Editörler : ayşegül bgm
20 Mayıs 2010 17:57

Sağlık Fiziği

Son yıllarda Medikal Fizik ve Sağlık fiziğine olan ilgiden hepimiz haberdarızdır. sağlık bakanlığıda son yıllarda ciddi sayılarda alım yapmaktadır. 2010 yılında ve ilerleyen yıllarda memurluk alımlarında giderek sayısı artacak. bu konuda sağlık bakanlığının sağlık fizikçisi yani medikal fizikçi ihtiyacı çok fazla, yalnız bu alana devlet hastanelerine atamada kesinlikle medikal fizik üzerine yüksek lisans yapmış olması gerekiyor aksi taktirde atamayı kabul etmiyor. üniversite hastaneleri içinde aynısı geçerli. Özellikle şunuda söyleyeyim bazı istisnayi bir durum olabiliyor üniversite hastaneleri yüksek lisans yapmadanda kabul edebiliyor eger sadece lisans mezunu kabul edilir diye madde koyulmuşsa yoksa hiçbir şartta yüksek lisans yapmadan (tabiki bu yüksek lisans medikal fizik, sağlık fiziği, yani radyoterapi alanında)hiçbir geçerliliği yok. malesef atamalar bu şekilde yapıldığı için şuan radyoterapide çalışan bir fizik mühendisiyim ama 2009 kpss atamasında istanbulda devlet araştırma hastanesine atanmama rağmen sağlık fiziği üzerine yüksek lisansyapmadığım için kabul edilmedim.

hangi üniversitelerin sağlık fiziği alanında yüksek lisans verdiği www.medikalfizik.org adresinden öğrenebilirsinz. kesinlikle yanlış tercih yapmayınız. sonra tercih hakkınız yanmasın. hepinize başarılar


genc_fizikci82
Aday Memur
20 Mayıs 2010 18:11

sağlık fiziği alanına lisans mezunu olarak başvurabiliyorsunuz atamanızda oluyor ama sağlık fizikçisi olmak için7341 özel şartına uymayanlar kabul edilmememktedir. dolayısı ile göreve başlayamıyorsunuz bu kpss puanınızıda başka yerde kullanamıyorsunz.


tesirkesiti
Aday Memur
22 Ocak 2011 18:45

eğer yüksek lisansınız yok iken tercih yaparak atarnırsanız tercihiniz, boşuna olur evet diğer taraftan yüksek lisasns yapmış diğer kişinin hakkını yemiş oluyorsunuz. 7341 nolu kod ile ösym ve bütün forumlarda bu yüksek lisans şartından bahsedilmesine rağmen neden tercih yapılıyor? ya tutarsa diyerek umursamaz bir şekilde yapılan bu tercihler başkasının hakkını yemekten başka birşey değil!! lütfen biraz daha düşünerek hareket edelim!!


genc_fizikci82
Aday Memur
19 Nisan 2011 18:24

değerli arkadaşlar meslektaşlarım sizler kelime oyunlarına bakmayın isim benzerliklerine takılmayın www.medikalfizik.org sayfasında medikal fizik yani sağlık fizikçisi eğitimi veren üniversiteler açıkça belli bunların dışında eğitim alarak medikal fizikçi olunmuyor. açık ve net neden bu konu anlaşılmıyor anlamıyorum arkadaşlar özetle şöyle söyleyeyim düşününki herangi bir üniversitenin nükleer bilimler v.s hangi bölümünde yaparsa yapsınlar medikal fizikçi olamazlar umarım açıklayıcı olmuştur.

İ. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü; http://www.istanbul.edu.tr

H.Ü. Onkoloji Enstitüsü; http://www.onkoloji.hacettepe.edu.tr

DEÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü; http://www.deu.edu.tr

EÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü; http://www.ege.edu.tr

U.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr

AÜ. Fen Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü; http://ankara.edu.tr

EÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü; http://sagens.erciyes.edu.tr/

İstanbul Ticaret Üniversitesi; http://www.iticu.edu.tr/


izmirm
Aday Memur
22 Mayıs 2011 13:17

merhaba,

bende bir fizikçiyim, 83 kpss puanım var. 20.06.2011 tarihinde sağlık bakanlığının kadrolu personel yerleştirme tercih dönemi başlıyor. sağlık fizikçisi kadrolarına tercih yapmak istiyorum ama yüksek lisansım katı hal fiziği üzerine. eğer şartları sağlamıyorsam kadrolu pozisyonlara tercih yapacağım için 83 puanımı bir daha kullanamicam. yüksek lisans yapmış olmak yeterli değil mi??? lütfen bilgisi olan varsa cevap versin ????


slmkn
Aday Memur
22 Mayıs 2011 13:44

sevgili 'izmirlim' arkadaşım; diğer arkadaşlarında belirtiği gibi sağlık fizikçisi olmak için herhangi bir fizik programında yüksek lisans değil de sağlık fiziği için gerekli olan programlarda yüksek lisans yapmış olmanız gerekmektedir. (bknz.http://medikalfizik.org/list/list.asp?ktgr_id=384)

eğer yaparsanız ve atanırsanız bu bölümlerden mezun olmadığınz için yerleşemezsiniz. ve bir şey daha kpss puanınızı bir daha kullanamayacaksınız!

önerim şudur: ihtiyaç dolayısıyla açılan kadrolar bu şekilde atama istemleriyle boş kalmasın ve bu alanda yüksek lisans yapmış arkadaşların emekleri boşa gitmesin.

saygılar...


isukru
Aday Memur
22 Mayıs 2011 17:24

yeni çalışmalar dahilinde, gerekli özelliklere sahip olmadığı (medikal fizik üzerine yüksek lisans yapmadığı) halde tercih yapanlar için hapis cezası istemine kadar giden bir cezalandırma da var diye biliyorum.


sertan2558
Aday Memur
22 Mayıs 2011 22:06

kesinlikle ve kesinlikle medikal fizik alanı dışında yapılan yüksek lisansların geçerliliği yoktur!!!. biz millet olarak ben önce başvurayım, kazandıktan sonra yüksek lisansım olmasada, ya da medikal fizik alanı dışında yüksek lisansı varsa da şayet ''BİR ŞEKİLDE GİRERİM'' (ikna ederim, torpil bulurum .. vs) düşüncesinde olan arkadaşlar, var olan kadrolara gerçekten bu mesleğe gönül vermiş, emek verip yüksek lisans yapmış arkadaşlarımın hakkıkını gasp etmektedirler.

lütfen daha duyarlı olunmalı ve gerçekten emek veren insanların kontenjanlarına saygı duyulmalıdır!!


mrtkrbs
Aday Memur
29 Mayıs 2011 00:04

Sağlık bakanlığı 2006 yılından bu yana açtığı sağlık fiziği kabrolarında radyoterapi üzerine yüksek lisan yapmış Fizik, Fizik Mühendisliği ve Nükleer Enerji Mühendisliği alanından mezun olan kişilerin atamasını yapmaktadır. ösym tarafından yapılan atamalarda lisans mezunları tercih edebilmektedir ama atandıklarında sağlık bakanlığı radyoterapi üzerine yüksek lisans yapmamış ise atamalarını kabul etmiyor. yapılan tercih ölü tercih oluyor ve 2 yıl içinde bir daha tercih hakları olmuyor. Bu şekilde olup kpss puanlarını öldüren yüzlerce kişi var.


pnrbydk
Aday Memur
29 Mayıs 2011 13:01

lisans mezunu arkadaşlar fizikçi kadrosu açıldığını görünce şartlarını dahi okumadan yada okusalar da atanabileceklerini düşünerek tercih yapıyorlar.Ancak sağlık fizikçisi olabilmek için yüksek lisans yapma şartı vardır evet önceden yüksek lisans şartı aramadan atama yapıyorlardı ama şimdi yüksek lisans şartı getirilmiş hatta yüksek lisansı olmadan tercih yapanlara hapis cezası dahi uygulanacaktır.Hem bu şekilde puanınızı yakıyorsunuz hemde atanamayarak yüksek lisanslı kişilerin önünü tıkıyorsunuz.Lütfen tercih yaparken daha dikkatli olalım arkadaşlar ve kimsenin hakkını yemeyelim...


onko
Aday Memur
29 Mayıs 2011 13:52

arkadaşlar ben de 2009 fizik mezunuyum ve bu iş alanını yakından takip ediorum.geçen atamalarda fizik bitirip geçen yıl formasyon alan 82 kpss puanlı arkadaşım atamalarda tercih yapmış şansına.ataması olduğunda gittiği hastanede yüksek lisans belgesi olarak formasyonu gösterdiğinde çalışamayacağını, belgenin sağlik fiziği,medikal fizik ya da bu bölümlerin derslerini içeren bi bölümde yüksek lisans yapmasının gerektiğini söylemişler.dolayısıyla arkadaşımın elindeki o güzelim puan da yanmış oldu.arkadaşlar zaten bu sektörde yüksek lisans yapmış elemanlara ihtiyaç çok.bu yüksek lisans ülkemizde sayılı üniversitelerde yapılabiliyor ve bilgili insanların çalışması gerekiyor.elinizdeki her yüksek belgesi ile başvuramazsınız, yoksa elinizdeki puanlar ve emekleriniz boşa gider.atamalarda sağlık fiziği üzerine yüksek lisans yapmış insanların haklarını yemeyelim ve hastanelerin kadrolarının boş kalmasına sebebiyet vermeyelim.bunun insanlık için de yapılması gerekir.'hani olur ya' diyerek tercih yaparsanız ne büyük hatalara sebep olacağınızın farkında olun. işin ucu sağlıksa şans faktörünü devreye sokmayın.nelere mal olabileceğinin farkına varın.hepinize başarılar ..


yesilyrt
Aday Memur
29 Mayıs 2011 14:19

Merhaba arkadaslar, ben bu alanla ilgili araştırma icerisindeyim. Bu kadrolara yerleşmeyi cok istiyorum. Zaten fizik üzerine yüksek lisans yapıyorum. Bir hocamla calışarak tezimi radyoterapi,sağlık fiziği veya medikal fizik üzerine yapmayı planlıyorum. Böylece bu sağlık fizikçisi kadrolarına atanabileceğime inanıyorum. Sizce de tezimi radyoterapi üzerine yaparsam atanabilir miyim?


onko
Aday Memur
29 Mayıs 2011 14:30

sevgili arkadaşım hangi üniversitede okuduğun hakkında bilgim yok fakat medikal fizik üzerine yüksek lisans programı içeren bi üniversitede isen sorun yok. eğer yukarıda belirtilen üniversiteler dışında bi üniversitede isen sağlık fizikçisi olman mümkün diil.her ne kadar o derslerden birisi üzerine yüksek lisans yaptım desen de ismi geçen üniversitelerde bu konu üzerine bir çok dersi transkriptinde bulundurmak zorundasın. tek dersle sağlık fizikçisi ya da herhangi başka bi üniversiteden çıkılarak sağlık fizikçisi olunmuyor. sana tavsiyem medikal fizik, sağlık fiziği üzerine yüksek lisans programı barındıran bi üniversiteye gitmen. başarılar


pnrbydk
Aday Memur
29 Mayıs 2011 16:49

evet arkadaşlar bizler sağlık sektöründe çalışan yada çalışacak insanlarız buna göre donanımlı ve bilgili olmalıyız tek bir dersle sağlık fizikçi olunmaz sonuçta cihazları bilmiyorsun kalibrasyon ölçün nedir nasıl yapılır bilmiyorsun mesela bir prostat hastası nasıl planlanır bilmiyorsun vs bilmemiz gereken çok şey var bu alanda yüksek lisans yapman şart sağlıkla uğraşıyoruz bunun bilincine varın....


incibeyaz80
Aday Memur
01 Haziran 2011 00:31

Arkadaşalar sağlık fizikçisi (yani medikal fizikçi, radyasyon fizikçisi) olabilmek için yüksek lisans derslerinizin şunlar olması gerekir;

Radyoterapi fiziği

Nükleer tıp fiziği

Radyobiyoloji

Nükleer tıp görüntüleme yöntemleri

Radyoloji fiziği

Anatomi, patoloji

Radyafarmasötikler, radyonüklidler

Sağlık fiziği

Radyasyon onkolojisi fiziği

Yani radyosyonun insan üzerindeki etkisi nedir, nasıl olur? Radyasyon ile kanser hastası nasıl tedavi edilir, hasta planlaması nasıl yapılır? Nükleer tıpta radyofarmasötikler ile görüntüleme nasıl yapılır? Ayrıca bu derleri alırken bir yandan klinik eğitimi almanız gerekmektedir.

Yüksek lisans programının size bu sorulara cevap verebileceğiniz bir eğitimi vermesi gerekir. Tek bir dersin uyması yada tezinin radyoterapi üzerine olması hiç birşey ifade etmez çünkü bizim bütün bir donem aldığımız derslerin hepsini kapsaması mümkün olamaz. Aşağıda yazılan üniv.lerin yüksek lisans mezunları sağlık fizikçisi olabilirler.

http://medikalfizik.org/list/list.asp?ktgr_id=384

Belirtilen programların haricindeki yüksek lisans programlarından mezun olanlar atamalar sonucu hastanelere belgelerini teslim ederken yüksek lisansları olmadığı için kadrolara kabul edilmemektedir. Şartları sağlamamalarına rağmen tercih yapan, kadroları dolu gösteren yığınla fizikçi sadece emek verenlerin hakkını yemektedir. Ayrıca tercih ettiğiniz puan ile tekrar tercih yapamayacağınızı da belirtmek isterim. Lütfen daha duyarlı davranalım. Herkese basarılar


namağlup
Aday Memur
21 Haziran 2011 20:53

2011/1 atamasında var olan yeni şart ne anlama geliyor.

diploma tanımı nekadar tanımlıyor


incibeyaz80
Aday Memur
24 Haziran 2011 11:58

namağlup arkadaşım,

2.1. SAĞLIK FİZİKÇİSİ

" 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San?atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun ek 13 üncü maddesine göre Sağlık Fizikçisi kadrolarını tercih edecek adayların, fizik, fizik mühendisliği veya nükleer enerji mühendisliği eğitimi üzerine radyoterapi fiziği, diagnostik radyoloji fiziği veya nükleer tıp fiziği dallarının birinde yüksek lisans yapmış olmaları gerekmektedir. "

ifadesi belirtilen alanlarda yüksek lisansın tamamlanması anlamına geliyor. yüksek lisans diploması olmayanlar için tercih aşamasında bir sorun yokmuş gibi görünse de, yerleştirme sonuçlarının ardından belge teslimi aşamasında kabul edilmiyorlar.


cyberknife
Aday Memur
30 Haziran 2011 23:48

Sayın incibeyaz80...İyi niyetinizle bazı insanları aydınlatmak ve yüksek lisanssız fizikçileri başımızdan uzaklaştırmak için güzel şeyler yazmışsınız ama hatalı olduğunuz bir nokta var ya da bana daha önce olduğu gibi sizi de aldatmaya çalışmışlar,nükleer bilimler okuyanlar da şayet sağlık fiziği,medikal görüntüleme,sağlık bilimlerinde radyoizotip uygulamaları,radyasyon fiziği ve radyokorunum gibi dersleri alırlarsa devlete de atanabiliyor özele de girebiliyor,ege üniversitesi nükleer bilimler enstitüsü nükleer uygulamalar bölümü bu eğitimi veriyor şayet üzerine bir de hastane stajınız olursa zorluk çekmiyorsunuz çok fazla atandığınızda ama yoksa stajınız atandığınız ve bu hakkınız elinizden alınamayacağı için size işi öğretiyorlar,ege nükleer bilimlerde birçok atanan ve hakkında dava açıldığı halde onay almış çalışan mezunlar var,özelde de durum aynı...yani sadece orada yazan 3-5 okul hariç bu eğitimi veren yok diye bir durum söz konusu değil,önemli olan yüksek yapmanız ve kendinizi önemli dersleri alarak geliştirmeniz...SAYGILARIMLA UMARIM AYDINLATMIŞIMDIR...Sormak istediğiniz olursa siz de sorabilirsiniz...


pnrbydk
Aday Memur
01 Temmuz 2011 13:12

cyberknife arkadaşım

yüksek lisans eğitimini sağlık bilimleri değilde fen bilimlerinde yaparsan 1 yıl radyoterapide bir fiil çalışırsanız radyoterapi fizikçisi oluyorsunuz aksi mümkün değildir. şimdi 1 yıl çalışacak yer bulurum diyorsanız (ki fen bilimlerinde yaptığınız için bir çok hastane ve şirket sizi kabul etmiyor)sizin tercihiniz tabi ki. ayrıca yeni bir sağlık fizikçisi tanımlaması var:

Sağlık fizikçisi; fizik, fizik mühendisliği veya nükleer enerji mühendisliği eğitimi üzerine radyoterapi fiziği, diagnostik radyoloji fiziği veya nükleer tıp fiziği dallarının birinde yüksek lisans mezunu; ilgili uzmanının gözetiminde ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak; radyasyon ile yapılan teşhis, görüntüleme ve tedavi sırasında ve sonrasında, gerektiğinde radyo izotop maddeleri ve iyonize ışın kaynaklarının kullanımından, uygulanmasından, korunmasından ve arıtılmasından sorumlu sağlık meslek mensubudur.

bu tanımladaki sağlık fizik meslek mensubu ifadesi fen bilimlerinin önünü tıkıcak gibi.

şimdi yüksek lisans yapıp rahat rahat işimi yapmak istiyorum diyorsanız tavsiyem sağlık bilimlerinde bu alan üzerinde yüksek lisans yapmanız aksi durumda çok uğraş vermeniz gerek belkide uğraşlarınız boşuna bile gidebilir.


aaakkkyyy
Aday Memur
01 Temmuz 2011 13:24

1)Fizik, Fizik Müh, Nükleer Enerji Bölümlerinden Mezun olmak;

2)MEDİKAL FİZİK DALINDA YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ VEREN ÜNİVERSİTELER' den birinde yüksek lisans yapmak!!!!!!!!(Aşağıda yazılı olan üniversiteler)

İ. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü; http://www.istanbul.edu.tr

H.Ü. Onkoloji Enstitüsü; http://www.onkoloji.hacettepe.edu.tr

DEÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü; http://www.deu.edu.tr

EÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü; http://www.ege.edu.tr

U.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr

AÜ. Fen Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü; http://ankara.edu.tr

EÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü; http://sagens.erciyes.edu.tr/

İstanbul Ticaret Üniversitesi; http://www.iticu.edu.tr/

Şartları vardır! 1 yıllık deneyim staj hikaye arkadaşlar polemik yapmayalım. Eğitim olmadan bu iş olmaz radyasyonla uğraşıyoruz geri dönüşü olmayan işler bunlar!!!


aaakkkyyy
Aday Memur
01 Temmuz 2011 13:28

Ayrıca yüksek lisans yapıyor olmakta yetmez, yüksek lisans diplomasını aldıktan sonra ancak bu kadrolara başvurabilinir. TAEK, Medikal Fizik Derneği ve Prof. Dr. Sayın Doğan Bor' un da aralarında bulunduğu kurulda, çıkartılan tüzüklerde durumlar açık açık izah edilmektedir. Lütfen artık sağlık fizikçisi kadrolarını almaya hak kazanan insanların önünü ya tutarsa diyerek kesmeyelim!! Çok merak ediyorum bu kadar yazılan çizilenlerin ardından atama sonuçlarını...

Toplam 126 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi