Editörler : F16 Gökçen
24 Şubat 2013 05:18

Açıköğretim Mezunlarına Özel Sektör Engeli !!!!

Açıköğretim Mezunlarının İçleracısı Durumu:

Açıköğretim Fakültesi, Örgün Eğitim Ayrımcılığı

Sayın wowTURKEY Dostları, Daha önce sitemizde çok fazla yer verilmediğini gördüm ve bu konuyu sizinle paylaşmak istedim. Eğer Bu Konu daha önce açılmışsa sitemizi meşgul ettiğim için şimdiden Özür Dilerim.

Aslında Ben Örgün Eğitim Veren Fakülte'den Mezun Oldum. Ancak AÖF (Açıköğretim Fakültesi) Mezunu olan onlarca arkadaşım var. Benim wowTURKEY'de yazar olduğumu bilen dostlarım bana rica edip bu konuyu gündeme getirmemi istediler bende bu konuyu sizinle paylaşmak istedim.

(Sizlerde Yorumlarınızla Bu Konudaki Bilgilerinizi Paylaşırsanız çok memnun olurum).

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Kapsamında bulunan İşletme ve İktisat Fakülteleri Mezunları Başta Özel Bankalar olmak üzere birçok Özel Şirket'in Kendileri ile çalışmadıklarını sadece Örgün Fakültelerden mezun olan kişilerle çalıştıklarını iddia ediyorlar.

Özellikle Özel Bankaların 27 Yaşını aşmamış ve sadece Örgün Fakülteden Mezun Olmuş Kişilerle çalışmayı seçmesi birçok AÖF Mezunu arkadaşları rahatsız etmiş. Aslında Anadolu Üniversitesinin Diplomalarında Kesinlikle AÇIKÖĞRETİM İbaresi bulunmuyor. Yani AÖF Mezunu olmanız kesinlikle diplomanıza yansıtılmıyor ancak Örgün Eğitim için İİBF (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi), Açıköğretim içinde İşletme ve İktisat Fakülteleri açılmış yani İşveren yada Yetkili Diplomanıza baktığında İŞLETME FAKÜLTESİ yada İKTİSAT FAKÜLTESİ yazısını görür görmez sizin Uzaktan Eğitimle Mezun olduğunuzu anlıyor. Çoğunda İş'e alımlarda sorun olmasada Genel Bakılıdığında biz AÖF Mezunları ile çalışmıyoruz diyebiliyorlarmış.

Arkadaşlarımın çoğu bu konudan mağdur olmuşlar. Sadece BİREYSEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİ, SİGORTA ŞİRKETLERİ, KREDİ KARTI SATIŞLARI YAPTIRAN BAZI BANKALAR Açıköğretim Fakültesi Mezunlarını aracı eleman (Kaba Tabiri ile Ayakçı) işlerde çalıştırıyorlar ancak yükselme şansı yok aylık kotayı dolduramayan işten çıkartılıyor maaşlarıda genelde 800-900 TL Arasında değişen işler.

Ancak BANKACI, YÖNETİCİ, MAĞAZA MÜDÜRÜ, BÖLGE MÜDÜRÜ, OFİS İÇİ İŞLER, UZMAN YARDIMCISI, UZMAN, GENEL MÜDÜR Gibi İşlerde AÖF Mezunları Tercih edilmiyor. Başka Bir İfade ile AYRIMCILIK Yapılıyor.

Devlet Kademelerinde çok fazla ayrımcılık yok ancak KPSS Sınavında Çok Yüksek puan almak ayrıca Kurumun yaptığı sınavdan ikinci bir yüksek puan almak üçüncü aşamada MÜLAKAT'ı geçebilmek gibi birçok aşama adayları başarısız kılıyor. Anlayacağınız Mülakat aşamasında (Halk Tabiriyle Bir DAYI'nız Yoksa) Kaybediyorsunuz. Yani AÖF Mezunları zaten KAYMAKAMLIK, HAKİMLİK, UZMANLIK, MÜFETTİŞLİK Gibi Önemli Görevlere Verilmiyor yani sınavına girebiliyor ama göreve geçirme aşamasında sadece İSTANBUL, ANKARA Gibi Kentlerdeki Devlet ve Vakıf Üniversitelerinden mezun olanlar Tercih Ediliyor.

Vakıf Üniversitelerinde Okuyanların Yüzde 90'ı Zengin Ailelerin Çocukları yani BABA PARASI ile okuyanlar. Geri Kalanlar Devlet Üniversitelerine Onu da bulamayanlar AÖF'e kaydoluyorlar. Bu da Binlerce yeni Mezun ortaya çıkmasına neden oluyor.

Aslında Bu Konuda benimde biraz bilgim var Bildiğim Kadarıyla AÖF Okumak Örgün Okumaya göre daha zor yani Örgün Okuyan bir kişi hocasına yalvar yakar (Kendim Üniversitede okuduğum yıllardan biliyorum sınıf geçmek yada mezun olmak için hocalara yalvaran onlarca tanıdığım vardı) bir şekilde mezun olabiliyor. Ama AÖF'de böyle bir durum söz konusu değil yani ortalamada tam 49 puandan seneye kalabiliyorsunuz. AÖF Okumak zor hemde çok zor ancak o kadar (ÖRGÜN FAKÜLTE İLE AYNI DERSLERİ OKUYARAK) Dersi Okuyup Başta Bankalar Olmak üzere Özel Sektör'de İkinci Planda Bırakılmak Hiç Hoş Olmasa Gerek.

Umarım Bu İşe bir çare bulunur ve AÖF Bitiren Arkadaşlar Rahatça Özel Sektör'de İş Bulabilir.

Sevgi ve Saygılarımla...


Talihsiz1941
Kapalı
24 Şubat 2013 05:31

Orası öyle başka ne bekliyordun,sen büyük kurumsal ve prestijli firmalarda üst düzey hatta bırak en basitinden bir bölüm yöneticisinin bile özgeçmişlerine baktığında boğaziçi yada odtüden aşağı bir fakülte bitirenine hiç rastladın mı? Dahası çoğunun avrupada ya da abd de mastır doktora yaptığıda yazar.

Kimi iş ilanlarında kriterler arasında örgün bitirmiş olmak şartını belirtir,mesela üst başlıktaki akbank müfettiş yardımcısı alım ilanındaki gibi fakat çoğu firmada sırf tepki çekmemek için bunu bilerek belirtmez ama içten içe bu ayrımcığını belli eder,mülakatlarda bile anadolu üniversitesi der demez açıköğretim mi sorusuna maruz kalmıyormuyuz? Mülakatlarda elenmemizin % 80 sebebi zaten durumun bu şekilde olması değil mi?

24 Şubat 2013 11:03

bu açıköğretimliler ne bekliyor anlamış değilim. yılda 2 kez haftasonları girdiğiniz ve her sene aynı soruların soruldugu, herkesin kolayca geçtiği sınavlar sonunda aldıgınız devletin bahşettiği bir diplomayı ne olarak düsünüyorsunuz? aöflilerin ne birikimi var ki tercih edilsinler? özel sektör de işe alanlar cv nize bakıp yaptıgınız stajlara, bildiğiniz dillere, yabancı ülke deneyimlerine, bitirilen üniversiteye ve not ortalamasına yani herseye dikkat ediyorken bir aöfli ne bekliyor? örgün öğretimlerin bile boşta gezdiği 3 kurusa calıstıgı su dönemlerde bir aöfli ne bekliyor? ne yaptınız ki ne istiyorsunuz?


anglosss40
Yasaklı
24 Şubat 2013 11:05

elbette ayrım olacak açıköğretim okumuş biriyle odtü boğaziçi itü marmara ege 9 eylül vs. okumuş birini aynı kefeye nasıl koyarsın açıköğretimden mezun olmak daha zor demişsin hiç de alakası yok açıköğretimden önüne gelen herkes mezun olabiliyor çıkmış sorulara çalış yeter deniyor. Açıköğretimi küçümsemek değil amacım ancak diğer üniversitelerden daha zor dersen baya komik oluyor kusura bakma. Açıköğretimin açılımı da bana göre ( Askerliği Öteleme Fakültesi )


MURİ30
Kapalı
24 Şubat 2013 15:52

Elbetteki bir eğitim sistemine şartsız şurtsuz milyonlarca insan hampadan dahil edilirse olayı daha farklı nasıl yorumlamak beklenir? Öyleki ben açıköğretime 12 yıl önce girdiğim zaman hiçdeğilse tıpkı örgün bölümler gibi çok uçukta olsa kontenjan sınırı vardı bir işletme bölümüne girebilmek için EA mezunu olmak gerekiyordu,zamanla bunlar bile esnetildi,farklı üniversitelerden buralara sınavsız dikey geçiş imkanları düşününki adam kuaförlük meslekyüksekokulu bitiriyor sonrada sınavsız birşekilde açıköğretim işletmeye kayıt yaptırıyor,şimdiyse açıköğretime üniversite sınavlarına bile girmeden giriş yapılması sözkonusu belkide yakın gelecekte ilkokul mezunu adamlarada diploma dağıtacak bir kuruma dönme yolunda,bu şartlar altında mezun olduğumuz bir üniversite dahi olsa karamsar ve önyargılı olmamızdan doğal ne olabilir.Ben burada okurken boğaziçinde okuyan bir öğrencinin ciddiyetiyle hareket ediyordum ama kimisi açıköğretim yayınlarının yardımcı kitaplarından 10 sayfalık bir konuyu bir paragraflık konu olarak okuyup test usulü sınavlarla ne ala memleket diyerek dalgasına bakıyordu.Ben herzaman açıköğretimde olsa örgün bölümler kadar ciddiye alınmasına taraftar oldum,bu anlamda devletin işi ticarete dökmeyi bırakıp bununla ilgili düzenlemeler yapması gerektiğini savundum.Açıköğretimede örgün gibi kontenjan konsa,bölümlere giriş bitirdiğin alana göre olsa,kitap ve materyallerdeki işlenen konular örgün bölümlerdeki konular kadar detaylandırılsa zorlaştırılsa,test usulü kaldırılıp klasik sınavlar uygulanmaya başlansa,farklı bölümlerden sınavlıda sınavsızda dikey geçişler kaldırılsa,birtakım açıköğretim yayınlarının hazırladığı yardımcı kitaplara sekte vurulsa hatta üniversite sınavlarında açıköğretime giriş puan barajı yükseltilse daha iyi olmazmı? Belirli birsüre sonra bu tarz önyargılar kalır mı?


MURİ30
Kapalı
24 Şubat 2013 16:00

Sonuçta bende bir açıköğretim mezunu olarak,açıköğretime bakış açısını normal karşılıyorum,fakat benim karşı olduğum eğitim sistemi değil,böyle bir eğitim sisteminin basite indirgeniyor olması,bunu basite indirgeyen,işi ticarete dönüşterende devletten başkası değil.Düşünün bir boğaziçi ya da ödtüye girmek ve mezun olmakta bu derece kolaylaştırılsaydı aynı bakışaçısı bu üniversitelerede sergilenirdi.Bende bir işveren olsam ilan dağıtır gibi diploma dağıtan bir kurumdan diplomayı istihdam ederken bin kere düşünürüm,gerçi arada örgün öğretim mantığıyla hareket edenlerde var fakat kurunun yanında yaşta yanıyor! Bununda sorumlusu yine devlet!


GELİŞİM2008
Kapalı
24 Şubat 2013 16:07

Herkesi üniversiteli yapacaz ayağına milyonlarca vatandaştan para kaldırıyor devlet ! Buda bir nevi soygun ! Buralardan sağlanan paralarda kimilerinin ceplerine giriyor,kimi çevreler doyuruluyor,gerisini anlayın işte! Kimsenin kimseyi düşündüğü yok.


Talihsiz1941
Kapalı
24 Şubat 2013 16:23

Ben devlet olsam işin ticari boyutu biryana sırf bu olumsuz imajı silebilmek uğruna açıköğretimi lağverderdim,şimdiye kadar diploma verdiklerimdende diplomalarını toplardım,düşünsenize olan hem paralarımıza hemde zamanımıza olmuş,bir lise mezunu olarak dahi şimdiki konumumuz daha farklı olurdu,ya da daha fazla gayret eder hiçdeğilse bir kocaeli,bir trakya bir sütçüimam tuttururduk.


GELİŞİM2008
Kapalı
11 Haziran 2013 12:36

.


Talihsiz1941
Kapalı
23 Kasım 2013 23:56

.


av.selma1987
Kapalı
22 Ocak 2017 20:58

Açıköğretim ile ilgili hem soruların zorlaşmasına, 4 yanlışın 1 doğruyu bir doğruyu götürmesine v.s. yeni uygulamaya isyan ediyorsunuz hem de iş yaşamında üst düzey yöneticilik, CEO luk gibi beklentileriniz oluyor. Boğaziçi, ODTÜ ya da İTÜ gibi saygın ve prestijli okulları insanlar nasıl kazanıyorlar nasıl bitiriyorlar bir araştırın.


ytü-economy
Aday Memur
23 Ocak 2017 14:49

Ülkenin İİBF çöplüğü olmasının sebebi açıköğretimdir.. Biz 8 10 sayfalık ingilizce dilinde mikro makro muhasesebe sınavları ile boğuşurken diğer taraftan 20 soruluk yüzde 30 u çıkmış sorulardan oluşan test sınavına girenlerle bir tutulamaz. Makale okuyan kendini geliştirenleri ayrı tutuyorum. Askerlik ve öğrenci akbili için okuyup şansa bitiren tipler 400.000 işşiz var diye söyleniyor yazık çok yazık..

paprikari
Kapalı
23 Ocak 2017 15:23

sağlam hort olmuş...

söylediklerinize tamamen katılıyorum.

aöf mezunu olup çok şey bekleyen yoktur.zaten en fazla olabileceği muhasebeci falandır.(banka hayali kuranlara acıyorum)

onun öncesinde önlisans dahi bitirememişse yazık ki şu zamanda genelde yapılan 2+2 yani önlisans bitirilip,askerlik ve akpil durumları için lisans bitirmek :p

aöf okurken aynı zamanda çalışma mecburiyeti var.daha doğrusu öyle bi algı var.nerden çıkardın diyenlere iş görüşmelerinde soruluyor da o yüzden.efendim neymiş aöf okurken aynı zamanda çalışmadınız mı? yaww sanane...


paprikari
Kapalı
23 Ocak 2017 15:24

ayrıca aöf bitirmek sanıldığı kadar kolay değildir ki 4 doğru 1 yanlış olayıyla iyicene zorlaştırdılar.amaç kalitesiz iibf mezunluğunun önüne geçmek(hem askeriyede hem özel sektörde)...


paprikari
Kapalı
25 Ocak 2017 13:16

edit:4 yalış 1 doğru :))

paprikari, 7 yıl önce

ayrıca aöf bitirmek sanıldığı kadar kolay değildir ki 4 doğru 1 yanlış olayıyla iyicene zorlaştırdılar.amaç kalitesiz iibf mezunluğunun önüne geçmek(hem askeriyede hem özel sektörde)...


nesom87
Aday Memur
25 Ocak 2017 20:21

Acikogretim mezunuyum ve bankaciyim. Bu kadar okula takilmayin ya.ne iibfliler biliyorum bombos

04 Şubat 2017 01:47

Ben şu an açıköğretim maliye okumaktayım, 3.sınıftayım ama açıköğretime karşı algıyı son derece yerinde buluyorum. Sonuçta birşey olacaksa hakkıyla olmalı, açıköğretimde elbette dünyadaki örneklerine bakıldığında çok güzel bir eğitim sistemi, özellikle de benim gibi zamanında okuyamamış okula gidememiş ya da iş güç münasebetiyle kampüs ortamına girememiş insanlar için çok ideal bir alternatif ama bu demek değil ki havadan ya da para karşılığı diploma. Tabi ki bende bir işveren olsam hampadan diploma alan bir adamı müdürlük makamına oturtupta ayda15-20 bin lira para vermem, sonuçta o adam o diplomayı alabilmenin hakkını verebilmeli, o diploma için olağanüstü bir çaba sarfetmeli, zoru hatta imkansızı başarabilmeli. Herkes diplomalı olsun mantığıyla hareket bir kurumada mezununa da kimsenin rağbet etmemesi son derece yerinde. Sınavsız, kontenjansız önüne geleni açıköğretime sokarak hatta ilgisiz alakasız bölümlerdeki öğrencileride dikey geçişle sisteme dahil ederek, ilkokul çocuklarının dahi gülüp geçeği sorularla sınav yapıp mezun ederek açıköğretim ayyuka çıkartıldı. Öyle ki herkes açıköğretimin asıl kitaplarını dahi angarya bulup bu işi rant kapısı gören açıköğretim kurslarının bastırdığı yardımcı kitaplardaki 3-5 sayfayı okuyarak kendisini profesör zannediyor, bense açıköğretimin asıl kitaplarını okumama rağmen gülesim geliyor, düşünün ki asıl kitaplardaki bilgiler dahi sözkonusu alanla ilgili doyurucu, eğitici ve donanım sağlayıcı nitelikte değil, örneğin açıköğretim maliye öğrencisinin okuduğu ders kitaplarının içeriğiyle örgün maliye öğrencisinin okuduğu maliye kitaplarının içeriği aynı mı?

Ben fakir bir ailede yetiştim maddi imkansızlıklardan dolayı orta 2 den eğitimimi bıraktım askerden döndükten sonra orta ve liseyi dışardan bitirdim şimdide açıköğretim okuyorum, çocukluğumda okumaya çok istekli bir çocuktum eğer ailemin maddi imkanları iyi olsaydı Boğaziçini bile bitirirdim.

Bizim insanımız birtakım şeylere çok kolay alıştırılıyor, en küçük değişimler karşısında bile büyük bir şaşkınlık yaşıyor, kredili sistemmiş, 4 yanlış 1 doğruyu götürmüş, sorular zorlaşmış bunlar ne ki!


tulaycetin24
Aday Memur
05 Şubat 2017 02:40

bankacıların yüzde 50 den fazlası açıköğretimden ve torpille:)))


nesom87
Aday Memur
15 Şubat 2017 21:47

O durum oyle degil arkadasim.sinavinida kazandim.mulakatini da gectim.ise girdikten sonra 4 iibf mezunu kisiye isi ben ogrettim.2 si istifa etti is yogunluguna dayanamayip😂 o yuzden diyecegim insanin kendisini gelistirmesi onemli.okudugunuz okul sadece bi arac


necel
Şef
17 Şubat 2017 20:16

çok boş bir konu açılmış açıköğretim mezunu biriyle örgün mezunu bir olabilir mi....ama şöyle bir durum var açıköğretim işletme mezunuyla maraş sütçü imam işletme mezunu aynı olabilir ama bir ankara istanbul işletme mezunuyla kıyaslanamaz bile....adam ilk 40 bine girerek yerleşiyor bu okula...tabiki ayrım yapılmalıdır.


zekicam
Aday Memur
07 Şubat 2018 16:36

Neden bizim insanımızın açıköğretime bir alerjisi var anlamıyorum sonuçta dünyadaki örneklerine bakıldığında bu da bir eğitim sistemi, kaldı ki belli üniversiteler hariç örgün pekçok üniversitelerde eğitim kalitesi pek mi mükemmel? Neden kimse bu gibi durumlara yoğunlaşmayıp açıköğretime takılıp kalıyor? Elbette açıköğretimle ilgilide pekçok sorun var bu doğru ama durumun bu şeklide olmasının en büyük sebebide devlettir. Kimi insanlar vardır ki açıköğretim bitirmiştir ama Boğaziçi bitirenden bile daha bilgili ve donanımlıdır, eğer işveren Boğaziçi bitirmesine rağmen kendisini yetiştirmemiş, donanımı olmayan birini tercih edip açıköğretimliyi harcıyorsa bu da işverenin ayıbıdır.

Genellemelerle hiçbiryere varılmaz.

Toplam 20 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi