Editörler : F16 Gökçen
31 Aralık 2009 19:47

Tüpbebek tedavisinde devlet desteği

12.01.1973 DOĞUMLUYUM 21.02 2008 TARİHİNDE EVLENDİM SADECE TÜP BEBEK YÖNTEMİYLE HAMİLE KALABİLECEĞİME DAİR RAPORUM VAR.DEVLET DESTEĞİ ALABİLMEM İÇİN 3 YIL EVLİLİK ŞARTI VE 38 YAŞINI GEÇMEMİŞ OLMAK LAZIMMIŞ.BEN 3 YIL EVLİLİK SÜRESİNİ DOLDURDUĞUMDA 38 YAŞINI BİTİRMİŞ OLACAĞIM.ÖNCEDEN 35 YAŞINDA EVLENEN BAYAN MEMUR İÇİN EVLİLİK YILININ 1 YIL OLMASI YETERLİYMİŞ AMAM 2008 DE DEĞİŞMİŞ YASA.BENİMLE AYNI DURUMDA OLAN BAŞKA KİMSE VAR MI NE YAPMAM GEREKİYOR BANA YARDIMCI OLUN LÜTFEN


sbengisu42
Müsteşar
06 Ocak 2010 22:49

yasa değişti ama bildiğim kadarıyla tüp bebek denemesindeki sayı azaltıldı.

bir bakalım google a


sbengisu42
Müsteşar
06 Ocak 2010 22:53

bakınz ilgili haberlerde ; Tüp bebek edinmek isteyenler artık devlet desteğiyle üç değil iki deneme yapabilecek. diyor


vezir55
Müsteşar Yardımcısı
07 Ocak 2010 10:20

Arkadaşlar Tüp Bebek tedavisi dahil sigortalı birine kaç paraya mak olur. Benim kardeşimin böyle bir sorunu var 5 yıllık evliler yaşı 27, genel bir bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?


sbengisu42
Müsteşar
07 Ocak 2010 16:21

Aşılama maliyeti 1.000 ytl + ilaç, Tüp Bebek maliyeti 3.850,00ytl + ilaç. Eğer, hasta kriterleri Tüp Bebek Yönetmeliğine uygun ise ilaçların % 80?ini devlet karşılarken, tüp bebek uygulamalarının da 1.364 ytl?sini ödemektedir.

***

ortalama 5- 6- bini buluyor sanırım


huzur.14
Yasaklı
07 Ocak 2010 18:20

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Uzman Doktoru Halil Akçenin tüp bebek konusundaki verdiği cevapları kopyalayalım

......................................

* Tedaviden yararlanmak için gerekli olan kısırlık raporu nasıl alınıyor?

Hastaların, eğitim ve araştırma hastanelerine giderek rapor almaları gerekiyor. Bebek sahibi olmayı denemiş ancak başarılı olamamış evli çiftlerin neden bebek sahibi olamadıkları araştırılıyor. Erkeğe ve kadına tetkik yapılıyor. Erkeğe yapılan tetkikler yaklaşık beş gün sürüyor; spermi alınıyor ve laboratuvarda sayısı ile kalitesi inceleniyor. Kadına yapılan incelemeler ise muayenenin yanı sıra laboratuvar çalışmasını içeriyor, ki bu işlemler biraz daha karmaşık olduğu için 20-25 gün sürüyor. Ancak sorunun kadından mı, erkekten mi kaynaklandığının belirlenmesi için mutlaka yapılması gerekiyor. Çünkü tedavi daha sonra bu incelemelere göre uygulanıyor. Kadından kaynaklanıyorsa kadına yönelik çalışmalar yapılıyor, erkekten kaynaklanıyorsa daha başka bir tedavi uygulanıyor.

BÜROKRASİ DEĞİL, TETKİK

* Rapor almak 3 ayı buluyormuş; özellikle kadından kaynaklanan kısırlıkta bu zaman kaybı büyük problem oluşturmaz mı?

Üç ay demeyelim ancak kadının regl zamanına göre yumurta alınıp inceleme yapılması gerektiğinden belirli bir zaman diliminin geçmesi gerekiyor. Eğer kadının yumurtası yeterli değilse, ilaç verilip yine bir bekleme dönemi geçiriliyor ve bir dahaki regl döneminde yine yumurta toplanıyor. Ancak bunlar bürokrasinin uzattığı süreler değil, tıbbi olarak tedavi sonucu almak için gerekli olan dönemler.

EN FAZLA 3 DENEME HAKKI

* SGK, kaç tüp bebek denemesine izin veriyor?

Tüp bebek tedavisi öncesinde ilaç yardımıyla kadın yumurtasının olgunlaştırılması veya aşılama tedavisi yapılıyor. Bu tedavilerin 3'er kez uygulanması halinde tedaviye ait bedeller kurumumuzca karşılanıyor. Eğer bu yolla başarı sağlanamadıysa o zaman tüp bebek uygulamalarına geçilmesi gerekiyor ve bunun için de sağlık kurulu raporu isteniyor. Tüp bebek tedavisinin ise 3 kez uygulanması halinde tedavi ve ilaç giderleri yine kurumumuzca karşılanıyor.

* Her deneme için bu raporun yeniden alınması gerekiyor mu?

Öncelikle ilaçlı tedavi süreci ve aşılama için bir rapor gerekiyor. Bu tedavi işe yaramadıysa, tüp bebek uygulamasının gerekli olduğuna dair bir rapor daha gerekiyor.

* Özel hastaneden ya da özel üniversitelerden alınan raporlar geçerli oluyor mu, yoksa mutlaka eğitim ve araştırma hastanelerinden mi raporun alınması gerekli?

Tüp bebek tedavisine yönelik sağlık kurulu raporlarının, Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerince düzenlenmesi gerekiyor. Üniversite hastaneleri konusunda; özel veya vakıf üniversitesi ile kamu üniversitesi ayrımı yapılmıyor, düzenledikleri tüp bebek tedavisine yönelik sağlık kurulu raporları kurumumuzca geçerli kabul ediliyor.

07 Ocak 2010 19:04

ARKADAŞLAR BUNLARIN HİÇBİRİ BENİM SORUMA CEVAP DEĞİL.VEZİR55E CVP:HASTANEDEN (ÜNİVERSİTE HAST. OLACAKMIŞ)RAPOR ALDIKLARI TAKDİRDE DEVLET HASTANE PARASININ(EN UCUZU 3000 TL) BİR KISMINI ÖDÜYOR GEÇEN YIL 1221 TL İDİ BU YIL BİLMİYORUM İLAÇLARIN DA %80İNİ AMA ECZANELER İLACA FARK ÇIKARTIYOR Kİ BU DA 500-800 TL ARASINDA AYRICA BİR DE %20 Sİ KESİLİYOR MAAŞTAN 500 TL CİVARI DA O.HASTANE ÜCRETİ +İLAÇLAR DEVLET DESTEĞİ ALINDIĞINDA 3000 TL Yİ BULUYOR. YEŞİLKARTLILAR DA FAYDALANABİLİYOR AMA BEN 9 YILDIR DEVLETE HİZMET ETTİĞİM HALDE YARARLANAMIYORUM ÇOK ACI YEŞİL KARTA HAYIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIR


esinnn
Kapalı
08 Ocak 2010 09:38

Sayın parmaklıklar ardında

2008 sağlık uygulama tebliğine göre 23 yaşını doldurmuş 40 yaşından gün almamış olmanız gerekiyor.Yani 39 yaşını doldurduğunuz gün(12.01.2012 TARİHİNDEN İTİBAREN)bu haktan faydalanamıyorsunuz.İsterseniz siz de okuyun.

Önümüzdeki günlerde 2010 sağlık uygulama tebliği de yayınlanır.O zaman yeniden bakarsınız.

BÜTÇE UYGULAMA TALİMATI SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNE GÖRE;

10.2. Tüp bebek tedavisi işlemleri

10.2.1. Bir hastalığın tedavisi amacıyla uygulanan tüp bebek işlemleri

(1) Hasta çocuk sahibi olup, tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması ve tıbben zorunlu görülmesi halinde bu çocuğun tedavisi amaçlı preimplantasyon genetik tarama yapılarak uygun kök hücre vericisi kardeş doğmasına yönelik olarak Kemik İliği Transplantasyon Merkezi bulunan üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucuları sağlık kurulları tarafından hasta çocuk adına düzenlenen bu durumların belirtildiği tıbbi genetik uzmanının yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak yapılan tüp bebek tedavilerine ilişkin giderler Kurumca karşılanır.

(2) Aileler, söz konusu sağlık kurulu raporuna istinaden Kurumla sözleşmeli üremeye yardımcı tedavi merkezlerinden (tüp bebek merkezi) birine başvurabilirler.

(3) Tüp bebek tedavisinde kullanılacak ilaçlar, söz konusu sağlık kurulu raporuna istinaden tüp bebek tedavisinin yapıldığı üremeye yardımcı tedavi merkezi kadın hastalıkları uzman hekimlerince yazılacaktır. Her bir tüp bebek denemesine ilişkin olarak toplamda 3000 üniteye kadar kullanılacak gonadotropin bedelleri Kurumca karşılanır.

10.2.2. Diğer tüp bebek tedavisi işlemleri

(1) Evli olmakla birlikte eşlerden herhangi birinin evlat edinilmiş çocukları hariç soybağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması koşuluyla genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisinin, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısının;

a) Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenmiş olması,

b) 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün almamış olması,

c) Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesi,

ç) Uygulamanın yapıldığı merkezin Kurum ile sözleşmeli olması,

d) En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması,

şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere yardımcı üreme yöntemi tedavilerine ilişkin giderler Kurumca karşılanır.

(2) Kuruma devredilen sosyal güvenlik kurumlarınca daha önce ödenen tüp bebek tedavileri, işlem adetlerinin hesaplanmalarında dikkate alınır.

(3) Tüp bebek tedavisi için düzenlenecek sağlık kurulu raporu, bünyesinde kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile üroloji kliniği (bünyesinde üroloji kliniği bulunmayan ancak, üroloji uzman hekiminin konsültan olarak görev yaptığı, eğitim veren kadın-doğum hastaneleri dâhil) bulunan üçüncü basamak sağlık kurumlarında iki kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimi ve bir üroloji uzman hekiminin katılımı ile oluşturulan sağlık kurulları tarafından düzenlenecektir. Sağlık kurulu raporlarında, hasta yaşı, kimlik bilgilerinin yanında, tanı, endikasyon, uygulanacak tedavi, kullanılacak ilaçların günlük ve maksimum dozları da belirtilecektir.

(4) Sağlık kurulu raporlarında, son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun belirtilmesi yeterli olup, ekinde veya raporda teşhise esas belge ve bilgiler ayrıca aranmayacaktır. Ancak bu belgelerin hasta dosyasında bulunması ve gerektiğinde ibraz edilmesi zorunludur. Ayrıca, evli çiftlerin çocuklarının olup olmadığı ile eşler için vukuatlı nüfus kayıt örneği, merkezde tutulan hasta dosyasında saklanacaktır.

(5) SUT eki ilaç listelerinde yer almak kaydıyla tüp bebek tedavisinde kullanılacak ilaçlar, sağlık kurulu raporuna istinaden tüp bebek tedavisinin yapıldığı üremeye yardımcı tedavi merkezi kadın hastalıkları uzman hekimlerince yazılacaktır.

(6) En fazla 2 (iki) siklus ve toplamda 6000 üniteye kadar kullanılacak gonadotropin bedelleri Kurumca karşılanacaktır.

(7) Tüp bebek tedavisine başlanan kadının deneme öncesi 40 yaşından gün almış olması durumunda, yardımcı üreme yöntemi tedavisine ait bedeller, tedaviye daha önce başlanmış olsa dahi Kurumca karşılanmaz.

Örnek; 08 Mart 1985 doğumlu kadının, tüp bebek tedavisi giderlerinin karşılanabilmesi için; 08 Mart 2008 tarihinden sonra, 08 Mart 2024 tarihinden önce tedavinin yapılmış olması gerekir.

10.2.3. Tüp bebek tedavisi işlem bedeli ve ödeme esasları

(1) Tüp bebek tedavisi SUT eki EK?9 Listesinde belirtilen fiyat esas alınarak ödenir. Fiyata; tüp bebek tedavisi kapsamında yapılan ovulasyon indüksiyonu, oosit aspirasyonu, sperm-oosit hazırlanması ve inkübasyonu, embriyo transferi, ICSI (mikro enjeksiyon), invaziv sperm elde etme yöntemleri, tüp bebek işlemi öncesi kadın ve erkeğe yapılan tetkik ve tahlil bedelleri ile kullanılan her türlü sarf malzemesi dahildir.

(2) Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar katılım payından muaf değildir.

(3) (10.2.1) numaralı maddede belirtilen tüp bebek tedavilerinde her bir denemede, (10.2.2) numaralı maddede belirtilen tüp bebek tedavilerinde ise sadece birinci denemede en fazla bir yıla kadar embriyo freezing bedeli ayrıca ödenir.

(4) Kurumla sözleşmeli üremeye yardımcı tedavi merkezlerinde, tüp bebek kapsamında yapılan her türlü tıbbi işlemin kaydının tutulması ve tutulan kayıtların denetim esnasında ibrazı zorunludur. Bu kayıtların doğru ve sağlıklı bir şekilde tutulması ve muhafazasında, merkez sorumlusu ve ruhsat (uygunluk belgesi) sahibi kişiler, müşterek ve müteselsilen yükümlüdür.


esinnn
Kapalı
08 Ocak 2010 09:46

Söylemeyi unuttum ,evet yeşil kartlı hastalar da bu uygulamadan faydalanıyorlar ama katılım payından muaf değiller ve sizden istenen şartların tümü onlardan da isteniyor,onlara ayrıcalık yok.Ayrıca yeşil kartlı hastalar özel tedavi merkezlerinden de faydalamıyorlar.

Zor durumda olmanızı anlıyorum ama yeşil karta hayır şeklindeki siteminizi anlayamıyorum...


mehmet.25
Aday Memur
08 Ekim 2012 11:30

Merhaba . Eşimle benim bazı sorunlardan dolayı bebeğimizin olamayacağını öğrenmiştik . Tüp bebek yaptırmaya karar verdik . Gayet sağlıklı ve güzel bir şekilde oldu . Gebelik takibi de çok iyi .Sizde tüp bebek yaptırmak istiyorsanız aytıntılar için http://www.tupbebek-laparoskopi.com a baş vurabilirsiniz.


canlıcanlı
Memur
05 Nisan 2013 14:48

bizde bi kere tüp bebek demesi yaptık ve raporumuz vardı.eşim asker o yüzden gatada yaptırdık,yaklaşık 4500 tl lik ilaç kullanıldı ve 1200 tl lik kısmını biz karşıladık.transfer olduktan sonrada gataya 350 tl civarı bi para yatırdık.toplam 1600 tl gibi bi rakamı cebimizden verdik.ama özel hastanelerde durum farklı tabi biz devlette yaptırdığımız için böyle oldu.


ayintaplim
Daire Başkanı
13 Nisan 2013 20:30

Arkadaşlar aşılama için rapor hakkı ayrı,tüp bebek için ayrı bir rapor hakkım mı var?


canlıcanlı
Memur
14 Nisan 2013 17:59

evet var,aşılama yaptırırkende rapor çıkarırsanız devlet ilaç parasının bi kısmını ödüyor.aşılama için çıkarılan rapor ayrı ,tüp bebek için çıkarılan ayrı oluyor.

Toplam 12 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi