Editörler : F16 Gökçen
24 Haziran 2016 12:59

Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmelidir?

1- Satın alacağımız ürün mutlaka koyu renkli cam şişede olmalıdır. Şeffaf cam şişelerde ve özellikle pet ambalajlı ürünlerden uzak durmalıyız. Son yıllarda yapılan araştırmalarda sızma zeytinyağının pet ambalajları birleştirici özellik taşıyan kimyasalları çözdüğü , bu kimyasalların sızma zeytinyağına geçtiği ve insan sağlığına zararlı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca şeffaf cam şişelerden ışık geçerek sızma zeytinyağınının içerisinde bulunan klorofili parçalayarak bozulmasına sebep olur.

2- Satın alacağınız ürün ambalajının kapağının mutlaka contalı ve vidalı olmasına dikkat ediniz, mantar kapaklı ambalajları almayınız. Mantar kapaklı şişeler hava alır ve içerisine hava (oksijen) giren sızma zeytinyağı oksidasyona uğrayarak bozulur.

3- Satın alacağınız ürünün rengine bakıp karar vermeyiniz, yağın rengi kaliteyi belirlemediği gibi, yağda çözünebilen klorofil eklenmiş veya gıda boyası kullanılan yağlar sizi yanıltabilir.

4- Satın alacağınız ürün market raflarında direk olarak güneş ışığını görüyorsa tercih etmeyiniz, güneş ışığı gören sızma zeytinyağları çok çabuk oksidasyona uğrayarak bozulur ve kötü kokar.

5- Satın alacağınız ürünün etiketini okumadan almayınız, sızma zeytinyağının üretim yada hasat yılı, dolum tarihi , son kullanma tarihi ,coğrafi işaretini, elde edildiği zeytin çeşidini ve bölgesini etiket üzerinde arayınız.

6- Unutmayınız ki sızma zeytinyağı taze tüketilmelidir, bekledikçe bozulur ve nefaseti ile sağlığa yararlı fenolik bileşenleri kaybolur. Her sezon yeni sızma zeytinyağı alınız, çeşitlere göre sızma zeytinyağları çok özel saklama koşullarında bile ilk günkü özelliklerini yitirebilirler.

7- Sızma zeytinyağı +4 C derecenin altında donabilir, farklı çeşitlere ait sızma zeytinyağları fenolik bileşenlerinden dolayı daha geç donabilir , sızma zeytinyağının donması saflık kriteri olarak kabul edilmez.

8- Satın alacağınız ürünün ambalajını tüketim miktarınıza göre belirleyiniz, çok kısa sürede tüketmeyecekseniz küçük ambalajları (250 ml 500 ml 750 ml 1000 ml ) ambalajları tercih ediniz, fiyatı ucuz diye 5 lt ambalajları satın almayınız, büyük ambalajları kullanırken rahat akması için tenekelere ikinci bir hava deliği açmayınız. Eğer imkan var ise evinizde bulunduracağınız beş adet 1 lt koyu renkli cam ambalajlara bölerek kullanabilirsiniz.

9- Satın aldığınız ürünü karanlık, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklayınız, mutfak içerisinde tezgah altlarında sabun deterjan vb. ürünlerin yanına koymayınız. Sızma zeytinyağı kokuları çok çabuk bünyesine alır ve hapseder ,saklama sıcaklığı 18C ? 22C derece arasında olmalıdır.

10- Satın alacağınız ürünün etiketi ve ambalajını kontrol ediniz, delinmiş ve sızdırmış ambalajlı ürünleri satın almayınız.

11- Son yıllarda filtre edilmemiş sızma zeytinyağlarının şişelere konulduğu görülmektedir, filtre edilmeyen içerisinde zeytin partikülleri bulunan sızma zeytinyağı daha çabuk bozulur, uzun süre dayanmaz, bu partiküller içerisinde zeytin meyvesinin eti, karasu ve çekirdek kalıntıları bulunmaktadır. Kalıntılar içerisinde bulunan karasuda oksijen vardır ve oksijen yani hava , karışım içerisinde fermentasyon süreci başlatarak sızma zeytinyağının kötü kokular yaymasına sebep olarak sızma özelliğini kaybetmesine neden olur.

12- Sızma zeytinyağına zarar veren unsurlar sırası ile;

A ? Işık

B ? Hava

C - Sıcaklık

D - Su veya nem ?dir.

Almış olduğunuz ürünü bu unsurlardan koruyarak tüketiniz.

13- Satın aldığınız ürünleri ayırınız, Salatalarınızda, yemeklerinizde , tatlı ve böreklerinizde farklı bölgelere ait sızma zeytinyağlarını tüketebilirsiniz. Özellikle sızma zeytinyağını çiğ olarak tüketmelisiniz, salata, kek, börek ve mezelerinizde kuzey ege sızma zeytinyağlarını tercih ederken, hafif zeytinyağlı yemeklerinizde güney ege, akdeniz ve güneydoğu Anadolu bölgesi yağlarını tüketebilirsiniz. Kızartmalarınızda ise rahatlıkla sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz.

14- Sızma zeytinyağı çok taze meyve kokuları çağrıştırmalıdır, bilinenin aksine saf sızma zeytinyağı ile yapılan yemekler ağır olmaz , kokmaz. Bayat, posalı ve tağşiş yapılmış yağlar ağır kokar.

15- Yemeklerinizi pişirmeye başlarken bir kaşık zeytinyağı ile başlayınız, pişen yemeği ocaktan aldıktan sonra ılımaya bırakınız, yemek ılıdıktan sonra kalan miktar sızma zeytinyağını dökünüz. Özellikle yaprak sarmalar ve dolmalarda bu yöntemi tercih ettiğinizde yemeklerinizin çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

16- Markası ve etiketi olan ürünler tarım ve köy işleri bakanlığının gıda kontrol laboratuvarlarında düzenli olarak kontrol edilmekte ve analizleri yapılmaktadır. Ürün bozuk çıktığınızda karşınızda muhatap bulabilirsiniz

17- Ancak yol kenarlarında , Pazar yerlerinde satılan , yada köyde yaşayan akrabalarınızın tanıdıkları vasıtası ile gelen pet şişelerde ki zeytinyağlarından uzak durmanızda sağlığınız açısından fayda bulunmaktadır. Bu yağların denetimleri yapılamadığı gibi hijyen olmayan ambalajlara konulmuş içerisinde kime ait olduğu ve ne olduğu belli olmayan ürünlerle karşılaşmanız kaçınılmaz olacak ve şikayet edecek , derdinizi anlatacak muhatap bulamayacaksınız.

Peki nerden alınır?

Butik üretim yapan soğuk sıkım sızma zeytinyağı için bu adresi tavsiye ederiz;

BEÇİN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TİCARETİ

Beçin Mahallesi Karayolları Bulvarı No:154-1 Milas ? Muğla TÜRKİYE

Mobil??: +905438307841

Webmail:[email protected]

Web:www.topraktansofraya.com


nazan0606
Aday Memur
24 Haziran 2016 13:03

bence hikaye dostum bu yazdıkların. adalar çok güzel cam şişelere koyuyorlar ama bakıyorsun riviera çıkıyor.

Zeytinyağında önemli olan şekil değil içerik. İçerik de soğuk baskı sızma zeytinyağı olmalı. yoksa mineral faydası kalmıyor. bunun ise tanıdığınız eş dost aracılığıyla edinmelisiniz. Marketlerdeki ürünlerin hepsi fabrikadan geçmiş, ışıl işlem görmüş minerali gitmiş zeytinyağı türleri.

Bir de zeytinyağında bölge önemli. En güzel zeytinyağı sırasıyla Balıkesir, aydın ve hatay bölgelerinden elde ediliyor.


memursen48
Aday Memur
27 Haziran 2016 19:40

güncel


perihelim
Memur
07 Temmuz 2016 20:35

zeytinyağı sağlık demek


memursen48
Aday Memur
14 Temmuz 2016 19:09

zeytinyağı sağlıktır


memursen48
Aday Memur
06 Ağustos 2016 17:47

doğal için beçin


mandall
Kapalı
02 Eylül 2016 10:13

yaşasın zeytinyağı


memursen48
Aday Memur
06 Kasım 2016 17:27

Gerçek Sızma Soğuk Sıkım Beçin Zeytinyağı

Güney Ege' nin Antik çağlardan kalma şehri (Mylasa) Milas' ın Kayaderesi Köyündeki zeytinliklerimizde yetişen , Memecik türü zeytinden elde edilen butik soğuk sıkım sızma 0,6-0,8 dizem zeytinyağıdır.

Beçin Zeytinyağı saftır, hiçbir katkı maddesi, koruyucu , herhangi bir yapay madde içermez. Zeytinliklerimizden toplanan zeytinlerin en geç 12 saat içersinde sıkılarak çıkan "zeytin meyvesinin suyudur"

Sınırlı miktarda üretilen en üst kalite sızma zeytinyağıdır.

ZEYTİNYAĞIMIZIN:

BERRAK , ÇOK GÜZEL BİR ALTIN SARISI RENGE YAKIN , AROMASI BELİRGİN OLARAK; ŞEFTALİ, OLGUN ARMUT GİBİ MEYVELERİ AKLA GETİREN, OKALÜPTÜS VE İNCİR YAPRAĞINDAN İZLER TAŞIYAN , MARUL VE HİNDİBAĞ GİBİ TAZE KÖY SEBZELERİNDEN DE İZLER TAŞIYAN GÜÇLÜ VE ÖZEL BİR TADI VARDIR. HAFİF ACIMSI VE YAKICI (KESKİN) TADI, AZ DA OLSA YEŞiL BADEMİ DE HATIRLATIR .

ÜRÜN ÇEŞİDİ : MEMECİKYÖRE : Milas/MuğlaÜRETİM ŞEKLİ : Normal Hasat / SOĞUK SIKIMÜRETİM YERİ :BEÇİN / MİLAS / MUĞLAAMBALAJ ÇEŞİDİ : TENEKESINIFLANDIRMA : MEDIUM / ORTA MEYVEMSİ

üretim tarihi:Ocak 2016

son tüketim tarihi:Ocak 2018

1 LİTRE TENEKE


gulderen06
Aday Memur
07 Kasım 2016 17:40

findik yagi oneriyorum

buyra
Aday Memur
05 Ocak 2017 12:00

Sevgili Zeytinyağı Dostları,

Son birkaç yıldır Ankara?da düşük asit oranlı ve soğuk sıkım zeytinyağına ulaşma çabalarımızın başarıya ulaşamaması neticesinde aradığımız zeytinyağını kendimiz elde etmek için Güney Ege yollarına koyulduk. Zeytinin hasadından sıkımına kadar ki tüm süreçte gösterilen özen neticesinde 10 Aralık 2016 Cumartesi günü piyasadan temin edilmesi neredeyse imkansız olan organik sertifikalı zeytin bahçelerinden 20 derece ekstra soğuk sıkım ve 0.3 asit oranlı çimen, limon, badem, çağla, okaliptus ve zeytin gibi kokuları olan ve boğazı yakan (zeytinyağı mutlaka ama mutlaka boğazı yakmalıdır) mükemmel kalitede ve sağlıklı bir zeytinyağı elde etmenin mutluluğu içerisinde Ankara?ya döndük.

Neden 20 Derece Ekstra

Soğuk Sıkım Kullandık?

Sıcak sıkım yönteminde çok daha fazla miktarda zeytinyağı

elde edilmesine rağmen yüksek sıcaklık ve kimyasallar nedeniyle zeytinin

içindeki sağlığa yararlı polifenoller antioksidan özelliğini yitirir ve

içerdiği doğal aromalar kaybolur. Genel olarak soğuk sıkım sıcaklığı 28 derece olmasına karşın biz

zeytinyağının içindeki polifenolleri daha da fazla korumak için 20 derece gibi neredeyse hiçbir

üreticinin kullanmadığı bir sıcaklığı uygulayarak daha sağlıklı bir zeytinyağı

elde ettik. Türkiye?de üretilen zeytinyağlarının yalnızca %3?ü soğuk sıkım

yöntemiyle üretilmektedir. Doğal olarak soğuk sıkım zeytinyağlarının fiyatı

sıcak sıkım zeytinyağlarının fiyatına göre çok daha yüksektir.

Asit Oranı Nedir?

Zeytinyağının kalitesini gösteren başlıca değer asit

oranıdır. Natürel Sızma Zeytinyağlarının asit oranının en fazla 0,8 olması

gerekirken biz gösterilen özen sonucunda yalnızca 0.3 asit oranıyla mükemmel kalitede bir zeytinyağı elde ettik. Öyle

zannediyoruz ki bu derece ve sıcaklıkta üretilen bir zeytinyağını bu sene temin etmek

oldukça güç.

Hangi Bölgenin

Zeytinlerini Kullandık?

Aydın?ın Çine bölgesinde organik

tarım sertifikasına sahip üreticinin yetiştirdiği Memecik çeşidi zeytinleri

kullandık.

Sağlıklı zeytinyağı dolu bir yaşam dileği ile...

Daha fazla bilgi için ?Zeytinyağı Dostu? facebook sayfalarına

bekleriz


ceyda.beyazkum
Aday Memur
10 Kasım 2020 14:10

Mutfakların vazgeçilmez zeytinyağını bilinçle üreten herkesin ellerine sağlık.


ceyda.beyazkum
Aday Memur
10 Kasım 2020 14:15

ben zeytinyağımı organik şartları sağlayan ve organik sertifikaya sahip olan herşeybiorganik

markasından siparişimi veriyorum. Sertifikası olmayan ama organik diye satılan ürünlere çok

dikkat edin lütfen.

organik ürünlerini direkt incelemek isterseniz size adresi bırakıyorum.

https://www.herseybiorganik.com/zeytinyag


turkca
Müsteşar Yardımcısı
10 Kasım 2020 17:25

adını/tadını bildiğim,kendi öz ürünüm tarım -kredi kooperatiflerinin halis zeytinyağları dururken bilmediğim yağlara hem de avuç dolusu parayı neden ödeyeyim ki!


manisali_87
Aday Memur
12 Kasım 2020 17:37

Varsa bildiğiniz yağhane veya üretici gidin oradan alın derim marketten zeytinyağı alınmaz çoğu paçal ve geneli rafine oluyor adamlar çıkan pirinayı bidaha sıkıp sızma diye satıyor zeytinyağı için en önemli konu sıkılan zeytinin içinde dip zeytin olmaması soğuk sıkım yapılması ve sıkıldıktan sonra pamukyağı takviye edilmemiş olması onun dışındaki herşey fasa fiso

manisali_87
Aday Memur
12 Kasım 2020 17:41

3 lt zeytinyağ 200 tl şuanda zeytinyağ lt 25 tldir organik adı altında insanları fahiş fiyatlara mahkum ediyorlar sordunuzmu acaba edremit yağı ile trilye yağını ayrımı şişeliyorlar
ceyda.beyazkum, 3 yıl önce

ben zeytinyağımı organik şartları sağlayan ve organik sertifikaya sahip olan herşeybiorganik

markasından siparişimi veriyorum. Sertifikası olmayan ama organik diye satılan ürünlere çok

dikkat edin lütfen.

organik ürünlerini direkt incelemek isterseniz size adresi bırakıyorum.

https://www.herseybiorganik.com/zeytinyag


manisali_87
Aday Memur
12 Kasım 2020 17:43

Şuanda zeytin ve zeytinyağında en güzel mahsüller akhisar ve kırkağaç bölgesinden çıkıyor
nazan0606, 8 yıl önce

bence hikaye dostum bu yazdıkların. adalar çok güzel cam şişelere koyuyorlar ama bakıyorsun riviera çıkıyor.

Zeytinyağında önemli olan şekil değil içerik. İçerik de soğuk baskı sızma zeytinyağı olmalı. yoksa mineral faydası kalmıyor. bunun ise tanıdığınız eş dost aracılığıyla edinmelisiniz. Marketlerdeki ürünlerin hepsi fabrikadan geçmiş, ışıl işlem görmüş minerali gitmiş zeytinyağı türleri.

Bir de zeytinyağında bölge önemli. En güzel zeytinyağı sırasıyla Balıkesir, aydın ve hatay bölgelerinden elde ediliyor.


aydın3131
Aday Memur
13 Kasım 2020 00:15

Sonunda reklam olmasa iyiydi

ÇOTANAK
Başbakan Müsteşarı
13 Kasım 2020 00:54

Direkt üreticiden almak en güzelidir. Adamlar prinaları tekrar sıkar size sızma diye satar. Biz litresini 25'ye satıyoruz.
13 Kasım 2020 13:12

Reklam kokan hareketler.


berfin-meb
Müsteşar
15 Kasım 2020 13:42

İyi bir bal gibi, iyi bir zeytinyağını anlamak oldukça zor..

Ama bu konuda söylenenler genelde şu şekilde..

Butik üretim olmalı yani kontrol edilebilirlik, uygunluk ve maksimum seviyede kaliteyi yüksek tutma özelliklerine sahip olmalıdır

Soğuk sıkım olmalı..28 yada en fazla 30 derece sıcaklığın üzerindeki sıkımlarda sıcaklıktan dolayı zeytinyağının özelliği

kaybolabiliyor. Yani iyi bir zeytinyağı ısıl işlem görmameli..

Hakiki ve sızma bir zeytinyağını anlayabilmek için önce koklamak gerekir. Çimen kokularıyla, zeytinin kekremsi kokusu,

meyvemsilikler yani yetiştirildiği yere domates enginar v.s. kokuları olmalı..

Bir yudum içtiğinizde boğazınızı biraz yakmalı..

Asit değeri en fazla 0.5 olmalı..

***

İyi bir zeytinyağının nasıl anlaşılabilir olduğu haberlere bile konu olmuştur..

https://www.youtube.com/watch?v=VcXotEq1MV8&feature=emb_logo


Gydm
Müsteşar Yardımcısı
15 Kasım 2020 17:39

En iyisi Akdeniz bölgesinde
Toplam 42 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi