Editörler : swat3410
03 Haziran 2012 00:03

Emniyet:Makam Araçları Yolsuzluğu

Aslında sorun sadece emniyetle ilgili değil. Devletin makam aracı bağlamında imkânlarını kullanan herkesin, kendi pratik hayatlarında yaptıkları etik dışı uygulamalar. Durum bütün devlet kurumları bağlamında böyle olmasına rağmen, biz özellikle ve öncelikle emniyetteki makam araçları uygulamasını masaya yatırmak istedik. Belki bu anlatım, diğer kamu kurumlarına da örnek teşkil ederek, dalga dalga düzenlemeleri yapılır ve sağlıklı sonuca kavuşulur.

Bu yazıda değinilecek konu, tüm emniyet teşkilatı tarafından bilinen ancak gün yüzüne çıkarılmaya cesaret edilemeyen makam aracı gerçeğini içermektedir.

Emniyet teşkilatında en küçük rütbeliden tutun da en tepedeki rütbeliye kadar, neredeyse herkesin altında bir makam aracı vardır ve bu araçlar evrak üzerinde hizmet aracı olarak gözükür. Her bir makamda, birer gün arayla çalışmak üzere, iki tanede şoför çalışır. Hatta koruma çalıştıran rütbeliler bile vardır.

Sadece bu kadar mı? Tabi ki hayır. Asıl işin acı tarafı ise şudur; bu makam araçları rütbeli personelin genellikle özel işlerinde de kullanılır. Örneğin; aile fertleri için, alışveriş için, çocuğu okuldan almak için, misafirliğe - pikniğe gitmek için, kuaför ve sinema için, hatta ve hatta İstanbul?da Halkalıdan karşı yakaya ıslak puro almak için bile makam aracını gönderen ? kullanan rütbeliler söz konusudur.

Resmi araçlarla her yere girilemediği için, bir de güvenlik gerekçesini ön plana çıkartarak, sivil makam aracı kullanan müdürler de söz konusudur. Sadece İstanbul ilinde görev yapan 34 bin polisten 6 bine yakını şoför olarak çalıştırılıyor ise, bu rakam gerçekten de ürkütücü boyutlara ulaşmış denilebilir. Şimdi de, buradan kamuoyuna açık bir şekilde suç duyurusunda bulunuyoruz ve savcıları göreve davet ediyoruz, bu yapılanlar tamamıyla bir ZİMMET suçudur.

2012 yılı içinde emniyet teşkilatının gerçekten de büyük bir yakıt krizine girmesi söz konusudur. Bir diğer anlatımla; emniyet teşkilatı, yakıt bağlamında ödenekleri yok derecesinde azaldığı için, güvenlik hizmeti sundukları bölgenin iş adamlarından ve esnafından bu konuda yardımlar almaktadırlar. Yetkililerin bu konuda aldığı önlemler ise, adeta saçı başı yolduracak bir yaklaşım iledir.

Makam araçları denetlenip, olması gereken hukuki statüsüne dönüştürülmesi gerekirken, vatandaşa hizmet eden ekip araçlarının günlük yakıt istihkakı komik seviyelere indirilerek çözüm arayışlarına gidilmektedir. 24 saat aralıksız çalışan bir ekip aracı, çoğu zaman günün yarısında yakıtsız kalıp gayr-ı faal bir duruma gelmektedir. Ekip araçlarına günlük 8 litre, sözde makam araçlarına ise günlük 20 litre yakıt verilmektedir. Ekip aracında yakıt bittiği için aracı çalıştıramayıp, -10 derece soğukta araç içerisinde üşüyerek bekleyen polis memurları ise, bu durum karşısında sendikaları olmadığı için maalesef ki seslerini çıkaramamaktadırlar?

Polis Lojmanlarının ve özellikle de rütbelilerin olduğu kısımdaki okulların giriş ve çıkışlarına bakıldığında, birçok sözde makam aracı, amir - müdür çocuklarının okula bırakılmasını veya okuldan alınmasını sağladığı açıkça görülebilecektir?

?Peki, biz acaba bu makam araçlarını nasıl tanıyacağız?? diye soracak olursanız, bu araçların temel özellikleri de şunlardır diyebiliriz. Bu araçların;

1. Taşıt kartları olmaz... Plaka sonları, genel de 1 ile biter. Amirin kodu ne ise artı 1 şeklinde devam eder. Genelde siyah camlı olur ve aracın içinde en az iki memur görev yapar.

2. Aracın ön kısmında, ızgaraların arkasına yerleştirilmiş, çakar olarak bilinen kırmızı-mavi ışıklar vardır ve görevli olsun olmasın sürekli usulsüz olarak emniyet şeridini kullanırlar.

3. Bu araçlar diğer polis araçları ile kıyaslanırsa, onlar kadar deforme olmazlar, sıfıra yakındırlar ve az kullanılmışlardır.

4. Her hangi bir büro amiri ya da şube müdürü veya ilçe emniyet müdürü bir hafta takip edilecek olsa, çocukları ve ailesi tarafından, özel işlerde ne kadar çok kullanıldığı kolaylıkla ortaya çıkar?

5. Hatta müdürler bu aracın yanında kendine yakın bir de imtiyazlı polis memuru alırlar. O memur, kazandığı imtiyazlar için, kendini ve arkadaşlarını kolaylıkla satar... Amirinin özel işlerini görür ve bunları emir gibi algılar ve bundan da asla rahatsızlık duymaz...

6. Bu de facto duruma valiler ve kaymakamlar da çok ses çıkarmaz... Çünkü onlarda, kendilerine koruma olarak verilen polisi, hem şoför hem de adeta bir uşak gibi sürekli kullanmaktadırlar?

7. Bu araçlarda ekip görev defteri tutulmaz... Kilometreler kayıt altına alınmaz... Velev ki defter olsa bile, burada hep aynı memurun imzası olur... Kolay kolay şoförlük yapan memurun değiştirmeleri de olmaz... Çünkü bu özel ilişkiler yumağının ve hatta hukuka aykırı makam aracı tahsisinin çok kişi tarafından bilinmesi de istenilmez.

Emniyet sıklıkla personel açığımız var, imkanlarımız kısıtlı haklı yakınmalarında bulunurken, eğer her işle ilgili bol keseden polis memurları kullanılacak olursa, personelin yetmemesinden daha normal bir durum olmayacaktır, değil mi?..

Twitter/onderaytac

E-mail: [email protected]

Not: Milletvekili olmasının ötesinde adam gibi adam olması bağlamında içimizden birisi olan Lütfü Türkkan'ı, 'twitter' da sehven rt ettiği bir anlatımdan dolayı linç etmeye çalışmak haksızlıktır.


daveteicabet
Genel Müdür
03 Haziran 2012 00:09

YAPTIRIMLAR VE CEZALARI

TAŞIT KANUNU Madde 16- Bu kanunun şümulüne giren taşıtları her ne olursa olsun tahsis olduğu iş gayrisinde veya şahsi hususlarda kullananlar veya kullanılmasına müsaade edenler veya kanunda yazılı olduğu şekilde kullanılmış gibi gösterenler veya kanunen bir makama veya işe tahsis olunmadığı halde hakikati tağyir İle bu taşıtlardan istifa eden ve ettirenler, bunların gidiş gelişine müsaade edenler veya kanuna aykırı olarak numara ve plaka verenlerle kullananlar veya kullanılmaya elverişli olduğu halde ekonomik ömrünü doldurduğu bahanesiyle yenileyen veya yeniletenler veya bu hususlar için masraf tahakkuk evrakını hazırlayan veya tasdik ve bunlara ait ita emrini vize edenler hakkında fiilin mahiyetine göre bir seneye kadar hapis cezası verilir. Bu yüzden hasıl olan masraf ve zararlar kendilerine teselsülen ayrıca tazmin ettirilir.

Tekerrürü halinde verilecek hapis cezası iki aydan aşağı olmaz.

AH SENDİKAMIZ OLSAYDI


anaforistanbul
Aday Memur
03 Haziran 2012 12:25

çok önemli bir konu bencede bu.istanbulda sadece müdürler ve amirlerin değil komser sınıfı rütbelilerinde makam aracı var.yalnız şu konuyuda unutmamak lazım.çocuğunu okula göndermek,pikniğe yada gezmeye gitmek haricindeki diğer işlerini mesela iş çıkışı marketten alışveriş gibi,yada ordan geçerken durakta bekleyen eşini almak gibi bunlar normal karşılanmalı.mesleğimiz hayatın o kadar içindeki bazı konuları işten ayırt etmek mümkün değil.ben rütbeli biri değilim ama bırakında o kadarcık olsun.seçim meydanlarına devletin heliopteriyle giden,pikniğe helikopterle giden paşalar var.önemli olan iş ve özel hayat ayrımını düzgün yapmak.aklıma adalar emniyet müdürlüğü geldi ama açmayım o konuyu.


bidil
Memur
03 Haziran 2012 12:49

Bay Önder AYTAÇ, Siz akademideyken derslerde verseydiniz bu etik kurallarını... neden sonra teşkilatımızı dışarıdan eleştirme gafletinde bulunuyorsunuz... Acaba size sunulan imtiyazlar kısıtlandığı için olabilir mi?

sözünüze itibar etmiyorum...


Ersoy FİDAN
Aday Memur
03 Haziran 2012 14:14

ben makam aracına binende deyilim daha çok onların şöförlerine kattım arkadaş madem araba aldın devletten hayırlı olsum be mubarek birde ne diye şöför alıyorsun senin keyfin yüzünden ben 12/12 çalışmaya mahkum kalıyorum. bu milletin hakkını nasıl ödeyeceksiniz bilemiyorum yaaa


35csf35
Aday Memur
03 Haziran 2012 15:36

Arkadaşlar benim hakkım varsa ben helal etmiyorum.


sarz
Kapalı
04 Haziran 2012 10:14

Bu makam araçlarını her gördüğümde tansiyonum fırlıyor.. Kapılar açılıyor, beyefendiler istedikleri yere yol alıyorlar.. Korumalar, şoförler ortalıkta cirit atıyor.. Eşleri, çocukları istedikleri gibi kullanıyorlar bu devletin araçlarını.. Ülkemizde bu kadar yoksul varken bu şatafat-lüks hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor?? Bu makam şoförü memurlara da ayar oluyorum bu arada..


Hartdiks
Şef
04 Haziran 2012 10:49

evet bu sorun ne yazıkki her kurumda var ama biz suç ve suçluyla mücadele eden bir teşkilat olarak düşündüğümüzde bu tür olayların yaşanması garip geliyor. makam veya mevkisi ne olunsa olsun herkes devlet memurudur. bazılarına bu haklar resmi olarak verilmiş te kullanıyor diyelim ya bu hakları resmi olarak verilmeyipte kullananlar işte asıl mesele bu. ama unutmayalım herkesin birde manevi sorumluluğu var bakalım o zaman o makam araçları ve peşine takılan korumalar onları kurtaracakmı. ben şunu bilirim bu teşkilatta herkes kendisinin korumasıdır. kendini koruyamayanın bu teşkilatta işi yok


allegroo
Aday Memur
04 Haziran 2012 11:42

bizim de bir amirimiz 5 kuruş ucuz ekmek almak için 20 km yol katettirip o ekmeğe ulaşmanın sevincini yaşamıştı bense kırmızı ışığı yanan yakıt deposunu düşünüyordum


Manga K.
Genel Müdür
04 Haziran 2012 12:11

Yüce Rabbim hepsini görüyor bu konularda kul hakkına girenler varsa zaten kul hakkını anlatmaya gerek yok. Herkesi kendi vijdanına bırakıyorum..


Çevvik.
Şef
04 Haziran 2012 12:20

biz ekip aracı ile ilçe dışına çıktınmı kıyamet kopar. bölgemizde devriye geziyoruz akşam 8 suları ekip kodu bir ilçenin bizim ilçeyle arası yaklaşık 30 km bi baktık içinden çocuk müdür bey ve eşi bumu adalet gezmeye gelmişler.he derler belki müdür orda oturuyor.aşağı yukarı her ekip bilir bölgesinde polislerin evini.


selanik55
Şube Müdürü
04 Haziran 2012 15:07

ekip araçlarına çip takmayı biliyor sayın üstlerimiz.. saniye saniye nereye gittiğimizi nerede kaç dakıka durakladıgımızı hatta yaptıgımız hız limitini görüyorlar..

aynı sistemi rütbelilerin aracına taksalar nasıl olurdu acaba ?


ilkerpoll
Kapalı
05 Haziran 2012 04:12

İstanbul için özellikle söylüyorum bunu şubelerde en küçük rütbede olan kom yrd tut şube müdürü ve emniyet müdür yrd kadar hizmet aracı olarak tahsis edilen araçlar ve şoförleri tamamen kendi özel malları gibi kullanılıyor.Ailecek gezmek için bedava benzini,bedava emniyet şeridi,bedava ogs si olan ayrıca lüks sınıfında yer alan bu araçlar devletin malı deniz misali...Olan önleyicinin gariban memuruna oluyor benzin yok,çip var,her saniye takip var varda var...Emniyet şeridinde çakarları yanan ve içinde çoluk çocuğuyla giden birilerini gördümü vatandaş zaten çoğu zaman olumlu bakamadığı teşkilata karşı nasıl şeyler düşünüyor acaba??? Lütfen artık,bu araçlar milletin parasıyla alınıyor,benzini milletin cebinden çıkıyor.Tamiri bakımı ayrı bi dert zaten belli bir miktardan sonra ikmal yaptırmıyor.Kimin elinde patlarsa sonrası.


serci
Aday Memur
05 Haziran 2012 10:24

Önder hocamı severim. Devletin arabasını kendi özel işinde kullanan varsa gereği yapılmalı. Ancak ben hiç bir arkadaşımın kendilerine tahsis edilen araçları piknik gibi işlerde kullandığını sanmıyorum. Bazılarının bizlere karşı anlamsız bir anlayışı var. Her amir konusu olduğunda olumsuz yorumlar. Gerek yok. Kendi kendimize düşmeye. Önce bir amirin ya da müdürün özel hayatı var mı? Eşi ile çocukları ile ilgilenebiliyor mu? Kendi arabasını kullanabiliyor mu? Hangi memur amirinden gerektiğinde izin alamamış? Hafta izninde ve akşam istirahatte rahatsız edilmiş? Gece 12'ye kadar telsiz dinleyin 24 saat diken üzerinde telefon çaldığında tüyleriniz diken diken olsun.


ural anıl
Aday Memur
05 Haziran 2012 15:20

sayın serci hiç bir arkadaşımın uydurma laf yazdığını düşünmüyorum yazılanlar gerçek biz duyduğumuzu değil gördüğümüzü yazıyoruz inan makam (hizmet doğrusu olacak) aracını gerektiği gibi kullanan rütbelilerimizin sayısı yok denecek kadar az coğu özel işlerinide görme yoluna gidiyor.bir de araca tahsis edilen şöförler içler acısı bir durum 8-24 e geçmeyi hayal eden bir teşkilat personel sıkıntısı var yeterli memur yok denilerek ertelenip duruyor yazık değilmi teşkilatın memuruna, aracına,yakıtına nasıl düzelecek bu işler çözüm yolu varmı ama varsa bile yok saltanata devammmm değil mi?


adalet için
Genel Müdür
05 Haziran 2012 17:41

küçük bir ilde bir şube müdürünün makam aracı ve iki de şoförü var, bir gün arayla çalışıyorlar.Olamaz böyle bir saltanat ya.


selanik55
Şube Müdürü
05 Haziran 2012 18:53

sayın serci , konuyu biraz değiştirir gibi oluyorum diğer meslektaşlarım kusuruma bakmasın ama.. memur izin istediği vakit üst rütbe arkadasıma icraatın var mı puanın ne ? yada daya yeni kullanmadın mı gibi karşılık verildiğine şahit oldum..

bilginize ..


bidil
Memur
05 Haziran 2012 19:02

arkadaşlar birkaÇ kişinin yaptığını herkese mal etmeyin. "serci" ye katılıyorum!


daveteicabet
Genel Müdür
05 Haziran 2012 19:20

İstanbul da 30 bin polisten 6 bin polisin makam şoförü olduğu söyleniyor....Taşıtlar taşıt kanuna göre kullanılmalıdır...Bu saltanat ancak sendika ile sona erecektir.


ercankara
Aday Memur
05 Haziran 2012 19:31

Arkadaşlar,teşkilat içersinde birimlerde gördüğümüz araç kullanımlarıyla ilgili usulsüzlükleri hemen Bimer'e ihbar edelim.İhbarlarda kişisel bilgi verme şartı yok.İlgilenilmez diye düşünülmesin,bi haftaya kalmadan usulsüzlük yapanın ilgilisine, ihbar konusunun hesabı soruluyor.


ankara_polis
Memur
05 Haziran 2012 20:52

Teşkilatın en önemli konularından birisidir. Servise binen polis okulları hariç daha müdür görmedim. Bir süre bende amir ve müdür şoförlüğü yaptım. Açılan konu başlığının eksiği var fazlası yok. Müdür şoförlüğünde insan rahat olduğunu sanıyor ama parayı devletten aldığını unutuyor sanırım. Müdüre hizmet ediyorsun (özel işleri yengeyi çarşıya bırak, çocuğu okula götür getir vs.) parayı devletten alıyorsun ama devlet işi yapmıyorsun, bu bana dokunduğu için bir müddet sonra bıraktım. teşkilata yeni gelen araçlar önce amir ve müdürlere oradan çıkan araçlarda gerçek hizmetlerinde kullanılmak üzere ekiplere verilir. Ben 11 yıldır böyle gördüm. Ayrıca teşkilata bu kadar amir ve müdür gerekli mi diye sormak lazım. Madem çok gerekli doğuda şark yapanlar bilir müdür yerine ilçelere amir, başkomiser büroların hepsini birleştirip bir komiser yrd. bakıyor, demekki batıdaki yığılmaların önüne geçmek ve amir ve müdür kadrolarına daraltmak gereklidir diye düşünüyorum.

Toplam 109 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi