Editörler : supporters.
16 Mayıs 2020 03:58

Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyelerine Yeşil Pasaport Verilmesi

Merhaba,

Kısa bir süre önce Pasaport Kanunu Md.14'te bir değişiklik yapılarak vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapanlardan en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öğretim üyelerine hususi damgalı pasaport alma hakkı getirildi. Burada bahsedilen mesleki kıdem hesabının nasıl yapılacağına dair bir açıklama bulamadım. Örneğin bu mesleki kıdeme doktora öncesi öğretim görevliliği vs. etki edecek mi yoksa sadece doktora sonrası mı sayılmaya başlanacak? Bilfiil 15 yıl çalışmayı mı gerektirecek yoksa devlet memurlarındaki derece-kıdem hesabında olduğu gibi öğretim üyesinin Dr., Doç.Dr. veya Prof.Dr. ünvanlarını alması ile belirli bir mesleki kıdeme sahip sayılması mümkün olacak mı? Yani mesela doktora sonrası akademide çalışmaya başlayan bir öğretim üyesi Prof. Dr. bile olsa 15 senesini doldurmadan hususi pasaport alamayacak mı?


masatderesi
Aday Memur
15 Nisan 2021 12:27

Hocam merhabalar, bu soru benim de aklıma takıldı, bilgisi olan var mı acaba, doktora öncesi mi sonrası mı 15 sene olarak hesaplamalar yapılıyor?


akademisyen 64
Müsteşar Yardımcısı
15 Nisan 2021 16:59

Yeşil pasaport devlet üniversitelerinde unvana bağlı değil kadro derecesine bağlıdır. Sizin sorunuzda da sorduğunuz gibi 3. Derece kadroda(gerçi pratikte mümkün değildir) olmayan bir akademisyen profesör olsa bile yeşil pasaport alamaz. Nitekim doçent olmasına rağmen derecesi 3 olmayanlar yeşil pasaport alamamakta. Buna karşılık 3 derece kadroda bulunan bir öğretim görevlisi yeşil pasaport alabilmekte.

Sizin sorduğunuz mesleki kıdemde devlet ya da vakıf tüm yüksek öğretim kurumlarındaki toplam hizmet 15 yıl ise yeşil pasaporta hak kazanılır. Mesleki kıdemin akademik unvan ya da öğrenim durumu ile ilgisi yok. Kamuda dereceler belli bir mesleki kıdemi temsil eder ve ilk göreve başlandığı andan itibaren başlar.

Kıdeminizi hesaplarken ilk göreve başladığınız günden itibaren bilfiil 15 yıllık çalışma olarak hesaplayın.


PhDCe
Şef
16 Nisan 2021 04:37

bu soruyu bende merak ediyorum

mesela bir dr. öğretim üyesinin kaç senedir vakıfta çalışıyor olması gerekiyor alabilmek için?


akademisyen 64
Müsteşar Yardımcısı
16 Nisan 2021 08:10

Kanun unvan belirtmiyor. En az 15 yıl çalışma koşulu getiriyor.


PhDCe
Şef
19 Nisan 2021 15:33

kamudakiler daha kısa sürede alıyor diye biliyorum hatalı mıyım?

akademisyen 64, 3 yıl önce

Kanun unvan belirtmiyor. En az 15 yıl çalışma koşulu getiriyor.


akademisyen 64
Müsteşar Yardımcısı
19 Nisan 2021 19:43

Atamalarında bazı derecelerde beklemeleri olmazsa evet. Teoride 9 yıl çalışma sonucu 3. Dereceye yükselince alır. Ama pratikte herzaman böyle olmaz. Mesela doktorayı bitirdiğinde dr. öğretim üyesi kadrosu bulamazsa arş. gör. dr. olarak devam ederse 4. derecenin üstüne çıkamaz. Dr. Öğretim üyesi atandığında 5. Dereceye geri döner bu nedenle hemen yeşil pasaport alamayabilir.

PhDCe, 3 yıl önce

kamudakiler daha kısa sürede alıyor diye biliyorum hatalı mıyım?


hulahopp
Şube Müdürü
20 Nisan 2021 07:52

Vakıfı bilmiyorum ama devlette, öncesinde kamu geçmişi olmayan, ilk defa öğretim görevlisi olarak atanan bir arkadas, aynı yılyeşil pasaport aldı! Tesadüf, üniversitede o derecede boşluk varmış, ilana ordan çıkmışlar. ama maaşları başlangıçtan alıyorlardı.

Toplam 7 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi