Editörler : crops35


Kapalı
21 Mayıs 2008 19:52

Engelli Adaylar ve ÖSYM Sınavları

ENGELLİ ADAYLAR VE ÖSYM SINAVLARI

ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda %40 ve üzeri engelli olan adaylara bazı ek uygulamalar yapılmaktadır bu nedenle %40 ve üzeri engelli olan adayların bu durumlarını başvuruları sırasında mutlaka belirtmelidirler.

1- ÖSYM Sınavlarına Engelli Olarak Nasıl Başvurabilirim?

ÖSYM tarafından yapılacak olan sınavlara katılacak %40 ve üzeri engelli olan adaylar girecek oldukları sınava (ÖSYS, ALES, KPSS v.s.) ÖSYM Yöneticiliklerine daha önce başvuruda bulunmuş olanlar ve başvurularını internet üzerinden bireysel olarak yapacak olanlar ise ÖSYM Ankara merkezine posta yolu ile başvuru evraklarını göndererek engelli olarak sınavlara katılabilirler.

ÖSYM Yöneticiliğinden başvuracaklar sınav başvuru forumlarına ek olarak 1 adet dilekçe ve 1 adet özürlü sağlık kurulu raporunu ÖSYM Yöneticiliklerine teslim ederek bu başvurularını yapabilirler. Daha önce girecek oldukları sınavlara başvuruda bulunmuş yani başvurularını inernet üzerinden bireysel olarak yapacak olanlar ise internet üzerinden yapılan başvuru sonrası aldıkları çıktıya 1 adet dilekçe ile 1 adet özürlü sağlık kurulu raporunu ekleyerek Posta yolu ile ÖSYM Ankara merkezine göndermek sureti ile engelli olarak başvurmuş olurlar.

Dilekçe; Sınav Kılavuzlarının arka sayfasında ?GENEL AMAÇLI DİLEKÇE? olarak yer alır. Bu dilekçeyi kesip fotokopi çektirerek doldurunuz. ÖSYM Ankara adresi ise Sınav Kılavuzlarının ilk sayfalarında ?Sınav İle İlgili Her Türlü Yazışma? için olarak verilen adrestir.

2- Engelli olarak sınavlara başvurduğumda ne gibi haklar elde ederim?

Engelli olarak sınava başvuran adaylar sınavlarda bazı ek uygulamalara tabi tutulurlar.

ÖSYS:

Bu sınava ?engelli? olarak başvuranlar:

a. Engel türlerine göre gerekli görülen sınav ortamlarında sınava alınırlar bu istekleri dilekçelerinizde belirtmeniz esastır.

b. Görme engelliler için okuyucu-kodlayıcı, şekilli ve karışık matematik/coğrafya sorularından muafiyet ve 30 dakika ek süre gibi haklar tanınmaktadır.

c. Ortopedik engelliler için zemin katlarda ya ada asansörlü binalarda sınava irmeleri gibi bir hak tanınmaktadır.

d. Kas hastası olanlara okuyucu-kodlayıcı ve ek süre verilmektedir.

e. Diğer engel grup ve türlerine göre de gereken kolaylıklar sağlanmaktadır.

f. Sınavında sorulardan muafiyet alanların puanları ?ayrı? bir değerlendirmeye göre hesaplanmaktadır.

g. YÖK ve ÖSYM kabul etmese de ya da benim ?Bilgi Edinme Hakkı? kapsamında yönelttiğim sorularda ?EK KONTENJAN? yok denilse de engelliler sadece ÖSYS de ?özürlü?, ?engelli? ya da ?özel? tür olarak yerleştirilmektedirler.

KPSS, KPDS, ALES, ÜDS:

Bu sınavlarda da diğer sınavlarda uygulanan tüm ek uygulamalar sağlanmakta olup sadece ?özürlü?, ?êngelli? ya da ?özel? tür olarak adlandırılan bir yerleştirme yoktur. Bu sınavlarda engelli aday diğer adaylarla eşit statüde yarışmaktadır.

3- Engelli olarak başvurursam KPSS de benim yerleşme şansım nedir?

Yerleşmeme ya da atanmama mani olurlar mı?

KPSS sınavlarına ?engelli? olarak başvuranlar sadece sınav anında ek uygulamalara tabidirler sınav sonucundan sonra ki yerleştirmelerde diğer adaylarla eşittirler. KPSS ile yerleşmek istediğiniz yerleri siz kendiniz şartlarına bakarak tercih ettiğiniz için herhangi bir sorun olmayacaktır. Ancak siz tercih kılavuzunda yer alan pozisyon şartlarını iyice okuyunuz. Çünkü yerleştirme yapıldıktan sonra ilgili kuruma gidince sizi hastaneye ?Olur Raooru? olarak da bilinen sağlık kurulu raporu almanız için gönderecekler. Eğer siz işitme engelli iseniz ve santral memurluğunu tercih edipte puan üstünlüğüne bakarak yerleşti iseniz raporda size ?Olmaz? raporu çıkacaktır. Ve atamanızda iptal edilecektir. Bu bir örnekti sadece ne demek istediğimi anladınız sanırım.

4- KPSS ile yapılan yerleştirmelerde ?engelli? memur nasıl atanıyor?

KPSS ile yapılan yerleştirmelerde engelli memur ataması ya da yerleştirmesi diye bir şey yoktur. KPSS ile yerleşen ve yerleştiği görevi yapabilecek durumda olan engelli aday ?NORMAL? statüde meur olur yani ?ENGELLİ? memur haklarından yararlanamaz. ?NORMAL? memurların hakları ne ise onlardan yararlanır.

5- Engelli memur ataması nasıl olur?

Yılda üç defa Mart-Nisan, Temmuz-Ağustos ve Eylül-Ekim dönemlerinde Devlet Personel Başkanlığı engelli memur alacak olan kurum ve kuruluşları yayınlar. Bu kuruluşlar kendi sınavlarını kendi bünyelerinde yaparlar ve puan üstünlüğüne atama yaparlar.

6- Engelli memur diğer memurlardan farklı mı?

Evet, engelli memur eski sisteme göre 15 yılda emekli olabiliyordu. Şimdiki düzenlemeye göre kademeli olarak 16, 18 ve 20 yılda emekli olabiliyor.

7- Engelli olarak başka nasıl istihdam olabiliriz?

Engelli olarak yıl içerisinde Belediyeler, İl Özel İdareleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları ilanlara göre memur sınavlarına katılabilir, kamu kurum ve kuruluşlarının engelli işçi statüsünde alacakları personel ilanlarınada İŞ-KUR aracılığı ile başvurarak istihdam olabiliriz.

Bilgilerinize....


inovasyon
Aday Memur
23 Mayıs 2008 09:53

Degerli editorumuzun aydinlatici bilgileri icin cok tesekkur ediyorum . Yalniz su duruma aciklik getirmek net olur .

Simdi editorumuzun soyledigi;

g. YÖK ve ÖSYM kabul etmese de ya da benim ?Bilgi Edinme Hakkı? kapsamında yönelttiğim sorularda ?EK KONTENJAN? yok denilse de engelliler sadece ÖSYS de ?özürlü?, ?engelli? ya da ?özel? tür olarak yerleştirilmektedirler.

dogrudur. Fakat uygulamada eger egitim ogrenim hizmetlerinden mahrumiyeti olduguna kanaat getirilmeyen ki buyuk cogunluk bu imkandan yararlanamamaktadir , yerlestirmede her aday gibi degerlendirilmektedir.Yaptigimiz incelemede YOK yerlestirilen kisilerin engelli basvurusu oldugu icin engelli olarak yerlestirildigini belirlemek icin kodlamaktadir.Veri sozlugu ile alakali bir durumdur.Bu durum onlara buyuk cogunlukla ek bir avantaj saglamamaktadir.

Ornegin ; sadece koltuk degnegi kullanan bir engelli , hafif aksayan bir engelli ile agir ozur sahibi isaretci - okuyucu destegi ile sinavi tamamlayan engelli ayni sekilde degerlendirilmemesi gerekir.Bu durumda osym'in uygulayacagi durum cok acik degildir.Ek puan vermekte midir ? Yoksa vermemekte midir ?

Oysa ki bilgi edinmeden aldigimiz red cevaplarina ragmen universitelerde engelli kontejani ayrilmasi yerinde olur . Su anda bu var midir ? Cevap malesef olumsuzdur. Sene de 500-1000 kisi arasinda sinava katilim oldugu degelendirilirse bu hakkin taninmasi cesitli ayrimciliklarla karsilasan engelli topluluguna onemli bir avantaj saglayacaktir.

Bu konuyu irdeledigi icin sayin idealist84 arkadasimiza ve memurlar.net 'e tesekkur ediyorum.


idealist84
Kapalı
23 Mayıs 2008 10:16

Ek puan verilmemekte ancak engelliler daha doğrusu ağır engelliler örneğin bölüm kontenjanı 50 ise 51. 52. ya da 53. öğrenci olarak yerleşmektedirler.Ancak körü körüne de bir yerleşme olamaz yani engelli de iyi bir puan almak zorundadır. 5-10 puan farklı olan bölümlere girebilmektedirler.


simurg1975
Aday Memur
27 Mayıs 2008 15:04

veridiğiniz bilgiler için teşekkürler


inovasyon
Aday Memur
03 Haziran 2008 17:07

d. Kas hastası olanlara okuyucu-kodlayıcı ve ek süre verilmektedir.

Sayın editorumuzun yazdiklarini dikkatle incelerken d sikkiyla karsilastim. Sikkin gectigi yonerge ,yonetmelik vs bilgisini nereden bulabilirim acaba , son derece onemli bir konu ?


idealist84
Kapalı
03 Haziran 2008 19:56

Arkadaşım bu mevcut durumda engellilere sağlanan haklardan birer örnektir e. f. g. seçenekleride olabilir senin ihtiyacına göre değişir bunlar.

Ancak tek tek ayrım yapan bir yönetmelik yom zaten olanaksız.

Sen engelli isen ve sınavda ihtiyaç duyduğun birey varsa bunu sağlıyor ÖSYM.


inovasyon
Aday Memur
04 Haziran 2008 10:02

Kas hastalarina ek sure kesinlikle verilmemektedir.Az once osym ile tekrar gorustum.

Yonetmelik hazirlanmasi konusunda sivil inisiyatif gosterilmesi dogru bir surec.Yazili olmayan bir durumun uygulanmasi zaten zor olur.Bu konunun irdelenmesi cok iyi oldu.

Osym 'nin soyledigi su : %100 gorme engelli adaylara ek sure uygulamasi var.

Diger engelli adaylara isaretci-okuyucu destegi bulunmakta.

Konu genisletilerek onlem alinmasi konusunda osym'e bilgi aktariminda bulunulmasi yerinde olur.

Zira bir kas hastaligi, omurilik felclisi,cocuk felci vb. rahatsizliklarinin adaylarin sinav kapasitelerini ne kadar etkiledigine dair bir calismalari yok .


idealist84
Kapalı
04 Haziran 2008 10:24

Kardeşim birçok engel grubu var ve birçok engellinin farklı ihtiyaçları var bu nedenle genel bir karar olması ve isteklere görekarar verilmesi daha doğru.

Eğer yönetmelikle belirlenirse farklı bir ihtiyaç olduğu anda reddedilecektir.


Bilgisayarişletmeni
Daire Başkanı
09 Haziran 2008 14:14

bu güzel bilgilerin için tşk ediyorum. engelli arkadaşlarımız umarım ismail arkadaşın yazdığı bu başlığı iyice okuyup belleklerine not ederler. burada bir çok şey güzelce yazılmış ve anlaşılır hale getirilmiş . arkadaşım başarılırının devamını diliyor. engellilere sunduğun bu bilgilerin için ne kadar teşekkür etsem azdır sana. allah yardımcın olsun...


idealist84
Kapalı
09 Haziran 2008 18:20

Teşekkür ederim hocam.


emrecan_5858
Yasaklı
10 Haziran 2008 18:44

.....


akdeniz01
Şef
11 Haziran 2008 23:33

arkadaşlar ben öss sınavına girerken bana ek sure veya yardımcı verdilen ben okula yerleşirkende özürlü kontenjanından yerleştim ama bu şu demek değildir sen barajı geçeme veya çok az puan al seni yerleştirmezler zaten


KomikRetikulum
Kapalı
14 Haziran 2008 21:07

Merhabalar ,

gerçekten idealist84 arkadaşımıza teşekkür ederim kafama bir soru takıldı ;

idealist84 ;

"1- ÖSYM Sınavlarına Engelli Olarak Nasıl Başvurabilirim?

ÖSYM tarafından yapılacak olan sınavlara katılacak %40 ve üzeri engelli olan adaylar girecek oldukları sınava (ÖSYS, ALES, KPSS v.s.) ÖSYM Yöneticiliklerine daha önce başvuruda bulunmuş olanlar ve başvurularını internet üzerinden bireysel olarak yapacak olanlar ise ÖSYM Ankara merkezine posta yolu ile başvuru evraklarını göndererek engelli olarak sınavlara katılabilirler.

ÖSYM Yöneticiliğinden başvuracaklar sınav başvuru forumlarına ek olarak 1 adet dilekçe ve 1 adet özürlü sağlık kurulu raporunu ÖSYM Yöneticiliklerine teslim ederek bu başvurularını yapabilirler. Daha önce girecek oldukları sınavlara başvuruda bulunmuş yani başvurularını inernet üzerinden bireysel olarak yapacak olanlar ise internet üzerinden yapılan başvuru sonrası aldıkları çıktıya 1 adet dilekçe ile 1 adet özürlü sağlık kurulu raporunu ekleyerek Posta yolu ile ÖSYM Ankara merkezine göndermek sureti ile engelli olarak başvurmuş olurlar. "

dedi şimdi benim soracağım şey ise ;

2004 yılında yapılan kpss sınavına sehven (yanlışlıkla) lisans mezunu olarak başvurdum fakat o sırada ben açıköğretim fakültesinde okumaktaydım 2005 yılından itibaren %60 oranında engelli raporum bulunmakta olup 2006 yılında yapılan kpss ye o dönemde hala aöf den mezun olamadığım için ortaöğretim olarak başvurdum fakat bu sefer de engelli raporunu ibraz edemedim şu anda hala aöfde okumaktayım ve 2008 kpss ye ortaöğretim olarak BİZZAT BAŞVURU MERKEZİ'ne giderek başvurumu yaptırdım bu esnada içeriye engelli raporumu da vermiş bulunmaktayım fakat durumu bildirir herhangi bir dilekçe vermedim..

bu durumlar göz önüne alındığında ve yukarıda idealist84 arkadaşımızın açıkladığı bilgilere istinaden bir dilekçe + onaylı engelli raporu ve internet çıktısı alabileceğim başvuru formunu tekrar posta ile göndermem mi gerekiyor yoksa içeriye vermiş olduğum rapor geçerli sayılıp dilekçeye gerek yok mu..

umarım derdimi anlatabilmişimdir kpss 2008 son başvuru tarihi dolmadan (ortaöğretim için) bilgilendirir iseniz sevinirim gerekirse posta yolunu seçeceğim.


idealist84
Kapalı
15 Haziran 2008 14:30

Özelden bu soruyu sormuştunuz ve yanıtladım.


elmyraaa
Kapalı
04 Temmuz 2008 10:11

ÖSYM'nin yapmış olduğu sınavlarda engelli öğrencilere ihtiyaçları doğrultusunda snvlrda çeşitli kolaylıklar sağlanmakta; sınav sonuçları değerlendirmeleri ise görme engelli adayların sınavlarında soru muafiyetlerinin özel hesaplamalarla yapılması dışında, sınava giren diğer adaylarla aynı yapılmakta. Yerleştirmede ise YÖK tarafından bazı Üniversitelerin bazı bölümlerine tıpkı okul birincileri ve yabancı uyruklu öğrencilere verilen ek kontenjan giib ek kontenjanlar verilmekte, söz konusu bölümü seçen engelller olursa onlar arasından da yeterli puanı almış engelliler arasından yine sıralama yapılarak aday yerleştirilmekte...

Dün elime YÖK'ün 2007 yılı için yayımladığı kontenjanlarla ilgili kalın bir fasikülü geçti.. Onun içerisinde de bu kontenjan bilgilerine çok detaylıca ulaşabilmek mümkündü...

Tüm arkadaşların mevcut haklarını çok iyi öğrenmelerini ve bunlar ışığında haklarını aramalarını tavsiye ediyorum.


zony
Yasaklı
09 Ekim 2008 06:30

Üniversite Puan Engelini Aşmak ! :D

konu hakkında ilgili resmi kılavuz içerisinde konu tam açıklamalı bir şekilde yeralmadığı için

kişinin bireysel dilekçe başvurusu ile nasıl işlem yapıldığı hakkındaki

yorumları http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=377773 baştan sona okudum !

öncelikle ben bir meslek liseliyim ve bu lanet olasıca katsayı sorunu yüzünden

istediğim yere girmekte sorunları yaşamak istemiyorum.

bu açıdan engelliler sağlanılan ÖSS puan indirimi hakkında bir kaç sorum olacaktı

öncelikle benim 4tane farklı sağlık sorunu bulgum olduğu için

bu 4 farklı bulgunun birleşmesiyle sağlık raporumda %40 işyapamaz üzerine çıkabilmekteyim

bu açıdan benim sağlık raporu çıkarma işlemim için

aynı devlet hastanesinde 4 farklı polikıliniğe gitgel

anlamında benim bir sağlık raporu çıkarma sürem

sizinkilerine göre 4 kat daha uzun ve yorucu bir işlem olduğu için !

sormak istediğim çok önemli bazı sorularım var

::::SORULAR :::::

ÖSYM kılavuzunda tablo 1A nın en son kısmında yer alan

6.bölüm "ÖSYM ile Yazışmalar" kısmında diyorki !

Genel Amaçlı Dilekçe Örneği : ile başvurulması gereklidir

ve 30 gün önceden başvurulması ve PTT den ötürü oluşan kayıplardan

sorumluluk duyulmayacağı hakkında bir kaçtane uyarı yer almaktadır.

şimdi kötü olasılıklar en kötü olasılık sağlık raporunun giderken kaybolması ve

engelli statüsünde olduğunuz halde engellilere sağlanılan bu haktan hakkınız alamanız gibi bir sorun olası gibi ! :(

1.soru

Engelli Sağlık Raporunuz ne şekilde gönderdiniz.

yani aslını yani orjinalinimi yoksa

noter tastikli bir kopyasınımı !?

2. soru

ve gönderi işleminde ne kadar süre sonra sağlık raporunuz geri dündü !?

3. soru

dilekçe tam olarak nasıl bir şekilde yazıldı !?

( mümkünse tüm engelli kardeşlerimizin bu haktan yararlanmasını ve yüksek öğretim görmüş engellilerin sayısının ciddi bir şekilde artması için herkeze yol gösteren bir rehber ve kılavuz olmasını istediğim için konuyu bu kadar ayrınıtı ve genişleterek yazıyorum aynı şekilde sizde konuyu mümkün olduğunca ayrıntılı yazar iseniz herkez tarafından daha rahat anlaşılabilinir olacaktır. !:)

vereceğiniz cevaplar için şimdiden sonsuz teşekürlerimizle :D

Toplam 15 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi