEZİLEEK YERLER

Silah Sanayii Müzesi : MKE Silahsan Hafif Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren müzede eserlerin büyük bölümünü 2. Dünya Savaşı yıllarında Karadeniz Bölgesi halkından devlet arafından toplananlar oluşturuyo. Ziyaret öncesinde 318 224 30 00 numaralı telefondan izin almak gerekiyor.

Şeyh Şami Camii Türbesi : Sulakyurt ilçe merkezinde bulunan cami, şeyh Şami tarafından 15. yüzyılda yaptırıldı.

hasandede Camii ve Türbesi : Merkez ilçeye bağlı, kent merkezine 12 km uzaklıktaki Hasandede kasabasındadır. Cami ve türbe yan yanadır.

Ballı Camii ve Türbesi :

Kırıkkale il merkezine 21 km masafede Balışeyh ilçe merkezinde bulunmaktadır. 1.yüzyılda, 1121 yılında inşa edildiğitahmin edilen yapının kimler tarafından yaptırılığı bilinmemektedir. Caminin tavan örtüsündeki ahşap işçiliği dikkat çekicidir.

Çinigir Köprüsü :

Karakeçili ile köprüköy arasında Kızılırmak üzerinde inşa edilen köprü Selçuklu döneminde inşa edildi. Köprü Yavz Sultan Selim'in Mısır Seferi esnasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapıldı.


iren17
Başbakan Müsteşarı
27 Haziran 2010 17:46

------

KIRŞEHİR

Ahilerin dergâhı, abdalların yurdu, türkülerin yatağı, Kırşihir Kette bugün de, 13. üyzyılda doğup geniş bir coğrafyay yayılan esnaf teşkilatının kurucus AiEvran'ın bayrmı kutlanıyor.

NASIL GİDİLİR

Nevşehir Havaalanı'na 90 km. ankara Esenboğ Havalimanı'na 185 km uzakıkta.

İç anadou Bölgesi'nin orta Kızılrak Böümü'nde yer alan Kırşhir, doğudan batıya, kuzeyen güneye giden karayolu ulaşım ağının üzerinde bulunuyor. tüm illerdenkoaca ulaşılabilen kene akara'dan sı sık otobüs seferleri yapılıyor. otobüs terminali kn merkezine yaklaşık km mesafee . en yakın tren istasyonu 70 km mesaedeki yerköy'de bulunuyor.

KONAKLAMA

Turizmin henüz çokfazla gelişmdiği Kırşehir'de termal oteller konaklam için tercih edilebilir.

Büyük Otel Trme 386 14 47 7

Terme Kür Merkezi 386 212 13 13

GEZİLCEK YERLER

Kırşehir Müzesi : Kültür Merkezi binasının içerisinde, Güzel anıtlar Galerisi olarak kullanılan bölümün alt katı arkeoloji, üst katın büyük bölümü etnografya müzesi olarak hizmet veriyor. Arkeolojik eserlerin büyük bölümü, KamanKale Höyükk ve Malkaya'dan getirilen eserlerden oluuyor. Assur Ticaret Kolonileri döneminden Osmanlı dönemine kadarki kazı buluntuları görülebilir. Enografya bölümünde ise Ahilik ve Ahi EVran'la ilgil çeşitli eerler sergileniyo.

Kültür Mrk. 386 213 33 91

Cacabey Camii : kent merkezinde yer alan medrese, minaresindeki yeşil çinileden dolayı "Cıncırıklı Cami" olarak da anılıyor. Selçuklular döneminde asronomi gözlemleri için kullanıldı. Mdrese Anadolu Selçuklu lSultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde , Kırşehir Emiri Nureddin Caca Bey'in türbesi bulunuyor. Yapı günümüzde cami olarak hizmet veriyor.

Ahi Evran Camii :

Ahilik teşkilatının kurcusu Ahi Evran adına 1482'de yaptırıln cami ve türbe Ankara Caddesinde yer alıyor. Ahi Evran 13. yüzyılda Kırşehir'i Ahiliğin merkezi durumuna getirdi. Ondan sonra da Kırşehir, Ahilğin merkezi olmaya devam etti. Her yıl ekiminikinci haftası kentte Ahilik Haftası kutulamaları yapılıyor.

Aşık Paşa Türbesi :

Kırşehir'in önemli ziyaret yerlerinden olan türbe tamamen beyaz mermerden. Garipname adlı eseriyle Türkçeyi yazı dili olarak ilk kullanan halk şairlerinden aşık Paşa, 13. yüzyılda yaşadı.

Kesikköprü Kervansarayı (Cacabey Hanı)

Kırşehir 23 km güneyindeki Kesikköprü köyünde bulunan kevransaray ile yanındaki köprü, 1248 yılında Anadolu Selçuklu devleti'nin Kırşehir Emiri Nureddin Caca tarafından yaptırıldı. İki ayrı renkli taştan yapılmış olan taçkapısı taş işçiliği ile dikkat çeker.

Dulkadirli inli Murat Yeraltı Şehri:

Kent merkezine 58 km uzaklıktaki Dulkadirli Belediye'sinde bulunan yaraltı şerinin İS 4-5 yüzyıllarda erken bizans devrinde yapıldığı düşünülüyor. üç ana mekan ve buralara açılan 10 oodanın girişleri kemerlerle süslü.

Kaplıcalar : Kırşehir kaplıcalar bakımından zengin kentlerimizden biri. Kuşdili Mahallesinde yer ala Terme Kaplıcsı şifalı sularıyla olduğu kadar modern tesisiylede dikkat çekiyor. Kentin 16 km batısında ise Selçuklular döneie yaptırılan Karakurt Kaplıcaıs yer alıyor. Mucur ilçesine 15 km mesafedeki Avcı köyünde kükürtlü sularıyla tanınan Avcı içmesi bulunuyor.

Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı :

Kırşehir il merkezinin 30 km kuzeydoğusundaki Seyfe Gölü Sıfır Yok Oluş alanlarından biri . Ancak gölü besleyen su kaynaklarından birinin önüne baraj kurulması diğerinen de içme suyu alınması kurumasına neden oluyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Turizm Müd 386 214 28 00

www.kırsehir.bel.tr


iren17
Başbakan Müsteşarı
27 Haziran 2010 19:04

--------------

KONYA

Toprak genişliği bakımından Türkiye'nin en böyük arazisine sahip. Pek çok uygarlıığın izlerini taşıyan Konya, Anadolu Selçuklularına ve Karamanlılaa başkentlik yaptı.

NASIL GİDİLİR

Konya İst.'a 663, Ankara'ya 258, İzmir'e 548, Antalya'ya 413, Afyon'a 223 km. Hava ve emiryolu ulaşımı sadece ist'dan yapılyor.

Özkaynak 332 235 47 10

Kontur 332 234 13 75

KONAKLAMA

Beren Otel 332 238 10 90

Dedeman Konya 332 221 66 00

Dündar Otel 332 236 10 52

Hotel Balıkçılar 332 350 94 70

Mevlana oteli 332 350 46 23

Özkaynaklar Park 332 233 37 70

Rixos Konya 332 221 50 00

Selçuk otel 332 35325 25

Şahin Otel 332 351 33 50

GEZİLECEK YERLER

Mevlâna Müzesi : Günümüzde müze loraak hizmet veren Mevlana Türbesi ve Mevlevi Dergâhı, mevlana 1273 yılında vefat edince, sultan Veled Mevlana'nın mezarı üzerie türbe yapılmasına izin verdi. Dergâh ve türbe 1926'da müze olaraktanzim edildi. devriş hücreleri, mutfak, semahane, mescit ve Mevlana il eaile fertlerinin mezarlarının da içinde bulunduğu yapılar il ebüyük bir külliyedir.

Şems-i Terizi Camii ve Türbesi: Şems Parı olarak bilinen alanın içinde yer alır.

arkeloloji Müzesi : çaalhöyük Canhasan, suberde, Karahöyük buluntuları, Roma devrine ait lahihitler sergileniyor.

Atatürk Müzesi : Atatürk 'e 1928 yılında hediye edilen eve 1964 'de müze olarak düzelendi.

Konya'da bu müzelerden başka izzet Koyunoğlu Şehir Müzesi, Akşehir Müzesi veEreğli Müzesi bulunuor.

Karatay Çini Eserler Müzesi : Selçuklular, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait çiniler veçini kapları segileniyor.

İnce Minare Taş ve Ahşap eserleri Müzesi : Alaeddin Tepesi'nin batısında yer alır. müze olarak 1956 yılında hizmete açılan medresede, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait ahşap eserler de bulunuyor. Selçukluların sembolü çift başlı kartal ve kanatlı melek figürlerinin en güzel örneklerini burada görebilirsiniz.

Alaaddin Camii : anadolu Selçuklu mimarisinin Konya'daki en büyük v eeski camisi . zaman içinde sürekli değiştem ve eklerle gönümüze ulaşan yapı, 12 yüzyıl ortalarına tarihleniyor.

İplikçi ( altun Aba ) Camii: Alaeddin Caddesi üzerinde yer alan caminin mihrabı mermerden yapılmış. mevlana celaleddin Rumi burada ders verdi.

Şerafettin Camii : Şeyh Şerafettin taraından yapılan cami, 1336 yılında yıkılarak Çavuşoğlul Mehmet Bey tarafından yeniden yaptırıldı.

Selimiye Camii : Mevlana Türbesi'nin yanında yer alan caminin yapımına 1558 yılında , sultan 2. Selim'in şehzadeliği döneminde başlandı. Caminin inşası 1587'de tamalandı. mimarı belli olmayan caminin kareye yakın dikdörtgen planı ve kubbeleri, Sinan'ın bazı yapıtlarını anıştırıyor.

Aziziye Camii : Mustafa Paşa'nın 1676'da aptırdığı ilk yapı yanında, abdülaziz ve annesi Pertevniyal Valide Sultan'ın yardılarıyla 1875 yılında yeniden düzenlendi. Caminin tüm cephelerinde zengin süslemeler bulunuyor. Camii Türbe Caddesinde.

Sadreddin Konevi Camii ve Türbesi :

mihrabı selçuklu çini sanatının özgün örneklerinden. Tahta pencere kanatları dönemin ahşap işlemeciliğinin en zarif yapıtları. türbe ise caminin doğu avlusunda bulunuyor. Yazıtından 1274 yılında yaptırıldığı anlaşılıyor.

Gömeç Hatun Türbesi : Yapı, çatısı ve çini süslemeli taçkapısıyla türbe mimarısinin öneml örneklerinden. Musalla Mezarlığı'ndan 1274 yılında yapıtırıldığı anlaşılıyor.

Gömeç hatun türbesi :

Yapı, çatısı ve çini süslemeli taçkapısıyla türbe mimarisinin önemli örneklerinden . . Musalla Mezarlığında yer alıyor.

Sırçalı Medrese : Anadolu'daki cinili medreselerin en önemlilerinden, Medreelerin en önemlilerinden. Medresenin yapım tarihi 1242, Gazi Alemşah Mahhalesis'nde yer alıyor.

Hasbey darül Huffazı :

Karamanoğl 2. mehmet zamanında Hacı Hasbey oğlu Mehmet Bey tarafından 1421'de yaptırıldı. yüksek bir kubbe ile örtülü yapı, tuğladan ve kara planlı, içerisinde çinilerle süslü bir de mihtap bulunuyr. Gazi Alemşah Mahallesi'nde

İvriz Hitit Kabartması :

İvriz köyü yakınında kaya yüzeyinde oyulmuş kabartma İÖ 8. yüzyıllın ikinci yarısında tarihleniyor. Geç Hitit Krallıkları dönemminden kalma kabartmada Tuvanuva Kralı Varpalavas ile onun iki katı büyüklükte tasvir edilen Hititlerin Hava ve Fırtına Tanrısı yer alıyor.

Yerköprü şelalesi : Konya, Hadim yakınlarındaki Yerköprü şelalesi ve mağarası , yeryüzünde eşi benzeri olmayan bir doğall oluşum. şelaleyi oluşturan Karasu Çayı kıyıları kavak ağaçları, şeftali bahçeleri ve üzüm bağlarıyla yemyeşil bir görünüm sunuyor. karasu 20 metrelik uçurumdan düşerek

göksu'ya karışıyor

ÖNEMLİ TELEFONLARI

Turizm il Müd. 332 353 40 21

www.konyakulturizm.gov.tr.

Toplam 299 mesaj
«3456789101112131415

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi