Editörler : F16 Gökçen

OO MASTİKA MASTİKA
Daire Başkanı
05 Haziran 2012 09:47

peki :)


**GAYE**
Müsteşar
15 Haziran 2013 15:26

Arabaşı, testi kebabı ve madımak.


sbengisu42
Müsteşar
15 Haziran 2013 23:19

Niğde için patates ve elma


Memur4242
Memur
26 Haziran 2013 00:40

Antep in neyini sayıyım şimdi, yuvarlama, içliköfte, lahmacun, sarımsak kebabı, patlıcan kebabı, soğan kebabı, nohut dürüm, kabaklama, beyran...bitmez bu sıralama. Kendim açıktım valla...arabaya atlıyıp gidicem şimdi bir beyran içip gelicem...


cankirituzu
Genel Müdür
28 Haziran 2013 17:00

yaren kebabı,su böreği,madımak,tarhana,bazlama,testi peyniri,kavun,tuz,bamya,gözleme keşkek,say say bitmez birde sözü meşhurdur.

bamya yemeklerden tatlıdan sonra ikram edilir çünkü özelliği damak tadını korur

"oğlan babadan öğrenir meclis gezmeyi,kız anadan öğrenir sofra dizmeyi"

çok acıktım,kaçtımmmm


sbengisu42
Müsteşar
30 Haziran 2013 17:19

biraz da bu güzel yemeklerin tarifini paylaşsanız fena olmazdı :)


**GAYE**
Müsteşar
30 Haziran 2013 18:33

Tabiki editem :)

Ama tarif biraz uzun, daha önce paylaştığım tarifi buraya da alıntı yapıyorum,

Arabaşı…

Şehrimin, soğuk kış günlerinin en makbul, yöresel yemeği.

Şimdilerde küçük tepsilerle ve üç beş kişilik hazırlanıyor olmasına karşın, çocukluğumuzda, meydan sinisi denilen büyük tepsilerle ve en az üç dört tane tepsiye dökülürdü hamurlar.

Çorbasında kullanılan beyaz et, evde yetiştirilmiş veya pazardan canlı olarak alınan, kesimi de temizlenmesi de evde yapılan tavuk, hindi veya kaz(bodu) olurdu, tabi çorbasının tadına doyum olmazdı…

Arabaşı çorbası ve hamurunun tarifini yazmak istedim.

Ne varki, bugüne kadar ne hamurunu ne de çorbasını ölçü ile yapmış değilim. Başkasından veya internetten alabileceğim ölçülü tarifi de, denemediğim için buraya yazmak istemedim.

Bizde ölçü göz kararı :)

Önce hamuru.

Yaklaşık iki litre su kaynatılır, tadı belli olacak kadar tuz ilave edilir. Ilık su ile iki veya üç bardak un, pütürü kalmayacak şekilde çırpılır ve kaynayan suya yavaş yavaş ilave edilir, bir taraftan oklava ile sürekli karıştırılır. Hamurun göz göz kaynaması gerekiyor. Kıvamının olup olmadığını anlamak için yaptığımız bir deney var. Karıştırılırken oklava kaldırıldığında hamurun sürekli değilde yavaş damlaması gerekiyor. Yani biraz koyu kıvamda olmalı. Damlaları, içine soğuk su olan küçük bir kaseye damlatın, damlayan hamur dağılmıyorsa kıvamını bulmuş demektir.

Hamur sıcak olarak, ıslatılmış bir tepsiye birbuçuk parmak kalınlığında dökülür. Tepsi sürekli sallanarak her tarafında aynı inclikte olması sağlanır. Tepsi iyice soğumaya bırakılır ki; en az üç dört saat geçmeli. Soğuduktan sonra, suya batırılan bıcak ile baklava şeklinde dilimlenir. Dilimler ele alındığında, elimize pek fazla bulaşmıyorsa tam olmuş demektir. Değil se de, ikinci veya üçüncü denemede inşallah :)

Çorbası için, tavuk bol su ile haşlanıp lime lime edilir.

Önceden, kahverengi bir renk alana kadar ama yanmadan kavrulmuş ve soğutulmuş, elenmiş un, tavuk suyuna ilave edilir. Tabi kaynar suya direk ilave edilemeyeceği için, ayrı bir kapta ılık su ile çırpılıp ilave edilmeli. Çorbanın kıvamını arzunuza göre ayarlayabilirsiniz. Yeteri kadar kaynayınca etini ilave edin. Tereyağ ve sıvıyağ karışımında, pul biber, karabiber, domates ve biber salçasını kavurun ve çorbaya ilave edin. Bir süre de böyle kaynasın, çorba da tamamdır…

Ve sonrasında böyle muhteşem bir yemek meydana geliyor…:)

http://b1212.hizliresim.com/14/r/h6vp5.jpg

Unutmayın ama, hamurlar yenmeyecek, kaşığa alınan hamur sıcak çorba kasesine batırılıp “yutulacak” ..:)

Afiyet olsun…

sbengisu42, 11 yıl önce

biraz da bu güzel yemeklerin tarifini paylaşsanız fena olmazdı :)


cankirituzu
Genel Müdür
03 Temmuz 2013 15:06

MANTAR:Yaylada topladığın mantarları yıkayıp,karaocakda(köy şöminesi) köz üzerine dizeceksin,tuzlayacaksın köpüre köpüre suyuyla pişecek mis miss

birde köz bulmuşken patatesleride gömelim içini ala ala pişer

temizlenip tabağa alırsın közde pişmiş mantarın yanına,közde pişmiş patatesleri de yerleştir.Patetesleri ayırdığında sıcak sıcak üzerinde duman tuzlayın afiyet olsun ..bu başlığı gördüm duramadım yazdım,yine acıktım


öz-nur
Müsteşar Yardımcısı
03 Temmuz 2013 19:22

Bir Sivaslı olarak bende yöresel yemeklerimizi söyleyim ...özellikle bayramlarda yapılan yeşil mercimekten yapılan yaprak dolması, eriste hamurun küçük kareler halinde kesilmiş yeşil mercimek eklenen yazın özellikle serinlemek için yapılan hamurlu çorba,,yoğurdun kaymağının toplanıp adına çiğ dediğimiz bükme çörek...

madımak,etli ekmeği de eklenebilir


nisaece
Aday Memur
05 Temmuz 2013 14:42

meşhur etli ekmek bir de arabaşı çorbası ve şekeri


cankirituzu
Genel Müdür
09 Temmuz 2013 16:47

Kuru Bamya (çiçek bamya)küçük boyda olması tercih edilir,sıcak fırında bir kaç dakika çevirilir rengi dönmeyecek şekilde,temiz bir bez arasına alınır ovuşturulur,bu şekilde dikenli tüyleri dökülür,uzun çöp kısmı varsa makasla hafif kesilir,derinden kesilirse bamya kendi suyunu hemen salar,bırakır.

Kaynayan suya limon hafif tuz sonra bamyalar eklenir,çevrilerek hepsinin haşlanması sağlanır,çıkartıp soğuk sudan süzgeçle geçirilir,ipleri çıkartılır,başka tencerede kuşbaşı eti,ince doğranmış soğan sırayla sotelenir salça tuz sıcak su,limon suru eklenir kaynamaya bırakılır.Kaynayınca kapak alınır bir kaç taşım daha kaynar bamyalar eklenir.Arzuya göre kırmızı biber hafif karabiber eklenir.Bakır tabakda servis yapılır.Çankırıda düğün,misafir,bayram,asker yemeğidir.Çankırı merkezde daha eskiden,bamya damak tadını ayarladığı için yemek ve tatlıdan sonra servis yapılırmış,sevenlere afiyet olsun


mihri48
Genel Müdür
20 Temmuz 2013 20:55

zeytini, zeytin yağı, halısı, yılan balığı, otları


memuradayı60
Kapalı
21 Temmuz 2013 15:11

TOKAT KEBABI


sabah melikesi
Başbakan Müsteşarı
21 Temmuz 2013 17:57

İlk akla gelen künefesidir ama onun dışında meşhur bir çok ürünü vardır.

Yöresel yemekleri ve baharatları da oldukça meşhurdur.

Zahteri ( kekik türü) vardır mesela.

Katıklı ekmeği vardır.Çökelekli,biberli,ıspanaklı çeşitleri ile.Ve bir çok yöresel baharat kullanılır bunlarda.Fırınlarda pişirilir.

Ney'i de ünlüdür.Burada yetişen bir kamış türünden yapılır ve ülke çapında tercih edilir.

22 Temmuz 2013 09:36

tatar böreği ve hıngel.

23 Temmuz 2013 19:06

boyoz,boyoz,boyoz.yanında morarmış yımırta.


Nedras
Şef
27 Temmuz 2013 14:53

Mercimekli pilav

Belkide en çok bizim evde piştiği için en meşhurdur bilemiyorum ama ben çok seviyorum :)


safıs
Aday Memur
29 Temmuz 2013 13:25

mantısı tabikide::))))


cankirituzu
Genel Müdür
29 Temmuz 2013 17:34

boyoz ne :) morarmış yumurtayı nasıl yiyeceksin kokar

türkgncitnışmakister, 11 yıl önce

boyoz,boyoz,boyoz.yanında morarmış yımırta.


cankirituzu
Genel Müdür
29 Temmuz 2013 17:37

su böreği :)))) hmm olsada yesek bayrama az kaldı,7-8 tepsi su böreği,65-70 el böreği ancak yeter :)

Toplam 92 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi