Editörler : Pangaea

fhurghan
Kapalı
07 Ekim 2019 14:33

ogretmen atamasini bilemedin kanka bu sene 20 max olacak dedin, 40 oldu :)
ekonomik.çöküş, 5 yıl önce

1) Madem daha öncesinde sana cevap verememişim yazacaklarımı şimdi dikkatle oku bakalım."Ekonomik çöküş" yeni değil, yıllardır yazıp durur dediğine göre bundan 3 yıl önceki nickimin "ekonomik kriz" nicki olduğunu da hatırlaman gerek.O zamanlar da ülke ekonomisi krize girecek ve atama sayıları senede 60-70 binden 40 binlere ve sonra da 20 binlere düşecek, işsizlik ve hayat pahalılığı gitgide artacak dediğimde forumdaki herkes beni Fetöcü olmakla, ucuz muhalefet yapmakla,karamsarlık yaymakla suçluyordu.Tarih kimi haklı çıkarıyor yavaş yavaş görüyoruz sanırım.Bundan sonra da ülke ekonomisi eğer nickimde yazdığı gibi çökerse ahlaklı bir insan olduğunu düşünüyorsan bu foruma girip "sen haklı çıktın" demeni bekleyeceğim.Bakalım bunu başarabilecek misin göreceğiz! Yoksa 3 sene önce de beni karamsarlık yaymakla suçlayan kişiler arasında başka bir nickle) sen de var mıydın?;)

2) Bu ülkede periyodik olarak kriz olur" diyerek bana kahkaha artırdın.Çok ilginç bir doğa yasası herhalde bu,niye oluyor acaba kriz? Niye Almanya, İngiltere veya İsveç gibi bir ülkede bu kadar sık kriz olmuyor da bizimkinde oluyor? Gitgide ekonomik anlamda dışa bağımlı, üretimi düşen,katma değerli üretim yapamayan bir ülke olduğumuz için olabilir mi? Evet,bu 17 yıllık cahiller iktidarından önce de çok iyi durumda değildik ama şu andaki gibi kendi ni doyuramayan, dışardan bol bol tarım ürünleri ve hayvan ithal eden bir ülke değildik.Dış borcumuz da hiç bu kadar fazla olmamıştı.Ülkenin orta gelir grubuna sahip insanları da hiç bu kadar zorlanmamıştı.Kaldı ki daha krizin çok daha başlarındayız,daha hiçbir şey görmedik durun bakalım.

3) Şu anki iktidar ekonomiyi daha da batırır ve daha önceki krizlerdeki gibi yeni bir parti gelir durumu toparlar demişsin.Irak halkı da Saddam diktatörlüğü ve yoksulluk altında kıvranırken aynı şeyi düşünüyormuş ve Suriye halkı da Esad yönetimi altında aynı şeyleri düşündü ve düşünmeye devam ediyor.Geldikleri nokta da çok acı bir iç savaş ve adım adım bölünme.Acaba bizdeki Erdogan da böyle bir projenin parçası olarak günümüze kadar getirilmiş ve başkan yapılmış olabilir mi? Ayrıca yaşadığımız şeyin dünyadaki başkanlık rejimi örnekleri ile yakından uzaktan benzeşmediğini biraz bilgisi olan herkes söylüyor.Adını masum şekilde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi koyarak adeta Osmanlı saltanat rejimini kaktırdılar bize.Nerde güçler ayrılığı,nerde yargının bağımsızlığı,nerde yürütme üzerindeki denge denetleme mekanizmaları? Ülke ekonomisi daha da beter hâle geldikçe tıpkı "Diktatör Saddam, Diktatör Kaddafi, Diktatör Esad" söylemleri nasıl dış güçler tarafından piyasaya sürüldüyse bizde de aynısının olacağından kimsenin kuşkusu olmasın.Yani bizdeki başkanlık sistemi de sürekli şikayet edilen "üst aklın" bir projesiydi.Sürekli "üst akıldan" şikayet ettiğimize göre de demek ki "alt akla" sahip olduğumuzu,üst aklın hilelerini yiyecek kadar cahil olduğumuzu kabul ediyoruz demektir.Sadece biz değil çevremizdeki Irak,Suriye,Libya,Mısır gibi ülkeler de aynı diktatörleşme projenin esiri oluyorlar sa bunlara genel ve aşağılayıcı bir tanımla "Ortadoğu bataklığındaki cahil ülkeler" sıfatını yapıştırmak haksızlık olmasa gerek!

4) İşsiz kalan, yoksullaşan, çoluğunu çocuğunu besleyemeyen halk eğer yönetim tarafında bunlara çare bulabilecek yetkinlikte insanlar da yoksa zenginin malına saldırır,bu da adeta tarihin bir yasasıdır.Sonunda Irak,Suriye,Libya'daki gibi durum o kadar kötüleşir ki gelinen durumdan fakir zengini suçlar,zengin fakiri suçlar,kimisi Kürt kökenlileri suçlar, muhafazakarlar Kemalistleri suç lar,Kemalistler muhafazakarları suçlar ve gizli kalan nefretler açığa çıkar.

5) "İmf'nin yolda kredi kartı dağıtan bir bankadan farkı yok" diyerek yine cahilce ahkâm kesmişsin.İmf'de ABD'nin ağırlığından haberin var mı acaba? Ya da Batı dünyası tarafından "İslâmî diktatörlükle yönetilen ülke" etiketi yapıştırılacak olan Ortadoğu bataklığındaki bir ülkeye kim neyine güvenerek kredi versin ki?

Tüm bu yazdıklarımda tarih beni haksız çıkarırsa aynı nickimle forumdaki herkesten özür dilemeyi ve hesabımı kapatıp bir daha da forumda yazmamayı kabul ediyorum.Pek sen yazdıklarında haksız çıkarsan aynısını kabul ediyor musun? Yoksa yine önceki nicklerinden çok farklı bir nickle foruma girip bilgiçlik taslayacak mısın?


lieebee
Memur
07 Ekim 2019 14:39

bu ekonomik cokus mudur nedir oyle bir konusuyor ki sanirsin bunun soyledigi seyleri baska kimse bilmiyor..kimse bir sey bilmiyor da sadece bu biliyor..surekli surekli yazmasi da insan da suphe uyandiriyor..niye? niye surekli yaziyorsun amacin ne ? buyuk bir depremi bile onceden bilsen uyarmak icin bu kadar yazmazsin...ilginc ilginc tipler sanal alemi kaplamis durumda.

eray1818
Şef
07 Ekim 2019 14:55

ekonomik çöküş , söylediğin şeylerde doğruluk payı var. ama nolur bunları burada sürekli sürekli dile getirme güzel kardeşim. atama bekleyen öğretmenler olarak artık etrafımızda negatif şeyler görmek istemiyoruz.umutlarımızla yaşamak istiyoruz. varsın atamasınlar,nasipten öte köy yok derler ama umudumuzu kaybederek de yaşamak istemiyoruz. negatiflikleri dillendirme artık dostum.yaşayıp görelim.zaten hayat zorluğu ile mücadele ederken sizin gibi insanların atamanız olmayacak mesajları bizi daha çok yıpratıyor ve üzüyor.biliyorum sen de vatanının iyiliğini istediğin için bu yorumları yapıyorsun ama bu ülkenin evlatlarını daha çok üzüyorsun. yapma güzel kardeşim. sus bırak bir şey deme, lütfen.

07 Ekim 2019 14:57

Atama sayısını tam olarak bilememek çok önemli değil, ekonomik krizin gelmekte olduğunu 3 sene öncesinden görebilmişim ya benim için önemli olan bu.

İsterlerse bundan sonra da bütçeyi hoplatıp atama bekleyen 500 bin öğretmen adayını tek seferde atasınlar, ülke ekonomisi battıktan ve öğretmenler kuru ekmeğe talim ettikten,kimse öğretm enleri takmadıktan,Doğu ve Güneydoğu'da da öğrenciler derslere girmek yerine tarlada çalışıp sokaklarda mendil, sakız sattıktan sonra öğretmen olsanız ne olur olmasanız ne olur!

Yani bu gidişle 2-3 sene içinde ekonomik şartlar yüzünden Doğu ve Güneydoğu'daki öğrencilerin çoğu bir işte çalışmaktan sizin derslerinize girmeyecek.Ancak sizler kuru ekmeğe talim edecek kadar kıt kanaat bir maaşı devletten almaya devam edersiniz belki ve buna da şükür diyerek tipik bir Ortadoğulu olarak yaşamınıza devam edersiniz.

fhurghan, 5 yıl önce
ogretmen atamasini bilemedin kanka bu sene 20 max olacak dedin, 40 oldu :)

chris001
Memur
07 Ekim 2019 16:02

ülkede ekonomimin iyi olmadığı doğru.ama eleştirirken birilerinin ağzıyla konuşanlar var.17 yıldır diye başlayan partizanlar var.milleti kimse aşağılayamaz.milletin senın görüşünden farklıbir partiye oy vermesi milleti cahil yapmaz.sen ve o ideolojik partin bu milleti hiç anlayamadınız


chris001
Memur
07 Ekim 2019 16:17

ekonomik kriz olduğuna herkes hemfikir.ancak global bir dünyada yaşıyoruz. çoğu ülke aynı durumda.hükümetin hataları elbette var.ama öyle şeyler söyledin kı sanki burası Somali.bu ülke o kadar düşmedi.eleştirirken de milleti aşağılamaktan vazgeçin çok kültürlü arkadaşlar.Allah sizin ideolojınızden bu milletikorusun.zaten her seçimde bu millet pabuç bırakmaz size.aşağılasanız da.gayrı milli be ideolojik ınsanlar


fhurghan
Kapalı
07 Ekim 2019 16:41

Istanbul secimlerini gorduk direkt yansimasini 2023 gelmeden goreceksin. Bu kadar net, reis bile diyor, milleti ikna etmeye calisin yenildik diye.
chris001, 5 yıl önce

ekonomik kriz olduğuna herkes hemfikir.ancak global bir dünyada yaşıyoruz. çoğu ülke aynı durumda.hükümetin hataları elbette var.ama öyle şeyler söyledin kı sanki burası Somali.bu ülke o kadar düşmedi.eleştirirken de milleti aşağılamaktan vazgeçin çok kültürlü arkadaşlar.Allah sizin ideolojınızden bu milletikorusun.zaten her seçimde bu millet pabuç bırakmaz size.aşağılasanız da.gayrı milli be ideolojik ınsanlar


chris001
Memur
07 Ekim 2019 18:30

cok komıksın.bu millet sizi ne zaman secti ki şimdi seçsin.hükümete mesaj verdi o seçimde sadece.karşıda rakip kim olsa kazanırdı.Allah bu milleti sizin ideolojinizden korusun.millete çektirdiğiniz hor cahıl gördüğünüz günler geride kaldı.süz teröristlerle devam edin.ayrıca ben oy kullanmıyorum.


fhurghan
Kapalı
07 Ekim 2019 19:01

ben chpli ya da hdpli degilim, millet chpyi baska alternatif olmadigindan sececek, iyi oldugu icin degil. Bu zamlari, enflasyonu olseniz millete anlatamazsiniz, ortadogu secmeninin siyasi tercihini degistirecek tek sey vardir, o da ZAM. Bu hukumet bu zamlari durduramazsa sonu yakin. Zamlar artarak enflasyonu indirmeye calisiyorlar ama yemez.
chris001, 5 yıl önce

cok komıksın.bu millet sizi ne zaman secti ki şimdi seçsin.hükümete mesaj verdi o seçimde sadece.karşıda rakip kim olsa kazanırdı.Allah bu milleti sizin ideolojinizden korusun.millete çektirdiğiniz hor cahıl gördüğünüz günler geride kaldı.süz teröristlerle devam edin.ayrıca ben oy kullanmıyorum.


utachi
Kapalı
07 Ekim 2019 21:39

inşallah dediğiniz gibi olur da 3600e gidecek para atamalara kullanılır

hsybroaaa, 5 yıl önce

İstediğiniz gibi düşünmek hakkınız tabiki,size umut olmaya da çalışmıyorum ama atama için bundan daha güzel haber olamazdı.3600 ün maliyetini arkadaş yazmış,bir de doğuda görev yapan öğretmenlere +1000 tl var.Sadece 1000 tl nin yıllık maliyeti,yıllık 40 bin atama.Şimdi bütçe bölünmeden istedikleri gibi atama yapabilirler


tg2029
Şef
08 Ekim 2019 12:30

Beni şaşırttın gerçekten. Ben şura mezunuyum diye başlarsın diye beklemiştim. Ama geri kalan kısmı hiç şaşırtmadı. Cımbızla çekip işine geleni işine geldiği gibi yazıp durmuşsun. Benim madde madde irdelememe nazire yapar gibi aynı madde miktari yazmışın. Benim yazdıklarımı doğrudan alıntı yaparak yazsaydın bari. Zaten benim ilk iki paragraf senin haleti ruhiyenin ne olduğunu ortaya koyuyor.

Yine belirteyim. Senin ne bu yazında ne de önceki yazılarında entelektüel bir insandan tespitler gibi değilde çarşıda pazarda röportaj yapılan insanların bazılarındaki halleri var. Hani şu "amerika ayağını denk alsın. Ben genel kurmay başbakanınızım..." diyenlerden hani.

Ben seni ya da bir başkasını fetöcü diye itham etmem. Kişilerin muhalifliği, tezleri ya da anti tezlerini kabul edilemezde bulmam. Ama seninki kabak tadı verdi. Ankara'da devrimci olarak kendini nitelendirilenlerle sohbetlerimde hep biz çok okuyoruz deyip duruyorlardı. Yahu dedim ne okuyonuz, hepsi birbirinin aynı söylemleri içeren yazılar yazarlar kitaplar... Sakız çiğnemek karın doyurmaz. Siz sakız çiğneyip bugünde ne çok yemek yedim deyip duruyorsunuz. Yaşadığınız topluma, kültüre, coğrafyaya yabancılaşmış kalmışmışsınız. Bu memleketin batılı olması gerektiğini söyleyenlerle ortadoğulu olduğunu söyleyenler arasında pinpon topu gidip geliyor memleket. DAha öncede demiştim kendi tanımlarını ortaya çıkarmazsan tanımlanırsın. Haliyle başkalarının tanımları ile çözümler ararsın. Hoş sende çözüm namına hiç bir emare yok. Sadece şikayetcisin.

1- "Tarih seni haklı çıkarıyormuş." Çocuk gibisin. İşin gücünde yok galiba. Oturup burada sen haklısın dememi bekleyecekmişsin. Ahlaklı insan olduğunu düşünüyorsan gibi ifadeler nedir? Eski nick yeni nick? Kendimi bildim bileli aynı nick var bende.

2- ""Bu ülkede periyodik olarak kriz olur" diyerek bana kahkaha artırdın." Ucuz muhabbetin varacağı seviye bu işte. mesela periyodik olarak darbede olur. Bunada kahkaha atabilirsin. Niye oluyormuş kriz ve ingiltere almanya ve isveçte neden olmuyormuş. Niye olsun ki? İngiltere uzun yıllar sömürge sistemi ile beslenmiş ve beslenmeye devam eden demokrasinin olmadığı krallıkla yönetilen sanayi devriminde kendi ülkesinin çocuk işçilerini ölesiye çalıştıran, akabinde doyuma ulaşınca bunu 2. ve 3. dünya ülkeleri ile devam ettiren krallık. Kolay değil bu çapta bir devletin ve ekonominin sarsılması. Almanya için berlin duvarının yıkılmasından sonra doğu almanyanın sorunlu yapısı büyümesini durdurmuştur. 60 larda 70lerde oluk oluk yurt dışından işçi talep eden almanya 90lara gelindiğinde elindekileri gitmeye zorlar olmuş. İngiltere kadar olmasada kurduğu düzen tarafından beslenmekte. Ancak bavyerada işlerin karışması bir kıvılcıma bakar. İsveç demişsin. İskandinav ülkeleri başta olmak üzere belçika gibi hawaii gibi uydu devletlere hiç birşey olmaz. Dünya savaşsada birşey olmaz. Bunu öngörmek biraz dünya siyaseti ve tarihi bilmekle mümkün.

3- Irak halkı, suriye halkı, gibi söylemler vaktiyle ingiliz projesi olup sizin gibilerin diline bir güzel pelesenk edilmiştir. Ben ortadoğu ifadesini dahi kabul edemezken siz coğrafi olarak bölen sistemi ve onların bölünmesine vesile olan liderleri örnek vermişsin. Mevcut başkanlık ya da cumurbaşkanlığı sistemi eleştirilir hatta değiştirilir. Bunu yapmak için niye örnekler sizin o "ortadoğu" coğrafyasından oluyor. Avrupada bu kadar örnek varken, dünyada bu kadar örnek varken neden hep "ortadoğu"? İngiliz kraliyet sistemini monacodaki prensiliği ispanyayı portekizi neden görmez?Ben bunları matah bulmuyorum. Bizim sisteminde oturduğunu düşünmüyorum. Ancak bu şekil galiz hakaretler de etmiyorum. Bir karar vermen gerekiyor. Demokrasi kalsın mı gitsin mi? Yani bu memleket insanları seçimle doğru kararı veremiyorsa nasıl yapmalıyız?

4-"İşsiz kalan, yoksullaşan, çoluğunu çocuğunu besleyemeyen halk eğer yönetim tarafında bunlara çare bulabilecek yetkinlikte insanlar da yoksa zenginin malına saldırır,bu da adeta tarihin bir yasasıdır.Sonunda Irak,Suriye,Libya'daki gibi durum o kadar kötüleşir ki gelinen durumdan fakir zengini suçlar,zengin fakiri suçlar,kimisi Kürt kökenlileri suçlar, muhafazakarlar Kemalistleri suç lar,Kemalistler muhafazakarları suçlar ve gizli kalan nefretler açığa çıkar." Ben senin yazıklarına kahkaha atamıyorum. Zihniyetin iki kısımdan ibaret. ingiltere almanya isveç ve ırak suriye libya. Senin bu zihniyetin yeni değil. Bu memlekette yalnızda değilsin. Rahmetli Cemil Meriç nede güzel anlatır bu ülkeyi ve bu ülkedekileri...

5-""İmf'nin yolda kredi kartı dağıtan bir bankadan farkı yok" diyerek yine cahilce ahkâm kesmişsin.İmf'de ABD'nin ağırlığından haberin var mı acaba? Ya da Batı dünyası tarafından "İslâmî diktatörlükle yönetilen ülke" etiketi yapıştırılacak olan Ortadoğu bataklığındaki bir ülkeye kim neyine güvenerek kredi versin ki?"HAy senin ortadoğu bataklığına... Ama ondan önce şu yazdıklarının tutarsızlığına bakar mısın? İmf abd nin güdümünde, batı(abd ve avrupa) bize islami diktatörlükle yönetilen ülke diyecek, ortadoğu bataklığı olduğu için kredi vermezmiş. Senin tanımlamalarınla meseleyi okusak bile o kredi verilir ki. Ama sıra önemli.

Abd ortadoğuda daha önce ingilizlerin etnik kimlik üzerine yaptığı siyaseti meshep üzerinden devam ettirmenin yanı sıra her iki tarafa silah satışı gerçekleştirmekten geri durmayacak.(Bkz. İran Irak savaşı) Demokrasi ve özgürlük mottosu ile daha önce kendi getirdiği adamları indirmeye yönelecek. Buna batı islami terör islami diktatör vs gibi sıfatlarla destek atacak. İsrailinde sürece entegresi ile ortadoğu bataklık olacak. Bu durumu fırsat bilenler ülkemizde de aynı durumlar var diye nara atacak. Bunun için diktatör gibi söylemlerin içerdende duyulması önem arzedecek. Halkın seçimi kimi seçtiğine bağlı olarak meşrulaştırılacak. maraşta olduğu gibi aslında var olmayan meseleler içimizde birikmiş gizli kinler gibi ortaya çıkmış gibi gösterilecek. Dış güçler söylemi sakız gibi edilecek. ABD başkanı trump ın türkiye ekonomisini mahvedeceğim sözü deli işte konuşuyor diye geçiştirilecek. Ülke ekonomisinden sorumlu bakanın tecrübesizliği ve bilgisizliği bunun tuzu biberi olacak. Tüm bunları yapan ABD kendi güdümünde olan imf ye gidip şunlara kredi verme mi diyecek. Mesele para vermek ve almak değil ki. Krediyi verirsin kendi istediğin gibi ülkeyi yönetirsin. Şunu yap dersin yapar. ABD salak mı ülkenin iç işlerine karışabileceği bu fırsattan kendini mahrum bıraksın. Kendi yaptığın tanımlarla bile meseleyi tahil etmekten acizsin.

Ülke batacak! Olabilir. Yarında olabilir 10 yıl sonrada 100 yıl sonrada. Baki olan Allah. Elden ne geliniyorsa yapılır gerisi Allah ın takdirine bırakılır. Benim seni ciddiye alıp uzun uzun yazmış olmam heyecanlandırmış seni. Ama inan mesele sen değilsin. Millet senin karakterini görsün. Yarın yine bir başlık altına yazacağın zaman aaa ben bunu biliyorum. Hani şu ben şura mezunuyum diyen, devletin öğretmen atamaları ile kafayı bozmuş, Matbuu cümlelerle slogan ifadeler kullanan ama nedense hiçbir çözüm önerisinde bulunmayan, Zaten içinde bulunduğumuz coğrafya gereği gerek biz gerek bizden önceki medeniyetlerin siyasi hareketliliği hiç bitmeyen bu toprakları iskandinav ülkeleri ile kıyaslayan, geçmişinden utanan başkalarının tanımlarıyla kişileri grupları devletleri tanımlayan, hayatı kendine zindan etmiş, başkalarınında bu zindan içinde kalmasını isteyen değilmi desinler diye yazdım. Maya takvimini baz alıp şirince köyüne gidip bekleyenler gibisin. Allah akıl fikir versin.

ekonomik.çöküş, 5 yıl önce

1) Madem daha öncesinde sana cevap verememişim yazacaklarımı şimdi dikkatle oku bakalım."Ekonomik çöküş" yeni değil, yıllardır yazıp durur dediğine göre bundan 3 yıl önceki nickimin "ekonomik kriz" nicki olduğunu da hatırlaman gerek.O zamanlar da ülke ekonomisi krize girecek ve atama sayıları senede 60-70 binden 40 binlere ve sonra da 20 binlere düşecek, işsizlik ve hayat pahalılığı gitgide artacak dediğimde forumdaki herkes beni Fetöcü olmakla, ucuz muhalefet yapmakla,karamsarlık yaymakla suçluyordu.Tarih kimi haklı çıkarıyor yavaş yavaş görüyoruz sanırım.Bundan sonra da ülke ekonomisi eğer nickimde yazdığı gibi çökerse ahlaklı bir insan olduğunu düşünüyorsan bu foruma girip "sen haklı çıktın" demeni bekleyeceğim.Bakalım bunu başarabilecek misin göreceğiz! Yoksa 3 sene önce de beni karamsarlık yaymakla suçlayan kişiler arasında başka bir nickle) sen de var mıydın?;)

2) Bu ülkede periyodik olarak kriz olur" diyerek bana kahkaha artırdın.Çok ilginç bir doğa yasası herhalde bu,niye oluyor acaba kriz? Niye Almanya, İngiltere veya İsveç gibi bir ülkede bu kadar sık kriz olmuyor da bizimkinde oluyor? Gitgide ekonomik anlamda dışa bağımlı, üretimi düşen,katma değerli üretim yapamayan bir ülke olduğumuz için olabilir mi? Evet,bu 17 yıllık cahiller iktidarından önce de çok iyi durumda değildik ama şu andaki gibi kendi ni doyuramayan, dışardan bol bol tarım ürünleri ve hayvan ithal eden bir ülke değildik.Dış borcumuz da hiç bu kadar fazla olmamıştı.Ülkenin orta gelir grubuna sahip insanları da hiç bu kadar zorlanmamıştı.Kaldı ki daha krizin çok daha başlarındayız,daha hiçbir şey görmedik durun bakalım.

3) Şu anki iktidar ekonomiyi daha da batırır ve daha önceki krizlerdeki gibi yeni bir parti gelir durumu toparlar demişsin.Irak halkı da Saddam diktatörlüğü ve yoksulluk altında kıvranırken aynı şeyi düşünüyormuş ve Suriye halkı da Esad yönetimi altında aynı şeyleri düşündü ve düşünmeye devam ediyor.Geldikleri nokta da çok acı bir iç savaş ve adım adım bölünme.Acaba bizdeki Erdogan da böyle bir projenin parçası olarak günümüze kadar getirilmiş ve başkan yapılmış olabilir mi? Ayrıca yaşadığımız şeyin dünyadaki başkanlık rejimi örnekleri ile yakından uzaktan benzeşmediğini biraz bilgisi olan herkes söylüyor.Adını masum şekilde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi koyarak adeta Osmanlı saltanat rejimini kaktırdılar bize.Nerde güçler ayrılığı,nerde yargının bağımsızlığı,nerde yürütme üzerindeki denge denetleme mekanizmaları? Ülke ekonomisi daha da beter hâle geldikçe tıpkı "Diktatör Saddam, Diktatör Kaddafi, Diktatör Esad" söylemleri nasıl dış güçler tarafından piyasaya sürüldüyse bizde de aynısının olacağından kimsenin kuşkusu olmasın.Yani bizdeki başkanlık sistemi de sürekli şikayet edilen "üst aklın" bir projesiydi.Sürekli "üst akıldan" şikayet ettiğimize göre de demek ki "alt akla" sahip olduğumuzu,üst aklın hilelerini yiyecek kadar cahil olduğumuzu kabul ediyoruz demektir.Sadece biz değil çevremizdeki Irak,Suriye,Libya,Mısır gibi ülkeler de aynı diktatörleşme projenin esiri oluyorlar sa bunlara genel ve aşağılayıcı bir tanımla "Ortadoğu bataklığındaki cahil ülkeler" sıfatını yapıştırmak haksızlık olmasa gerek!

4) İşsiz kalan, yoksullaşan, çoluğunu çocuğunu besleyemeyen halk eğer yönetim tarafında bunlara çare bulabilecek yetkinlikte insanlar da yoksa zenginin malına saldırır,bu da adeta tarihin bir yasasıdır.Sonunda Irak,Suriye,Libya'daki gibi durum o kadar kötüleşir ki gelinen durumdan fakir zengini suçlar,zengin fakiri suçlar,kimisi Kürt kökenlileri suçlar, muhafazakarlar Kemalistleri suç lar,Kemalistler muhafazakarları suçlar ve gizli kalan nefretler açığa çıkar.

5) "İmf'nin yolda kredi kartı dağıtan bir bankadan farkı yok" diyerek yine cahilce ahkâm kesmişsin.İmf'de ABD'nin ağırlığından haberin var mı acaba? Ya da Batı dünyası tarafından "İslâmî diktatörlükle yönetilen ülke" etiketi yapıştırılacak olan Ortadoğu bataklığındaki bir ülkeye kim neyine güvenerek kredi versin ki?

Tüm bu yazdıklarımda tarih beni haksız çıkarırsa aynı nickimle forumdaki herkesten özür dilemeyi ve hesabımı kapatıp bir daha da forumda yazmamayı kabul ediyorum.Pek sen yazdıklarında haksız çıkarsan aynısını kabul ediyor musun? Yoksa yine önceki nicklerinden çok farklı bir nickle foruma girip bilgiçlik taslayacak mısın?


iras
Genel Müdür
08 Ekim 2019 13:29

şimdi güzel kardeşim anayasada var olan toplanma ve gösteri hakkını kullanmaya kalk bakalım mesela istanbulda oturuyorsun son gelen %20 lik köprü zammı nı protesto etmek için yap bu gösteriyi izin var mı yok.hemen gözaltı .Somali demokrasi endeksinde 142. sırada sen 149. sıradasın güzel kardeşim.milleti aşağılama konusunda millete yol göstermeye çalıştı okumuş aydın kişiler ama vatandaşta ki cahil sevme cehaleti yüceltme duygusu var kendin den çok okumuş birisini görünce hemen onu aşağılamaya rahatsız etmeye çalışır.misal eski ulaştırma bakanı binali yıldırım ne diyor teknolojinin nimetlerinden faydalanın ama fazla kafaya takmayın.bu vatandaşın hoşuna gidiyor kendisi kadar düşünebiliyor çünkü.ortadoğu halklarının tek derdi karnıdır aç kalırsa anlıyor bazı şeyleri nitekim yerel seçimler de bunu teyit etti.vasata alışmayın kardeşim bu ülke güzel verimli bir ülke illa aç kalınca ya kadar beklemeyin bir sorgulayın her şeyi ithal edersek bu değirmen in suyu nereden geliyor diye sorgulayın.

chris001, 5 yıl önce

ekonomik kriz olduğuna herkes hemfikir.ancak global bir dünyada yaşıyoruz. çoğu ülke aynı durumda.hükümetin hataları elbette var.ama öyle şeyler söyledin kı sanki burası Somali.bu ülke o kadar düşmedi.eleştirirken de milleti aşağılamaktan vazgeçin çok kültürlü arkadaşlar.Allah sizin ideolojınızden bu milletikorusun.zaten her seçimde bu millet pabuç bırakmaz size.aşağılasanız da.gayrı milli be ideolojik ınsanlar


chris001
Memur
08 Ekim 2019 19:20

bu konu çok uzadı.ben tabiki gidişattan memnun değilim.eleştirmek lazım.ama hala milleti aşağılıyosunuz.bu zihniyeti hangi grubun taşıdığı bellidir.bu ideolojik insanlar hiç değişmiyo.hala somaliyle kıyaslıyosunuz.kardeş ben pes ediyorum.sizden isteğim milleti aşağılamayın.milli olun.dış saldırılara karşı bir olun.o


iras
Genel Müdür
08 Ekim 2019 21:52

somali 142. sırada türkiye 149. sırada kıyaslanabilirmiyiz sence.hocam branşın ne acaba ideoloji kelimesinin anlamını bilmiyormuş gibi kullanıyorsunuz.bilmiyorsanız vay bu ülkenin haline

chris001, 5 yıl önce

bu konu çok uzadı.ben tabiki gidişattan memnun değilim.eleştirmek lazım.ama hala milleti aşağılıyosunuz.bu zihniyeti hangi grubun taşıdığı bellidir.bu ideolojik insanlar hiç değişmiyo.hala somaliyle kıyaslıyosunuz.kardeş ben pes ediyorum.sizden isteğim milleti aşağılamayın.milli olun.dış saldırılara karşı bir olun.o

30 Ekim 2019 08:51

1) Yazdıklarına iyice bir bak,öncelikle kendini ifade etmekte sorun yaşıyorsun, yazdığın yazılarda bir sürü anlatım bozukluğu ve yazım hatası var,ne anlatmak istediğin doğru düzgün anlaşılmıyor.Daha -de,-da bağlacını ayrı yazmayı öğrenememişsin ve gelmişsin bana burada okumuş biri gibi ahkâm kesiyorsun.Okumuş, kültürlü biri bu yazım yanlışlarını yapmaz.Karşındaki kişiyi öz kültürümüze yabancı olmakla suçlayacağına önce kendi diline saygı duymayı öğrenmelisin!

2) Sende çözüm namına hiçbir şey yok demişsin,tam tersine dikkatli okursan çok var.Başkanlık sistemi(yani bizdeki versiyonu Osmanlı saltanat sistemi) öne sürüldüğünden beri bunun ülkemiz için bir tuzak ve bir felaket senaryosu olduğunu burada da defalarca söylemiştim.Geçen yazımda da söylediğim gibi güçler ayrılığı,denge denetleme mekanizmalarının çalıştırılması, yargının bağımsızlığı, parlamenter sisteme geri dönülmesi çok acil şekilde yapılması gereken şeyler.Bizdeki başkanlık sistemi ile örneğin ABD'deki başkanlık sistemi arasında dağlar kadar fark var.Trump'ın yargı ve meclis eliyle nasıl topun ağzına getirildiğini biraz gündemi takip eden herkes görebilir.Bizde ise tek bir kişinin ağzından çıkan her söze biat etmeye hazır bir köle ruhlu insanlar güruhu var.Birey olamamak, özgür düşünceye sahip olamamak böyle bir şey ne yazık ki.O,sadece sömürgeci perspektifinden baktığın Batı uygarlığı Rönesans,Reform, Aydınlanma düşüncesi, bilimsel atılımları ve bağımsız entelektüelleri sayesinde belli bir oranda da olsa "birey olabilen" insanları yaratmış.Bu topraklarda "sürüden ayrılanı kurt kapar" gibi bir atasözü varsa ve yüzlerce yıldır bu söz her fırsatta söyleniyorsa bunun üzerine uzun uzun düşünmek gerekiyor sanırım.Sadece sömürgeci tarafını gördüğün Batı uygarlığı şu an kullandığımız neredeyse tüm elektronik ve teknolojik aletleri icat eden insanları yaratmış,bunu görmezden geliyor senin gibi çapı düşük kişiler.Varsa yoksa Batı dünyasına hep Batı'nın icadı televizyon, internet,gazete vs. yoluyla çamur atma yaptığınız şey.O örnek gösterdiğin Cemil Meriç de bunu yapmış büyük oranda.Sürekli Batı dünyası ve sömürgeciliğine ağlak şekilde çamur atacağına bir kendine dönüp sorgulama yapamadı özellikle Ortadoğu ülkeleri,

3) "Ülke batacak,bu olabilir.Elden gelen yapılır,gerisi Allah'ın takdiri" tarzında bir ifadeyle tam bir sığ İslamcı görüntüsü veriyorsun.Elden gelenin ne olduğunu yazsan da biz bilsek,Cemil Meriç ve benzerleri gibi olabildiğince Batı'ya çamur atmak,onlar bizi bu hale getirdi,hepsi bize düşman" demek mi acaba çözüm? Bak şunu unutma bu ülkenin daha düzgün bir ülke olması için şimdiye kadar getirilen önerilerin çoğu sol kökenli entelektüellere, siyasetçilere ait.Sağcılar ya Ilımlı İslam gibi büyük devletlerin uyutma projelerine malzeme olmuşlar ya da senin gibiler gibi Batı'nın her şeyine çamur atıp hiçbir çözüm sunamamışlar.

tg2029, 5 yıl önce

Beni şaşırttın gerçekten. Ben şura mezunuyum diye başlarsın diye beklemiştim. Ama geri kalan kısmı hiç şaşırtmadı. Cımbızla çekip işine geleni işine geldiği gibi yazıp durmuşsun. Benim madde madde irdelememe nazire yapar gibi aynı madde miktari yazmışın. Benim yazdıklarımı doğrudan alıntı yaparak yazsaydın bari. Zaten benim ilk iki paragraf senin haleti ruhiyenin ne olduğunu ortaya koyuyor.

Yine belirteyim. Senin ne bu yazında ne de önceki yazılarında entelektüel bir insandan tespitler gibi değilde çarşıda pazarda röportaj yapılan insanların bazılarındaki halleri var. Hani şu "amerika ayağını denk alsın. Ben genel kurmay başbakanınızım..." diyenlerden hani.

Ben seni ya da bir başkasını fetöcü diye itham etmem. Kişilerin muhalifliği, tezleri ya da anti tezlerini kabul edilemezde bulmam. Ama seninki kabak tadı verdi. Ankara'da devrimci olarak kendini nitelendirilenlerle sohbetlerimde hep biz çok okuyoruz deyip duruyorlardı. Yahu dedim ne okuyonuz, hepsi birbirinin aynı söylemleri içeren yazılar yazarlar kitaplar... Sakız çiğnemek karın doyurmaz. Siz sakız çiğneyip bugünde ne çok yemek yedim deyip duruyorsunuz. Yaşadığınız topluma, kültüre, coğrafyaya yabancılaşmış kalmışmışsınız. Bu memleketin batılı olması gerektiğini söyleyenlerle ortadoğulu olduğunu söyleyenler arasında pinpon topu gidip geliyor memleket. DAha öncede demiştim kendi tanımlarını ortaya çıkarmazsan tanımlanırsın. Haliyle başkalarının tanımları ile çözümler ararsın. Hoş sende çözüm namına hiç bir emare yok. Sadece şikayetcisin.

1- "Tarih seni haklı çıkarıyormuş." Çocuk gibisin. İşin gücünde yok galiba. Oturup burada sen haklısın dememi bekleyecekmişsin. Ahlaklı insan olduğunu düşünüyorsan gibi ifadeler nedir? Eski nick yeni nick? Kendimi bildim bileli aynı nick var bende.

2- ""Bu ülkede periyodik olarak kriz olur" diyerek bana kahkaha artırdın." Ucuz muhabbetin varacağı seviye bu işte. mesela periyodik olarak darbede olur. Bunada kahkaha atabilirsin. Niye oluyormuş kriz ve ingiltere almanya ve isveçte neden olmuyormuş. Niye olsun ki? İngiltere uzun yıllar sömürge sistemi ile beslenmiş ve beslenmeye devam eden demokrasinin olmadığı krallıkla yönetilen sanayi devriminde kendi ülkesinin çocuk işçilerini ölesiye çalıştıran, akabinde doyuma ulaşınca bunu 2. ve 3. dünya ülkeleri ile devam ettiren krallık. Kolay değil bu çapta bir devletin ve ekonominin sarsılması. Almanya için berlin duvarının yıkılmasından sonra doğu almanyanın sorunlu yapısı büyümesini durdurmuştur. 60 larda 70lerde oluk oluk yurt dışından işçi talep eden almanya 90lara gelindiğinde elindekileri gitmeye zorlar olmuş. İngiltere kadar olmasada kurduğu düzen tarafından beslenmekte. Ancak bavyerada işlerin karışması bir kıvılcıma bakar. İsveç demişsin. İskandinav ülkeleri başta olmak üzere belçika gibi hawaii gibi uydu devletlere hiç birşey olmaz. Dünya savaşsada birşey olmaz. Bunu öngörmek biraz dünya siyaseti ve tarihi bilmekle mümkün.

3- Irak halkı, suriye halkı, gibi söylemler vaktiyle ingiliz projesi olup sizin gibilerin diline bir güzel pelesenk edilmiştir. Ben ortadoğu ifadesini dahi kabul edemezken siz coğrafi olarak bölen sistemi ve onların bölünmesine vesile olan liderleri örnek vermişsin. Mevcut başkanlık ya da cumurbaşkanlığı sistemi eleştirilir hatta değiştirilir. Bunu yapmak için niye örnekler sizin o "ortadoğu" coğrafyasından oluyor. Avrupada bu kadar örnek varken, dünyada bu kadar örnek varken neden hep "ortadoğu"? İngiliz kraliyet sistemini monacodaki prensiliği ispanyayı portekizi neden görmez?Ben bunları matah bulmuyorum. Bizim sisteminde oturduğunu düşünmüyorum. Ancak bu şekil galiz hakaretler de etmiyorum. Bir karar vermen gerekiyor. Demokrasi kalsın mı gitsin mi? Yani bu memleket insanları seçimle doğru kararı veremiyorsa nasıl yapmalıyız?

4-"İşsiz kalan, yoksullaşan, çoluğunu çocuğunu besleyemeyen halk eğer yönetim tarafında bunlara çare bulabilecek yetkinlikte insanlar da yoksa zenginin malına saldırır,bu da adeta tarihin bir yasasıdır.Sonunda Irak,Suriye,Libya'daki gibi durum o kadar kötüleşir ki gelinen durumdan fakir zengini suçlar,zengin fakiri suçlar,kimisi Kürt kökenlileri suçlar, muhafazakarlar Kemalistleri suç lar,Kemalistler muhafazakarları suçlar ve gizli kalan nefretler açığa çıkar." Ben senin yazıklarına kahkaha atamıyorum. Zihniyetin iki kısımdan ibaret. ingiltere almanya isveç ve ırak suriye libya. Senin bu zihniyetin yeni değil. Bu memlekette yalnızda değilsin. Rahmetli Cemil Meriç nede güzel anlatır bu ülkeyi ve bu ülkedekileri...

5-""İmf'nin yolda kredi kartı dağıtan bir bankadan farkı yok" diyerek yine cahilce ahkâm kesmişsin.İmf'de ABD'nin ağırlığından haberin var mı acaba? Ya da Batı dünyası tarafından "İslâmî diktatörlükle yönetilen ülke" etiketi yapıştırılacak olan Ortadoğu bataklığındaki bir ülkeye kim neyine güvenerek kredi versin ki?"HAy senin ortadoğu bataklığına... Ama ondan önce şu yazdıklarının tutarsızlığına bakar mısın? İmf abd nin güdümünde, batı(abd ve avrupa) bize islami diktatörlükle yönetilen ülke diyecek, ortadoğu bataklığı olduğu için kredi vermezmiş. Senin tanımlamalarınla meseleyi okusak bile o kredi verilir ki. Ama sıra önemli.

Abd ortadoğuda daha önce ingilizlerin etnik kimlik üzerine yaptığı siyaseti meshep üzerinden devam ettirmenin yanı sıra her iki tarafa silah satışı gerçekleştirmekten geri durmayacak.(Bkz. İran Irak savaşı) Demokrasi ve özgürlük mottosu ile daha önce kendi getirdiği adamları indirmeye yönelecek. Buna batı islami terör islami diktatör vs gibi sıfatlarla destek atacak. İsrailinde sürece entegresi ile ortadoğu bataklık olacak. Bu durumu fırsat bilenler ülkemizde de aynı durumlar var diye nara atacak. Bunun için diktatör gibi söylemlerin içerdende duyulması önem arzedecek. Halkın seçimi kimi seçtiğine bağlı olarak meşrulaştırılacak. maraşta olduğu gibi aslında var olmayan meseleler içimizde birikmiş gizli kinler gibi ortaya çıkmış gibi gösterilecek. Dış güçler söylemi sakız gibi edilecek. ABD başkanı trump ın türkiye ekonomisini mahvedeceğim sözü deli işte konuşuyor diye geçiştirilecek. Ülke ekonomisinden sorumlu bakanın tecrübesizliği ve bilgisizliği bunun tuzu biberi olacak. Tüm bunları yapan ABD kendi güdümünde olan imf ye gidip şunlara kredi verme mi diyecek. Mesele para vermek ve almak değil ki. Krediyi verirsin kendi istediğin gibi ülkeyi yönetirsin. Şunu yap dersin yapar. ABD salak mı ülkenin iç işlerine karışabileceği bu fırsattan kendini mahrum bıraksın. Kendi yaptığın tanımlarla bile meseleyi tahil etmekten acizsin.

Ülke batacak! Olabilir. Yarında olabilir 10 yıl sonrada 100 yıl sonrada. Baki olan Allah. Elden ne geliniyorsa yapılır gerisi Allah ın takdirine bırakılır. Benim seni ciddiye alıp uzun uzun yazmış olmam heyecanlandırmış seni. Ama inan mesele sen değilsin. Millet senin karakterini görsün. Yarın yine bir başlık altına yazacağın zaman aaa ben bunu biliyorum. Hani şu ben şura mezunuyum diyen, devletin öğretmen atamaları ile kafayı bozmuş, Matbuu cümlelerle slogan ifadeler kullanan ama nedense hiçbir çözüm önerisinde bulunmayan, Zaten içinde bulunduğumuz coğrafya gereği gerek biz gerek bizden önceki medeniyetlerin siyasi hareketliliği hiç bitmeyen bu toprakları iskandinav ülkeleri ile kıyaslayan, geçmişinden utanan başkalarının tanımlarıyla kişileri grupları devletleri tanımlayan, hayatı kendine zindan etmiş, başkalarınında bu zindan içinde kalmasını isteyen değilmi desinler diye yazdım. Maya takvimini baz alıp şirince köyüne gidip bekleyenler gibisin. Allah akıl fikir versin.

30 Ekim 2019 09:16

ORTADOĞU'NUN PAYLAŞILMASI

Ortadoğu, enerji kaynaklarının önemli bir bölümüne sahip oluşu, üç kıta arası geçiş yolu üzerinde bulunması, jeopolitik konumu, Kuzey Afrika ülkeleri ile birlikte beş yüz milyonu aşkın nüfusuyla büyük bir pazar oluşturması nedeniyle, emperyal güçlerin tek başına hegemonya kurmaya, olmazsa paylaşmaya kalkıştıkları bir bölgedir.Ortadoğu?nun emperyal güçler arasında paylaşılması 1. Dünya Savaşı öncesi planlanmış, savaş sonrası Almanya?nın devreden çıkmasıyla gerçekleştirilmiştir. Savaşın en belirgin sonucu, Osmanlı İmparatorluğu?nun paylaşılmasıdır. Savaşın sona ermesinden önce İngiltere - Fransa, Sykes - Picot Anlaşması?yla Ortadoğu?yu aralarında bölüşme konusunda uzlaşmışlardır. Başlangıçta Rusya?ya da pay verilmesi öngörülmüş, ancak Rusya?da devrim olması üzerine Rusya?ya Ortadoğu?da düşen pay, İngiltere - Fransa arasında bölüşülmüştür.2. Dünya Savaşı sonrası, İngiltere gücünü yitirmiş, İngiliz İmparatorluğu da dağılma sürecine girmiş, ABD yeni bir emperyal güç olarak uluslararası sahnede belirmiş, Ortadoğu?da İngiltere?nin yerini almış; İngiltere de ABD?ye yol gösterici, yönlendirici kamarilla rolü üstlenmiştir.ABD?nin Ortadoğu?da hegemonya kurma planı, Büyük Ortadoğu Projesi?ni (BOP) 1970?li yılların sonlarında uygulamaya başladığı söylenebilir. Proje, sonra Kuzey Afrika ülkelerini kapsayacak şekilde genişletilmiş BOP, GOP?a (Genişletilmiş Ortadoğu Projesi) dönüştürülmüştür. Proje, Kuzey Afrika?dan Hazar?a kadar uzanan alanda ülkeler arasında ekonomik işbirliği kurulması, oluşturulacak uluslar üstü kurumlarla da ekonomik - ticari anlaşmalar yapılarak bölgenin ABD?nin denetimi, hegemonyası altına alınmasını amaçlar.Ülkeler arası birleşmeler için dil, tarih, kültür birliği, coğrafi yakınlık yanı sıra siyasal düzen, ekonomik yapı benzerliği, uzlaşısı da gereklidir. Bölge için siyasal düzen, ekonomik yapı örneği olarak Türkiye pilot uygulama olarak seçilmiştir. Ekonomik model, serbest pazar ekonomisi, siyasal düzen de ılımlı İslamdır.Projenin ekonomik modeli, 24 Ocak 1980 kararları olarak açıklandıktan sonra, 12 Eylül askeri darbesi ile uygulamaya konulmuştur.Siyasal model ılımlı İslamı kamuoyuna benimsetebilmek için Türk-İslam sentezi formül bulunarak, günümüzdeki Cumhur İttifakı?nın nüvesi de oluşturulmuştur.?Siyasal İslam?ı yaşama geçirebilmek için de, siyasal partiler kapatılarak, kısıtlı, vetolu bir seçimle Turgut Özal desteklenerek iktidara getirildi. ABD?nin Ortadoğu?ya yerleşmesi için bir savaş gerektiğinden, Irakİran savaşı tahrik edilerek bu iki ülkenin askeri açıdan zayıf düşmesi sağlandı. Ardından Saddam?ın ABD?nin iğvasına kapılarak Kuveyt?i işgale kalkışması, ABD?ye istediği fırsatı yarattı.Birinci Körfez krizi sırasında ABD, Irak?ı işgale hazırlanırken, ülkeye kuzeyinden girmeyi de planlamış, Türkiye?nin yol açacağını da öngörmüştü. Nitekim T. Özal, ?bir koyup üç alacağız? gerekçesiyle savaş müdahil olmak istemiş. Savaşa çığırtkanlığının yapıldığı sırada, dönemin Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay, T. Özal?ın müdahil olma isteğine karşı çıkarak istifasıyla, istenenlerin devlet anlayışıyla bağdaşmadığını gerekçe göstererek o tarihlerde olaya bulaşmamızı engellemiştir. Torumtay gibi yurtsever, ileri görüşlü, özverili kişilere minnet borcumuz vardır.Türkiye, bulaşmadan Birinci Körfez krizini atlamıştır, ama ABD GOP?tan, ılımlı siyasal İslam modelini yaşama geçirmekten vazgeçmemiştir. 28 Şubat, postmodern darbesiyle Necmettin Erbakan?nın devre dışı bırakılması, AKP?nin kuruluşu, IMF kllavuzluğunda ekonominin krize sokuluşu, krizin en derin yerinde Sayın Bahçeli?nin erken seçim ısrarı, AKP?nin garip bir seçim sistemi sonucu yüzde 34 oyla iktidara gelişi, Sayın, Erdoğan?nın projenin eşbaşkanı olarak belirlenmesi, Suriye bataklığına sürüklenmemiz, sürecin kilometre taşları olmuştur.Günümüzde Ortadoğu sahnesinde emperyal güç olarak ABD ve Rusya görülmektedir. Çin, uluslararası oyuncu olacaksa bu sahnede kesinlikle rol alacaktır. Almanya?nın, AB?nin de bölgenin tümüyle ABD?nin güdümüne girmesine karşı çıkacağı açıktır. Rekabet emperyal güçler arasında olacak; hiçbir güç rakibinin üstünlük sağlayarak kendisine zarar vermesine müsaade etmeyecektir. Türkiye bu çatışmada taraflardan birinin yanında yer almamalıdır. Tarafsızlık, bağımsızlığı, bataklıktan kurtulmayı da getirecektir.


fhurghan
Kapalı
30 Ekim 2019 10:02

bizim elimiz armut topluyor bunlar olurken biz de izleyecegiz suriyeliler gibi kacacagiz :) gec onu, bizi sig arap milleti ile karistiriyorlar bu eva angelistler. Butun araplar topragini terkeder ama turkler etmez.
ekonomik.çöküş, 4 yıl önce

ORTADOĞU'NUN PAYLAŞILMASI

Ortadoğu, enerji kaynaklarının önemli bir bölümüne sahip oluşu, üç kıta arası geçiş yolu üzerinde bulunması, jeopolitik konumu, Kuzey Afrika ülkeleri ile birlikte beş yüz milyonu aşkın nüfusuyla büyük bir pazar oluşturması nedeniyle, emperyal güçlerin tek başına hegemonya kurmaya, olmazsa paylaşmaya kalkıştıkları bir bölgedir.Ortadoğu?nun emperyal güçler arasında paylaşılması 1. Dünya Savaşı öncesi planlanmış, savaş sonrası Almanya?nın devreden çıkmasıyla gerçekleştirilmiştir. Savaşın en belirgin sonucu, Osmanlı İmparatorluğu?nun paylaşılmasıdır. Savaşın sona ermesinden önce İngiltere - Fransa, Sykes - Picot Anlaşması?yla Ortadoğu?yu aralarında bölüşme konusunda uzlaşmışlardır. Başlangıçta Rusya?ya da pay verilmesi öngörülmüş, ancak Rusya?da devrim olması üzerine Rusya?ya Ortadoğu?da düşen pay, İngiltere - Fransa arasında bölüşülmüştür.2. Dünya Savaşı sonrası, İngiltere gücünü yitirmiş, İngiliz İmparatorluğu da dağılma sürecine girmiş, ABD yeni bir emperyal güç olarak uluslararası sahnede belirmiş, Ortadoğu?da İngiltere?nin yerini almış; İngiltere de ABD?ye yol gösterici, yönlendirici kamarilla rolü üstlenmiştir.ABD?nin Ortadoğu?da hegemonya kurma planı, Büyük Ortadoğu Projesi?ni (BOP) 1970?li yılların sonlarında uygulamaya başladığı söylenebilir. Proje, sonra Kuzey Afrika ülkelerini kapsayacak şekilde genişletilmiş BOP, GOP?a (Genişletilmiş Ortadoğu Projesi) dönüştürülmüştür. Proje, Kuzey Afrika?dan Hazar?a kadar uzanan alanda ülkeler arasında ekonomik işbirliği kurulması, oluşturulacak uluslar üstü kurumlarla da ekonomik - ticari anlaşmalar yapılarak bölgenin ABD?nin denetimi, hegemonyası altına alınmasını amaçlar.Ülkeler arası birleşmeler için dil, tarih, kültür birliği, coğrafi yakınlık yanı sıra siyasal düzen, ekonomik yapı benzerliği, uzlaşısı da gereklidir. Bölge için siyasal düzen, ekonomik yapı örneği olarak Türkiye pilot uygulama olarak seçilmiştir. Ekonomik model, serbest pazar ekonomisi, siyasal düzen de ılımlı İslamdır.Projenin ekonomik modeli, 24 Ocak 1980 kararları olarak açıklandıktan sonra, 12 Eylül askeri darbesi ile uygulamaya konulmuştur.Siyasal model ılımlı İslamı kamuoyuna benimsetebilmek için Türk-İslam sentezi formül bulunarak, günümüzdeki Cumhur İttifakı?nın nüvesi de oluşturulmuştur.?Siyasal İslam?ı yaşama geçirebilmek için de, siyasal partiler kapatılarak, kısıtlı, vetolu bir seçimle Turgut Özal desteklenerek iktidara getirildi. ABD?nin Ortadoğu?ya yerleşmesi için bir savaş gerektiğinden, Irakİran savaşı tahrik edilerek bu iki ülkenin askeri açıdan zayıf düşmesi sağlandı. Ardından Saddam?ın ABD?nin iğvasına kapılarak Kuveyt?i işgale kalkışması, ABD?ye istediği fırsatı yarattı.Birinci Körfez krizi sırasında ABD, Irak?ı işgale hazırlanırken, ülkeye kuzeyinden girmeyi de planlamış, Türkiye?nin yol açacağını da öngörmüştü. Nitekim T. Özal, ?bir koyup üç alacağız? gerekçesiyle savaş müdahil olmak istemiş. Savaşa çığırtkanlığının yapıldığı sırada, dönemin Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay, T. Özal?ın müdahil olma isteğine karşı çıkarak istifasıyla, istenenlerin devlet anlayışıyla bağdaşmadığını gerekçe göstererek o tarihlerde olaya bulaşmamızı engellemiştir. Torumtay gibi yurtsever, ileri görüşlü, özverili kişilere minnet borcumuz vardır.Türkiye, bulaşmadan Birinci Körfez krizini atlamıştır, ama ABD GOP?tan, ılımlı siyasal İslam modelini yaşama geçirmekten vazgeçmemiştir. 28 Şubat, postmodern darbesiyle Necmettin Erbakan?nın devre dışı bırakılması, AKP?nin kuruluşu, IMF kllavuzluğunda ekonominin krize sokuluşu, krizin en derin yerinde Sayın Bahçeli?nin erken seçim ısrarı, AKP?nin garip bir seçim sistemi sonucu yüzde 34 oyla iktidara gelişi, Sayın, Erdoğan?nın projenin eşbaşkanı olarak belirlenmesi, Suriye bataklığına sürüklenmemiz, sürecin kilometre taşları olmuştur.Günümüzde Ortadoğu sahnesinde emperyal güç olarak ABD ve Rusya görülmektedir. Çin, uluslararası oyuncu olacaksa bu sahnede kesinlikle rol alacaktır. Almanya?nın, AB?nin de bölgenin tümüyle ABD?nin güdümüne girmesine karşı çıkacağı açıktır. Rekabet emperyal güçler arasında olacak; hiçbir güç rakibinin üstünlük sağlayarak kendisine zarar vermesine müsaade etmeyecektir. Türkiye bu çatışmada taraflardan birinin yanında yer almamalıdır. Tarafsızlık, bağımsızlığı, bataklıktan kurtulmayı da getirecektir.

30 Ekim 2019 12:11

Bu şekilde hamaset edebiyatına kaçıp sonuna kadar savaşırız,şöyle yaparız böyle yaparız demek çok kolay.Belki de hiç savaş veya çatışma olmadan ekonomimiz çöktükten sonra bir zamanlar defalarca ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nin eşbaşkanıyım diyen Erdoğan'ı bu projeye yani ülkemizde de eyalet sistemine geçiş yapılmasına,yani bir nevi bölünmeye ikna edecekler.O zaman hiç savaşa da gerek kalmayacak,medyada sabah akşam böyle bir sistemin tüm ülke için hayırlı olacağı söylenecek ve herkes de kuzu kuzu kabullenir bu sistemi o zaman.Çökmüş bir ekonomi, işsizlik ve hayat pahalılığı ile ömür boyu uğraşacağımıza bir de bu sistemi deneyelim denir.

Böyle bir bölünmeye en başta ülkücüler kızar ve kabullenmezler diyeceksiniz.Peki ben size en büyük ülkücü olarak gösterilen Alparslan Türkeş'in bile süzme bir Amerikancı olduğunu söylesem, ülkücüler sayesinde ABD projesi 12 Eylül darbesinin ülkemizde yapıldığını söylesem,D. Bahceli'nin de bir ABD projesi olan Akepe'yi iktidara getiren seçim kararını ortaya atan kişi olduğunu söylesem, Erdogan'a başkanlık yolunu açanın da Bahçeli'nin kendisi olduğunu söylesem ne diyeceksiniz?Yani Bahçeli de çok karanlık biri.

Bir diğer senaryoya göre tıpkı yakın tarihte Irak'a ve başındaki diktatör Saddam Hüseyin'e olduğu gibi ülkemizde de gitgide diktatörleşmesi sağlanacak olan Erdoğan'a benzer bir son hazırlanıyor.Ekonominin daha da kötüleşmesiyle Erdogan daha sinirli ve acımasız biri olacak ve bu kötüleşmenin acısını tüm halktan çıkaracak.Yoksulluktan inim inim inleyen halk da hem durumun sorumlusu olarak Erdoğan'ı suçlayacak hem de birbirlerini suçlayacak, ortalık fena karışacak.Sonra dışardan da terör unsurları ülkemize gelip ortalığı daha berbat hale getirecekler.En sonunda da Abd,Ab ve Rusya anlaşıp tıpkı Suriye'ye olduğu gibi Türkiye'ye müdahale etme girişiminde bulunacaklar.

Bu 2 senaryodan biri gerçekleşecek ne yazık ki.Keşke olmasa ama dünya tarihi hep bu tarz acımasız vakalara gebe.En çok biz suçluyuz tabi bu kadar zayıf duruma düşmekten."Üst akıl" diyoruz ya sürekli ve sürekli bu aklın komplolarından şikayet ediyoruz,o zaman "alt akıllı" olmasaydık biz de!

fhurghan, 4 yıl önce
bizim elimiz armut topluyor bunlar olurken biz de izleyecegiz suriyeliler gibi kacacagiz :) gec onu, bizi sig arap milleti ile karistiriyorlar bu eva angelistler. Butun araplar topragini terkeder ama turkler etmez.
Toplam 59 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi