Editörler : oto-danisman-expert
31 Mart 2012 01:09

Nöbet istirahati, Fazla mesai ücreti ve Yıpranma hakkında...

Sevgili forumdaşlar;

1. Teknik personel olmamdan ve işimin nöbet hizmeti gerektirmesinden dolayı 24 saat esasına göre ayda ortalama 4 nöbet tutmaktayım.

2. Nöbet devrinden sonra, ertesi güne kadar istirahat etmekteyim. ( Cuma, Cumartesi, Pazar ve Resmi tatil günlerinde de aynı durum geçerli)

3. Günlük çalışma süremiz ve nöbette geçen süremizi hesapladığımızda her ay yaklaşık 80-100 saat fazla hizmet veriyorum. Bunun karşılığında fazla mesai ücreti yada ek bir istirahat almıyorum.

4. Mesaimizin ve Nöbet hizmetini ifa ettiğimiz mekan çalışan cihazlardan dolayı aşırı gürültülüdür, aynı zamanda riskli ve aşırı derecede dikakt gerektiren bir yerdir.

Sonuç olarak; Nöbet istirahatimizin artması yada bunun bunun fazla mesai ücreti olarak yansıması mümkünmüdür? ve Yıpranma ile ilgili bir kazanımımız olabilir mi?

bu bilgiler ışığında benimle benzer durumda olan ve bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar beni aydınlatırsa çok sevinirim.

Teşekkür ederim.


hipertansiyon58
Aday Memur
31 Mart 2012 14:17

Yazacağın dilekçe ve ya sözlü itirazlara anında Devlet Memurları Kanunu Madde 232 ile cevap vereceklerdir :( Madde 232 ? (14/7/1965 tarih ve 657 sayılı Kanunun hükmüdür.)

Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil memurlar ile sözleşmeli ve yevmiyeli personel hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri İçhizmet Kanunu ve Yönetmeliğinin, Askeri Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanununun ve bunlar hakkında halen yürürlükte bulunan diğer mevzuatın uygulanmasını sağlama bakımından bu kanunda açıklanan,

Kadroların tesbiti hakkında 33 üncü madde, Kadroların hazırlanması hakkındaki 34 üncü madde, Genel kadro tasarısının hazırlanması hakkında 35 inci madde, Yer değiştirme suretiyle atamaya dair 72 nci madde,

Çalışma saatleri hakkındaki 99 uncu madde,

Günlük çalışma saatlerinin tesbiti hakkındaki 100 üncü madde,

Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmette çalışma saat ve usulünün tesbiti hakkındaki 101 inci madde,

Görevden uzaklaştırmaya yetkilileri sayan 138 inci madde,

hükümleri uygulanmaz.

http://www.msb.gov.tr/ayim/Ayim_karar_detay.asp?IDNO=4785&ctg=000002000009000014


JuanSebastian
Aday Memur
01 Nisan 2012 01:04

@ Hipertansiyon58 ilgin ve paylaşımın için teşekkürler

anladığım kadarıyla hoplasakta zıplasakta sonuç değişmeyecek

Açıklanan nedenlerle;. Davacının, Nöbet İstirahati ve Nöbet Ücreti Verilmemesi İşleminin İptali İstemi ile açtığı hukuki dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,


detail
Başbakan Müsteşarı
01 Nisan 2012 02:02

Ben her platformda 232 ye atıfta bulunurum ama bu karar tam kapak niteliğinde...

Girmeye çalışanlara anlatırım anlatırım anlamazlar...

Bir kaç paragrafı buraya eklemek istiyorum çok hoşuma gitti çünkü bakış açısını göstermek açsından...

"Görüldüğü gibi TSK?nde görevli sivil memurların, devlet memuru statüsünde olmalarına karşın askeri hizmetin gereklilikleri ve gereksinmeler nedeniyle özellikle çalışma koşulları bakımından, 657 sayılı Kanunda çalışma usul ve esaslarının düzenlendiği hükümlere tabi bulunmayacakları vurgulanmıştır. TSK?nde görevli sivil memurların tamamıyla askeri mevzuata tabi olacakları, haftalık çalışma süresinin genel olarak 40 saat olup, nöbet hizmetlerinde geçen sürelerin 40 saatlik çalışma süresinden sayılmayacağı hükme bağlanmıştır. "

"Diğer taraftan davacı anayasanın 10 ncu maddesinde belirtilen zorla çalıştırma yasağını ihlal eder şekilde çalıştırılmamaktadır. Davacı kendi müracaatı üzerine kabul edildiği yardımcı hizmetler sınıfından sivil memurlara yüklenebilecek görevler haricinde ve ötesinde veya kanunun ve yönetmeliğin tanıdığı nöbet hizmetlerinin gerektirdiği ölçünün ötesinde çalıştırılmamaktadır. Bu sebeplerle, davacıya nöbet tutturulması ile zorla çalıştırma yasağının ihlal edildiği söylenemez. "

Yani adam diyor ki...

Birinci paragrafta:

Kanun bize sizi memurdan beter şartlarda çalıştırma hakkı tanımış... Biz de kullanıyoruz...

İkinci paragrafta:

Girerken aklınız nerdeydi...


goldmaster
Aday Memur
01 Nisan 2012 02:47

Detail sana katılıyorum ancak; bana kalırsa iç hizmet kanunu değişecek ve sivil memurlar askeri ceza kanunu kapsamından çok kısa bir zamanda çıkarılacak gibi geliyor. Bunuda şuradan çıkarıyorum, aşağıda askeri mahkemede yargılanıp ceza almış ve iç hukuk yollarının tükenmesinden dolayı avrupa insan hakları mahkemesinde dava açarak türkiye'yi mahkum ettiren bir memure arkadaşımıza ait haber özeti var ve takip ettiğim kadarıyla askeri yargıtay 2012 yılında vermiş olduğu tüm kararlarda "İÇEN" davasını örnek gösterip sivil memuru ben yargılayamam diyerek görevsizlik kararı veriyor. yargı yargıdır. ancak bahsettiğiniz ve beraberce yakındığımız bu konular sivil yargının konusu olursa bizler açısından neler değişir? konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum.

haberin özeti:

''Sivili askeri mahkemede yargılama cezası''

TSK'da tercüman olarak işe giren Mualla Gökçe İçen "amirlerine hakaret ve emirlere uymamak suçundan'' askeri mahkemede yargılandığı gerekçesiyle Türkiye'yi mahkum ettirdi.

TSK'da memur statüsüyle işe girdikten sonra, 2004'te çıkan bir tartışmada "amirlerine hakaret ve emirlere uymamak suçundan'' askeri mahkemede yargılanan İçen, aldığı yedi aylık cezanın yarısını da askeri mahkemede tamamlamıştı.

İçen, 2006'da AİHM'ye yaptığı başvuruda, sivil bir vatandaş olmasına rağmen askeri mahkemede yargılanmasını gerekçe göstererek, "Türkiye'nin, AİHS'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin 1. fıkrasını ihlal ettiğini'' ileri sürmüştü.

Başvuruyu haklı bulan AİHM, İçen'e, 15 bin avro (34.5 TL) tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

NOT: Askeri Yargıtay bu yılın başından beri svl.me.larla ,igili kararların gerekçesinde taraf olduğumuz uluslar arası konular ile iç hukuk kuralları çelişirse uluslararası hukuk kuralları geçerlidir, demekte ve bu nedenle görevsizlik kararı vermektedir.


elkeb
Aday Memur
01 Nisan 2012 22:21

Arkadaşlar bu tür mahkeme kararı sonuçlarını veren başka bir site falan var mı?


sersev31
Aday Memur
03 Nisan 2012 18:55

Dostum sen 4 nöbet tutuyorsun ben 10 nöbet tutuyorum yaz dönemleri izine cıkan oldumu ay oluyor 13-14 nöbet geliyor.Bunlarda nöbet defterine imzayla geçiyor.Çalışma şartları aynı Yok jeneratör dür yok merkezi sistemlerdir aynı yani.İzin istirahatte gelince ben 2 gün nöbet izni kullanıyorum genede bı bakıma rahatız yani.Çarşamba yada perşembe nöbet gelirse arkadaşlardan kimse izinli degilse pazartesiye kadar 4 gün izinli oluyorsun otomatikman o güzel oluyor.Ha bu kadar nöbet getirisi varmı yok fazla mesai ile karıştırma sakın.Mesela istirahatli dönemlerde arızamı çıktıseni çağırıp çalıştırıdlarmı yada günlük mesaiyde yetirştiremedinmi işi fazlamı çalıştın bunları birlik komutanı tarafından imza altına aldırdınmı bunların toplamı her 8 saatte bir yıllık izne 10 günü geçmeyecek şekilde eklenir.Maddi açıdan bi getirisi yok.Umarım yardımcı olmuşumdur.


JuanSebastian
Aday Memur
04 Nisan 2012 00:08

@ sersev31 ilgin için teşekkürler.

izninle birkaç sorum olacak

Hangi kurum / kuvvettesin ve 2 gün nöbet istirahatine hangi gerekçe ile çıkıyorsunuz. Yıllardan beri alışıla gelmiş uygulama mı? yoksa kanuni bir dayanak var mı ?

Eğer kanuni bir dayanağı varsa bunu paylaşırsan sevinirim.


sersev31
Aday Memur
15 Nisan 2012 18:49

Havacıyım kardeş.Radarda gorevlı klima teknikerim.İzin istirahat süresinin bir kanuni dayanağı yok,birlik komutanı ve kısım amirinin insiyatifinfe olan bişey.3 yıldırda böyle devam ediyor.


B_AKGUNES
Aday Memur
18 Nisan 2012 22:23

Sevgili memur kardeşim bu problemlerin altında Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkında Kanununun 10.maddesinin C bendinde yazan içeriktir.Bu maddeye göre nezaman ne sayılacağın tamamen insiyatife bırakılmış.Bazen asker sayılırsın askeri ceza kanununa göre yargılanırsın,bazen sivil sayılır ordu evlerine alınmazsın,sivil olursun ruhsatlı tabanca istediğinde sivillerin aldığı gibi al derler,asker olursun 24 saat esasına göre çalışırsın,sivil olursun yıpranma alamazsın,asker olursun nöbete dahil edilir karşılığını alamazsın ,sivil olursun 10 yıla kadar 20 gün daha sonra 30 gün yıllık izin kullanırsın.Senin anlattığın asker sayıldığın tarafta oluyor onun için işimiz zor.Nöbet tutarsın ama parasını alamazsın.Bu madde değişmeden yada kalkmadan bu sorunların hiçbirisi çözülmez.Şu aralarda da bu maddeyi kimse bizi adam yerine koyup kaldırmaz saygılar sunarım

Toplam 9 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi