Editörler : oto-danisman-expert
11 Eylül 2015 20:35

Pert araçlara(hukuki adı gizli ayıp)dikkat edelim

Günümüzde otomobil tutkunlarının sık sık karşılaştığı sorunlar; aracı satın aldıktan sonra ortaya çıkan pert araç kaydı, hava yastıklarının patlamış olması, sıfır araçlarda boyamanın ortaya çıkması vs.

Daha sonra bu tuzağa başkalarının düşmemesi için başıma gelen bir alım satım ilişkisini bu forum aracılığı ile sizlerle paylaşmak istedim.

Aşağı da sizlere aktarmış olduğum nedenlerden ötürü araç alım satımında izlenen bazı yol ve yöntemlerin güvenilirliğinin olmadığını açık bir şekilde göreceksiniz.

Bir alıcı olarak yapmış olduğum tüm hususları sırasıyla aktarıyorum.

a) Tanıdığım bir motorcu ustası marifetiyle incelettirdim ve bana araçta genel anlamda sorun olmadığını söyledi.

b) Sonrasında aracı profesyonel anlamda araç kontrol işini yapan ARAÇ TEST MERKEZİ'ne(exspertiz) götürdüm ve orasıda aracın % 72,0 sağlam olduğuna ilişkin rapor düzenledi. Exspertizce düzenlenen raporda aracın PERT(gizli ayıp) olduğuna ilişkin herhangi bir ibare yoktur. aynı zamanda aracın hava yastıkları patlak olmasına rağmen exspertiz raporunda sağlam olarak nitelendirilmiştir.

Araç test merkezi yetkililerince şifahi olarak yapmış olduğum görüşmede test aşamasında kurumsal olarak aracın hava yastığı gösterge ışığını dikkate aldıklarını, aracın hava yastıklarının içini açarak kontrol etmelerinin mümkün olmadığını ve bu nedenle aracın hava yastıklarının patlak olup olmadığına ilişkin ikaz ışığı haricinde herhangi bir güvence veremeyeceklerini, patlak olan hava yastıklarının sağlam süsü verilmesinin suç olduğunu beyan etmişlerdir

c) Yine halk arasında çokça kullanılan mesaj yoluyla plakadan araç sorgulama uygulaması olan ve hiçte güvenilir olmayan 5664?e aracın eski plakası üzerinden mesaj gönderdim. Sorgulama cevabında araçta küçük bir çarpmadan dolayı 600,00 TL. civarında işlem yapılmış ancak aracın PERT(gizli ayıp) olduğuna ilişkin herhangi bir ibareye rastlanılmamıştır.

d) Aracın servisi ile irtibat kurarak aracın şase ve motor numarasından kontrolünü yaptırdım ve servis kayıtlarında da ufak parça değişiklikleri dışında aracın PERT(gizli ayıp) olduğuna ilişkin herhangi kayda rastlanılmamıştır.

f) Araç sahibi, sahibinden.com internet sayfası üzerinden vermiş olduğu ilanda da aracın PERT(gizli ayıp) olduğuna ilişkin herhangi bir açıklamada bulunulmamıştır.

g) Aracın sahibine hava yastıklarında bir sorun olup olmadığını herhangi bir kaza nedeniyle hava yastıklarının patlayıp patlamadığını defalarca sordum ve kendisi de defalarca ben araçla herhangi bir kaza geçirmedim hava yastıkları sağlam diye beyanda bulunmuştu.

Son olarak aracın pazarlığını yaptık ve 28.350,00 TL. olarak anlaştık.

3-) Yukarıdaki açıklamalarımdan görüleceği üzere bir alıcı olarak; örf ve adete göre olsun diğer hususlara göre olsun bütün yükümlülüklerimi yerine getirdikten sonra ve yukarıda açıklamaya çalıştığım tüm bu hususlara güvenerek aracı noter satış sözleşmesi ile satın aldım.

4-) Aracı teslim aldıktan birkaç gün sonra trafikte ilerlerken direksiyon simidinde bulunan aynı zamanda aracın ambleminin bulunduğu göbek sarsıntının etkisiyle yerinden çıktı ve üzerime düştü ve bu surette altından hava yastığı belirdi.

5-) Bu durumun normal olmadığı kanısına vararak aracı göstermek üzere aracı özel Toyota Corolla servisine götürdüm. Serviste çalışan ustalar direksiyon simidinde yapmış oldukları incelemede hava yastıklarının daha önce patlamış olduğunu ve o haliyle yaptırılmak suretiyle yuvasına geri sokulup üzerinin kapatıldığını herhangi bir kaza durumunda aracın hava yastıklarının patlamayacağını ve can güvenliğimin olmadığını söylediler. Özel servis çalışanlarınca bana söylenen bir diğer husus ise araçta bulunan hava yastıklarının durup dururken patlamayacağı ancak ağır bir kaza neticesinde patlayacağı ve aracın geçmişini incelemem, araştırmam gerektiğiydi.

Bunun üzerine tanıdık bir sigortacı vasıtasıyla haricen yaptırdığım inceleme ve sorgulama sonucunda aracın ilk sahibinde iken meydana gelen kazada ağır hasara uğradığı ağır hasar türünün TAM ZİYA NEDENİYLE PERT OLUDUĞU'nu öğrendim. Aracın PERT(gizli ayıp) olduğunu öğrenmeme ilişkin bir diğer husus ise Bilgi ve Gözetim Merkezince sigorta acentelerine sunulan bir hizmet olan tramer poliçe uygulaması denilen bu sistemin, sadece sigortacıların kullanmış olduğu hatta bazı sigortacıların bile bu sistemi kullanamadığı göz önüne alındığında vatandaş olarak alım satım aşamasında benim bu bilgilere ulaşma şansım oldukça zor bir yol ve yöntem olmasıydı.

Şimdi içinizden bir kaçınız şöyle bir şey düşünebilir, iyi de kardeşmi madem buna bakabiliyordun aracı satın almadan neden bakmadın. Haklısınız belki bakılabilirdi yalnız siz hiç şeytanla alış veriş yaptınız mı karşınız da ki şeytan olunca mevzu mahkemelik oluyor. Ayrıca bu konuyla ilgili Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin E. 2012/15893, K. 2012/25280 sayılı kararında; ?davacının satın aldığı araçla ilgili olarak Trafik Şube Müdürlüğünce tutulan kayıtları ve aracın sigorta kayıtlarını inceleme yükümlülüğü yoktur. Davalı satış öncesi davacıyı aracın pert olduğu konusunda bilgilendirdiğini veya alıcının bu hususu bildiğini, ispatlayamamıştır. Davalının iyi niyetli olduğu söylenemez. Satışa konu araç hukuki ayıplıdır. Satıcı ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.? hükmüne yer vermiştir.

Bütün bu işlemlerden sonra satış işlemini gerçekleştiren aracı aldığım kişiyi aradım. Kendisine bana PERT(gizli ayıp) olmuş daha sonra sigorta şirketinden alınıp yapılarak trafiğe kullanıma çıkarılmış aracı sattığını, aracını geri almasını ve paramı iade etmesini söylemiş isem de ben bunu yapamam, geri para iadesi yapamam, aracı 2009 yılından beri kullandığını kendisinin araç ile büyük çaplı tam ziyaya yol açacak bir kaza geçirmediğini, dolayısıyla yapılan araç satış sözleşmesinden dönmeyeceğini beyan etti ve dava açmam gerektiğini söyledi.

Hal böyle olunca aracı satın almış oluduğum kişiye aracı satın aldıktan bir hafta sonra aracı alıp paramı geri iade etmesi için ihtarname çektim;

Borçlar Kanunu madde 227'de belirtildiği üzere;

Satıcının satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hâllerde alıcı olarak tarafıma tanınan seçimlik haklardan biri olan ?1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme.? hakkımı kullanmak istediğimi kendisine ihtar ve ihbar ettim.

15-) İhtarnamede içerik olarak; ayıbını gizleyerek, ağır hasarlı aracı (pert olmuş yapılıp trafiğe çıkarılmış) geri almasını, ödediğim araç bedelini tarafıma iade etmesini bunu yapmadığı taktirde aleyhine gizli ayıptan dolayı ayıba karşı tekeffül hükümleri çerçevesinde dava açacağımı, bildirdim.

16-) İhtarname ilgili kişiye tebliğ edilmiştir. Lakin davalı ihtara yazılı veya sözlü hiçbir şekilde cevap vermediği için Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açmak zorunda kaldık.

Yukarıda belirttiğim hususlar dilerim başkalarına ışık olur. Ve benim gibi başkaları da mağdur olmaz.

11 Eylül 2015 21:44

Hocam piyasada bu sekilde dolaşan birçok araç var ve bir şekilde alınıp satılıyor ... alırken her zaman bir bilene danışın ve güvenilen kişilerden araç almaya özen gösterin

11 Eylül 2015 21:47

Çok geçmiş olsun hocam kimsenin bu tür araçlar almasını istemem ve bu duruma düşmesini istemem.... tekrar cok

geçmiş olsun


şapşipşipşop
Aday Memur
12 Eylül 2015 10:45

öncelikle geçmiş olsun.

bu konularda çok hassas biri olarak, geçen sene 2006 focus aldım.

araç çorumda, ben istanbuldayım. çorum sanayide tanıdıklar vardı, ben gitmeden araca bakmışlar. 3-4 usta kontrol etmiş aracı, araç temiz dediler.

ustalar işin ehli olmasına rağmen 200TL verip ford yetkili serviste expere soktum aracı.

kaporta-motor olarak sanayideki ustalar ne söylediyse aynısı çıktı.

servisin şu avantajı oldu: 2006 focus otomatikleri bilen bilir, şanzımanları sıkıntılıdır.

servis kayıtlarına bir baktık, araç sıfır alındıktan sonra daha 1.ayında şanzımandan ses geliyor diye servise gitmiş. hemde 4-5defa. en sonunda şanzıman komple değişmiş.

sonra 2006dan beri şanzıman sıkıntısı yaşanmamış.

değişen parçalar vs. hepsi sayfa sayfa görünüyor serviste. tabii bunların görünmesi için araç bakımlarının serviste yapılması şart.

servisten öncede sigortacı bir arkadaşımdan aracı sorgulattım, sigorta kayıtlarında da birşey çıkmadı. 5664 sms servisinde de sıkıntı çıkmadı.

aracı aldım. 8ayda 14,000km yaptım. üstüne 600 TL kârla sattım.

araç alırken izlediğim yolu izlerseniz sıkıntı yaşamazsınız inşaallah.


civri05
Aday Memur
12 Eylül 2015 20:19

öncelikle iyi dilek ve temennileriniz için teşekkür ederim ... lakin bazı durumlar vardır ki insan ne yaparsa yapsın ne önlem alırsa alsın insanın başına gelir... bizimkisi de öyle bir şey oldu. Allahın izniyle ben bu yola baş koydum ... nush ile uslanmayanı etmeli tekdir tekdir ile uslanmayanın hakkı kötertir sözü bu gibi yüzsüz insanlar için güzel bir söz ... biz gerekli uyarıları yaptık bundan sonra onun hakkı kul yanında da Allah katında da kötertir .. biraz zaman alcak belki ama benim acelem yok sabırla beklicem.. ayrıcı açmış olduğum dava sonuçlanınca sizlerle yine paylaşacağım...


aydınkentli-92
Genel Müdür
12 Eylül 2015 23:06

hocam sonuç???


"denge"
Müsteşar Yardımcısı
13 Eylül 2015 19:57

geçmiş olsun. inşallah dava en kısa zamanda lehinize sonuçlanır.

aklıma şu geldi:

noter sözleşmelerinde satan kişinin "araçta pert kaydı yoktur" diye bir ibaresini yazdırabilir miyiz acaba?


civri05
Aday Memur
13 Eylül 2015 23:42

aydınkentli buradan şu sonucu çıkarabilirsin birincisi ben bu paylaşımı bilgi amaçlı yaptım belki olur ya yarın senin başına da gelirse izlemen geren yol anlamında ışık olur ... ikincisi ve daha önemlisi senin burdan ne anlamış olduğun,


civri05
Aday Memur
13 Eylül 2015 23:46

evet denge yazdırabilirsin ... böyle bir durumda aracın pert kaydının olduğunu satıcının alıcıya bildirmesi gerekiyor aksi takdirde konu yargıya giderse gizli ayıp hükümleri uygulanıyor... bu konuda, aracın pert olduğunu bilmediğinden ötürü alıcı lehine sonuçlanmış birçok yargıtay kararları var ...


ZiGaRa
Aday Memur
14 Eylül 2015 10:05

geçmiş olsun insallah en kısa zamanda haklılığınız ispatlanmış olur.

Galericilerden ve al-satçılardan araç almak pek akıl karı değil diye düsünüyorum . Bu yüzden e-devletten araç sorgulamadan en son ne zaman el değiştirmiş ona bakarım. Kısa süre önce el değişmiş ise hiç bulaşmam o araca. sonrasında aracın evveliyatını arastırırım veya baktırırım.

Gerçi ne kadar araştırırsan araştır; aracın her parçasını kontrol edemediğinden mutlaka masraf çıkıyor :D


bizimselim
Genel Müdür
14 Eylül 2015 12:54

pert araçların tekrar trafiğe çıkışının yasak olması lazım..devlet buna nasıl müsade ediyor..


civri05
Aday Memur
14 Eylül 2015 14:39

önceden yoktu ama şu an onunla ilgili düzenleme yapıldı ve yasaklandı.

Toplam 11 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi