Editörler : "eskiyara"Pangaea
21 Kasım 2009 14:46

Rapor ve il dışı izin

Şu konulara lütfen bilen arkadaşlar cevap versinler. Bilmeden hakkımızı arayamıyoruz. Mevzuata göre hakkımız varsa bunu kullanalım. Bazı şeyleri bilmeyince mağdur oluyoruz sonra. LÜTFEN bilenler yazsınlar diğer arkadaşlar mağdur olmasın. Haklarını arasınlar eğer haklarımız VARSA. --- 1. Doktordan Rapor aldıysan. (İl dışına çıkmak istemiyorsun) Bu raporu izne çevirmek gerekir mi?

----

2. Doktordan Rapor aldıysan ve bunu sağlık izinize çevirmek istiyorsan (rapor izine neden çevrilir? onu da bilmiyorum) Okulundan izin kağıdını aldıktan sonra (bu izin kağıdını meb'e biz mi götüreceğiz öyle bir zorunluluk var mı?) onu mebe götürdün müdüre imzalatmak için götürdüğünde müdürün sana "Kaymakam raporları izine çevirmiyor" deyip o kağıdı imzalamayıp sizi geri göndermeye hakkı var mı?

----

3. Diyelim ki meb müdürü kâğıdı imzaladı ve bunu kaymakama gönderdiler. Kaymakamın bu raporu izine çevirmeme hakkı var mı? (Ben imzalamıyorum deyip.) (Benim bildiğim eğer raporun usulsüz olduğunu düşünüyorsa sağlık kuruluşuna bir yazı ile bu rapor usulsüz diye araştırma isteyebilir.)

---

4. Asker öğretmen olsun olmasın. Öğretmenlerin Dini bayramları il dışında geçirme hakkı yok mudur? (İzin dilekçesini okula verdiğinde o meb müdürüne yolladığında meb müdürü istemezse bunu imzalamıyormuş ve dilekçenin zamanını geçiriyormuş. Bu dilekçeye cevap yazmak için süre ne kadardır? Dilekçeye cevap vermezse ve sen cevabı alamadan il dışına çıkarsan problem olur mu?)

----

5. Dini bayram için okula izin dilekçesi verdik. Bunun sonucunu mebden beklemeden izine gittik. Gittiğimiz yerden sağlık raporu alabilir miyiz? Bunun için doktora gideceğimiz zaman sevk belgesini nereden alacağız?

---

Arkadaşlar lütfen bu sorulara bilen birileri yanıt versin. Benim raporum 2. sorumdaki nedenden dolayı imzalanamadı ve raporum izine çevrilmedi. Rapor izine çevrilmediği için ben bu rapor günlerinde okula gitmek zorunda mıyım ? Doktorun verdiği rapor boşa mı gitti? Çıldıracağım ya. İzinler mizinler ildışına çıkmak için izin almak saçma sapan uygulamalar? Yok kaymakam onayı. Kaymakam doktor mu ya raporu izne çevirmeyip onaylamıyor.


fatih8001
Kapalı
21 Kasım 2009 15:24

hoıcam 1.soruda il dışına çıkmak istemiyosan izne çevirmek gerekmez.2. soruda me müdürünün hakkı var hatta imzalamadan geri gönderedebilir ve kaymakama öğretmenin kendisinin götürmesini isteyebilirler.3. soruda kaymakam beyde imzalamayabilir geri yollayabilir.4. soruda dilekçenin cevabıbı beklemeden çıkarabilirsin ama hastaneye falan yatarsan veya sevk alırsan yanarsınn.5.soruya gelibncve alamazsınız almaya çalışırsanız izin belgenizi isterlerr


biltekogrt
Aday Memur
21 Kasım 2009 15:38

o zaman biz hiç bir şey yapamıyoruz. Zaten öğretmenin ne hakkı var ki ne öğrencilere karşı hakkı var ne de başka bir şeye karşı..


elKONEVİ
Müsteşar Yardımcısı
21 Kasım 2009 16:21

Sorularınıza özetle cevap vereceğim.

1.Aldığınız bütün raporları size sevk veren kuruma ibraz etmek zorundasınız. Yıllık izin ve yaz tatilinde bile olsa.

Raporun izne çevrilme işlemleri sizi bağlamaz.Usülüne göre alınmış raporları izne çevirmeme yetkisi, (vali dahil )kimsenin yok.Ancak genelde usülde yapılan basit hataları bahane ederek çevirmeyerek hata yapanlar da yok değil.

Siz göreve gitmeme mazeretinizi 2 gün içinde bildirmek 5 gün içinde ispat etmek zorundasınız.Buna karşın idare sizi yeniden doktora sevk edebilir.Doktor raporları farklı çıkarsa bu durumda hakem hastaneye göndermek zorunda kalır.Bu işlemler aylar, haftalar sürebilir.Siz o zamana kadar çoktan raporu kullanmış olursunuz.Ayrıca doktorun size yazdığı raporun kalıcı olması lazım.Hiç bir sağlık kurumu da bu arkadaş 5 gün önceki bu doktor raporuna göre hasta değil demez.

İşin özü şu; rapor usüle ve fenne uygunsa idarenin yapabileceği pek bir şey yok.geçmiş olsun demekten başka..

2.İl dışına çıkış izni

Öğretmenler yaz ve sömestir tatili dışında mutlaka il dışına çıkış izni alması gerekir.Uygulamada bayramlarda genelde il dışına çıkış izni istenmez.Ancak yürürlükteki mevzuata göre bayramda da il dışına çıkış izni almak şarttır.

Dilekçeyi yazıp giden bir kişi dilekçeyi yazmakla izin almış olmaz.Siz bayram tatilini il dışında geçirmek istediğinize dair dilekçenizi en az bir şahidin yanında amirinize verin. Muhtemelen böyle bir izni nasıl vereğini bilmediğinden ve daha önce de böyle bir izin verilmediğinden 'buna gerek yok'gibi cümleler sarfedebilir.

Ancak dilekçe işleme konmadan gider ve bayramda rapor alırssanız.O zaman yürülükteki mevzuata göre, kırk katır mı istersin kırk stır mı bilemem.

Hem izinsiz il dışına çıktığın,için hem de aldığınız sağlık raporu fenne uygun olsa da usüle uygun olmadığından özürsüz ve mazeretsiz göreve gelmeme cezası alabilirsiniz.

Rapor alıpta il dışına çıktıysanız izin belgenizde izni geçireceğiniz adres neresi yazıyorsa izninizi orada geçirmeniz gerekir.


ayşegül...
Aday Memur
21 Kasım 2009 17:21

rahatsız olmama rağmen kaymakam onaylamadı, müdürüm izne çevirmenin il içi içinde geçerli olduğunu söyledi.kafam karıştı benimde bi sorum olacak il dışına çıkınca raporu il dışından alınca raporu nereye onaylatacağım raporu aldığım ilçedenmi yoksa çalıştığım ilçeden mi


ayşegül...
Aday Memur
21 Kasım 2009 17:24

biltekort hocam acilden giriş yapıyosun sevki müdür sana faks çekiyor


benj_55
Yasaklı
21 Kasım 2009 17:37

güzel bir konu, defalarca soruluyor ama yine soruluyor, demekki anlaşılmıyor. şimdi ;

1: il dışına çıkmak istemesen bile rapor izne çevrilecek.

2: rapor izne neden çevrilir ? çünkü izne çevrilmezse görevinize devam etmek zorundasınız, izne çevrilmemesi de çok zor bir ihtimaldir,çünkü mülki amirin şunlara aykırılık bulması gerekir ; a-Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmî Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik ve Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği ile belirlenen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına ve de b-Resmî sağlık kurullarınca fenne aykırı olduğu belirtilerek onaylanan hastalık raporlarına. (son değişiklikle mülki amirden bu yetki alınmış, 1. ve 2. sicil amirlerine bırakılmıştır,yani okul müdürü ve milli eğitim müdürü)

-raporun izne çevrilmesi idarecinin görevidir,memur sadece hastalık raporunu ibraz eder. Kimse size kaymakam raporları izne çevirmiyor veya üst kurula yolluyor diyemez,keza böyle bir kurul yok, kaymakam veya illerde vali gerekli incelemeyi yapar, o yönetmeliklere aykırılık yoksa onaylamak zorunda.

3: Mülki amir a şıkkındaki yönetmeliklere aykırılık bulmazsa onaylamak zorunda.(bu a şıkkı formaliteden ibarettir). B şıkkındaki durum ise aldığınız rapora kurum amiri itiraz ederse ortaya çıkar, kurum amirinin itiraz ettiği raporlar şayet tek hekim raporuysa itiraz yazısıyla birlikte raporun bir örneği en yakın resmi sağlık kurumuna, şayet heyet raporuysa yine en yakın resmi sağlık kuruluna,yani heyeti olan hastaneye gönderilir. Çağrılan hasta muayene edildiğinde aynı karar verilirse rapor kesinleşir, aksi yönde karar verilirse sağlık bakanlığının belirleyeceği başka hastaneye hakem olması için gönderilir, bu hakem hastanenin heyetinin verdiği kararlar kesindir. Şimdi burda hakem hastane heyeti hastayı haksız görürse işte o durumda mülki amir memuru görev yerine dönmesi için çağırır, 7201 sayılı tebligat kanuna göre görev yerinde alınmış raporsa ertesi gün, dışarda alınmış raporsa yol uzaklığı da dikkate alınırak göreve başlaması istenir, zamanında başlamayan memur hakkında işlem yapılır.

Eski yönetmeliğe göre rapora itiraz eden makam kurumdur, mülki amir değildir, bu hep bugüne kadar yanlış uygulanmıştır, izne çevirecek olansa mülki amirdi,şimdi izne çevirecek olan da öğretmenler için milli eğitim müdürüdür, yani mülki amirler devreden tamamen çıkarılmıştır. Rapora itiraz etme usulü ise aynıdır,yani memurun kurumu itiraz eder, anlattığım süreçte rapor haksız görülürse milli eğitim müdürü memura tebligatta bulunur,tebligatta bulunmuyosa göreve başlaması için memur hakkında işlem yapılamaz.

4: öğretmenlerin dini bayramları dışarda geçirme hakkı yoktur malesef.Bayrama giderken dilekçe bırakacaksınız nerde geçirmek istediğinizi,bu da izne çevrilecek, çevrilmiyorsa bayram dönüşü memleketinizin acilinden aldığınız rapor usulsüzdür, tabii bayramlarda buna pek dikkat edilmiyo orası ayrı mesele. Dilekçeye 15 iş gününde cevap vermek zorunda ama olumsuz cevap da verebilir, bu durum sizin bayram sonrası rapor almamanız içindir. Öğretmenler sadece yarıyıl ve yaz tatillerinde yasal olarak izinlidir,ama bunda bile giderken adresinizi bildiriyosunuz, bunun için dilekçeye gerek yok,ama bir kağıda adresinizi yazacaksınız.

5: Baştan konuşup anlaşırsan beklemeden gidebilirsin,sonra sana fakslarlar, bayramda zaten okullar ve milli eğitim kapalı olduğundan sevk alamazsın, servisler de kapalı olduğundan acilden giriş yapıp rapor alacaksın, sonra iş günü başladığında sana fakslanan izin belgesiyle milli eğitim veya sevk vermeye tayin ettiği okullardan sevk alabilirsin,bu sevki hastaneye götürüp vereceksin,yoksa ücret ödersin, sonra aldığın bu raporu da en geç 2 gün içinde memleketindeki milli eğitime dilekçe yazarak vereceksin, onlar da kurumuna gönderecekler.

izin belgen yoksa bu işlemleri normalde yapamazsın,yani başını ağrıtmak isteyen idareci rahatlıkla yapabilir.


benj_55
Yasaklı
21 Kasım 2009 17:56

yani sayın elKONEVİ'nde gördüğüm yanlışlıklar ; rapor 5 gün içinde değil, 2 gün içinde ibraz edilecek, tabbi ildışındaysa da oranın milli eğitimine 2 gün içinde vereceksiniz,artık o milli eğitimin göndereceği rapor ne kadar süre de giderse, o sizi bağlamaz. 5 gün hükmü nerden nasıl çıktı anlamış değilim,şehir efsanesi gibi herkesin dilinde 2 gün içinde bildirmek 5 gün içinde ispat etmek var, ama dediğim gibi 5 gün diye bi şey yok,2 gün içinde vereceksiniz,ibraz edeceksiniz.

ayrıca raporun usule uygun olmamasına göre reddedilen raporlara göre özürsüz ve mazeretsiz göreve gelmeme cezası veremezler, öncelikle size tebligat yapmak zorundalar, tebligat olmaksızın işlem yapamazlar.


elKONEVİ
Müsteşar Yardımcısı
21 Kasım 2009 21:37

İKY

Özür Bildirme

Madde 66 ? Okulun açılma tarihinde ve ders yılı içinde hastalık veya önemli bir özürü nedeni ile görevine gelemeyenler, özürlerini iki gün içinde haber vererek yedi gün içinde belgelendirirler.

4357 DE

Madde 8 ? Mazeretsiz olarak on beş gün içinde vazifeye başlamıyan, tatil sonunda mazereti olmadan derse başlama tarihinden bir hafta evvel işleri başında bulunmıyan ve ders yılı içinde mazereti olmadan aralıksız bir hafta vazifesine devam etmiyen öğretmenler inzıbati muameleye lüzum kalmadan Maarif Vekil-liğince istifa etmiş sayılırlar. Mazeretlerin üç gün içinde bildirilmesi ve bir hafta içinde usulüne göre tevsik edilmesi şarttır. Sıhhi lüzum, ölüm, doğum, yangın gibi zaruretler olmadıkça mazeretle ilgili izinlerin vazife mahallerinde kullanılması mecburidir.


gül_veda
Kapalı
21 Kasım 2009 21:51

bir de kafama takılan ben gecende aldıgım raporu arkadasla gönderdim müdür bey geri yollamıs ,kendisi gelsin imzalayacak demiş ben bu raporu almam demiş neyse beş gün sonra gidip imzaladım cünkü raporu aldıgım gün okula gidecek halim kalmamıstı,biz gitmeden yani imzamız olmadan neden izne cevrilmiyor belki ayagım kırıldı veya ameliyat oldum neden ögertmenin okula giidp imzalaması sart,bu yönetmelikler bazen çin işkencesi gibi nedense...


benj_55
Yasaklı
22 Kasım 2009 03:12

sayın elKONEVİ hocam, yanlış yerlere bakmışsınız, personel izin yönergesine bakacaksınız,keza burdaki mesele hastalık ve rapor meseleleri ve bu durumlar da ayrıntılı bir şekilde personel izin yönergesinde anlatılmış.

ayrıca müdür yardımcılığı sınavına bir bakın,aynı soruyu görürsünüz, hastalık raporları en geç kaç gün içinde ilgili mercilere verilir, cevap 2.

ben de vakti zamanında bir rapor almıştım, arkadaşa verdim, sağolsun 2 gün içinde vermemiş, sonuç- aldık uyarı cezasını, üst amire itiraz etmemize rağmen sonuç değişmedi.

hatta memuriyet mahallinde alınan raporları bizzat kendiniz vereceksiniz,arkadaşla olmaz yani, hüküm öyle neticede.


elKONEVİ
Müsteşar Yardımcısı
22 Kasım 2009 09:22

Hastalık Raporlarının İbrazı

Madde 25- Hekim veya sağlık kurullarınca hastalıkları nedeniyle dinlenmeleri gerekli görülen memurlardan; memuriyet yerinde olanlar amirlerine, memuriyet yeri dışında olanlar ise kendisiyle ilişki kurulabilecek adres ve telefon numarasını içeren bir dilekçe ile o yerin millî eğitim müdürlüğüne, en geç 2 gün içinde hastalık raporlarını vermekle yükümlüdürler.

Memuriyet yeri dışından alınmış usulüne uygun hastalık raporları, millî eğitim müdürlüğünce teslim alındığı gün içinde gerekli işlem yapılmak üzere personelin görevli olduğu kuruma en hızlı biçimde gönderilir.

Hastalık raporunun gönderildiği veya teslim edildiği amir veya millî eğitim müdürlüğü yetkilisi, raporun usulüne uygun olup olmadığını inceleyerek, usulüne uygun olmadığı anlaşılan rapor sahibine en kısa zamanda görevine başlamasını bir yazı ile bildirir.


gül_veda
Kapalı
22 Kasım 2009 13:07

vallahi bilmem benim mantıgım almıyor bunları,o zaman mazeret izinlerini kendimiz dolastırıyoruz; bu hasatalık izinlerini de dolastıralım kapı kapı,büyük bir sehirde iseniz bu en az 1 gününüzü hatta amirler o gün yerinde degilse 2 gününüzü filan alır eger 3 gün raporlu iseniz ALLAHA EMANET OLUNUZ.BU YÖNETMELİKLERİ KİM HAZIRLIYOR MERAK EDİYORUM.AYRICA EVET BENDEKİ İLKÖGRETİM YÖNETMELİGİNDE DE 7 GÜN İÇİNDE BELGELENDİRİR YAZIYOR.


benj_55
Yasaklı
22 Kasım 2009 14:49

hastalık raporlarını kendiniz dolaştırmıyosunuz hocam, tek göreviniz raporu kendiniz okul müdürüne vermek,gerisi onun işi, il dışında alındıysa raporu milli eğitime vermek dilekçeyle birlikte,milli eğitim okulunuza gönderecek, kaç günde gidecek olması sizin sorununuz değil, sizin göreviniz her ihtimalde raporu 2 gün içinde vermek.

gül_veda , konuyla ilgili ayrıntılı hazırlanmış yönerge varken kanuna veya yönetmeliğe bakılmaz, çünkü bu yönergede raporların ibrazı,ne şekilde rapor alınabileceği,rapora izin verecek amirler vs.vs.vs. her şey çok ayrıntılı anlatılmış, dolayısıyla yönergeye bakacaksınız.

7 günde belgelendirmek diye bi şey olamaz,çünkü diyelim 7 günlük rapor aldınız, 2 gün içinde sözlü haber verdiniz, 7 gün içinde de raporu verdiniz, şimdi bu durumda o alınan raporun izne dönüşmesine gerek kalır mı ? hastalık raporlarının hepsi de izne dönüştüğüne göre ve de izne dönüşmeyen,itiraz üzerine haksız görülen rapor sahibine göreve başlaması üzerine tebliğ yapılacağına göre 7 günlük bir sürenin verilemeyeceği açıktır.Alınan raporlar en hızlı bir şekilde işlem görür,dolayısıyla da sürenin kısa olması gerekir.


akskon
Genel Müdür
22 Kasım 2009 17:41

Arkadaşlar personel izin yönergesini açıp okursanız orda 2 içinde bildirmek 7 gün içinde belgelendirmek zorundasınız yazıyor. Aynı şekilde 1702 de ise 3 gün içinde bildirmek bir haftada belgelendirmek zorundasın yazıyor. 5 günde belgelendirme faks içindir. Resmi yazışmlarda faksın aslını 5 gün içinde göndermen gerekiyor. Rakamları kanun ve yönetmeliğe göre yazarsak daha iyi olur.


benj_55
Yasaklı
22 Kasım 2009 18:18

hocam dalga mı geçiyosun, nerde yazıyor 7 gün hükmü, al sana personel izin yönergesi ;

Hastalık Raporlarının İbrazı

Madde 25- Hekim veya sağlık kurullarınca hastalıkları nedeniyle dinlenmeleri gerekli görülen memurlardan; memuriyet yerinde olanlar amirlerine, memuriyet yeri dışında olanlar ise kendisiyle ilişki kurulabilecek adres ve telefon numarasını içeren bir dilekçe ile o yerin millî eğitim müdürlüğüne, en geç 2 gün içinde hastalık raporlarını vermekle yükümlüdürler.

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/56.html


şanselilker
Genel Müdür
23 Kasım 2009 00:31

gncl


matmat1
Aday Memur
28 Kasım 2009 22:51

arkadaslar bu sorulardakı durumlardan bırıde suan benım basımda.. bayram tatılıne gelmeden dılekçemi okula verdım islemede koydurdum. yani yola cıkmadan 1gun once. tabı ızın kagıdı gelmeden cıkmıs oluyorum. bayramın son gunude rapor almayı dusunuyorum cunku donus bıletım yok. dıyelım raporu aldım ama benım ızın kagıdım olmadıgı ıcın kabul etmezler. ve okuldan da ısteyıp gondermedıgını düsünürsek ben ne yapacam


matmat1
Aday Memur
29 Kasım 2009 13:15

gncl


scedcedu
Daire Başkanı
30 Kasım 2009 22:58

matmart izin belgen olmadan sevk alamazsın sevk almadan da rapor alamazsın malesef.


benj_55
Yasaklı
01 Aralık 2009 19:27

bayrama gittiğimden bakamadım , biraz geç olacak ama yine de cevap verim.

bayramda alınan raporlarda izin belgen de olsa önce sevk çıkartamazsın,çünkü her yer kapalı, önce acilden rapor alacaksın, sonra bayram sonrası elindeki izin belgesiyle birlikte bulunduğun yerdeki milli eğitimden veya izin verdiği okullardan sevk alacaksın, bu sevki hastaneye bırakacaksın, aldığın raporu ise bulunduğun yerdeki milli eğitime en geç 2 gün içinde vereceksin,onlar yollucak raporu kurumuna.

daha önceden planlayıp izin belgesini alacaktın hocam, almadıysan sonradan da yollamıyolarsa,yani izin verilmemişse alınan rapor malesef geçerli değil, görev yerine döneceksin hemen.

Toplam 45 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi