Editörler : F16 Gökçen
12345678910111213»

iren17
Başbakan Müsteşarı
09 Şubat 2010 22:26

DİDİM

Aydın'ın ilçesi didim ününü Altınkum sahili ve antik kent Didyma'dan alıyor.

NASIL GİDİLİR

Didim kuşadası'na 160 km İzmir'den yola çıkıldığında Söke'den yaklaşık 33 km sonra Didim tabelasından sapılarak ilçeye ulaşılır.

KONAKLAMA

Club Looka 256 856 42 73

Clup Tarhan 256825 68 48

Esra Apart 256 813 73 83

Holiday Resort 256 846 18 30

Hotel Marla 256 813 56 44

Meryem Ana 256 813 85 37

park Apart 256 813 22 60

Tavşan Burnu Orman Kampı 256 825 89 21

Temple Hotel 256 813 89 21

Tuntaş Otel 256 813 29 05

PLAJLAR

DİDİM'DE 55 KM'LİK SAHİLİ, SIĞDENİZİ VE İNCİ KUMUYLA GÖRENLERİ büyülüyor. Koy su sporları için elverişli . Yarımada civarındaki yaklaşık 40 kadar koyun hepsinde denize girilebiliyor.

GEZİLECEK YERLER

Didyma : Miletos'un 20 km güneyinde, akbük körfezinde. bir zamanlar Miletos'tan başlayan ve ikik yanı heykellerle süslenmiş görkemli yol birkaç kilometre sonra Kehanet Tanrısı Apollon'un kutsal alaı Didyma'ya ulaşıyordu. Burada başlanğıçta kutsal kabul edilen bir su ve ağaç varken zamanla kadın olan kahinine danışan ünlüler arasında Yldia Kralı Kroisos da vardı. Bugün kalıntılarını gördüğümüz tapınak Perss saldırısından sonra , Helenistikk döneme attir. Bu büyük ve bitmemiş tapınak akreologlar için yalnızca mimari uslubu ile değil aynı zamanda duvarlarındaki çizimlerle de ilgi çekicidir. doğru bir ışıkta oldukça zor görülebilen bu çizimler Didyma Tapınağı'nın planıdır. ve antikçağdan günümüze gelen en eski plan çizimleridir.

Miletos : Söke ilçesinin Balat köyü yakınlarında yer alıyor. Latmos Körfezi kıyısında bir liman kentiydi Miletos. Büyük Menderes Henri'nin getirdiği alüvyonlar körfezi doldurduğundan, antik kent bugün kıyıdan oldukça içeride, Miletos, Batı Anadolu'nun en büyük Hellen kentiydi. İÖ 7. yüzyıldan itibaren koloniler kurmaya başladı; kyzikos ( Erdek), Trapezos ( Trabzon ), Odessos ( Varna) bunlardan birkaçıydı. antikçağ yazarı Plinius'un " İonların başkenti" dediği miletos. Perslere karşı düzenlenen İonia isyanına öncülük ettiği için yakılıp yıkıldı. Pers egemenliğinden kurtulduktan sonra pek çok kenti de etkiyelen iddialı bir planla yenilendi. ünlü " milet okulu"'nun merkezi olan kentte birçok flozof yetişti. Delphini on adı verilen Apollon Tapınağı aynı zamanda devlet arşivinin muhafaza edildiğ iyerdi. 15 bin kişilik tiyatrosu ve antikçağın tüm idari yapılarına ait sağlam kalıntıları ile Miletos eski günlerini aratmayan bir görünümde

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Turizm Dan. 256 811 57 07

Devlet has. 256 811 57 57


iren17
Başbakan Müsteşarı
09 Şubat 2010 23:51

BODRUM

Muğla'nın ilçesi Bodrum Türkiye'nin en gözzde tatil yerlerinden. Son zamanlarda peş peşe açılan barlarıyla ünlenen merkezde turizm sezonu artık yaz kış devam ediyor.

NASIL GİDİLİR

Bodrum, İstanbul'a 846, İzmir'e 280, Ankara'ya 720 km uzaklıkta. bodrum'a çoğu merkezden direkt otobüs var. bodrdum havaalanı merkeze yaklaşık 40 km bodrumdan yunan adaları kos ve rodos'a feribot seferleri yapılıyor. aynı zamanda Datça, Didim ve Dalyan'a yaz aylarında seferler düzenleniyor,

Bodrum Feribot Acentes 252 316 08 82

Bodrum Expres 252 316 10 87

KONAKLAMA

Şehir merkezinde olduğu kadar diğer belde ve koylarda da oldukça fazla sayıda konaklama tesisi bulunuyor. Ev tipi pansiyondan 5 yıldızlı otelere geniş bir yelpazede seçim yapabilirsiniz. Bodrum merkezinden çevre koylara minibüs ve tekneyle ulaşılıyor.

EĞLENCE

Tüm beldelerde birbirinden çeşitli alternatifle bar ve disikolar bulunuyor. Bodrum merkezde " Barlar Sokağı" adı ile anılan Dr Alim Bey Caddesi'nde eğlence sabaha kadar devam eder.

GEZİLECEK YERLER

Halikarnassos : Halikarnassos'un yerli hakını Karlar ve Leeğler oluşturuyordu. Coğrafyacı Pausanias, Strabon ve mumar Vitruvius Halikarnassos'un sonraları Mora Yarımadası'ndan gelen göçmenler tarafından iskan edildiğini yazar. Karia bölgesi İÖ 395 yılında satraplığa (Perseyaletine) çevrildi. ve başına bölgenin yeril ailelerinden biri olan Hektommos'lar satraplığın merkezini Meylasa'dan Halikarnasos'a taşıdı ve altı küçük yerleşimi de buraya getirerek bölgeninkırsal ağırlıklı yerleşim düzenini de değiştirdi. Kent bu dönemde pek çok yapıyla donatıldı. Bugün üzerinde Bodrum Kalesi'ni gördüğümüz Zephyrion Burnu'nda o zamanlar saray ve askeri liman bulunuyordu: burnun arkasında yükselen sırtlarda topografyaya uydurulmuş, ızgara planı ve teraslarıyla kent romalı mimar Vitruvius'ta bir tiyatro izlenimi uyandırmıştı. Antik dünyanın yedi harikasından Mausoleum da böyle bir teras üzerinde yükseliyordu. bu mezara ait birçok kabartma ve heykel bugün British Museum'da bulunuyor.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi : Bodrum'a girdiğinizan gözünüzün önündeki kale, belki de ilk önce ziyaret edilmesis gereken yer. Rodoslu Aziz Jean Şövalyelerinin inşa ettiği kale uzun süre harabe halinde kaldıktan sonra restore edilerek Bodrum sualtı arkeoloji Mazesi haline dönüştürüldü. Bodrum kalesi içine kurulmuş olan müze dünyanın sayılı su altı müzelerinden biri. yaklaşık 7 dönüm araziye oturmuş olan tarihi kaleye girdiğinizde , geçmişle kucaklaşıyorsunuz.

Müzenin Bölümleri

Geç Çağ Batığı : Yassıada batığı buluntularının sergilendiği salonda, söz konusu geminin bire bir maketi üstünde dolaşabilirsiniz. bu salon şövalyeler döneminde şapel olarak kullanılıyordu.

Cam Batığı :

Marmaris yakınlarında Serçe Limanı adlı küçük körfezde kayalara çarparak batan gemi, İö 11. yüzyıla tarihleniyor. Batıka erken slam dönemine ilişkin ağırlıklar, bir kılıç ve süzgeçli kaplarla birlikte gemi presonelinin oynadığı daam taları gibi buluntular segileniyor.

Karia Prensesi Ada

Hekatomnos soyundan gelen Prenses Ada'nın bir kazı sonucu ortaya çıkarılan ve İngiltere'de etlendirilen iskeleti ve özel eşyaları sergileniyor.

Tunç Çağı Batıları Salonu

Kalenin doğu kesiminde fieytanderesi Batığı, gelidonya Burnu Batığı, kaş uluburun Batğı gibi eski batıklar sergileniyor. Bilgi için 252- 16 25 16

www.bodrum.museum.com

Mausoleum : Dünyanın yedi harikasından biri olan anıtmezarı Kraia Kraliçesi Artemisia kcası Mausolos'un anısını sonsuzlaştırmık için yaptırdı. Tabanın üstünde kenarları heykelerle süslenmiş basamaklı bir podyum bulunuyordu. Mausoleum'un toplam yüksekliği 45 metreydi. Her tarafındaki 4 heykelin her birini bir heykeltraş yapmıştı. Bu heykeller Tanrıların degil de insanlar ve hayvanların heykeleri olmasından dolayı önemlidir. 15. yüzyılda da haçlı seferleri sıraında st.john Şövalyeleri borum kalesi'nin yapımında Mausoleum'un neredeyse bütün taşlarını kullandılar. Geçirdiği deprem ve yağmalardan sonra geride kalanları Bodrum merkezi içindeki müze de ve kalinin duvarlarını arasında görebilirsiniz.

Halikarnassos Tyiatrosu ( Amfiteatr) Özellikle günmbatımında nefis Bodrum manzarası eşliğinde ziyaret edebiliceğiniz yapı İÖ 4. yüzyıla tarihleniyor.

Myndos ( Nmindos ) Kapısı : halikarmassoss şehri surlarınınn güümüze kadar en önemli yeridir, Antik Myndos şehri yönünde alduğundan bu adı almış . Yerli halk tarafından " Diktiri" olarak da anılır. kapının iki kulesi nedense orjinal yükseklikleri ile görülebilir.

Myndos ( Gümüşlük) : Muasolos tarafından büyük bir alanda kurulmşu pxşehrin kalıntıları Gümüşlük'ün birçok yerinde ve sualtında görmek mümkün

Pedasa : Günümüze kadar gelen Legel şehirlerinden en iyi korumanı olarak söz edilen Pedesa, Konacık Beldiyesi sınarları içinde Antik kente ulaşmak için yaklaşık bir saatlik bir patikadan yürünmesi gerekiyor. Pedesa çevre halkı tarafından Gökçeler Kalesi olarak da biliniyor, yöreyi bilen birinin rehberliğinde gidmebilir.

Apostol Kilisesi :

erken Doğu Roma döneminde inşa edilen kilise Gündoğan beldesinin karşısındaki Küçük Tavşan Adasın'nda bulunuyor. adaya beldeden motorlarla ulaşılabilir.

İçmeler:

Bodrum merkezinin batısında yer alır. Kış aylarında özellikle Bodrum ahşap teknelerinin çekek yeri olarak hizmet verir. Ahşap tekne meraklıları yaz boyunca buradaki küçüklü büyüklü atölyerde ahşap tekne yapımını izyebilir.

Zeki müren Sanat Müzesi :

Uzun yıllar Bodrum'da yaşayan sanat güneşinin hayatta iken ev olarak kullandığı yap, müze haline getirildi. zeki Müren'in ilginç giysileri, kullandığı eşyalar ve aldığı ödüller sergileniyor.

Uyku Vadisi :

Nefis alabalık yemek ve ağaçlar arasında yürüyüş yapmak isteyenlere tavsiye edilir. Gökçeler köyünde bulunan vadiye, bodrum- milas karayolunda, Koru köyünü geçtikten sonra, bulunan rampanın başındaki böyük ağaçtan sağa dönülerek ulaşılıyor.

Bargilya ( Tuzla )

Gülük Körfezi kıyısında bulunan antik kent, hellen vea roma uygarlıklarının etkisinde oldukça parlak bir ödem geçirdi. Sutunlar ve devarları etrafa dağılmış Roma tapınağı, kabartmalı bir sunak, ancak küçük bölümü bugüne ulaşan tiyatro , sutun dayanakları kalmış bir stoa kalıntısı, Roma dönemi sukemerlerinden küçük bir parça, kent surları, ilkçağ mezarlığı görülebilir.

Güllük Körfezi :

Muğla merkez ilçesinin yaklaşık 100 kilametre kuzeybatısında yer alıyor. bodrum karayolunun batısındakik sulak alanlardan ve tepeleren oluşan kıyı şeridini içerir. Kuzeyde Hamzabey deresi'nin ve Saraçy'ın oluşturduğu Güllük Deltası. güneyde ise Milas Tuzla ve Salih ada'sını içine alır. Güllük Deltası tam ortasına yapılmış küçük ölçekli havaalanına rağmen karakteristik özelliklerini koruyor çevresindeki ova tarımsal amaçlı kullanılıyor. Bu önemli doğa alanı en yüksek noktası 441 metre olan alçak dağ sırasıyla çevrili.

Gökova Körfezi :

Ege ile Akdeniz'in birleştiği coğrafya birbirinden güzel koyları ile özellikle mevi turaa çıkanların uğraş noktaları . Mazı Çökertme . Ören gibi yerleşimler tatilinin bodrum'un kalabalığından uzak geçirmek isteyen için gökovnın önemli kasabalarından biri ören. Deniz kenarında yaklaşık on kilametrelik yurüyüş yolu ve aynı zamanda küçük bir liman kevcut. yılan büyük bölümünü sükünut içinde geçirren kasaba yazın bir iki ay turizm sayesinde hareketleniyor.

azmak Dere gökova'ya can veriyor. Akkaya kıyısından ege'ye dökülen azmak 'ın su seviyesi kış helen hemen aynı. Kıyısı balık lokantalarıyla dolu gökova'da bisikletle keşfedileceak pek çok rota var bunlardan biri Adatepe'den ören'e uzmanan DİK AMA TEHLİKESİZ YOL . gÖKOVA KÖRFEZİ'NİN KUZAY SAHİLİDE AKBÜK MUHTEŞEM GÜZELLKİLER SUNUYOR. Akbük aynı zamanad turkuaz renginin en belirgin olduğu nokta olarak anılıyor. Gökovada mavi Rota harika doğası, son yıllarda kirlenme başladı ise de hala ışıtılı denize girintil içıkıntılı koyları, el değmemişçesine bakir kumsalları ile gökova deniz kan su için eşsiz bir rota. rotanın uzunluğuna deneyim güç ve tabi ki titalinizin süresine göre karar verebilirsiniz. Önerimiz körmen Limanı Bodrum datça Bodrum feribotlarının hereket iskelesi Körmen limanı iyi bir başlangıç, aracınızı buraya güvenle park edip 4-5 gün sonra Bodrum'a ulaşıp geriye feribot ile dönebilirsiniz. Gün sayısını sizin belirleyeceğiniz rotada, Gökova'nın dantel gibi koyları, nefis çam ormanlarında dalgaların sesi eşliğinde serin uykular, sizden başka hiç kimsenin olmadığı koylarda denize girme olanaklarını bulacaksınız. Denizin sakin ollduğu yaz aylarında rota oldukça kolay ancak eylül sonrasında başlayacak fırtınalara dikkat etmek gerekir.

Rotanızı Gökova'nın sonuna kadar sürdürmek yerine, arada bir yerlerde karşı kıyıya geçmeyi düşünürseniz, bunun en uygun yeri Sedir Adası akbük arası Yaklaşık 7 millik bu geçişi sabah saatlerinde yapmanızı öneririm. Hen deniz olabildiğince sakin olacaktır. hem de yaz aylarındaki deniz trafiğinde daah az etkileneceksiniz. Bodrum'a dönüş, sürekli dalga ve rüzgara karşı kürek çekeceginiz için biraz daha zorlu ana arada konaklayacağınız koylar dinlenmenizi kolaylaştıracaktır son gece konaklama için Kara ada kaçakçı koyu çok uygun buraya akşamüstü saatlerdinde ulaşırsanız dalış taknelerinin kargaşasını da yaşamazsınız. son bir öneri, bodrum'dan körmen'e dönüş feribotunun saat ve günlerini yola çıkarmadan önce öğrenin. -------

Sempt Pazarı : ---------

Bodrum Yarımadası'nda her gün ayrıbir beldede semt pazarı kurulmaktadır. köylülerin kendi yetiştirip satışa sunduğu nefis meyve sebzenin yanında birbirinden ilginç hediyelik eşyalar da bulunuyor. Aynı zamanda Bodrum'a 48 km uzaklıktaki Milas'ta salı günleri çok büyük bir pazar kuruluyor. pazartesi Göltürkbükü; salı Gölköy, Milas ve Bodrum merkezde kumaş, giysi; çarşamba ortakkent, Gümüşlük ve Gündoğan, perşembe Yalıkavak; cuma Bodrum merkez cumartesi Turgutreis pazar mumcular ve Gümbet

DALIŞ MERKEZLERİ

Aşkın Divirg 252 316 42 47

Aquanaut Diving ( Turgutreis) 252 382 92 52

ÖRNEMLİ TELEFONLAR

Turzm Dan. 252 316 10 91

Devlet Has. 252 313 14 21


iren17
Başbakan Müsteşarı
10 Şubat 2010 20:51

DATÇA

Ünlü şair Can Yücel'i kendine bağlayan Datça, siçi de cezbedecek. datça sayısız koylar, ormanları ve bol oksijeniyle ünlü

NASIL GİDİLİR

datça, Marmaris'e 71. İzmir'e 350 km Marmaris'ten minibüslerle Datça'ya ulaşılıyor. Özel araç ile Marmaris yolu üzerinden gidiliyor. yol asfalt ancak keskin virajlara dikkat etmek gerekiyor. haziran ekim aylarında Bodrum Datça arasında karşılıklı feribot seferleri yapılıyor.

Bodrum Feribotu 252 313 25 09

Datça Feribotu 2252 712 21 43

KONAKLAMA

Datça türk Evi 252 712 41 81

dede pansiyon 252- 712 39 51

Eski Datça Evleri 252 712 21 29

hatel Mara 252 712 32 11

Kızılbük Ahşap Evleri 252 728 01 30

mehmet Ali Ağa Konağı 252 712 92 57

Sempati Apart 252- 728 00 50

YEMEK

Restoranların çoğunda deniz ürünleri servis ediliyor. Çipura, barbunya, sinarit, fangiri, mercan Datça lezzetlerinden.

Akdeniz Rest 252 712 38 84

Culinarium Restaurant 252 712 97 70

Emek Restoran 252 712 33 75

Korsan Rest 252 712 32 23

küçük Ev 252- 712 32 66

GEZİLECEK YERLER Datça Yarımadası, Ege Bölgesi'nin en bakir coğrafyalarında biri . maki türlerinin yarımada zengin fauna ve florasıyla dikkat çekiyor. Bozayı (Ursus arctos karakulak ( Carcal care caf ) dağteçisi, kartal türü olan tavşancıl ada doğanı, adamartısı va daha pek çok yabanıl hayvan türü barındıma imkanı buluyor bu küçük cdoğrafyada türkiye'nin tek doğal huma ağacı popülasyonu da burada. Eski Datça Mahallesi : iskele Mahallesi'nde 2,5 kilometre uzaklıktaki sarı tabelalar takip edildiğinde eski Datça'ya ulaşılır. Buradaki evlerin mimarisi tamamen yöreye uygun tüm yapılar taş örgü, sokakları taşkaplama. Can Yücel Sokağı'nın biraz ilerisinde Dee pansiyon ve karşısında Can Baba'nın evi bulunuyor. Can Yücel'in anısına yapılan Can EVi de bu sokakta Can Baba'nın mezarı isele Mezarlığından eski datça'da konaklama imkanı var. Knidos : Yazı köyü sınırları içinde. Karayolu ile Datça'ya 35 km lik son 8 km'si stabilice olan bir yol ile bağlanır. yazın tekneyle ulaşmak hem daha kolay hem de zevekli Herodotos'un Bybasos adını verdiği Datça Yarımadası'nın batı ucunda Knidos Herodotos kentin buraya İö 4. yüyılda taşındığı söylüyor. Eski yerinin bugünkü Datça iskelesi yakınlarındaki burgaz olduğu duşünülüyor. Knidos Karia'daki Dor kentlerinin kurduğu birligin üyesiyle Klasik çağın ünlü heykeltıraşı Praksiteles'in eseri Aphrodite heykeli Knidos'taki Aphodite Tapınağı'nda duruyordu. aphrodite'nin ilk defa çıplak tasvir edildiği bu heykel sayesinde kent doldukça önemlimişti. Dünyanın yedi harikasından İskenderiye Feneri'nin mimarı Sostratos'da Knidosluydu iki limanı bulunan kentin ticari hayatı da canlıydı ve önemli şarap ihracatçıları arasındaydı. Afrodite Tapınağı'nın yanı sora mevsimleri ve zamanı gösteren güneş saati Apollon Tapınağı görülebilcek kalıntılar. mimar Sosratos7un bir diğer eseri ise tiyatronun yakınındaki Korint Tapınağı Hızırşah Köyü : Selçuklulardan kalma restore edilmiş bir cami İÖ 4. yüzyılda işletildikleri sanılan keramik atöyleleri bulunuyor. Rşadiye : İskele Mahallesi'ne 5 km uzaklıktaki Reşadiye'de büyük bir cami ile ahşap tavanı ve duvar süsülemelriyle dikkat çeken eski Türk evlerinden Mehmet Ali Bey konağı var. mesudiye Köyü : Mesudiye sapağı Knidos yolu üzerinde sapaktan 3 km uzaklıkta olan köyde konaklamak için panlan bir kumsala sahiptir. AKTUR: datça'ya 30 km mesafede, kurucabük ve aktur olmak üzere iki bölgeden oluşur. Kurucabük Çiftlik limanı'nın doğusunda, Adatepe Burnu ile Bozan Burnu arasında yer alır. İki yerleşiminin arasındaki adatepe yarımadası kara ile alçak ve kumsal bir kıstakla bağlanmıştır. Alışveriş : Datça Türkiye'nin en iyi bademlerinni yetiştiği yerlerden, nisan ayının çağla zamanı olduğunu belirtelim. Burada çok kaliteli bal da bulabilirsiniz. Knidos'a giden yolda Yazıköy'de saf kekik balı bulunuyor. Cumartesi günleri kurulan pazara uğrarsanız bürümcük başta olmak üzere çeşitli dokuma kumaşları da görme şansınız var. ÖNEMLİ TELEFONLAR Turizm Dan. 252 712 31 63 devlet hast. 252 712 30 82

iren17
Başbakan Müsteşarı
10 Şubat 2010 22:25

MARMARİS

Turizmi sürekli gelişen Marmaris, Muğla il sınırlanına dahil Tatilin her türlüsü mümkün. Marmaris'te Merkezde lüks oteler, cıvıl cıvıl barlar veya sakin sessiz, dalgalara kapalı İçmeler ya da mavi tur teknelerinin uğrak noktası Turnç.

NASIL GİDİLİR

Marmaris, İstanbul'a 840, Ankara'ya 675, İzmir'e 278 km Otobüs, şirketlerinin çoğunun Marmaris'e direkt seferi var. Dalaman Havaalanı Marmaris'e 10 km

KONAKLAMA

Marmaris'in içinde ve civarında ( İçmeler, Pamucak Mevkii, Hisarönü, kumbuluk, Bördübet gibi konaklama seçenekleri çok fazla

YEMEK

Restoranların hemen hepsis Liman içi diye bilinen bölgede yer alıyor. Balık ağırlıklı mönülere Türk yemekleri de eşlik ediyor.

EĞLENCE

Marmaris'te barlar çoğunlukla " Barlar Caddesi" olarak da bilinen kısa Yalı boyunca karşılıklı sıralanıyor. barların bir kısmı da Uzum Yalı Sokağı'nda Yatlimanında barlara rastlamak mümkün.

PLAJLAR

İçmeler : marmaris'e 5 km Çanak bicimindeki sahillindeki kumsalın arka tarafı çam ağaçlarıyla örtülü. bölgede konaklama seçenekleri zengin.

Sedir Adası . Sedir Adası Gökova Körfezi'nde antik kalıntılarlal dolu üçlü lada grbunun en büyük üyesi. Apomma Tapınağı, antik tiyatro, ağora ve antik liman kalıntıları görülmeye değer eserler. Arkelojik ve doğal sit statüsüne sahip ada 1980'li yıllarda koruma altına alındı. Jeolojik süreçlerde oluşan kalker damlacıkları kuzeydeki altın rekli kumsalı oluşturuyor. Sodalı suda kendilğinden çoğalan ve atşete yanambilen kumlar denize benzersiz bir renk kazandırıyor. mitolojik hikayeler buranın " Kleopatra Adası" olarak da anılmasına yol açıyor. Adaya Muğla'nın akyakak beldesinden ve Marmaris'e bağlı Çamlı köyünyden kalkan teknelerle ulaşılabilir.

Kızkumu : Marmaris'in Orhaniye köyünde. konya kumul hareketleri sonucu denizin içine 600 m uzanan kumdan incecik bir set bulunuyor. Marmaris Datça yolu güzergahından 20 km sonra Bozburun yönüne sapılıyor. yol 6 km sonra Orhaniye'ye ulaşıyor.

GEZİLECEK YERLER

Marmaris Kalesi ( Müze) Marmaris'in merkezinde bulunan kali 1980 - 1990 yılları arasında restore edildi. Kale 'deki müzede arkeolojik ve etnografik eserler ile Knidos antik kentindeki kazı buluntulrı sergileniyor.

Physkos : Marmaris'in 3 km kuzeyinyde. asartepe üzerindeki kentin surduvarları, arazinin eğimi esas alınarak inşa edilmiş. antik dönemde Leto'nun kutsal alanı olan kentin limanı da önemliydi.

Bybasos :orhaniye köyü yakınında, Erine yolu üzerinde Sur kalıntıları orman içinde bulunan kent, antik dönemde sağlık merkezi olarak biliniyordu.

Şelale : Turgut köyü çıkışında küçük bir şelale bulunuyor. marmaris'e 35 km uzaklıktaki şelalenin serin sularında yüzebilir ya da çevresindeki lokantalarında gözleme yilebilirsiniz.

Bayır Köyü : Köyün içindeki kahvelerden birine oturup çınar ağaçlarının gölgesinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Turizm dan. 252 412 10 35

hasatne 252 412 10 29


iren17
Başbakan Müsteşarı
10 Şubat 2010 22:35

TURUNÇ

Marmaris'in güneybatısında ki Turunç, koyu, Bozburun Yarımadası'nın en güzel köşelerinden

NASIL GİDİLİR

marmaris'e 20 km uzaklıktaki Turunç'a Marmaris- Datça yolu kavşağından kalkan minibüslerle ulaşılır. Özel araçla gidenler Marmaris'ten içmeler istikametine devam edip Bayır kavşağından sola döndükten 2 km sonra Turunç Koyu'na ulaşabilir.

KONAKLAMA

Diplomat Otel 252-476 71 45

Loryma Resort 252- 476 72 20

Özcan Otel 252- 476 71 40

Turunç Otel 252- 476 70 24

GEZİLECEK YERLER

Amos : Turunç'tan yürüyerek ulaşılan Asarlık Tepe üzerinde kentin yakınına kadar araçla ulaşmak mümkün. Kalıntıların yoğun olduğu tepekısmına ise zorlu olmayan bir tırmanma ile ulaşılıyor. Surlar, kuleler, çeşitli yapılara ait temel izleri ve tiyatro kalıntıları görülmeye değer.

ÖNEMLİL TELEFONLAR

belediye 252 476 71 68

Sağlık Ocağı 252 476 79 79


iren17
Başbakan Müsteşarı
10 Şubat 2010 22:43

BOZBURUN

Özellikle yatçılar tarafından tanınan koyda, küçük ancak kaliteli otel ve pansiyonlar bulunur.

NASIL GİDİLİR

Marmaris'e 50 km Marmaris'ten kalkan minibüs veya tekneler le ulaşılabiliyor. Özel araçla yola çıkanlar Marmaris'in batısından Datça'ya uzanan yolun 20 km'sindeki Bozburun tabelasını izleyerek bu sakin koya ulaşabilir

KONAKLAMA

Mete Otel 252 456 20 99

Nail pansiyon 252 - 456 21 34

Pembe Yunus 252 456 21 54

Sabrina's House 252 456 20 45

YEMEK

Koyda iyi balıkçı lokantaları mevcut

Kayıkçı rest 252 456 20 67

Kandilli Rest. 252 456 22 27

GEZİLECEK YERLER

Bozburun çevresinde tekneyle ulaşılibilecek birçok sakin koy bulunuyor.

Selimiye : mavi tur teknelerinin durak noktalarından. Hellenistik devire ait sur kalıntıları koyun tepesinde.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

beledile 252 456 20 04

Sağlık Ocağı 252 456 20 44


iren17
Başbakan Müsteşarı
10 Şubat 2010 22:51

PHRYG

(FRİG ) VADİSİ

Eskişehir'e bağlı Seyitgazi ile AFyon arasında yer alan bölgede görkemli Phryg anıtları, kaleler, kaya yerleşimleri ve peribacaları bulunuyor.. İç içe geçmiş, dallanıp budaklanmış birçok vadiden oluşan bölgede görülmesi gereken, anılarda iz bırakacak sayısız yer var : Kümbet köyünde aynı tepe üzerinde yer alan Selçuklu kümbeti ile Phryg kaya mezarı; Yazılıkaya'daki eşsiz antik Midas kenti , Döğer köyündeki asar kale, üçlerkayasındakik aslantaş ve yılantaş ya da ayazini'nin, Kıyır'ın ve Selimiye'nin peribacaları ya da Ornaş kaya yerleşimi gibi Afyon Gazlıgöl Çifteler'de konaklama seçenekleri mevcut. Bilgi için 272 213 35 42


iren17
Başbakan Müsteşarı
10 Şubat 2010 23:10

MANİSA

manisa, Ankara'ya 562, İstanbul'a 529 İzmir'e 36 kilometre İzmir yönüne giden bir çok otobüs firması Manisa'dan giçeyor. Manisa'ya İzmir, Anakara, Balıkesir, Eskişehir ve kütahya'dan trne ile ulaşabilir, manisa kent merkezinde ve ilçelerinde konaklama seçenekleri mevcut. Spil dağı , Gediz Nehri kıyısı, marmara ve Demirci Baraj gölü çevrelerinde kamp alanları va karavan parkları bulunuyor. Manisa'da gezi listesinde yer alacak önemli yerler Ulu caim,

manisa müzesi,

sultan külliyesi,

Saruhan Bey Türbesi,

hatuniye külliyesi,

Ağlayan Kaya ( Niobe),

Manisa Kalesi

Manisa Yenir Merzezindeki YSE kavşağından itibaren yok buyanca Spil Dağı Milli Parkı'na ait tabelalar izlendiğinde 28 milometre sonra parka ulaşılıyor. Alanı 6 bin 695 hektar olan park 1968'de milhla park ilan edildi. adını mitolojiye göre Kybele'den ( Spylos ) alır. Çadır ve karavanla konaklama imkanı mevcut

Turizm Dan 236 213 25 41

www.manisakulturrurizm.gov.tr.

SARDEİS ( MANİSA )

Manisa'ya 70 km uzaklıktaki Salihli ilçesinde yer alıyor. Kente en yakın havaalanı İzmir'de Batı Anadolu'nun büyük bir kesimini İö 7 ve 6. yüzyıllarda Lydia Krallığı kontrol ediyordu. Krallık topraklarındaki altın ve gümüş kaynakları sayesinde antik dünyanın en zengin krallıklarından biri olarak var oldu. Adı Lydia uygarlığıyla özeşleşen Sardeis kenti bu krallığın başkentiydi. boz dağlar'ın ( Tmolos) kuzey eteklerinde kuruldu kent cevresindeki doğal kaynaklar sayesinde her dönem güçlü, büyük bir yer oldu. Lydialılar döneminde baş kent Pers döneminde satraplık, roma döneminde metropolis, Hıristiyanlık döneminde psikoposluk menkeziydi.

Lydia dönemine ait kerpiç taş ve kumtaşı bloklardan anıtsal surlar; İÖ 4. yüzyılda inşasına başlanmış ancak tamamen bitirilememiş Artemis Tapınağı ve Roma dönemine ait, sonradan antikçağın en byüük sinagoguna dönüştürülen hamam kompleksi kentin farklı dönemlerinden geriye kalan belli başlı yapılar.


iren17
Başbakan Müsteşarı
12 Şubat 2010 12:26

KÜTAHYA

kutahya tüm dünyada çini beldesi olarak biliniyor. kaynaklara göre çini için gereken hamurun en güzeli burada yer alıyor. çinilerin yanı sıra

özellikle Germiyan Sokağı'ndaki ahşap bağdadi kagir evleri,

gökbilim araştırmalarının yapıldığı VacidiyeMedresesi,

özgürlük savaşçısı Lajos Kossuht'un Macar Evi.

Müzeleriyle Kütahya Ege turunuzun dukalarından biri olmaya aday

Turizm Mdü. 274 223 62 13

www.kutahyakulturturizm.gov.tr

---------------*

------------*

AİÇANOİ (Kütahya )

Kütahya yakınlarıda Çavdarhisar Ovası'nda Kocaçay'ın ( Rhyndakos) kaynağını aldığı yerde Aizanoi. en parlak dönemini İS 2. yüzyılda roma hikamiyeti altında yaşadı.Nehrin iki yakasına yayılan kenti, ikisi bugün ble kulanıla dört köpdü birbirine bağlıyordu. Kentte Tanrıça Kybele ile özdeşleşen yerel Anatanrıça Meter Steune'ye tapınlıyordu. aizanoi'nin en dikkat çekici yapısı İmparator Hadrian döneminde İS 117-138) inşa edilen Zeus Tapınağı'dır. neredeyse ilk günkü halinde olan tapınağın içindeki Zeus heykelini kentin sikkelerindeki tavsirlerinden öereniyoruz. Tiyatro, stadion, ağora, hamallar, antk braj, borsa binası sütunlu caddeler, nektopol ve Meter Steune kutsal mağarası kente kalıntıları görülen diğer yapılar.


iren17
Başbakan Müsteşarı
12 Şubat 2010 12:31

AFYON KARAHİSAR

Afyon ili ve çevresi sağlık turizmiyle dikat çekiyor. Afyon kaplıcalarının şifalı suları buğüne kadar birçok ziyateçi ağırladı. Kente karayolu ve demiryolu ile büyük kentlerden çok rahat ulaşılabiliyor. Kent sınırları içindeki kaplıcalar Afyon'da sağlık turizminin önem kazanmasını sağladı. Kaplıcaların çevresinde kaliteli otellede konaklama imkanı evcut. Kentin jeolojik yapısı nedeniyle, volkanik arazi üzerinde bulunan İhsaniye, İscehiras, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde de değişik biçimlerde, Kapadokya'daki oluşumlara benzer peri bacaları ve kayalar oyulşum kiliseler görülmeye değer. Ulu cami, imaret Camii, Mısri Camii, otpazarı amii, Yeni Caii, Mevlevi Camii, ketin tarihi değer taşılan yerleri başkomutanlk Tarahi Milli prkı da tarih ve doğa meraklıların bekliyo.

Arkeoloji ve Zafer Müzesinide ziyaret etmeli

Turzim Müd. 272 213 70 60


iren17
Başbakan Müsteşarı
12 Şubat 2010 12:44

UŞAK

Türkiye'nin hızla sanayileşen kentlerinde biri olanUşak'a havayolu ve demiryolu ile de ulaşmanız mümkün

Kentteki aybey, Işk, Karaağaç ve Kurtuluş semtleri Osmanlı mimarisinden iler taşıyor. Uşak ve çevresi 16, yüzyıldan beri Türk halı sanatına demgasını vuruor. Sebasteanti kentine ait kalıntılar Sivaslı ilçesinde yer alıyor.

Trizm Müd. 276 223 71 00


iren17
Başbakan Müsteşarı
12 Şubat 2010 12:54

Aşka adanan Kent

APRODİSİAS ( AYDIN )

Stephanos Byzantinos, tarihi İÖ 5000 yıllarına kadar inen Aphrodisias'ın adını Ninoe olarak aktarıyor. bu ismi Tanrıça İştar'ın akad dilindki karşılığı Nino, nin ya da nina'dan geldiği düşünülüyor. Doğu'nun aşk ve Savaş Tanrıçası İştar ile Helenlerinaşk Tanrıçası aphrodike kültleri arasındaki benzerlikler dikkate alındğında Nioe'nin hellenistik dönemlerden başlayarak aphrodisias adıylal anıldığı söylenebilir. Hıristiyanlağını paganizmin yerine alıp kente bir piskoposun atanmasına rağmen aphrodike kültü uzun süre devam etti. Bu dönemde paganiz mi çağrıştıran aphrodisias adı Stavropolis'e ( Haç kenti) tevrildi. Roma döneminde kentteki neykeltıraş oulu ontik dünyanındört bir yanınaün saldlı: ürünleri başkent roma dahil pek çok kente ihraç edildi. Kentte heykel tıraş okulu, piskoposluk sarayı, stadion, tyatro, ağora, hamamlar, aphrodite Tapınağı, Tapınağa giden yolun başındaki anıtsal kapı, odeon, tiyatro, meydan ve imparator augustus ve onun soyundan gelenlerle aphhrodite'ye adanmış bir augustus tapınağı ( sebasteion) görülebilir

Aydın Turzm M. 256- 211 28 42


iren17
Başbakan Müsteşarı
12 Şubat 2010 12:57

DENİZLİ

Denizli'ye trenle ve karayoluyla kolayca ulaşılabilior. Çardak içesi yakınınıdaki havalanından THY'nin istanbul'dan uçuş mevcut. Ege İç Anadolu ve Akdeniz Bögeleri arasına bir gçeit teşkil eden Denizli tektil sektöründeki başarılarıyla adını duyurdu. Anadolunun en eksi dokuma merkezlerinden Buldan kentin kuzeybatısında yer alır.

Denizli yeraltıt su kaynaklarıyla da öne çıkar. Jeotermal merkezlerden bir de Sarayköy ykınlarındaki Kazıldere de yer alıyor.

Turizm Müd. 258 264 39 71


iren17
Başbakan Müsteşarı
12 Şubat 2010 13:10

HİERAPOLİS ( PAMUKKALE )

Hierapolis " kutsal şehir" anlamın geliyor. Kente bu kutsallığı binlerce yıldır şifa dağıtan kalsiyum aksitli sular veriyordu. İö 190 yılında II. Eumenes tarafındn kurula Hierapolis İÖ 188 yılında Apemeria Barış Antlaşması ile Pergamn Krallığı'na verildi. Defalarca depremde zarar gören Hierapolis roma egemenliğnde en parlak dönemlerini yayadı. İÖ 17'deki büyük sarsıntıdan sonra Doma mparatoru Tiberius'un yardımı ile yeniden kuruldu. Sütunlu galeilerleçevrili cddasi. gladyatör dövüşlerinne de yapıldığı 9 bin kişilik tiyatrsu

hamamlar ve geniş nekropolü bu doğa harikasının antik dekounu tamamlıyor.

pamukkala travertenleri ve Hieropoliskenti UNESCO dünya kültür mirası listesinde

Leodikeai : Denizli'nin 6 km kuzeyine yer alıor. İmparator Diocletianus'un fermanlarında kenine özgü kumaşlrından söz edilen laodikeia bugün anadolu'da adı Ladik'e dönüşen kentlerden birdi. Kent İÖ 3. yüzyılda Seleuks Kral II.antiokhos tarafından eşi Leadike adınakuruldu. Apameia Barış antlaşması ile İÖ 188'de pergamon Krallığna daha sonra da roma'ya bağlandı. Sutunlu anacaddeler kenti ortadan ikiye bölüyordu. kente Suriye, Ephesos, Aphrodisias ve Hierapolis adı verilen kapılardn giriliyoru. Stadion yapıının yanıdaki elip duvralar çevrili alan ise gladyatör dvüşleri içi kuyyahıyışondu. Anıtsal çeşme Roma İmparatoru Caracalla'nın İS 215 'deki ziyareti şerefine yapılmıştı. Ticari hayatın merkezi ağoralar kent için büyük öneme sahipti ve biri kısen açığa çıkarılan üç agora bulunuyordu. Kentin çevresi tmülüs lahit ve tonoz örtülü odalar şeklinde farklıtipte mezarla içirene nekropollerle çevrilydi.


iren17
Başbakan Müsteşarı
12 Şubat 2010 14:46

A*K*D*E*N*İ*Z/ KIYILARI

KÖYCEĞİZ

Denizle bağlantısı 10 km uzunluğunda dr bir kanamal ( dalyan ) sağlayan Köyceğiz Gölü, su sporları için ideal bir merkez niteiğinde

NASIL GİDİLİR

Köyceğiz, İstanbul'a 864, Ankara'ya 762, İzmir'e 280 Muğla'ya60 km. İlçeye muğladn ve ortaca'dan kalkan otobüs ve minibüslerden kolayca ulaşılıyor. Dalaman Hava alanı Köyceğiz 'e 35 km

KONAKLAMA

Atila otel 252- 262 11 50

Falcon Crest 252- 266 02 21

Kaunos Hotel 252 262 42 88

özay Hotel 252-262 43 00

panorama Plaza 252-262 37 73

Villa Salkım 252-266 00 92

GEZİLECEK YERLER

Köyceğiz Gölü : Suyu hafiftuzlu Köyceğiz Gölü nadir birdoğal hazine. Gölün fazla sularını Akdeniz'e taşıyan 12 km kanal, geniş sazlık ve bataklık alanlar yaratıyor. bu rada labirenti andırn suyollrı arasında kano sporu e tekne turları yapılır. Mahay, deniz kaplumbağalarının önemli ymurtlama yerlerinden İztuzu kumsalı'nda akdeniz'e açılıyor. Köyceğiz Gölü ve Dalyan Knalı'nın olşturduğu verimli bölge ço sayıda bitki türü barındırdığı gibi kuşlar için de önemm taşıyor. Yine bu sistemde yer alan sülüngür ölü de nil kaplumbağası için öneli bir yumurtlama alanı Köyceğiz Gölündeki küçük adada görülen kalıntılar cenevililer öneminde inşa edilen hapis haneye ait.

Sultaniye Kaplıcaarı : Köyceğiz Gölü'nün günye kıyısındaki kaplıcanın suları çeşitli hastalıkların tedavisinde yararlı oluyor. kaplıcaya Dilyan'tan tekneyle gidilebildiği gibi köyceğiz'den dolmuşla ulaşmk da mümkün.

Ekincik : Doğal yat limanıolarak biminen ekincik, mavi yolculuğa katıllanlrın uğrak yeri Köyceğiz'e 40 km'lik orman içi yolla bağlannan koyun en ünlü yanı kumsalı.

Kulak mesiri Yeri : Kargıcak Çayı'nın göle döküldüğü yerden bulunan ve günlük ağaçlarıyla çevrili kulak'ta tamping alanı da var.

Yuvarlak Çayı : Köyceğiz'le ortaca ilçesini birbirinden ayırn çayın suyunydn faydalanılrak kurulan " Alabalık Tesisleri" Tikriye'deki önemli tesislerl arasında

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Belediye 252-262 05

Devlet Has. 252-262 47 18


iren17
Başbakan Müsteşarı
12 Şubat 2010 15:31

DALYAN

Köyceğiz gölünü denize bağlayan doğal kanalı kıyısına kurulu Dalyan. Uzunluğu 12 kilametreyi bulan Dalyan kanalı, kıvıla köyceğiz Gölü'nden akdeniz'e ilerliyor. Önemli bir ekosistem olan ve suyusizürek temizleyen sazlıklar 1700 hektarlık delta boyunyca yayılıyor. bu sazlıklar arasında sea kayak yapanlara rastlanıyor.

NASIL GİDİLİR

İstanbul'a 880, ankara'ya 750, İzmir'e 300 km Dalyan'a direkt otobüs yok. Şfethiye yönüne giden otobüslere binip. ortaca'da inmek gerekiyor. Ortaca'dan minibüs veya taksiyle Dalyan'a ulaşılyor. dalyan'a en yakın havaalanı Daaman'da

KONAKLAMA

Club alla Turca 252 284 46 16

Dalyan Dostları evi 252- 284 55 21

Dalyan Horizon 252 284 33 89

Happy Caretta 252 284 21 09

Konak Otel 252 284 30 00

osmanlı Hanı apt Otel 252 284 44 98

Sulta Palas 252 284 21 02

Yunus ,otel 252 284 51 20

YEMEK

Bütün balık çşit

lerinn yanısıra kömürded pişirilmiş mavi yengeç çok ünlü veDalyan'da en çok tercih edilen yiyeceklerdin başında gelir.

Denizatı 252 284 21 29

Melody Rest. 252 284 20 09

Ramazan Han 252-284 41 83

GEZİLECEK YERLER

İztuzu : Dalyan'a 12 km. kumsal, Köyceğiz Gölü'nü dnize bağlayan kanalın ağzından başlayarak 5 bin 400 metre boyunca uzanıyor. Tabiatı Koruma Aalhı ilen edilen sahil, caretta caretta'ların yumurtalarının bıraktığı yerlerden İztuzu'na minibüs ve tekneyle ulaşım yapılır.

Çamu Banyoları : Vucuda sürüdüğünde, güzelllik verdiğine inanılıyor.Banyolara Dalyan'dan teknelerle ulaşılıyor.

Kaunos : Köyceğiz ilçesinin sınırları içide kalan antik kente Ortaca ilçesi veya Dalyan kasabasından karayolu ile ulaşılabilir.Strabon'a göredeniz kıyısıda bulunan Kaunos'un zamanla, bugün sülüklü adı verilen yerin bataklığa dönüşmesiyle deniz bağlantısı keildi. Likçe yazılarda Ksibde olarak anılar kentin turluş söylencesi şöyl Miletos'un oğlu Kaunos, aşkına karşılık veremediği Byblis'in canına kıyması üzerine miletos'un terk edip bu keni kurar. İlk yereşim izleri İÖ 8. üyıla uzansa da kaunosluların tarihte adları İÖ 8. yüzyola uzansa da kaunoslu ların tarihte adları İÖ 545'de pers genelari lharpagos'a karşı gösterdikleri dirinişle öne çıktı. arkaik dönemin ardından kentte hellenistik roma ve bizans dönemler yaşandı. iki kısımdan, akropol ve aşağı şehirden oluşan kentin kuzeyindeki yamaçlarda sayıları 150'yi bulan anıtsal kaya mezarı var. antik dünyanan büyük kentlerinde görülebilecek yapılar ve liman kalınılraının yanı sıra yazıtlar dan da anlaşılacağı gibi birçok tapınağın varlığı biliniyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

turizm Danışma 252- 284 42 35

Sağlık Ocağı : 252 284 20 33


iren17
Başbakan Müsteşarı
12 Şubat 2010 15:42

SARIGERME / DALAMAN

Önü deniz arkası orman ola Sarıgerme 7 km'lik kumsalının yanı sıra, Dalaman Havaalanı'na yakınlığıyla da yerli ve yabanı turistler için çazip bir belde

NASIL GİDİLİR

Sarıgermen için Fethiye ve Göcek'e giden otobüslere binip, Ortaca'da inmek gerekiyor. buradan Sargğerme'ye minibüzl ulaşım sağlanıyor. dalaman Havaalanı'na uzklığı 20 km

KONAKLAMA-YEMEK

Bölge çok yldızlı oteller cenneti adeta. Osmaniye köyünde bahçe içinde bulunan lokanta ve çay bahçeleri var. sarıgerme ve Paradise Restaurant bunlardan sadece iki tanesi. balık lokantaları da güzel bir seçenek. Bunlardan birine gittiğinizde ise Dalyan kefalini izgara yaptrmanızı öneririz.

GEZİLCEK YERLER

Dalaman Havaalanı'na yakınlığı ve moern konaklama tessilerinni hizmete grimesiyle poyülerleşen Sarıgerme, Osmaniye köyünden sahilinin adı Sahilin açığındaki Babada, marmara G arasında doşalan teknelerin ve yatların uğrak yerlerinden iri

Dalaman Ovası : Dalaman Ovası, aynıada taşıyan çayın oluşturduğu geniş bir kıyı ovası. denize yakın güneydoğu ucunda dört göll ve bunları çevereleen bataklık, sazlık ve ılgınlardan oluşan bir sulak alan sistemi vra. Birbirine doğal kanallarlal bağlı gölllerin en büyüğü Kocağöl : Buraya Kapıkargın köyünden ulalılıyor. Daaman Ovası kükürtü su kaynaklarının bolluğuyla da dikkat çekiyor. Çürük Dağı'nın dibinden 12 ayrı gözden kaynayan sıcak mavi su,doğal bir havuz oluşturuyor. dalaman ÇAYI'NIN DENİZE DÖKÜLDÜĞÜ YER ZENGİN KMULLARLA KAPLI. BURASI Balıkçılar için de önemli bir barınak. dalaman kusalı. türkeyi'de denizkaplumbağalarının yumurta sıraktığı önemli alanlardan biri. Ovada Kargın ve Kükürrt göllerinde ise Nil kaplumbağazı yaşıyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Ortaca Belediyesi 252 50 17

Develet hASTANESİ 252 282 53 13


iren17
Başbakan Müsteşarı
12 Şubat 2010 15:56

 

GÖCEK

tükiye'nin en lüks marinalarına sahip olar göcek'in içinden enize giriliyor. Trafikğe kapalı olan Göcek v çevresindeki antık kalıntıları gezebilir, tekneturlarıyla çevre koylarda denize girebilirsini.

NASIL GİDİLİR

Mağla'ya 100, Fethiye 'ye 37, Köyceğiz'e 30, Dalaman'a 22 km uzaklıktaki Göcek'e Fethiye otogar'dan kalkan minibüslerle gidiliyor.

KONAKLAMA

A&B home 252- 645 18 20

Begonvil Sites 252 645 13 94

Dalya life 252 791 10 40

Lykia Ressort aprt. 252 64528 28

Mr. Dim Apart 252 645 19 69

Yonca Resteat 252 645 22 55

GEZİLCEK YERLER

Fethiye ile Dalyan arasındaki eski bir köy olan Kalimche üzerine kurulu Göcek Tekne turu düzenleyenlerin " ön iki adalar" adı verdikleri adaların sayısı gerçkten daha fazla irili ufaklı yanyana altı adacıktan oluşan Yassıca adalar, geniş kumsallarıyla turistlerin ilgisi çekiyor. mavi yolculuk teknelerinin ve yatçıların gözdesi Göcek, türkiye'nin en iyi marinalarına sahip, Dunyaca ünlül birçok ismin tenesi bu miranelarda konaklıyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

bELEDİYE 252 646 19 36


iren17
Başbakan Müsteşarı
28 Nisan 2010 22:02

 

FETHİYET

antikçağda adı Telmessos olan muğla iline bağlı Fethiye. mavi yolculuk teknelerinin en sık uğradığı limanlardan, fethiye'nin yakın çevresindeki koyları mavi yolculuğun yanı sıra yürüyerek de dülaşabilirsiniz.

NASIL GİDİLİR

Fethiye, İstanbul'a 720 Ankara'ya 650, İzmir'e 360, Dalaman Havalaanı'na 40 km Otobüs firmalarının çoğunun Fethiye'ye direkt seferi var.

KONAKLAMA

Fethiye, Ölüdeniz, karagözler, hisarönü ovacık, Belcekız, Faralya, göcek, Üzümlü , gibi birçok merkezde kalacak tatil köyü, otel, pansiyon bulunuyor. seçenekler bu rehbere sığmayacak kadar çok. muğla Turizm Müdürlüğü'nün web sayfasından ( www.mugla.kulturturizm.gov.tr) Fethiye merkez ve civarındaki otel ve pansiyonların telefonlarına ulaşmak mümkün.

GİDİLECEK YERLER

Fethiye'de Osmanlı dönemine ait 1791 yılında yapılan Eski Cami ve Fethiye Hamamı Paspatur Çarşısın'nda bulunuyor. ilçe ve çevresinde pek çok lahit ve kaya mezarı var. Lykia dönemine ati olan, savaştıları simgeleyen kabartmalarla süslü anıtsal mezar PTT yanıda bulunuyor.

Fethiye Kalesi :

Şehrin güneyinde yükselen kalenin, Aziz john'un şövalyelerine ait olduğu sanılıyor. Duvarlara oyulmuş birkaç yazı, tarihi belirsiz bir sarnıç dışında, tepenin doğu yüzünde küçük ve basit iki kaya mezarı bulunmaktadır.

Ölüdeniz :

Fethiye'ye 14 km uzaklıktaki Belcekız koyu'nun içinden uzanır. kumsal, buradaki 950 hektarlık alan Kıdrak Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Fethiye'den dolmuşla ulaşılabileceği gibi günübirlik tekne turları da yapılıyor.

Telmessos Antik Kenti:

antik kent kalıntıları ileç merkezinde ve çevresinde görülüyor. İki tiyatrosundaki birinin yeri biliniyor. telemessos kalıntılarının çoğu kaya mezarları ve Lykia tipi lahiter


iren17
Başbakan Müsteşarı
02 Mayıs 2010 21:50

Kadyanda: Fethiye'nin 19 km kuzeydoğusundaki üzümlüden antik kente ulaşmak için birkaç saatlik tırmanış gerekiyor. fethiye ovasına hakim konumdaki kentte, ulaşmak için birkaç saatlik tırmanış gerekiyorFethiye ovasına hakim konumdaki kentte bilinen en eski kalıntı iö 5. yüzyıldan daha eski değil. Surla çevrili kentin kamu yapılan akropolisin ortası ve güneyine dağılmış durumda kent merkezinde tapınak, stadion, hamam akropolisin güney ucunda ise tiyatro bulunuyor. agora kentin güneybatısında akropolis eteğinde de iki kaya mezarı var.

Kelebek Vadisi : Babadağ'ın eteklerinde yer alan vadiye ölüdeniz'den tekneye gidebilirsiniz. Ködümsü Limanı olarak da bilinen koy ve vadi 1995'te 1. derece doğal sit alanı ilan edildi. Konaklama sadece çadır ve ağaç çardaklarda mümkün. vadiye adını veren kelebekleri görmek için ise tarmanışta deneyimli olmak gerekiyor. vadinin içindeki iki patikadan şelalelere giden yol birinci şelaleye kadar zor değil. ancak yola devam edcekler için tecrübe gerekiyor. ikinci patika faralya (uzun yurt) köyün çıkıyor. bu yolda birkaç kere ip merdivenlerden tırmanmak gerekiyor. Yaz aylarında kurulan kır lokantasında yemek servisi yapılıyor.

Kabak KOYU : Kabak Koyu çam ağaçları arasında bir kaç ev ve birkaç kampingin yer aldığı tertemiz denizi ve doğası ile muhteşem bir yer. fethiye'den kalkan minibüsler koyun üst tarafındaki yolda sizi indiriyor. buradan yaklaşık 20 dk.lık bir yürüyüşle koya ulaşıyorsunuz. Burada dört beş tane kampingi bulunuyor. ağaç evlerde ve basit bungalovlarda ya da çadırla konaklayabilirsiniz.

gemile Kamp 252 642 10 16

Naturel Life 252 642 11 81

Sultan Kamping 252 642 12 38

turan kamping 252 642 12 27

Gemiler Adası : ölüdeniz ya da gemiler koyu'ndan teknelerle ulaşılan ada üzerinde İS 5-11. yüzyıllar arası yapılmış Bizans dönemine ait kilise, şapel sivil yapı kalıntıları bulunuyor.

Katrancı Koyu : fethiye 'ye 17 kilometre uzaklıkta, Muğla yolu üzerinde yer alır. denize kadar uzanan sık çam ağaçları ile kaplı koyda çadırlı kamping yapılabiliyor.

günlük ( Küçük Kargı) fethiye Muğgla karayolu üzerinde , kente 19 km mesafede yer alır. Sık günlük ağaçları ile bezeli koy, kamping ve günü birlik mesire alanıdır.

Çalış Plajı : ilçeye 5 km mesafedeki plaj 4 km kumsalı ile dikkat çeker. "Caret ta caretta'larında mekanı olan kumsalda su sporhları aktivitelerinin yanı sıra birçok tesis bulunuyor.

Kayaköy : kayaköy ölüdeniz'e5 km uzaklıkta eski bir Rum köyü. Kayaköy Sanat Kampı mayıs aralık arasında birer haftalık dönemlerde ziyaretçilerini ağırlıyor. Kayaköy Sanat Kampı : 533 763 62 73

Babadağ : Türkiye'nin güneyindi batıdan doğuya kat eden Toros dağ sisteminin bir parçası Babadağ fethiye'de ölüdeniz'in arakasında, kumsaldan itibaren aniden yükseliyor ve 1969 metreye ulaşıyor. babadağ'ın zirvesine çıkan 13 km patika teknik zorluk içermiyor. amasık bitki örtüsü, değişken zemin yapısı ve yaz ayladrında ki sıcak ve kurak iklim kendine özgü güçlükler yaratıyor. Babadağ bir günde denizden 2 bin metreye yakın yükselip inme imkanı sunmasıyla eşsiz bir özelliğe sahip. her adımda değişen bir manzara ve dağın zengin florasını görme imkanı sunan bu rotayı tecrübeli yürüyüşçüler mutlaka denemeli, keçiboynuzu , sandal, mersn, yabani badem, akçaağaç, sedir ve ardıçlar yol boyunca yürüyüşe eşlik ediyor.

Toplam 299 mesaj
12345678910111213»

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi