Editörler : crops35
05 Eylül 2012 14:32

İkinci Üniversite Hukuk Okumak ve Bunun İçin Doğru Bilgilere Erişme Yolları

İkinci üniversite kapsamında açıköğretim adalet okudum. mezun oldum ve dgs'ye girdim. 278 puan aldım. tercih yaptım ve birkaç güne açıklanması beklenen sınav için sabırla hakkımızda hayırlısı olsun diyorum.

Şimdi bunlardan bize ne diyebilirsiniz. :) dgs ve hukuk fakültesi okumak için memurlar.net sitesinde en az 100 adet konu başlığı açılmış. bazen nokta atışı bir bilgi için açılan konu başlığına 100-150 defa yorum yapılmış olmasına rağmen başlıktaki soruya cevap bulunamamış :( hatta çok yanlış cevaplar verilmiş. Maalesef bunların bazıları da insanları kandırmaya, yanlış yönlendirmeye ve isteklerinden vaz geçirmeye yönelik olduğunu sezdim :(

Bir konu hakkında bilgi edinmek istiyorsak eğer ilk önce bunun kaynağına bakılma, emin olunmayan sözlerden etkilenilmemeli. Buna göre;


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 14:38

SORU : DGS (dikey geçiş sınavı) ile hukuk fakültesine geçip hukuk okumak isteyenler ilk önce ne yapmalıdır?

CEVAP : Eğer DGS'ye başvuracaksanız ilk önce bu sınavı yapan kurumun (ÖSYM) web sitesinden DGS konu başlığında mevcut olan bilgileri okumanız gerekir. En son yapılan sınavın başvuru kitapçığı size lazım olan tüm bilgileri kapsamaktadır. HAYATINIZI ETKİLEYECEK BİR SINAVI KAYNAĞINA BAKMADAN FORUM SİTELERİNDE ARAMAK BU SINAVA VE DOLAYISI İLE GELECEĞİNİZE VERDİĞİNİZ DEĞERİ ORTAYA KOYAR. En azından temel bilgileri buradan temin edebilirsiniz.


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 14:41

Devam mecburiyeti, kaçıncı sınıftan başlanacak, dil hazırlık sınıfı olup olmadığı, özel üniversiteler için ücret bilgisi, ders muafiyetleri gibi konular standart olmayıp üniversiteden üniversiteye değişmektedir. hatta devam mecburiyeti aynı üniversitedeki hocalar arasında bile uygulamada farklılık oluşturabilmektedir. bu konulara tek tek bakacak olursak;


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 14:49

SORU : Kimler DGS sınavına girebilir? (Hukuk fakültesi için)

CEVAP : ÖSYM 'nin klavuzunda da yer aldığı gibi sadece önlisans adalet okuyanlar bu sınava girebilir. Açıköğretim ya da örgün eğitim olmasının bir önemi yoktur.


uche jackson
Şube Müdürü
05 Eylül 2012 14:55

Hayırlı olsun öncelikle..

ama şunu söyliyeyim eğer ki intibak yönetmeliği değişmemişse keşke direk lys ye girseydiniz ve hukuk kazansaydınız daha iyiydi..

ben hukuk fakültesi okurken istanbul üni. adalet ms yüksekokulunu bitirmiş bir abimiz geldi, DGS ile... (bahsettiğim bir vakıf üniversitesi) hazırlık okumak zorunda bıraktılar..sadece 1. sınıftaki 10 kredilik bir kaç dersini saydılar.. 1. ve 2. sınıfın tüm derslerini ilk sene sırtına yüklediler, ve "sen ilk sene intibak öğrencisisin, 20 küsur dersten birinden bile kalırsan okuldan atılırsın" dediler... ve bu arkadaş girdiğinden 4 sene sonra okulu bitirebildi anca... hiç kalmamasına rağmen... umarım intibak yönmetmeliğina bakmışsınızdır... ama süperman olsa 3 seneden önce hukuk fakültesini bitiremez... YÖK ün intibak yönetmeliğini iyice inceleyin, eğer kalma ihtimalinizin olacağı, zor bir ders, zorlayann bir hoca varsa ilk sene almamanızı tavsiye ederim.. 20 dersinm 19 undan geçip 1 inden kalırsanız hem DGS hazırlık süreciniz, hem yerleştirmeniz, hemde hukuk fakültesinde geçireceğiniz 1 seneniz çöpe gider...

hakkınızda hayırlısı olsun... ://


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 14:56

SORU : DGS ile Hukuk Fakültesine geçmek için kaç puan almak gerekir? ya da kaç net yapmak gerekir?

CEVAP : Bu tamamen arz - talep ilişkisidir. Tercih yapan kişilerin paunlarına göre her zaman değişiklik söz konusu olabilir. Öğrenci alan üniversite sayısı ve özellikle kontenjan sayıları taban puana etki etmektedir. Malum arz artıyor :)

Kaç soruya kaç puan alınacağına ilişkin çeşitli puan hesaplama motorları googleden arama yapılınca bulunabilir. +10 -10 puan farklılıklar olabiliyor. Ancak 160 soruda (80 türkçe ve mantık + 80 matematik ve mantık) en az 110 net bırakmanız lazım. Bu durum devlet üniversişteleri için geçerli ve mezuniyet notu çok yüksek olan kişiler için söz konusu. Hatta 100 net her zaman yetmeyebilir. 125-130 net durumunuzu sağlamlaştırır. Vakıf (özel) üniversiteleri için ise durum değişir. burslu olanlar ve birkaç özel üniversitelerin puanları devlet üniversitelerinin puanlarının birazcık altında. ama kıbrıs ve istanbuldaki birçok özel üniversite için sınava girmeniz ve eğitim parasını hazırlamanız yeterli olacaktır.


uche jackson
Şube Müdürü
05 Eylül 2012 14:59

Ben vakıf üniversitesinden mezun oldum, ve bizim okulda eğer bir intibajk öğrencisi hazırlık veya birinci sınıfta kalırsa vermiş olduğu 15 20 küsur milyar para da çöpe gidiyordu... (DGS hazırlık sürecinde dersaneye verdiği para da çöpe gfidiyordu tabii)


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 15:01

SORU : DGS tercihleri yaparken neler dikkate alınmalı (Puan mı? Genel sıralamamı?)

CEVAP : puanlar genelde çok değişmez. özellikle çok kontenjanlı okullarda. Bu nedenle puanlar dikkate alınmalıdır. Ancak aslolan genel sıralamanızdır. 2010 yılında ösym güzel bir çalışma yapmıştı. kaç kişi hangi puanı almış diye. ancak sonra yapmadı. genel sıralama çok önemli. Ancak daha önce dediğimiz gibi arz-talep olayı. puan ve tercihler her zaman değişebilir. Kaldıki bu sene tercih sayısı 18'den 30'a çıktı. Zaten 30 tane hukuk var mı? bu nedenle hepsini tercih listenize koyabilirsiniz. Sıralamada yöntem : ençok hangisini istiyorsan ondan başlamalısınız bence.


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 15:14

SORU : okul tercihi yapılırken neler dikkate alınmalıdır?

CEVAP : kişiden kişiye değişir. Ancak özellikle çalışan kişiler için bazı kıstasların araştırılarak tercih yapılması faydalı olacaktır. Örnek teşkil etmesi açısından bazılarını aşağıda yazıyorum. Ancak bu bilgileri tek tek okulların öğrenci işlerine telefon açarak ya da imkanınız varsa şahsen giderek bilgi alınız. forumlardan bilgi edinmeye çalışmayınız (Haddim olmayarak tavsiyem)

1. Okulun eğitim kalitesi nasıl?

2. Kaçıncı sınıftan eğitime başlatıyor? Kaç yıl okuyacaksınız?

3. Yabancı dil hazırlığı var mı? varsa zorunlu mu? yoksa tercihe dayalı mı?

4. Özel (Vakıf) üniversitesi ise yıllık eğitim ücreti ne kadar? yıllık fiyat artış oranı nedir?

5. Okulda derse devam konusunda idare ve özellikle hocalar anlayış gösteriyormu?

vs..vs..


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 15:24

SORU : Hukuk Fakültesine geçiş yapılınca intibak sınıfı var mı? Kaç yıl eğitim veriliyor?

CEVAP : Son yönetmelik ile intibak sınıfı kalktı. Ben daha önce dgs sınavını kazanıp kamu okumuştum. Bizim zamanımızda vardı ve tek dersten kalsan okuldan atılıyordun. Şimdi ise bu kalktı. Normal öğrenci statüsündesiniz. Dersten başarısın olunca atılmıyorsunuz. Yaz okulu ve sonraki seneler alttan ders alıyorsunuz. Normal öğrenciden bir farkınız yok. Ancak yanlış hatırlamıyorsam anadolu üniversitesi ve diğer bazı üniversiteler intibak gibi 1 ve 2 den ders veriyorlar. böylece 3 yılda eğitiminizi tamamlıyorsunuz. yani eski intibak modeli. ancak dersten kalınca okuldan atılma yok. Normal eğitim 4 yıl. Ancak bazı üniversiteler 2. sınıftan başlatıyorlar. hatta devlet üniversitelerinin neredeyse yarısı 2. sınıftan başlatıyor bu sene. Telde görüştüklerimden yalnızca Selçuk 1.sınıftan başlattığını söyledi. Hatta bazı özel üniversitelerin doğrudan hazırlık + 3.sınıftan başlattığını duymuştum. ya da hazırlıksız. ama bu kulaktan dolma bilgi. özel düşünenler telden yada ilgili okulun web sitesinden araştırabilir.


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 15:29

SORU : Geçiş yapınca muaf olunan dersler oluyor mu?

CEVAP : Dilekçe ile başvuruda bulunuyorsunuz. Sizden önceki okulunuzun transkripini istiyorlar. Bazı üniversiteler ayrıca eski okulunuzdaki aynı isimli dersin müfredat-içerini de soruyormuş. içerik aynı ise ve kredi-toplam ders saati gibi unsurlarda tutuyorsa komisyon kararı ile muaf olabiliyormuşsunuz. bu tamamen komisyonun taktirindeymiş. Bu nedenle okuldan okula farklılık olabileceği gibi, aldığınız dersin içeriğine ve kredi sayısına göre de sonuçlar farklılık gösterebilir. Ancak kesin olan yabancı dil, edebiyat ve inkılap tarihinden muaf olunduğu. bazı okullar bilgisayar, temel bilgi teknolojileri gibi dersleri de doğrudan muaf tutuyor. Diğerleri ise tamamen komisyona kalmış. Kesinlikle kabul edilmiyor sözlerine inanmayın. Mutlaka dilekçe ile başvurun.


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 15:42

SORU : Vakıf (Özel) üniversiteleri fazla para almak için kasıtlı olarak zorluk çıkarır mı?

CEVAP : Yapılan bir işlem kişiden kişiye farklı algılanabilmektedir. Kimisi için normal olan bir davranış diğeri için anormal karşılanabilir. Objektif bakarak yorumlamam lazım.

Ancak unutmamak gerekirki böyle bir davranış içerisinde olan bir okul sadece birkaç yıl kendisine öğrenci bulabilir. Sonrasında kimse bu özelliğinden dolayı kendisini tercih etmez. Böylece öğrencisiz kalır. Sizce hangi üniversite böyle bir metoda başvurabilir? Bence kimse bu yolu tercih etmez. Hukuk ciddi bir bölümdür. Hem ezber hem de muhakeme yeteneği gerektirir. Açıköğretim ya da örgün adalet ile kıyaslanmamalı. Bu nedenle zordur ama ilgisi alakası olan herkes bunu başarabilir. İmkansız değildir. Başaranları görüyoruz. Kazanmak kısmet nasip olursa İnşaallah yine başaracağız. Allah C.C. hepimizin yardımcısı olsun.


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 15:46

SORU : Kıbrıs ya da diğer yurt dışı eğitim veren üniversitelerin diplomalarında denklik sıkıntısı mevcut mu?

CEVAP : Daha önce bazı sıkıntılar yaşanmış. Ancak bilindiği üzere bu sıkıntılar giderilmiş. Eğer siz DGS sınavı ile geçiş yapmışsanız zaten ÖSYM bu okulun denkliğini kabul etmiş demektir. Olaki sorun çıkarsa idare mahkemesinde bu durum lehinize sonuç çıkmasına tek başına yeteceği kanısındayım. Kaldı ki zaten böyle bir problem şu an hali hazırda yok. Yani gidip gelmeye zamanı olan ve ekonomisi yeterli olan herkes yazabilir. Yazıpta okuyan mevcut. Özellikle adliyelerdeki katip arkadaşlara sorulmasını tavsiye ederim. Adliyede çalışanlar içerisinde dgs ile hukuk fakültesine geçenlerin oranı diğerlerine göre daha yüksek sanki. onlar bu konuda daha bilgilidir diye düşünüyorum.


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 15:58

SORU : AÖBP Puanı - Mezuniyet puanı ne kadar önemlidir? Sınav sonucuna etkisi ne kadardır?

CEVAP : Hesaplama tekniği ve etkisini ÖSYM'nin son başvuru kitapçığından bakılması daha uygun olacaktır. Her sınava girişinizde mutlaka en son yılın kitapçığını inceleyiniz. Genel mantık ortalama ne kadar yüksek olursa o kadar çok puan alırsınız. 3,75 ortalama ile sanırım 75 civarı puan almıştım. Ortalamınızın 4'lük sistemde 3,0 ya da daha yukarıda olması ideal olacağı kanaatindeyim. daha altta ise üzülmeyin. 3-5 ya da daha fazla ekstra net yaparsınız olur biter :) Allah C.C. yardımcınız, yardımcımız olsun. AMİN..


mecek07
Aday Memur
05 Eylül 2012 16:04

SON SÖZ : Arkadaşlar dgs ile hukuk fakültesine geçmek için ve bazı özel bilgilere erişmek için bu sitede ve diğer sitelerde ha bire forumları inceledim. geçen onca zaman sonunda elime geçen bilgi tatmin olamayacak kadar çok az dı. Çoğu bilginin ise eksik ya da yanlış olduğunu gördüm. Kasıtlı yapılmadığına inanıyorum. İyiniyetli olarak. Ancak kasıtlı yapanlar var ise vicdanları ile kendilerini muhasebe etmelidirler diye düşünüyorum. Amacım ukalalık yapmak değil, edindiğim bilgileri paylaşmaktı. Edindiğim en değerli tecrübe bilgilere asıl kaynağından ulaşılması gerektiğidir. Asıl kaynak DGS klavuzu ve ilgilendiğiniz üniversitelerin web siteleri ile öğrenci işleridir. Diğer kaynaklar bunlardan sonra gelir. benim yazdıklarım da diğer kaynaklara giriyor :)

Aklıma gelen konular bunlar. İlgi gösteren herkese teşekkür ederim. Umarım birilerinin işine yarar bu bilgiler. Allah C.C. her konuda yardımcımız olsun..

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA DEĞER KAZANIR (FAYDA ELDE EDİLİR) :)


mecek07
Aday Memur
09 Eylül 2012 14:35

geçen yıllar dgs yerleştirme sonuçları 3-4 günde açıklanıyormuş. salı tercih için son ün olunca cuma 17.30 gibi açıklanır diye sevinmiştim. Artık yarını pazartesiyi bekliyoruz. Hakkımızda hayırlısı olsun.


mecek07
Aday Memur
09 Eylül 2012 14:38

son birkaç yıldır dgs ile hukuk fakültesine geçiş yapan arkadaşlar ile bu yıl dgs ile yerleşen arkadaşlar burada kendisini gösterirse herkes için faydalı olacaktır. geçiş ile ilgili deneyimmlerinden istifade edilir. daha da önemlisi aynı okul ve bölüme geçiş yapan ya da yapmayı düşünen arkadaşlar birbiri ile iletişim halinde olabilir.


nothernmost
Aday Memur
02 Ekim 2012 10:37

Hocam merhaba son durum nedir ne yaptınız merak ettim ben de adalet okumayı düşünüyorum.Sizin dgs sonucunuz ne oldu fikir verirseniz çok sevinirim.


mecek07
Aday Memur
09 Şubat 2013 01:35

Tercih yapabileceğim 4 yer vardı mesleğim nedeniyle. puanım hepsine de yetiyordu. ancak puanlar artınca kısmet olmadı. ben de hukukta yüksek lisansa başladım. Geçen yıl liseden kalma bilgilerimle sınava girmiştim. bu yıl 1 hafta kala oturup çalışmayı, formül tekrarı yapmayı düşünüyorum. Kısmetse ve hayırlısıyla olur İNŞAALLAH.

Mesleğimi değiştirdiğim için daha rahatım. İnşaallah hepimiz için hayırlısı olur. Dualarınızı beklerim. Merak edilen bir konu olursa e-posta adresime yazabilirsiniz. ÖSYM 2010 yılından sonra bir kez daha kapsamlı dgs analizi yayınladı. hangi puanı kaç kişi aldı. kaç kişi kaçar net yaptı, vs.. konuları merak ediyorsanız bakmanızı tavsiye ederim.


soco
Aday Memur
10 Temmuz 2013 21:07

sayın :mecek07 ben açık öğretim kamu yönetim lisans mezunuyum ikinci ünv. olarak hukuk nasıl ok

Toplam 19 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi