Editörler : F16 Gökçen


Yasaklı
05 Kasım 2011 22:36

Tuzu azaltmak neden önemli...

Organ yetmezliğinin de aralarında bulunduğu birçok sağlık sorununa neden olan yüksek tansiyon hastalığına yakalanmamak için tuz tüketiminin azaltılmasının şart olduğu bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Doç. Dr. Murat Topbaş, organların korunmasının yaşamsal önemi olduğunu vurguladı.

Özellikle kan basıncının yüksekliğini ifade eden yüksek tansiyonun zamanla organlara zarar verebildiğini dile getiren Topbaş, şöyle devam etti:

''Yüksek tansiyonun bilinen en önemli nedeni, günlük alınan tuz miktarının fazla olmasıdır. İnsan vücudunun yemek tuzuna günlük gereksinimi 5-6 gramdır. Biz zaten bu miktarı normal şartlarda, yemek ve ekmeğimize koymasak bile etten, tahıldan ve diğer her türlü gıdadan almaktayız. Yani yiyeceklerimizin hiçbirine tuz eklemesek de biz bu günlük gereksinimi karşılamaktayız. Tuzu eklememizin tek nedeni damak tadımız. Ancak bu damak tadı için yaptığımız tuz kullanımı ise yapılan araştırmalarda, günlük almamız gerekenin 3 katı tuz tükettiğimizi gösteriyor. Günlük 18-20 gram arasında tuz tüketiyoruz. İşte bu aşırı tüketim yüksek tansiyona davetiye çıkarıyor.''

Yemeğin tadına bakılmadan tuz eklenen durumlarla da sık sık karşılaşıldığını dile getiren Topbaş, ''Oysa bu tür durumlar ve tuzu sevmemiz, bizi kesinlikle ve kesinlikle ileride hipertansiyona aday yapacaktır. Çeşitli ülkeler artık tuz kullanımının azaltılması için kampanyalar yapmakta. Örneğin İngiltere, yeni nesle tuz tadını tanıtmama kampanyası yürütüyor, bazı ülkelerde lokantalarda tuzluk bulunması, hazır gıdalara tuz atılmasının yasaklanması gündeme geliyor'' dedi.

''Ekmekte Tuz Oranının Azaltılması Çok Önemli''

Türkiye'de de ekmekteki tuz oranının azaltılması yönünde çalışma başlatıldığını, bunun çok önemli bir girişim olduğunu anlatan Topbaş, ''Ekmek yemeden karnımız doymaz. Ancak ekmekte de ölçüsüz atılan tuz, günlük alınması gereken miktarın çok üzerinde. Bu yeni çalışmayla ekmeğin daha sağlıklı olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Topbaş, ekmeğin yanı sıra simit, poğaça, hamur işleri ve hazır satılan fast food ürünleri, dönerlerde ölçüsüz tuz kullanımının da önüne geçilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Doç. Dr. Topbaş, şöyle konuştu:

''Hipertansiyona sessiz ölüm diyoruz. Çünkü çok ciddi belirti veren bir hastalık değil. Baş ağrısı, kalpte çarpıntı gibi şikayetler olsa bile büyük çoğunluğu belirti vermez. Hipertansiyondan korunmak veya onu kontrol altında tutmak, organların korunması için de çok önemli. Kan basıncının yüksek olması, organları besleyen küçük damarların beslenmesinin bozulmasına neden olur. Örneğin göz, retina tabakası, böbrekler, kalbi besleyen koroner damarlar, beyin damarları bundan olumsuz etkilenir ve sonuçta bu organlar görevlerini yapamaz hale gelir. Ülkemizde özellikle böbrek fonksiyonlarının kayıplarına neden olan hastalıkların başında yüksek tansiyon gelmektedir. Kontrol altına alınamadığında böbrekler sessizce işlevini kaybeder. Ayrıca hipertansiyon körlüğü, kalp krizine, beyin kanamasına da yol açabilir.''

"Alıntı-İnternet"


anreka
Yasaklı
17 Kasım 2011 16:50

Tuzu azaltmak neden önemli...


Ynsemre
Daire Başkanı
19 Kasım 2011 14:08

Ben tuz kullanımını 3 sene önce bıraktım ve artık ağzıma bile sürmüyorum tuzu.Yaşım 29 .Şimdi de şekeri ve hamur işlerini yavaşça bırakmayı düşünüyorum.


"Dört_Köşe_Memur"
Daire Başkanı
30 Kasım 2011 16:43

güzel paylaşım için tşk ler....

02 Aralık 2011 14:10

Kalp ve damar hastalıklarından tuz kullanımının azaltılması ölüm oranının da düşüş demektir hiper (yüksek)tansiyon kardiak(kalp) sorunlar da tuz alımı çok önemlidir ve arkadaşında belirttiği üzre günlük oran 5-6gram arası normal ihtiyaçtır fazlası zarardır.


thetis.86
Aday Memur
03 Aralık 2011 13:48

24 yasındayım, 5 sene önce hamburger, keççap,mayonez yemeyi bıraktım, 4 sene önce salam, sucuk,sosis vs. yemeyi bıraktım. 3 sene önce kolayı ve diğer gazlı içecekleri içmeyi bıraktım, 2 sene önce sıcak içeceklere şeker atmayı bıraktım, 1 buçuk yıl önce tuz kullanmayı bıraktım, azaltığım diğer zararlılarıda yavas yavas bırakmaya devam ediyorum, bu gibi önlemler erken yaşlarda alınırsa kronik olacak hastalıklarda dahil biçoğundan korunabileceğimize inanıyorum. yaşlılık hastalığı dediğimiz biçok hastalıklar aslında günümüzde gençlerdede görülmeye baslandığından bu konulara kulak kabartmamız ve önlemini almamız acil olan bir durumdur.


anreka
Yasaklı
03 Aralık 2011 19:29

Tuzu azaltmak neden önemli...


anreka
Yasaklı
11 Aralık 2011 09:08

Tuzu azaltmak önemli KOLA yı tümden kaldırmak daha da öönemli

KOLA nın vucüdumuza yaptığı TAHRİBAT,

İç ve Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bir bardak Cola?nın 60 dakikada vücuda verdiği zararları anlattı. İşte felakete götüren kısır döngü.

Prof. Dr. Karatay, ?kola içince vücudunuzda neler olduğunun farkında mısınız?? diyerek aşağıdaki açıklamayı yaptı:

1. İlk 10 dakikada: Kanınıza hemen 10 çay kaşığı kadar şeker girer. Bu normal günlük dozun 100 katı kadardır. Bulantınızın olmamasının nedeni içinde bulunan ?fosforik asiddir?.

2. İlk 20 dakikada: Kan şekeriniz aşırı şekilde yükselir. Bunun sonucu pankreasınızda aşırı derecede insülin salgılanır ve kan şekerinin fazlası karaciğerde yağ olarak depolanmaya başlar.

3. 40 dakika içinde: Kafeinin tamamı dolaşıma girmiş olur. Kan basıncı yükselir, karaciğerden daha fazla şeker yapılarak kana geçer ve kan şekeri tekrar yükselir.

4. 45 dakika içinde: Beyinde dopamin yapımı artar, mutluluk hissi başlar (eroinin etkisine benzer bir etki meydana gelir.)

5. 60 dakika içinde: Ani açlık hissi oluşur.

6. Tekrar kolaya ve tatlılara saldırısınız.

7. Bu kısır döngü devam ettiği süre karaciğer ve göbek yağlanması artar, vücudun tüm hücrelerinde LEPTİN ve İNSÜLİN DİRENCİ gelişir.

8. Şişmanlık hastalığını başlatmıştır ve bütün dejeneratif hastalıkların nedenidir.

Hala cola içmek istermisiniz? Yoksa taze sıkma portakal ve nar suyumu sıktırırsınız gittiğiniz restorantlarda? Maalesef sıkma portakal suyu yok!! Diyen lokantaları protesto edin. 20 milyon liraya bir meyve sıkma makinası aldırın. Aksi halde bir daha gelmeyeceğinizi söyleyin..

Sağlığımıza dikkat edelim. Restaurantlarda Cola, Fanta, Zero varsa. Sıkma taze portakal, mandalina, kivi suları da olsun.

İç ve Kalp Hastalıkları Uzmanı

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay


Ynsemre
Daire Başkanı
11 Aralık 2011 13:19

tuz,şeker,ekmek ve kolayı tamamen bıraktım.Sırada hat safhada kullandığım kırmızı acı biber var ama acı biberi bırakmak diğerlerini bırakmak gibi kolay olmayacak...


KaygısızMurat
Aday Memur
06 Eylül 2016 15:21

Deniz tuzu hakkında araştırma yaparken buraya denk geldim.Yazılanlara kesinlikle ama kesinlikle katılıyorum. Özellikle sofra tuzundan kaçınılmalıdır. Kullanılacaksa deniz tuzunun kullanılması gerektiği kanısına vardım. Bende yemeklerde falan artık deniz tuzu kullanacağım. Forumlarda en çok tavsiye edilen deniz tuzu markasından siparişte verdim. Bknz: http://www.binbirgida.com/tuz/deniz-tuzu-fiyati


unutcan
Aday Memur
25 Eylül 2016 15:15

Ben zaten çok az tuz tüketirim. Çok tuz yediğimde üstüne bir sürü su içmek zorunda kalıyorum ve birkaç gün boyunca resmen su ile şişmiş durumda geçici olarak kilo alıyorum. Sanırım birkaç gün içinde vücut fazlalıkları atıp dengeyi yeniden sağlıyor. Tabi sürekli fazla tuz alanlar ciddi bir problemle karşı karşıya olmalı çünkü vücutları dengeyi bir türlü bulamıyor.

Birşey daha var. Tuz konusu son zamanlarda iyice abartıldı. Kimse neredeyse ağzına tuz koymayacak. Kim bilir belki on sene sonra bilim adamları çıkıp pardon tuz faydalıymış derlerse şaşırmayın.

Toplam 10 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi